Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Beleggers trekken zich niets aan van tegenvallend Amerikaans inflatiecijfer, Besi herstelt fors

IEX slotcall van dinsdag 12 maart 2024

Na drie zwakke beursdagen hadden beleggers er vandaag weer zin in. In Europa sloten vooral Amsterdam en Frankfurt (een nieuw record!) flink hoger, terwijl ook Wall Street bij sluiting van Amsterdam in het groen stond. Het positieve beeld is enigszins verrassend, want de nieuwste Amerikaanse inflatiecijfers waren licht tegenvallend. 

Amerikaanse inflatie iets hoger dan verwacht
Het wachten was vandaag vooral op de Amerikaanse inflatiecijfers over februari die om half twee uitkwamen. De consumentenprijzen (+3,2%) bleken iets meer gestegen dan economen (+3,1%) hadden verwacht. De kerninflatie bedroeg 3,8 procent op jaarbasis tegen 3,9 procent in januari. Er was door economen gerekend op een afkoeling tot 3,7 procent.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen en de kernprijzen met 0,4 procent. Dit was respectievelijk 0,3 en 0,4 procent in januari. De cijfers zijn zeker niet schokkend, maar maken de kans wel iets kleiner (65% nu in plaats van 70,8% gisteren) dat de Fed de rente in juni voor het eerst zal verlagen. 

Nederlandse inflatie daalt juist iets
Afgelopen maand steeg het Nederlandse prijspeil, conform voorlopige cijfers, met 2,8 procent op jaarbasis. In januari was de prijsstijging nog 3,2 procent. Vooral de prijsontwikkeling van voeding zorgde voor een daling van de inflatie CBS: "Voedingsmiddelen waren in februari 0,3 procent duurder dan een jaar eerder. De kleinere prijsstijging komt vooral door de prijsontwikkelingen van brood- en graanproducten, groenten en vlees."

De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een verhogend effect op de ontwikkeling van de inflatie. In februari waren motorbrandstoffen 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, aldus het CBS.

En dan is het kassa!
Het kopen van aandelen enkel en alleen op basis van de verwachting dat ze binnen afzienbare tijd tegen een enorme premie van de beurs worden gehaald, is misschien niet de beste strategie, maar het kan bij een paar juiste keuzes het portefeuillerendement flink opkrikken. Spannend is het zeker. IEX-analist Martin Crum selecteerde vijf Nederlandse aandelen die wellicht hun langste tijd op Beursplein 5 hebben gehad.

Nieuwe EU-regels licht positief voor Just Eat Takeaway
De EU heeft nieuwe regels opgesteld die de schijnzelfstandigheid voor platformwerknemers, zoals maaltijdbezorgers en taxidiensten, moeten tegengaan. Als deze regels formeel zijn goedgekeurd, dan hebben lidstaten twee jaar de tijd om die te implementeren in hun nationale wetgeving.

Dit zou positief moeten uitpakken voor Just Eat Takeaway, weet ook Deutsche Bank. "Van de Europese spelers op het gebied van voedselbezorging die wij volgen, heeft alleen Just Eat Takeaway zijn bezorgers pro-actief in dienst in de meeste EU-landen", aldus Deutsche Bank. 

Ook NXP dreigt uit Nederland te vertrekken
Chipproducent NXP waarschuwt dat een staking in Nijmegen die dinsdag begon, gevolgen kan hebben voor de investeringsplannen van het bedrijf in Nederland. "Het investeringsklimaat in Nederland verslechtert. Dit helpt niet."

Eerder al dreigden chipmachinemaker ASML en baggeraar Boskalis om deels uit Nederland te vertrekken. Net als ASML maakt NXP zich zorgen over maatregelen die het voor buitenlandse kenniswerkers minder aantrekkelijk maken naar Nederland te komen. "Meer dan de helft van onze medewerkers komt uit het buitenland."

OPEC handhaaft verwachting olievraag
OPEC verwacht nog altijd dat de vraag naar olie in 2024 stijgt met 2,2 miljoen vaten per dag. De totale vraag zal dit jaar uitkomen op 104,4 miljoen vaten per dag. In 2025 zal de vraag naar olie met 1,8 miljoen vaten per dag groeien. Ook dat is gelijk aan de verwachting van vorige maand en de maand daarvoor. 

Amerikaanse olieboeren vinden het allemaal best. Terwijl OPEC (lees: Saoedi-Arabië) zijn best doet de productie te beperken om de prijs hoog te houden, draait de Amerikaanse olie-industrie op volle toeren.

Brede markt
Aandelen staan vandaag vooral in het groen, terwijl bitcoin (-3%) en goud (-0,8%) een stapje terug doen. De euro is ietsje minder waard tegenover de dollar (-0,1%) Olie Brent is stabiel op $82 en een beetje. 

Rentes
Rentes zijn vandaag iets gestegen. In het licht van de Amerikaanse inflatiecijfers is dat wel te begrijpen.

  • Nederlandse tienjaars: 2,59% (+1,2%)
  • Duitse tienjaars: 2,34% (+1,7%)
  • Britse tienjaars: 3,99% (+0,3%)
  • italiaanse tienjaars: 3,62% (-0,1%)
  • Amerikaanse tienjaars: 4,16% (+1,3%)
  • Japanse tienjaars: 0,76% (-1,0%)

Peilmoment: 16.30 uur

Top 3 stijgers en dalers Amsterdam

Aandelen in de picture 

  • Besi (+5,04%) herstelt fors na een paar dramatische dagen. 
  • Just Eat Takeaway (+2,15%) staat ook hoger, mogelijk vanwege nieuwe EU-regels om schijnzelfstandigheid (bij de concurrentie) tegen te gaan.
  • Shell (+0,84%) zal donderdag waarschijnlijk bekendmaken dat het in een lager tempo de eigen CO2-emissies wil terugdringen.
  • Ahold (+0,65%) ontvangt een kleine koersdoelverhoging van JPMorgan maar staat onverminderd op sell.
  • Aperam (+3,98%) profiteert van de overname van Alumina door Alcoa. Ook ArcelorMittal (+3,27%) lift mee op het overnamenieuws. 
  • Air France-KLM (+1,49%) behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Amsterdam en dat is niet zomaar schrijft IEX-analist Martin Crum, die vandaag het advies verhoogt.
  • Prosus (+2,88%) profiteert van een sterke stijging van Tencent in Hongkong. 
  • ING (+3,29%) doorbreekt de grens van €14, terwijl ABN AMRO (+1,92%) inmiddels hoger staat dan €15.

Laatste aandelenadviezen

  • Besi: naar €170 van €189 en kopen - Goldman Sachs
  • Besi: naar €165 van €160 en kopen - Morgan Stanley
  • Ahold Delhaize: naar €27,36 van €27,00, maar advies blijft verkopen - JPMorgan
  • ASML: naar €980 van €890 en kopen - Sanford C. Bernstein & Co

Agenda van woensdag 13 maart

Morgen wordt het een rustige dag. 's Morgen krijgen we de cijfers van de Duitse online retailer Zalando (die binnenkort waarschijnlijk voor Lufthansa wordt omgeruild in de DAX40) en twee Belgische bedrijven: Solvay en Agfa-Gevaert. Daarna wordt de industriële productie van de eurozone bekendgemaakt.

Hierbij de volledige agenda van morgen:

  • 07:00 uur: Zalando Q4-cijfers
  • 07:00 uur: Solvay Q4-cijfers
  • 07:00 uur: Agfa-Gevaert Q4-cijfers
  • 08:00 uur: VK handelsbalans januari
  • 08:00 uur: VK industriële productie januari
  • 11:00 uur: EU industriële productie januari
  • 12:00 uur: VS hypotheekaanvragen - wekelijks
  • 15:30 uur: VS olievoorraden - wekelijks

En dan nog dit:

Ongehoorde discount Europese smallcaps

Bitcoin neemt de plaats in van goud?

Elektrische auto's (EV's) zijn echt duurzamer

Speculanten hebben zich op de certificaten van Triodos gestort

Ik wens u een fijne avond toe!


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links