Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX gaat kopje onder, maar het had véél erger gekund

Slotcall: AEX gaat kopje onder, maar het had véél erger gekund

De AEX-index dook na het luiden van de gong in een rechte lijn omlaag, maar wist uiteindelijk het verlies aardig te beperken, met dank aan een herstel van de chipaandelen.

Het zag er vanmorgen vrij hopeloos uit. Niet alleen regende het, ook dook de AEX-index meteen 1% in de min. Er was slechts één eenzame stijger: Shell, na een summier inkijkje in Q1. Maar later op de dag brak buiten de zon door en wist ook de AEX weer voorzichtig op te krabbelen, onder aanvoering van Wolters Kluwer en de drie chipaandelen.

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport pakte een stuk beter uit dan verwacht. Soms betekent goed nieuws slecht nieuws (met een sterke arbeidsmarkt heeft de Fed minder haast om de rente te verlagen). Maar ditmaal was goed nieuws gewoon goed nieuws. Wall Street kwam althans overtuigend hoger uit de startblokken.

Uiteindelijk bleef het verlies van de AEX beperkt tot 0,4%. Ook de AMX verloor 0,4%. De AScX sloot nipt lager. De AEX-index is hiermee op weekbasis licht gedaald. De andere indexen hielden wél droge voeten.

Shell profiteert van kwartaalupdate en hoge olieprijzen

Voordat het cijferseizoen van start gaat, komt Shell altijd met een summiere update over het afgelopen kwartaal. Veel staat er doorgaans niet in, maar beleggers grijpen elke snipper nieuws aan om een indicatie te krijgen hoe de oil major er voor staat.

Shell toonde zich positief over gastak, al erkende de energiereus wel dat de resultaten 'significant' lager waren dan in het wel erg sterke vierde kwartaal van 2023. Bij Chemical & Products zijn de resultaten naar verwachting een stuk hoger dan in het voorgaande kwartaal en bij Marketing vergelijkbaar met Q4.

Al met al was er geen reden tot ontevredenheid, waardoor Shell even een safe haven was op een woelige beurs. De olieprijzen, die YTD al met zo'n 20% zijn opgelopen, zullen het aandeel ook een zetje in de goede richting hebben gegeven.

Nieuwe akte in Philips-soap

Bij Philips verliep de beursdag minder florissant. Aan de soap rond medische apparaten met een foutje werd een nieuwe scène toegevoegd. Bij zogeheten Trilo Evo-apparaten, beademingsapparaten die in ziekenhuizen worden gebruikt, kan door een fout plotseling het alarm afgaan  dat waarschuwt voor een lege batterij of stroomafval, waarna het apparaat ermee stopt.

Dit heeft nog niet tot ongelukken geleid, maar een bedrijf dat al een enorme deuk in het vertrouwen heeft opgelopen door problemen met slaapapneu-apparaten zit hier natuurlijk bepaald niet op te wachten.

Philips gaat het probleem oplossen met een software-update in het komende kwartaal. Beleggers zetten het aandeel 2,1% in de min.

Gifbeker volgens beursexpert nog niet leeg

Sinds de jaarwisseling is de koers van het zorgtechnologiebedrijf al met 10% onderuit gegaan. Maar de beursexperts die deelnamen aan de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Cardano, vrezen dat de gifbeker nog niet leeg is. Ook met Besi zijn ze voorzichtig. Welke aandelen u volgen hen an wel moet hebben? Nou, ASML, Shell en - die zien we niet vaak op het kooplijstje - ABN Amro.

Euforie over Amerikaans banenrapport

Hét cijfer waar beleggers de hele week al naar uitkeken, waren de non-farm Payrolls in de VS. De Amerikaanse arbeidsmarkt is nog altijd ijzersterk. Goed nieuws, zou je zeggen, maar het kan ook leiden tot een loon/prijsspiraal: bij krapte op de arbeidsmarkt kunnen werknemers looneisen stellen. Hierdoor nemen de kosten voor bedrijven toe, die (deels) worden doorberekend aan klanten, waarna de inflatie oploopt, werknemers hiervoor gecompenseerd willen worden, enzovoort.

Eerder deze week toonde het rapport van loonstrookjesverwerker ADP al aan dat van een afkoeling nog bepaald geen sprake was. De cijfers van vandaag bevestigden dat. Er kwamen in maart 303.000 banen bij, terwijl op een aanzienlijk lagere groei (200K) was gerekend. Het cijfer voor februari werd iets neerwaarts bijgesteld (van 275K naar 270K), maar de banengroei over januari werd juist fors opgetrokken (van 229K naar 256K).

De werkloosheid kwam - zoals verwacht - uit op 3,8% en dat is keurig onder de grens van 4% die de Federal Reserve hanteert. De Fed heeft namelijk een dubbel mandaat: naast prijsstabiliteit is dat volledige werkgelegenheid.

De uurlonen waren met 4,1% op jaarbasis gestegen. Dat is weliswaar minder dan de groei in februari (4,3%), maar nog altijd fors.

Al deze cijfers geven de Federal Reserve de ruimte om te doen wat zij al eerder van plan was: rustig afwachten hoe de inflatie zich ontwikkelt. Die inflatie is namelijk nog altijd te hoog. De Fed kijkt vooral naar de zorgeheten PCE-inflatie en deze bedraagt 2,8%, terwijl 2% het streven is.

Vlak na het rentebesluit van 20 maart ging de markt er nog van uit dat de Fed op 12 juni zou besluiten om de rente eindelijk te verlagen: die kans werd volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group toen ingeschat op 74,3%. Inmiddels is die kans geslonken naar 53%: nog slechts een krappe meerderheid dus:

Echt verrassend kan dit evenwel niet zijn. Diverse Federal Reserve-bestuurders, onder wie voorzitter Jerome Powell, hebben deze week in niet mis te verstane woorden gezegd dat ze geen haast hebben met een renteverlaging. Een van hen, Neel Kashkari (van de Fed Minneapolis), bereidde de markt er zelfs op voor dat het feest dit jaar misschien wel helemaal niet doorgaat, als de inflatie hardnekkig hoog blijft.

Lange rentes lopen op

Het vooruitzicht dat de Amerikaanse rente langer op het huidige niveau blijft dan beleggers eerder hadden gedacht (en gehoopt) is ook voelbaar op de obligatiemarkt. De Amerikaanse tienjaarsrente is vandaag met zes basispunten gestegen en afgelopen week zelfs met 18 basispunten. De Europese rentes staan zo'n 10 basispunten hoger dan vorige week. De Britse en Amerikaanse rente hebben zich inmiddels stevig boven de 4% genesteld.

Dit zijn de huidige rentestanden:

  • Nederland: 2,65%
  • België: 2,97%
  • Duitsland: 3,39%
  • Frankrijk: 2,90%
  • Italië: 3,78%
  • VK: 4,10%
  • VS: 4,37% (hoogste niveau sinds november)


IEX BeleggerPodcast: voorkennis, rentes, Philips, Alfen en bankaandelen

Er is vandaag ook een splinternieuwe IEX BeleggersPodcast opgenomen. Content director Pieter Kort nam met twee analisten van de IEX Beleggersdesk (Hildo Laman en Martin Crum) de beursweek door. Er komt een keur aan onderwerpen voorbij: de dompers bij Philips en Alfen, de rechtszaak van Shell, AMG, de Duitse beursnieuweling Douglas, handel met voorkennis, enzovoort. Zeker het beluisteren waard!

Wall Street heeft er zin in

Van de teneergeslagen stemming die we donderdag in de laatste uurtjes van de handelsdag zagen, is vandaag niets te merken. Alle drie de indices staan overtuigend hoger.

Behalve van het banenrapport zijn beleggers in de ban van de nodige overnamefantasie. Johnson & Johnson wil Shockwave Medical, een fabrikant van medische apparatuur, kopen voor $12,5 miljard. De koers van de jager staat na enkele uren handel fractioneel hoger. De prooi wint 2,1%.

Ook meldde Reuters dat Alphabet zou overwegen om een bod uit te brengen op HubSpot, een ontwikkelaar van softwareproducten met een marktwaarde van zo'n $35 miljard. Beide aandelen worden door beleggers in de plus gezet. De koers van Alphabet staat 1,8% hoger en die van HubSpot stijgt zelfs met 9%.

Volgens hetzelfde Reuters heeft Tesla een streep gehaald door de plannen voor een goedkope elektrische auto, onder druk van de heftige concurrentie uit China. De koers staat 1,9% lager.

De brede markt

  • De AEX sloot 0,4% lager op 880,63 punten. Daarmee kunnen we een lange neus trekken naar de ons omringende beurzen en dat is te danken aan de hoge chipdichtheid van de AEX. De Bel20 eindigde 0,98% lager, de CAC en de DAX40 daalden ieder met 1,1%.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) zit in de lift en noteert nu 15,51. Nog geen niveau om u zorgen over te maken.
  • Wall Street koerst als volgt: Dow Jones +1,0%, S&P500 +1,3% en Nasdaq +1,5%
  • De euro komt nauwelijks van zijn plaats en noteert 1,0840 dollar.
  • De goudprijs heeft er zin in: 1,5% erbij tot $2.323,65 per troy ounce.
  • De bitcoin stijgt met een bescheiden 0,3% naar $68.107.
  • De olieprijzen stijgen flink. De prijs van een vat Brent-olie is inmiddels boven de $90 uitgepiept en staat 0,9% hoger op $91,52. WTI koerst 0,8% hoger op $87,35.

Verder op het Damrak

BAM was gisteren de grootste stijger na een koersdoelverhoging van ABN Amro en loopt vandaag nog wat verder op. NX Filtration wandelt de andere kant op: gisteren 6,5% eraf en vandaag met nog eens 3,7% onderuit.

  • Een opvallende stijger was de IJslandse vleesmachinebouwer Marel (+4,3%), die meldde dat de overname door het Amerikaanse John Bean Technologies (JBT) een stap dichterbij is gekomen: er zou inmiddels een transactieovereenkomst zijn getekend.
  • Chippers lagen er over de hele linie goed bij, maar de forse koersdoelverhoging door JPMorgan zal ASML zeker in de kaart hebben gespeeld.
  • HSBC trok het koersdoel voor Adyen met maar liefst €300 op, maar dat kon een koersdaling van 3,6% niet verhinderen.

Stijgers en dalers afgelopen week

Zoomen we wat verder uit, dan zien we dat het voor de chipaandelen een prima week is geweest. Besi maakt indruk, met een koersstijging van 7,2%. Maar ook ASMI (+2,1%) en ASML (+1,5%) waren in trek. Ook financials deden goede zaken, met uitzondering van ASR Nederland (-0,8%). De grootste daler onder de hoofdfondsen is Adyen (-5,1%).

In de Midkap liet AMG (+9,3%) de rest ver achter zich. Het bedrijf lanceerde afgelopen week NewMOX, een platform om samen met partners systemen te bouwen die plutonium recyclen. Het oordeel van onze nieuwe analist Teun Verhagen hierover kunt u hier lezen.

Ook Just Eat Takeaway (+7,1%) zag de beurswaarde flink stijgen. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Alfen, dat afgelopen week de levering van zijn Pacto middenspanningsruimtes (bedoeld om het stroomnet te versterken) moest staken, omdat in enkele ruimtes bij een klant vocht was aangetroffen. Wat dit (mogelijk) betekent voor beleggers, kunt u nog eens rustig nalezen in deze analyse van Martin Crum.

Een etage lager was bouwbedrijf BAM (+13%) de gevierde gast, terwijl Ebusco (-12,9%) en het de laatste tijd zeer cyclische NX Filtration (-12,1%) genadeloos onderuit gingen.

Voor veel grondstoffen was het wel een goede week. Goud (+4%), zilver (+9%) en olie (+5%) werden flink meer waard.

Adviezen

ASML is getrakteerd op een grote koersdoelverhoging van niemand minder dan JP Morgan en Adyen kreeg fanpost van HSBC:

  • Adyen: naar €1.900 van €1.600 en kopen - HSBC
  • Basic-Fit: naar €37,50 van €40, maar advies blijft kopen ING
  • ASML: naar €1.100 van €950 en kopen - JPMorgan

Agenda: stilte voor de storm

De agenda van maandag is erg overzichtelijk. In de vroege ochtend verschijnen bij onze oosterburen de handelsbalans en de industriële productie. Verder valt er niets te beleven.

Maar het is stilte voor de storm. Het eerste kwartaal zit er inmiddels op, dus de eerste bedrijven staan op het punt om de boeken te openen. In Nederland steken Nedap (dinsdag) en Fagron (donderdag) voorzichtig een teen in het water. De blue chips komen pas later.

In de VS barst het cijferseizoen traditiegetrouw los met grote banken. Vrijdag 12 april staan de resultaten van BlackRock, Citi, JP Morgan en Wells Fargo op het menu.

Ook centrale banken roeren zich. Woensdag wordt de Amerikaanse inflatie bekend gemaakt en daar zal de Federal Reserve met grote belangstelling naar kijken. Diezelfde avond verschijnen de notulen van de laatste vergadering van de Fed, die ongetwijfeld letter voor letter zullen worden nageplozen. En donderdag komt de ECB met een rentebesluit. In de Vooruitblik komende zondag zal ik daar uitgebreid bij stilstaan.

Ik wens u een fijna avond en alvast een gezellig weekend!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 29 apr AEX opent hoger en licht aan het einde van de tunnel bij Philips
  2. 26 apr Slotcall: AEX met een knaller Koningsnacht in en beursgang CVC om van te smullen
  3. 25 apr AEX doet stapje terug en hoe Meta $200 miljard beurswaarde zag verdampen 2

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links