Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin breekt opnieuw uit maar smeekt om correctie

Bitcoin breekt opnieuw uit maar smeekt om correctie

Exact één jaar geleden besprak ik hier de trenddraai van bitcoin. Met vandaag erbij, is dit mijn twaalfde blog over de cryptomunt sindsdien. Het is wat veel, ik geef het toe. Maar er is toch elke keer weer een technische reden voor een nieuwe blog.

Ook deze  keer: de doorbraak boven het all-time high van eind 2021 rond $68.776. Het betreft overigens een nipte doorbraak, daarover verderop meer.  Als ik al mijn voorgaande blogs in één zin moet samenvatten: Bitcoin ligt er technisch uitstekend bij. Nou vooruit, nog één zin dan: De uptrend die eind 2022 is gestart weet nog altijd intact te blijven. Ik wil wel nadrukkelijk vaststellen dat de cryptomunt onderhand aan een correctie toe is. Maar een eventuele terugval binnen de uptrend is normaal en zou geen schade aan het positieve lange termijn plaatje moeten aanbrengen. 

Trigger

De laatste trigger die de belangstelling in bitcoins heeft aangewakkerd was begin dit jaar bij de lancering van de eerste spot-bitcoin-ETF’s. Sinds die lancering van bitcointrackers is de bitcoinkoers bijna 70% opgelopen. 

De belangstelling voor crypto's zorgde al eerder voor spectaculaire koersdoelen, onder andere van Standard Chartered Bank. Die hebben een rapport uitgebracht met een koersdoel van $120.000. 

Overigens waren er vorig jaar meerdere ontwikkelingen waar de cryptomarkt technisch bezien heftig op heeft gereageerd.

  • In het voorjaar van 2023 brak bitcoin uit de dalende trend, na de implosie van de Silicon Valley Bank. Toen was er ook onrust bij enkele Europese banken. Alleen al omdat speculanten zich indekten tegen nieuwe onrust in de bankensector is de bitcoinkoers snoeihard opgelopen.
  • In de zomer van 2023 was er koersdruk in de bitcoinmarkt. Elon Musk, die bekendstaat als liefhebber van crypto's, had zijn bitcoinportefeuille afgewaardeerd. 
  • Bitcoin stond in het afgelopen najaar in de belangstelling toen vermogensbeheerders BlackRock Inc. en Fidelity Investments werden genoemd in de race om de ETF´s op de markt te brengen.
  • Ook zal er binnenkort de vierde bitcoin halving plaatsvinden, waarbij de beloning voor het minen van bitcoin wordt gehalveerd. De vorige drie keer vond zowel voor als na de halving een flinke stijging van de koers plaats. 
  • Er worden ook fundamentele redenen aangevoerd voor de opmars: zo verwachten beleggers later dit jaar een lagere rente op de kapitaalmarkten, wat bitcoins aantrekkelijker maakt

In dit artikel kijk ik naar het technische plaatje van bitcoin. Ik analyseer de kortetermijn, de langetermijn en de meerjarengrafiek. Helemaal onderaan beoordeel ik de bitcoinkoers versus de 200-dagenlijn. Omdat de afstand tussen de bitcoinkoers en de 200-dagenlijn thans bijna 85%, beweegt de cryptomunt in de gevarenzone. Dit vraagt dus om een tussentijdse correctie. 

Korte termijn: bitcoin geeft wat terrein terug

Bitcoin dreigt onder de voormalige horde $68.776,28 te zakken, gevormd door het all-time high van eind 2022. Hier ligt ook de voorgaande top van begin maart. Dit topje is gemarkeerd met het horizontale blauwe lijntje)

Vooralsnog maakt bitcoin pas op de plaats, bovendien weet de koers zich binnen de stijgende trend te handhaven. Er is steun op 50.629,57 (bodem van 23 februari). 

Steun zien we rond $50.629,57 (bodem van 23 februari).

Het stijgende 26-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) bevestigt een positieve technische conditie.

Bitcoin koers

Lange termijn: bitcoin heeft nog steeds geen stap teruggezet

De bitcoinkoers vormt al zo'n anderhalf jaar lang consistent hogere bodems. De opmars is spectaculair. Sinds de bodem van 26 januari rond $38.515,89 is de bitcoinkoers bijna 90% opgelopen. Sinds de low van september rond $26.000 is de bitcoinkoers met ruim 170% toegenomen. Deze stijgingspercentages, zeker in combinatie met de korte tijdsspanne waarin die hebben plaatsgevonden, vragen om een correctie. 

In het najaar is de opmars gevalideerd, met de uitbraak boven de toppen rond $31.813,25 (van juli 2023). Vervolgens is de tussentijdse horde rond $48.205,07 (top van april 2022) gebroken. 

Bovendien is recent de barrière rond $68.776,28 gepasseerd, zij het nog nipt. Hier lag het all time high van eind 2022. Omdat het all-time high van eind 2021 inmiddels met meer dan 3% is doorbroken, kunnen we wel van een geldige uitbraak spreken. Persoonlijk vindt ik de follow up van het koopsignaal erg matig. 

Bedenk ook dat sinds de januaribodem rond $38515,89 bitcoin nog steeds geen enkel stapje heeft teruggezet. Nogmaals, dit smeekt om een correctie. Zie ook mijn analyse over de afstand tussen de bitcoinkoers en de 200-dagenlijn.

Ons eerst berekend koersdoel ligt rond $80.000. Daarna wordt 100.000 het volgende opwaartse koersdoel. De bitcoinkoers biedt steun rond de voormalige top op $68.776,28. De broodnodige correctie zal worden getriggerd indien de koers onder deze steun zakt. 

De stijgende 200-dagenlijn, terwijl de bitcoinkoers erboven beweegt, bevestigt de positieve technische conditie.

Bitcoin koers

Meerjarengrafiek:  Fraaie uptrend sinds 2013

Sinds 2013 worden steeds hogere koersbodem gevormd. De marktpartijen blijven dus geloven in dit bijzondere financiële item. Er wordt in elk geval, op grote correcties,  steeds hoger ingestapt of bijgekocht.

Ik heb hier al eerder aangegeven dat deze correcties, procentueel gezien, in de loop der jaren steeds kleiner worden. De drie grootste correcties van de afgelopen jaren zijn gemarkeerd met de blauwe staafjes. 

  • 2014 afstand A-B: 92,60%
  • 2018 afstand C-D: 84,27%
  • 2022 afstand E-F: 77,49%

Ook dit duidt op gretigheid in de markt.

Op basis van deze grafiek komen eerdere spectaculaire koersdoelen, onder andere van Standard Chartered Bank wel dichterbij. Die bracht een rapport uit met een koersdoel van $120.000. 

 

De bitcoinkoers versus de 200-dagenlijn

De afstand tussen de bitcoinkoers en de 200-dagenlijn bedraagt bijna 85%. Dat impliceert dat koers  extreem ver van de comfortabele koerszone is verwijderd. Onder normale omstandigheden staat de koers nooit meer dan 30% boven de lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde.

Om de afwijking van de bitcoinkoers ten opzichte van de 200-dagenlijn goed zichtbaar te maken, is de 200-dagenlijn op onderstaande grafiek strak getrokken tot een horizontale lijn (paarse lijn). 

De getallen op de Y-as, de verticale as, geven de procentuele afwijking van de bitcoinkoers ten opzichte van de 200-dagenlijn (paarse lijn) weer. De bitcoinkoers zelf wordt weergegeven door de grillige lijn erboven. Deze lijn heeft drie kleuren:

  • Zwart: de bitcoinkoers bevindt zich minder dan 30% van de de 200-dagenlijn af, dus in de veilige zone
  • Blauw: de koers nadert de gevarenzone, waarbij het risico dreigt dat de 30% zone wordt overschreden
  • Rood: de koers bevindt zich meer dan 30% van de de 200-dagenlijn af, dus in de gevarenzone

De koers van bitcoin is 84,75% verwijderd van haar 200-dagenlijn. Dat is extreem ver. Dat impliceert dat bitcoin in de gevarenzone noteert. 

Ook bij deze indicator geldt de waarschuwing dat het bereiken van de gevarenzone niet direct betekent dat een correctie nu op de loer ligt. Want bij een item in een sterke stijgende trend kan die soms maandenlang in de gevarenzone bewegen. 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 47
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

67 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. vliegend circusss 15 maart 2024 10:05
    quote:

    Fuego32 schreef op 15 maart 2024 09:47:

    Nog maar 5 bijgekocht tegen 0,39 en gak nu 0,774 en dat moet volgens mij wel te doen zijn om hier zonder verlies uit te stappen.
    Typisch staaltje verliesaversie..
    gecombineerd met hebzucht..

    vroeg of laat dodelijke combi..

    maar zal jullie verder niet lastig vallen..;))

    succes!
  2. forum rang 6 ttroo 15 maart 2024 13:31
    Op weg naar de Move Down. Indices kunnen niet meer naar boven uitbreken.

    Maar het breken van de mooie opgaande lijnen is niet gemakkelijk.
    Een 1% daling is nog steeds nodig om het flink te laten gaan zakken.
    Breng de tientallen trillions of dollars of breng de indices flink naar beneden.
    Het is uw keuze. Die andere millions, billions en enkelvoudige trllions of dollars gaan u niet redden.

    Des te hoger de top, des te hoger de strop. Te lang geleeft op credits - Te lang geleeft op gratis credits. Als u niet meer wilt produceren (voor het milieu) maar wel blijft mega consumeren (voor uw eigen gevoel beter te maken). Dan brengt u dat evenwicht flink uit evenwicht. U koos er zelf voor. Uw Master beurzen dreigen flink te gaan vallen.
67 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links