Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Japanse Nikkei aarzelt rond historische all-time high van 1989

Japanse Nikkei aarzelt rond historische all-time high van 1989
Beeld: iStock

De Japanse aandelenbeurs aarzelt al een tijdje rond het niveau van het all-time high van 1989 op 38.957 punten. De afgelopen week is de Nikkei-index er eindelijk bovenuit gestegen, zij het nog nipt. 

Normaal gesproken dient er bij een dergelijke belangrijke doorbraak een goede follow-up te zijn die een overtuigende doorbraak oplevert. Zo'n doorbraak moet voldoen aan de 3%-regel: op de weekgrafiek moet de uitbraak meer dan 3% bedragen en langer dan 3 weken standhouden. 

Vooralsnog voldoet de Japanse beurs nog niet aan de voorwaarden voor een geldig koopsignaal.

Er is overigens nóg een reden om het getreuzel aan het all-time high van 35 jaar geleden met argwaan te volgen. De Nikkei-index heeft sinds het low van 6 oktober rond 30.487 punten, nog niet één echte stap teruggedaan. Dit impliceert dat de Japanse aandelenbeurs in een rechte lijn bijna 33% is opgelopen. Het klein dipje van 8 december rond 32.205,38 daargelaten. Dit veronderstelt dat de Japanse beurs enigszins overbought is. Verderop in deze blog vertel ik daarover meer. 

De Nikkei heeft het YTD goed gedaan met een koerssprong van bijna 20%. Ook in 2023 presteerde de Japanse beurs prima met een winst van ruim 28%. 

Wind in de rug

De aandelenmarkt van Japan had al langere tijd wind in de rug. De beurs werd daarbij geholpen door een goedlopende economie en behoudende inflatie in combinatie met een ruim monetair beleid.

Terwijl de rest van de wereld last had van een knellende inflatie, hadden Japanse autoriteiten een paar maanden geleden al aangegeven een einde te willen maken aan de lage rente. Dinsdag was de kogel door de kerk: de Bank of Japan heeft de rente voor het eerst sinds 2007 verhoogd. Meer daarover leest u hier.

Vandaag beoordeel ik de Japanse aandelenbeurs op basis van de korte- en langetermijnvooruitzichten. Verder bekijk ik de overbought-conditie. Ik eindig deze blog met de technische plaatjes van de euro versus de yen. 

Japanse beurs vormt hogere bodem

De Nikkei 225-index herstelt vanaf de onderkant van het stijgende trendkanaal. In de recente correctie vormde de Japanse beurs rond 38.271,38 een hogere bodem binnen de stijgende trend.

Omdat de index boven de januari-top weet te blijven, wordt het positieve kortetermijnplaatje bevestigd. Er ligt steun op 38.271,38 (bodem van 12 maart). Het berekend koersdoel ligt rond 43.000 punten.

Dit technische kortetermijnprofiel laat overigens onverlet dat de Nikkei 225-index nog wel de horde op 38.957 overtuigend moet overwinnen. Deze is gevormd door de top van december 1989, wat tevens het oude all-time high van de Japanse beurs is.

 

 

 

 

Een springplank is gelegd

Ik heb het hiervoor al aangegeven: de Nikkei 225-index aarzelt wel erg lang rond het niveau van de horde op 38.957. Deze is gevormd door de top van het oude all-time high van de Japanse beurs op 29 december 1989.

De Nikkei heeft eind 2023 een hogere bodem gevormd boven de toppen van 2021 rond 30.714 punten. Met deze perfecte pullback is de springplank gelegd voor de sprong van de afgelopen vijf maanden.

Nadat ook de tussenliggende horde rond 33.772,89 punten (toppen van eind 2023 is gebroken, is eveneens een barrière opgeruimd. Wellicht ten overvloede: de afwezigheid van een tussentijdse correctie sindsdien geeft te denken.

Bij een eventuele terugval zal de voormalige horde rond 33.772,89 punten als nieuw vangnet functioneren. Hier zal dan waarschijnlijk een hogere pullbackbodem komen te liggen. 

Afgezien van een eventuele tussentijdse correctie is het lange termijn technische plaatje uitstekend. 

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde valideert het positieve technisch plaatje van de Japanse beurs. Bovendien weet de 200-dagenlijn de correcties van de Nikkei steeds goed op te vangen. 

Nikkei 225 koers

 

RSI wijst op lichte overbought-conditie

De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator æ die overreacties van de markt weergeeft. De RSI van de Japanse beurs staat, met een stand van bijna 74, iets in de gevarenzone. De RSI geeft dus een lichte overbought-conditie (licht 'overgekochte') aan.

De RSI geeft aan wanneer de markt te ver naar boven of naar onderen doorschiet. Hiermee kunnen overgekochte (> 70: overbought) condities gevonden worden.

Aan de RSI kunnen echter geen directe verkoopsignalen ontleend worden, want een beurs in een sterke stijgende trend kan soms maandenlang overbought blijven.

Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt op indien de koers nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI lagere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een naderende trendverandering.

Het valt op dat de recente hogere top van de Nikkei begeleid is door een lagere top op de RSI. Er is dus sprake van negatieve divergentie. De Japanse beurs zou te hard gestegen zijn, terwijl de kracht van de markt aan het afnemen is. Dit voorspelt niet direct een grote correctie, wel gaat de oranje vlag omhoog. 

Vooral de combinatie van de huidige overbought conditie en negatieve divergentie, tegelijk met de forse stijging (+33% sinds oktober) moet in de gaten gehouden worden.

Euro/yen maakt pas op de plaats

De EUR/JPY consolideert binnen de stijgende trend, net onder de weerstand rond ¥164,31 (gevormd op 17 november 2023). 

Hogere koersbodems geven aan dat er bij correcties nog altijd op hogere niveaus wordt ingestapt. Met een doorbraak en slotstand boven de laatste koerstop wordt een tussenliggende weerstand uit de weg geruimd. De stijgende trend kan dan worden vervolgd. Steun ligt op ¥153,15 (bodem van 8 december 20230.

De stijgende lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde weet de correcties vooralsnog goed op te vangen. Dit bevestigt de positieve technische conditie.

 

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Eind vorig jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 47
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 adritromp 20 maart 2024 09:05
    quote:

    In Holland stond een Huis... schreef op 20 maart 2024 08:59:

    [...]

    Ben je een 'Succes Goeroe' in jouw vrije Tijd..?!
    Tsjakkaaaa

    Nee, maar ik vind het normaal dat als je ergens reageerd eerst goede morgen of iets dergelijks zegt. Verder kan fmdit forum wel wat positieviteit gebruiken:)
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 20 maart 2024 11:54
    Straks in Juni bij de 1e RV: 'Bezit van de Zaak einde van het Vermaak'..??!

    Rente gaat dan omlaag..

    Hoe hoog en hoger en hoger de Inflatie dan weer komt is de Vraag..?!

    Toegevoegd:

    Of blijft het dan nog steeds Spagaat..

    Christine L. lukt dat wel..;)
  3. forum rang 9 Calimero 20 maart 2024 15:35
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 19 maart 2024 12:57:

    De New Yorkse rechter had Trump opgedragen de miljoenen aan boete op een door de rechtbank gecontroleerde rekening te storten óf een borgsom in te leggen als hij in beroep ging tegen het vonnis. Trump koos voor het laatste maar krijgt de bijbehorende borgsom dus niet bij elkaar.

    Waarom kreeg Trump ook al weer die boete?

    Banken en verzekeraars kregen van The Trump Organization lange tijd opgeklopte jaarverslagen om zo makkelijker en goedkoper leningen te kunnen krijgen en deals te sluiten. Aan de belastingdiensten werd in die dagen juist weer een minder florissant plaatje van het concern voorgehouden, deze keer met de opzet dan juist minder belasting te hoeven betalen. Kortom, witteboordencriminaliteit op het hoogste niveau. Het leidde tot een veroordeling van Trump en van managers van The Trump Organization, onder wie zijn zoons Eric en Donald Junior. Zij allen werden eind 2023 veroordeeld tot 354 miljoen dollar (326 miljoen euro) boete wegens opzichtig knoeien met de resultaten van zijn vastgoedbedrijf - daar is inmiddels een kleine 100 miljoen euro aan rente bijgekomen.
    Misschien een goed idee ... verkoop gewoon aan vriend Putin een paar dozen "NATO TOP SECRET" uit je schuur op Mar-a-Lago ?? :)

    Panic mode sets in for Trump as he faces deadline for massive bond
    By Kaitlan Collins, CNN
    Updated 7:16 AM EDT, Wed March 20, 2024

    edition.cnn.com/2024/03/19/politics/t...
  4. forum rang 9 Calimero 20 maart 2024 15:43
    Aha ... nu weet ik waarom ttroo liever in Duitsland zit ... :)

    Turks pile into the dollar, gold and stocks as 67% inflation savages ‘worthless lira’
    By Scott McLean, Ipek Yezdani and Anna Cooban, CNN
    Published 9:50 AM EDT, Wed March 20, 2024

    edition.cnn.com/2024/03/20/business/t...

    www.youtube.com/embed/AFzEaM6_57c?rel...
  5. forum rang 9 Calimero 20 maart 2024 15:53
    Toerist ... short Hermes ... luxury goods ... Kering was ook leuk geweest ...

    Luxury stocks slump as Gucci sales slide
    By Hanna Ziady, CNN
    Published 7:37 AM EDT, Wed March 20, 2024

    edition.cnn.com/2024/03/20/investing/...

    Aandeel Kering PSE:KER.FR, FR0000121485
    Laatste koers (eur)
    367,500
    20-mrt-2024 15:37:50
    Verschil
    -58,450 (-13,72%)
    Dagrange 361,150 - 377,400
  6. forum rang 6 Toerist 20 maart 2024 16:04
    quote:

    Calimero schreef op 20 maart 2024 15:53:

    Toerist ... short Hermes ... luxury goods ... Kering was ook leuk geweest ...

    Luxury stocks slump as Gucci sales slide
    By Hanna Ziady, CNN
    Published 7:37 AM EDT, Wed March 20, 2024

    edition.cnn.com/2024/03/20/investing/...

    Aandeel Kering PSE:KER.FR, FR0000121485
    Laatste koers (eur)
    367,500
    20-mrt-2024 15:37:50
    Verschil
    -58,450 (-13,72%)
    Dagrange 361,150 - 377,400
    heb aan KERING gedacht gisteren maar een is genoeg en voor HERMES gekozen,komt goed
  7. forum rang 7 Doptieman 20 maart 2024 16:37
    quote:

    Doptieman schreef op 20 maart 2024 09:57:

    en alles draait weer om horizontaal gekeutel rond de slotkoers van gisteren
    zodat de index opties weer onderhevig zijn aan maximale Premiesloop ,
    en daarna vast naar de 864 !!
    Inderdaad 864.7 en daarna weer langzaam terug naar het slot van gisteren.. even het 864 stapje
    voorwaarts neutraliseren
    en dan morgen vast weer verder omhoog.... dan koop ik maar wat ax1 calls.... Ciao.
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links