Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kan de olieprijs van het waakvlammetje af?

Technische analyse: olieprijzen
Beeld: iStock

De olieprijzen blijven hardnekkig stabiel. Brentolie heeft exact één jaar geleden een bodem gevormd rond $70,05. Sindsdien heeft de koers zijwaarts gefluctueerd boven dit low van  24 maart 2023. YTD staat Brent bijna 10% in de plus. De oliemarkt pruttelt dus op een waakvlammetje. 

Dat het low ($70,05) van Brent van een jaar terug heeft standgehouden is niet helemaal toevallig. In die periode verraste OPEC+, onder aanvoering van Saoedi Arabië, de energiemarkten door de olieproductie flink te verlagen.

Dergelijke acties van de OPEC hebben blijkbaar invloed, want aan de voorgaande daling van de olieprijzen kwam toen een einde. Tussen begin 2022 en maart 2023 was de olieprijs nagenoeg gehalveerd, maar sinds maart vorig jaar beweegt Brent in zijwaartse richting. 

Het beeld van Light Sweet olie (WTI) is al niet veel anders. WTI beweegt eveneens al ruim een jaar neutraal, in dit geval boven de bodem van 24 maart 2023 rond $64,41. Ook bij WTI is in maart 2023 de dalende trend omgebogen in een meer zijwaarts verloop.

Overigens blijkt dat ondanks alle inspanningen voor de energietransitie de olieconsumptie nog steeds niet gedaald is. Terwijl miljarden zijn geïinvesteerd in zonnepanelen, windmolens en elektrificatie is de dorst naar olie niet afgenomen.

Oliemarkten van het waakvlammetje af

Vooral de laatste maanden is op de oliemarkten sprake van enige verbetering. Medio en eind 2023 lijken zich hogere bodems af te tekenen. Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en Oekraïne spelen hierbij een rol. Wellicht kan de olieprijs binnenkort van het waakvlammetje af.

Deze keer bekijk ik de langetermijngrafieken van ruwe olie. Ik begin met een beoordeling van de de wereldwijde grondstoffenindex. 

Bloomberg Commodity-index veert op 

De Bloomberg Commodity-index is opgeveerd vanaf de steun rond $29,15 (bodem van 2 juni). Overigens is de dalende tendens van de wereldwijde grondstoffenindex al medio vorig jaar stilgelegd. 

De grondstoffenindex oogt technisch neutraal. De weerstand ligt rond $33,23 (gevormd op 22 september 2023). 

Het dalende 200-daags voortschrijdend gemiddelde wijst op een zwakke technische conditie.

Bloomberg Commodity-index koers

Brent-olie richt zich wat op

De olieprijs (Brent) beweegt al bijna een jaar grillig op en neer, in zijwaartse richting. Op de korte termijn tendeert de olieprijs richting de weerstand op $95,84 (gevormd op 22 september 2023). 

De steun bevindt zich rond $70,05 (bodem van 24 maart 2023).

Een mogelijke voorbode van verbetering vormen de twee potentiële hogere bodems rond respectievelijk $71,43 (5 mei 2023) en $72,26 (15 december).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde beweegt zijwaarts. Dat wijst op een neutrale technische conditie.

Brent olieprijs

WTI-olie herstelt licht

Light Sweet olie (WTI) beweegt in zijwaartse richting tussen steun $64,41 (bodem van 24 maart 2023) en weerstand $94,57 (top van 29 september 2023).

Op de korte termijn lijken zich eveneens twee hogere bodems af te tekenen rond $66,85 (medio 2023) en $67,75 (eind 2023). De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop.

Bij WTI tendeert de 200-dagenlijn zijwaarts. Dit duidt op een neutrale technische omstandigheden.

WTI olieprijs

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 51
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. JIBA 28 maart 2024 08:47
    quote:

    Subtropical schreef op 28 maart 2024 08:03:

    Goedemorgen allen, weer hoger ja? Weer hoger? Het houdt niet op niet vanzelf.
    Zelfs al zou de vogelziekte muteren naar een epidemie bij mensen, met een dubbele omvang dan covid19 dan nog stijgt het gewoon verder.
    We zullen het maar op bijzonder houden...
  2. forum rang 6 ttroo 28 maart 2024 10:19
    Lastig. Lastig. De beurzen laten zelfs geen spoortje achter om te gaan corrigeren. De lijnen zijn nog steeds niet heel ver weg. Iets wat vergroot. Meer richting de -1% dan richting de -0.5% wat nodig is om de lijnen te breken. VIX kon niet de bodem neer zetten die ze moesten neerzetten, maar ze krijgen een dezer dagen een nieuwe kans om het alsnog te proberen. Opvallend dat de mid grafiek bodem in de VIX tot nu toe niets kan betekenen voor VIX uitbraken. Futures doen het rustig aan. Zowel de Europese als de Amerikaanse futures. IBEX future is geheel los gegaan met groene koersen. U mag straks weer gaan bijleggen als het fout gaat. Net als met de Italiaanse groene koersen en de Griekse groene koersen. Europa gaat direct uit elkaar vallen. En vele Europese banken gaan direct door naar overheidshanden. Zeker met de huidige aandelen koersen. Leuk hoor een 4 of een 8 of een 12 of zelfs een 16 euro. Maar als er aandelen ge-emitteerd moet gaan worden in de slechte tijden, zijn de koersen vaak al een kwart gedaald en dan gaat de emissie koers er ook nog eens een kwart of zelfs richting een half er af doen. En dan is het al snel game over. Banken zijn veel te veel geleveraged in de huidige economieen van Trillions. Eerst maar eens wat lijntjes breken. Een lijntje breken is al een zeer Grote Miracle.
  3. forum rang 9 Calimero 28 maart 2024 10:54
    quote:

    Calimero schreef op 26 maart 2024 13:35:

    [...]
    Geloof dat Ad kijkt naar 883,04 :)

    en daarnaast natuurlijk naar 876,34 ...
    Die Ad heeft het goed in de gaten ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15237249...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15081699...

    www.youtube.com/embed/7jGCeY26AlQ?rel...
  4. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 28 maart 2024 11:29
    quote:

    mgr schreef op 28 maart 2024 09:45:

    krijgt er dan niemand hoogtevrees, t gaat niet slecht, maar dit slaat toch alles.
    t zal en moet stijgen... door door door
    Koersdoel op de korte grafiek is 884,49. Paar dagen geleden nog aan gerefereerd, monseigneur.
  5. forum rang 9 Calimero 28 maart 2024 11:35
  6. forum rang 7 handyman6 28 maart 2024 12:08
    Bijna Pasen en ook daar gaat het vooral over het hebben van schulden en hoe daar van af te komen...
    Boven je stand leven en overal lenen ,schuld opbouwen ,is simpel op te lossen: ga tering naar de nering zetten ...
    Overheden en regeringen ,hebben nog een mogelijkheid naast bezuinigen: geld bij drukken om leuke dingen mee te doen.Sterke , rijke landen ,US,Westen maken zich eigenlijk nooit zorgen om de grootte van hun staats schuld,passiva immers ,hoeveel het ook is.Armere,zwakke landen,Turkije of Bolivia,Argentinie helaas wel ,hun munten blieft men liever niet.
    Kortom: het is prima leven met enorme schulden,als je maar rijk en machtig bent.
    Immers de bezitters van jouw schulden zullen er wel 3x over nadenken ,je ter verantwoording te roepen: ook jij kunt desnoods je munt vervangen door een " nieuwe"......
  7. forum rang 9 Calimero 28 maart 2024 12:49
    quote:

    Silk schreef op 21 maart 2024 12:35:

    The First Mercury Retrograde of 2024 begins with its Pre-Shadow March 19. Mercury goes Retrograde on April 1.

    We gaan weer beginnen
    Bijna 01 apr .... pre-shadow "Messenger of the Gods" ... miscommunication, traffic etc.

    Jammer, verkeerde brug ... had de Kerchbrug moeten wezen ... :)

    Anyway ... supply and demand ... Red Sea, Panama Channel, Boston Harbour ... is lekker bezig zo ..

    www.iex.nl/Forum/Upload/2022/13965066...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13185579...

    www.youtube.com/embed/SDqrGsBXjNM?rel...
  8. forum rang 9 Calimero 28 maart 2024 15:11
    Morgan Stanley ... :)

    Adyen Growth Prospects: Upgraded to Overweight with a New Price Target of €1,850
    Mar. 27, 2024, 12:15 AM

    Analyst Adam Wood from Morgan Stanley upgraded the rating on the stock to a Buy and gave it a €1,850.00 price target.

    markets.businessinsider.com/news/stoc...

    :)

    Morgan Stanley kleiner in Adyen
    Door ABM Financial News op donderdag 28 maart 2024

    Morgan Stanley Investment Management heeft een kleiner belang in Adyen gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 26 maart 2024.

    www.iex.nl/Nieuws/793487/Morgan-Stanl...
37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links