Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gaat Nvidia te hard?

Technische analyse van Nvidia
Beeld: iStock

Ook dit jaar heeft het aandeel Nvidia Wall Street op sleeptouw genomen. Nvidia staat in 2024 op ruim 80% koerswinst. Kijken we iets lange terug dan is de stijging nog extremer. Medio oktober 2022 noteerde Nvidia een intraday low rond $108,13. Met een stand van $907 nu, staat de koers van Nvidia bijna 740% hoger. 

Een prangende vraag is of er een begrenzer zit op de exorbitante koersstijgingen van Nvidia. En indien dit zo is, zou Nvidia dan zand kunnen strooien in de raderen van de bullmarkt?

Spoiler: Ik denk niet dat Nvidia aan het einde van de groeicyclus zit. Wel zie ik bij Nvidia een aantal technische signalen van oververhitting, waardoor een tijdelijke adempauze niet ondenkbaar is. Echter, gezien het uiterst sterke technisch profiel, zal een daling waarschijnlijk éénmalig zijn, dus niet structureel. Want beleggers die de rally van Nvidia gemist hebben, zullen op elke forse dip alsnog instappen.

Een bescheiden correctie zal mijns inziens niet tot het einde van Wall Streets bullmarkt leiden. 

Signalen die op overdrijving wijzen

In het technische plaatje van Nvidia zie ik 3 technische indicatoren die aangeven dat het aandeel Nvidia de overdrijvingsfase ingaat:

  • Nvidia nadert de bovenkant van het langetermijn trendkanaal (grafiek 2).
  • De RSI van Nvidia staat, met een stand op 93, ver in de overboughtzone. Dat wil zeggen dat het aandeel overgekocht is geraakt (grafiek 3).
  • De afstand tussen de koers en de lijn van het 200-daags gemiddelde bedraagt bijna 80%. Dat impliceert dat Nvidia extreem ver van de comfortabele koerszone is verwijderd (grafiek 4). 

Deze signalen wijzen niet direct op een forse terugval. Wel concludeer ik dat deze bullmarkt rally op adem moet komen. In deze analyse bespreek ik het langetermijnplaatje van Nvidia (grafiek 1), alsmede bovenstaande drie indicatoren (grafieken 2,3 en 4).

Nvidia oogt sterk

Nvidia heeft zich technisch zeer sterk ontwikkeld. De koersbodems worden voortdurend ver boven de voormalige koerspieken gevormd. Dit geeft aan dat er sprake is van gretigheid in de markt. Op dit moment is ruimte beperkt tot ons eerst berekend koersdoel rond $1.000. De voormalige weerstand op $502,66 (gevormd op 25 augustus 2023) biedt nu steun. De volgende steun ligt op $401 (bodem van 26 juni 2023). 

Zolang het aandeel hogere hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevestigt een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) begint, na een vlakke periode, weer op te lopen. Dat wijst op sterkere prestaties ten opzichte van de rest van de markt.

 

Aandeel Nvidia koers

 

NVIDIA: Bovenkant meerjarig stijgende trendkanaal

De koers van Nvidia zou zich aan de bovenkant van het meerjarige stijgende trendkanaal bevinden. De denkbeeldige trendlijn W over alle belangrijke koerstoppen sinds 2012  iets boven $1.000, wordt thans genaderd. Het is technisch niet uitgesloten dat Nvidia vanaf trendlijn W terugvalt.

NVIDIA: RSI wijst op extreme overbought conditie

De RSI van Nvidia meet overreacties van de markt. De RSI staat, met een stand van bijna 93, ver in de gevarenzone. De RSI geeft dus een extreme overbought conditie (zwaar overgekocht) aan. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die overreacties van de markt weergeeft. 

De RSI geeft dus aan wanneer de markt te ver naar boven (of naar onderen) doorschiet. Hiermee kunnen overgekochte (> 70: overbought) condities gevonden worden.

Aan de RSI kunnen echter geen directe verkoopsignalen ontleend worden, want een aandeel in een sterke stijgende trend kan soms maandenlang overbought blijven. Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt op indien de koers nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI lagere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een naderende trendverandering.

Het valt op dat eerdere extreem hoge RSI-waarden in het verleden steeds tot correcties hebben geleid. Deze eerdere overbought condities zijn gemarkeerd met de rode cirkels. Er is bij Nvidia dus geen sprake van negatieve divergentie. Wel is het aandeel zwaar overgekocht (oranje cirkel). 

 

 

 

NVIDIA: afstand tussen koers en 200-dagenlijn

De grafiek hieronder behoeft enige toelichting. Om de afwijking van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn goed zichtbaar te maken, is de 200-dagenlijn strak getrokken tot een horizontale lijn (paarse lijn). 

De getallen op de Y-as, de verticale as, geven de procentuele afwijking van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn (paarse lijn) weer. De koers van Nvidia zelf wordt weergegeven door de grillige lijn erboven. Deze lijn heeft drie kleuren:

  • Zwart: de koers bevindt zich minder dan 30% van de de 200-dagenlijn af, dus in de veilige zone
  • Blauw: de koers nadert de gevarenzone, waarbij het risico dreigt dat de 30% zone wordt overschreden
  • Rood: de koers bevindt zich meer dan 30% van de de 200-dagenlijn af, dus in de gevarenzone

De koers van NVIDIA is 77,54% verwijderd van haar 200-dagenlijn. Dat is extreem ver. Dat impliceert dat, wat betreft de afwijking ten opzichte van de 200-dagenlijn, Nvidia  in de gevarenzone beweegt. 

Ook bij deze indicator geldt de waarschuwing dat het bereiken van de gevarenzone niet direct betekent dat een correctie nu op de loer ligt. Want bij een aandeel in een sterke stijgende trend kan de soms maandenlang in de gevarenzone bewegen. 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 48
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Toerist 14 maart 2024 08:45
    quote:

    MOEdig Voorwaarts schreef op 14 maart 2024 08:29:

    Gaat Nvidia te hard?

    Nee, zolang het gemiddelde koersdoel (oneindig) nog niet op het bord staat, vermoed ik dat dit aandeel verticaal zal blijven gaan ;-)
    Morgen,heb die al een paar dagen in't vizier en vandaag of morgen ga ik short erop rond de 910$ en elke 50$ uitbreiden

    moet winst opleveren,mvg
  2. [verwijderd] 14 maart 2024 09:51
    quote:

    handyman6 schreef op 14 maart 2024 09:48:

    Nvidia binnen stijgend trendkanaal? Nou nee,ja,wel als je de grafiek comprimeert,dan kunje elk patroon maken....
    Nvidia brak uit door stijgende weerstand rond $600 en ging sindsdien loodrecht omhoog.
    ;-))
    eind 2021 was t ook mooie stijgende trend:-)
  3. need_to_hold 14 maart 2024 13:12
    Een vraag: AB Inbev aandeel is geschorst , het is het aandeel dat grootste gewicht heeft in Bel20 en nu kan je voorbeurs al zien dat het een klap gaat krijgen... de turbo's lijken gewoon te traden op BEL20. Dan zou je toch nu kunnen anticiperen en al met zekerheid zeggen dat BEL20 serieus zakt bij terug handelen in AB Inbev... is dit dan een open doel of wat zie ik over het hoofd?
49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links