Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het industriële metaal koper trekt een sprintje

TA: Het industriële metaal koper trekt een sprintje
Beeld: iStock

In de zoektocht naar antwoorden op het inflatievraagstuk zijn we bij het industriële metaal koper terechtgekomen. Heel specifiek, maar de koperprijs is de afgelopen weken flink opgelopen.

Wij kijken naar de CME Copper future (USD/pound). Na een low rond $3,67, op 12 februari, is de koers bijna 12,5% gestegen.

YTD doet de koperprijs een plus van 5%. Technisch lijkt koper uit het dal te klimmen. Sinds de highs rond $5, in het voorjaar van 2022, heeft de koers vooral zijwaarts gekwakkeld. 

De ontwikkeling van de koperprijs wordt door beleggers gevolgd als barometer voor de wereldeconomie. Het industriële metaal koper wordt veel gebruikt: in auto´s, huizen, telecommunicatie, industrie, waterleidingen, de computerindustrie et cetera.

Het metaal koper roest niet, is niet magnetisch, zeer geleidend en geldt ook als een essentiële grondstof voor de energietransitie. Mijn IEX-collega Martin Crum heeft vorige week een interessant artikel gewijd aan het idee dat de oplopende koperprijs een aantrekkende economie suggereert.

Overigens zijn grondstofprijzen de afgelopen weken over een breed front opgelopen. De Bloomberg Commodity-index bereikte op 14 februari een intraday low rond 29,40 punten. Sindsdien deze wereldwijde grondstoffenindex ruim 6% gestegen. Dat is misschien niet spectaculair, maar vanuit inflatieperspectief wel iets om in de gaten te houden. 

Overigens werd maandag bekend de inflatie in de eurozone in februari is gedaald, volgens cijfers van Eurostat.

Hoe dan ook, de hamvraag dit jaar blijft of de licht dalende trend in de inflatie van eind vorig jaar zal doorzetten. Centrale banken zullen bij oplopende inflatie het krappe rentebeleid vasthouden. 

Vandaag bekijk ik de prijsontwikkeling van de koperfuture, alsmede die van de Bloomberg Commodity-index 

Bloomberg Commodity-index veert op vanaf steun

De Bloomberg Commodity-index veert op vanaf de steun rond 29,15 punten (bodem van 2 juni). De wereldwijde grondstoffenindex lijkt daarmee een bodem te leggen onder de dalende tendens van de voorgaande jaren. 

De wereldwijde grondstoffenindex lijkt technisch dus wat te stabiliseren. Maar zolang er lagere koerstoppen worden gevormd, is de verkoopdruk nog niet uit de markt. 

In het beste geval kan de Bloomberg Commodity-index naar de barrière 33,23 punten (gevormd op 22 september 2023) oplopen.

Het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde is nog een punt van zorg. Bovendien noteert de grondstoffenindex eronder. Deze combi wijst nog op een zwakke technische conditie.

grondstoffen index koers

Korte termijn: koperprijs schiet omhoog

De koperprijs maakt technisch bezien een flinke spurt omhoog. Bovendien zien we sinds vorig jaar oktober voortdurend hogere bodems. 

Koper (de koperfuture) heeft de voormalige weerstand rond de top van eind december op $3,97 gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden. De grafiek biedt ruimte tot weerstand $4,16 (top van 14 april 2023).

Na een uitbraak boven weerstand $4,16 wordt $4,29 het volgende opwaartse koersdoel. Steun ligt er rond $3,81 (bodem van 1 maart).

koper prijs

Lange termijn: koperprijs klimt uit het dal

De koperprijs staat dit jaar in de belangstelling. Recent is de weerstand $3,97 (top van 29 december 2023) gebroken. Het industriële metaal breekt bovendien het tweejarige patroon met lagere koerstoppen af. 

Technisch krult de futureprijs op richting de top van januari 2023 rond $4,29.  

De 200-dagenlijn draait voorzichtig omhoog en signaleert een lichte verbetering in de technische conditie. 

koper prijs

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 48
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 19 maart 2024 09:12
    quote:

    Bubbletrader schreef op 19 maart 2024 08:29:

    Goedemorgen,

    Er wordt weer heel snel een slingertje aan de aex future gegeven want stel je voor de aex in het rood, dat zal ons niet gebeuren
    WO III hé..?!

    Ondanks de "Sky-high" Inflatie in The FSA en het bijzet-Tafeltje Europa

    Het stelt allemaal géén Reet voor maar het moet wel GROEN blijven..

    Ware het niet dat Unilever vandaag voor de verandering eens de IJsco-Kar mag trekken..

    BROOD & SPELEN duss..
  2. forum rang 6 Toerist 19 maart 2024 10:35
    quote:

    handyman6 schreef op 19 maart 2024 10:07:

    Bitcoin vindt het ook wel even weer welletjes:-6,5%...
    Instappen na de korrektie ,met bv de ETN van Eck bitcoins etf?
    veel hangt er van af hoeveel je bereid bent er tegen aan te gooien en de golven te volgen en op welke termijn je winst wil hebben
52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links