Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag

IEX Slotcall van donderdag 4 april 2024

De AEX telt 25 aandelen die allemaal hun eigen richting op gaan maar bij sluiting vandaag rest een minimaal winstje (+0,01%). Andere Europese beurzen doen het ietsje beter, waarbij de S&P 500 bij sluiting van Amsterdam een half procent in de plus staat. Terwijl goud een stapje terugdoet (-0,38%), stijgt de waarde van het digitale alternatief bitcoin met 2,61%. Aandeelhouders van BAM (+10,23%, AMG (+6,80%) en Just Eat Takeaway (+5,60%) hebben alle reden om vanavond een klein feestje te bouwen.

Top drie stijgers en dalers Amsterdam

Aandelen in de picture

  • BAM (+10,23%) krijgt een fikse koersdoelverhoging van ABN AMRO (€5,70) en vliegt. Collegabouwer Heijmans (+2,20%), die sinds begin oktober ca. 60% meer waard is geworden, gaat op het advies verder omhoog.
  • ASML (-0,41%) zou wel eens nog meer Amerikaanse exportrestricties voor de kiezen kunnen krijgen. Het bericht leidt niet tot een koersimplosie. 
  • ABN AMRO (+1,61%) ligt er al tijden prima bij, net als de andere financials overigens. Reden? Een recessie is afgewend en de gestegen rentes zorgen voor sterk gestegen inkomsten en winsten. 
  • Fugro (+0,52%) is volgens de IEX Beleggersdesk het schoolvoorbeeld van een geslaagde turnaround. 
  • Arcadis (+0,43%) is volgens dezelfde IEX Beleggersdesk een bedrijf met uitstekende vooruitzichten
  • Heineken (-0,07%) krijgt een koopadvies van Barclays met het koersdoel €103.
  • Ook Philips (+0,93%) is volgens Barclays koopwaardig (koersdoel: €23).
  • En nog een berichtje van Barclays: KPN (+0,47%) blijft samen met Deutsche Telecom sectorfavoriet. 
  • Just Eat Takeaway (+5,60%) is ook vandaag flink aan het herstellen. Eminence Capital heeft een groter belang (3% in plaats van 2%) gemeld in de maaltijdbezorger.
  • AMG (+6,80) stapt in nuclaire energiesamenwerking. Het aandeel is met een leuke rally bezig.
  • Air France-KLM (+0,96%) wordt door JP Morgan op sell gezet met een koersdoel van €9. Hoeveel geld heeft de Nederlandse belastingbetaler inmiddels al verloren doordat de Nederlandse regering een paar jaar terug voor duur geld een fiks belang nam in het fusiebedrijf zonder dat dit met de Kamer was overlegd?
  • Een aandeelhouder van IMCD (-0,63%) wil 2,1 miljoen aandelen verkopen tegen een prijs van €149,50 per aandeel. Dat ligt beduidend lager dan de huidige, dus dat kan nog voor enige koersdruk zorgen.
  • Azerion (+0,70%) heeft met succes een kredietfaciliteit van €15 miljoen afgesloten bij onder meer Citibank.
  • DGB (+5,56%), genoteerd op de lokale markt, stijgt vandaag flink in waarde doordat het zegt flink te profiteren van een solide markt voor CO2-certificaten.
  • NX Filtration (-6,46%) leidde sinds de beursgang in de zomer van 2021 een totaal onopvallend bestaan maar is de laatste tijd om tal van redenen een van de meest bewegelijke aandelen op Beursplein 5. 
  • Hé, Harm ten Napel meldt een belang in IEX (0,0%) van 4,41%. Dat leidt niet tot enige beweging of een hoger dagvolume. 
  • Hildo Laman, hoofd IEX Beleggersdesk, breekt een lans voor de Franse supermarkt Carrefour (-2,82%). Het verhaal wordt niet opgepikt door de brede beleggingsgemeenschap. 
  • Tesla (+3,41%) is veel meer dan een autobedrijf. Worden robots de echte melkkoe? Lees het verhaal van IEX-analist Ivo Breukink. Vandaag maakt topman Elon Musk ook bekend werknemers die werken aan AI beter te belonen. Hij moet wel om zijn mensen niet te verliezen aan de concurrentie.
  • Apple (+1,21%) werkt overigens ook aan een robot maar dan eentje die zich niet ophoudt op de fabrieksvloer maar in het huis. 
  • Amazon (+1,26%) probeert ook een plaatsje te verwerven in de veel belovende AI-markt. Kansrijk? Analist Ivo Breukink van IEX heeft er een analyse aan gewijd. 
  • TSMC (+1,59%) zou schade hebben opgelopen door de recente aardbeving in Taiwan maar daar is vandaag op Wall Street weinig van te merken.

Brede markt

Rentes dalen licht over breed front

  • Nederlandse tienjaars: 2,61% (-2,0%
  • Duitse tienjaars: 2,36% (-1,9%)
  • Britse tienjaars: 4,05% (-0,3%)
  • Italiaanse tienjaars: 3,71% (-3,3%)
  • Amerikaanse tienjaars: 4,34% (-0,4%)
  • Japanse tienjaars: 0,78% (+0,3%)

Peilmoment: 17.00 uur

Notulen ECB: Praten over renteverlagingen nog te vroeg
De Europese Centrale Bank had bij het laatste rentebesluit meer vertrouwen dat de inflatie op schema ligt om tijdig structureel af te nemen tot de doelstelling van 2 procent, maar vond het voorbarig om over renteverlagingen te praten. Dit bleek donderdag uit de notulen van het rentebesluit van een maand geleden. "Geduld en voorzichtigheid" waren nog steeds geboden, en de ECB-bestuurders concludeerden dat er meer data nodig waren om er voldoende vertrouwen in te hebben dat de inflatiestrijd beslecht is. 

Groei dienstensector eurozone trekt aan
De dienstensector in de eurozone is in maart in een hoger tempo gegroeid. Dit bleek donderdag uit definitieve cijfers van S&P Global. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 51,5 tegen 50,2 een maand eerder. Daarmee steeg de index naar het hoogste niveau in negen maanden.
De inkoopmanagersindex voor de industrie van de muntunie bleek daarentegen dinsdag te zijn gedaald van 46,6 naar 46,1. De samengestelde index steeg zo van 49,2 naar 50,3, de hoogste stand in 10 maanden. Alles boven 50.0 wijst op groei. Yes!

Producentenprijzen eurozone blijven maar dalen
Terwijl de looninflatie danig oploopt, zijn de producentenprijzen in de eurozone in februari opnieuw gedaald. Op maandbasis daalden de producentenprijzen in februari met 1,0 procent. In januari bedroeg de daling nog 0,9 procent. Er werd door economen rekening gehouden met een afname van 0,9 procent in februari.Op jaarbasis daalden de producentenprijzen in februari met 8,3 procent. Een maand eerder was dit nog een daling van 8,0 procent.

IEX Sentimentspeiling: NN Group en ASML zijn de nieuwste toppers
Van Philips, Randstad en ArcelorMittal wordt minder verwacht. Het algemene beurssentiment onder beleggers is flink verbeterd ten opzichte van vorige maand, en is bovendien nog altijd bijzonder bullish. Een maand geleden stond 60,2% (zeer) optimistisch tegenover de aandelenmarkten. Dat percentage is gestegen naar 65,0%. Lees het hele verhaal

"Goudhandel profiteert fors van hoge goudprijzen"
Dat bericht DFT vandaag. Zo zou AmsterdamGold het aantal goudtransacties de laatste weken hebben zien vervijfvoudigen. Met name nieuwe klanten ui de vastgoedmarkt verruilen hun stenen voor goud. Goudhandelaar Doijer & Kalff wijst volgens DFT op een opmerkelijke dubbelrol die centrale banken in de stijging van de goudprijs spelen. "Centrale banken hebben de afgelopen jaren massaal goud gekocht. Tegelijkertijd is de hoge inflatie, die particulieren aanzet om goud te kopen, het gevolg van hun beleid."

Zilver gaat inmiddels ook lekker

We nemen vandaag afscheid van Steen Jacobsen
Hoofdeconoom Steen Jakobsen van Saxo Bank laat op LinkedIn weten dat het vandaag zijn laatste werkdag is. Hij is vooral bekend om de tien waanzinnige voorspellingen die hij elk jaar afgaf, waarvan sommige, zoals Brexit, ook nog eens uitkwamen. Jacobsen is van plan een boek te schrijven met als voorlopige werktitel: Bekentenissen van een idioot. De Deen is fan van Fjodor Dostojevski?

Fikse stijging vliegreizen
De aarde mag dan opwarmen en daar hebben vliegtuigbewegingen zo hun aandeel in, maar dat wil niet zeggen dat we daarom minder vliegen. Integendeel. Volgens branche-organisatie IATA groeide het passagiersvervoer ook in februari met dubbele cijfers De totale vraag, uitgedrukt in passagiersomzet per kilometer, steeg 21,5 procent. De totale capaciteit, uitgedrukt in het aantal zitplaatsen per kilometer steeg 18,7 procent. De totale beladingsgraad steeg 1,9 procentpunt naar 80,6 procent.

Laatste analistenadviezen

Bron: Guruwatch

Agenda van vrijdag 5 april 2024
Dat banenrapport morgen om half drie zou de beurs wel eens flink in beweging kunnen zetten. Goede cijfers zijn slecht, slechte cijfers zijn goed. Want hoe sterker de Amerikaanse arbeidsmarkt zich ontwikkelt, hoe minder de Fed genegen zal zijn om de rente lager te zetten.

  • 00:00 Chinese beurzen gesloten (Qingming Festival)
  • 00:00 IMF World Economic Outlook
  • 08:00 Duitse fabrieksorders februari
  • 11:00 EU detailhandelsverkopen feb
  • 14:30 VS banenrapport maart (consensus +200K banengroei, werkloosheid 3,9%)
  • 21:00 VS consumentenkrediet feb

En dan nog even dit:

Hoge waarderingen leiden tot lagere rendementen

Handel niet!

Je begint medelijden met Kroes te krijgen

Het gaat de goede kant uit met de Europese CO2-uitstoot.
Jammer dat die kleurige bollenvelden weer in verband worden gebracht met illegale giflozingen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links