Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chippers krijgen de volle laag, maar houden technische schade beperkt

Chippers krijgen de volle laag, maar houden technische schade beperkt
Beeld: iStock

Ik was recent iets te enthousiast over de Nederlandse halfgeleideraandelen. Twee weken geleden gaf ik hier aan dat chippers de aandelenbeurs langzaam uit het slop trekken: nu blijkt het  tegenovergestelde was het geval. 

De chippers krijgen de laatste dagen de volle laag op de beurs, met correcties vele malen groter dan die van de AEX.

ASML, ASMI & Besi

ASML is, na het intraday high van 7 maart op €949,60 bijna 7,5% gedaald. Op het laagste punt van de correctie, maandag, lag het intraday low op €880.

ASMI maakt het intraday high eveneens op 7 maart, op €600,20. Daarna is ASMI zo'n 8% gedaald naar het intraday low op €552,40 afgelopen maandag.

Maar Besi spant de kroon. Het intraday high lag op €182,90 (top van 22 februari). Het intraday low afgelopen maandag lag op €131,90, zo´n 28% lager.  

Ter vergelijking: de AEX is, na het intraday-high rond 868,98 punten op 7 maart iets minder dan 2,2% gedaald. Het intraday low van maandag lag rond 849,89 punten.

In deze forse correcties hebben de chippers slechts kleine krasjes op het technische profiel van de Nederlandse beurs aangebracht. Dus dramatisch is de schade niet. 

Shake out bij de chippers?

Wat was de oorzaak van deze stevige correctie bij de chippers?  In Korea deed een verhaal de ronde dat chipmakers als Samsung en Hynix minder behoefte zouden hebben aan Besi's hybrid bonding-technologie (waardoor de dikte van chips wordt verkleind). Deze bedrijven zouden nog een tijdje voort kunnen met oudere technieken om chips te 'verpakken'. Het artikel hierover van mijn collega Pieter Kort kunt u hier nalezen. 

Chippers wisten afgelopen maanden, dus in goede tijden, de rest van de Nederlandse beurs op sleeptouw te nemen. Kunnen de Nederlandse halfgeleideraandelen nu voor een shake out op de aandelenbeurs zorgen? 

Op basis van de technische plaatjes verwacht ik dat niet. Ik schat in dat ASML, ASMI en Besi niet heel veel verder zullen dalen. Daarvoor zijn de lange termijn technische profielen van deze chippers te sterk.

Wel denk ik dat het rondje winstnemingen nodig was om de spanning uit de markt te halen. Kijk alleen maar naar Besi. Dat aandeel is tussen het intraday low rond €84,16 (van 20 oktober) en het intraday high rond  €182,90 (de dag van de kwartaalcijfers: 23 februari) ruimschoots in beurswaarde verdubbeld. Dat is dus in vier maanden tijd!  Sinds het low van eind 2022, iets onder de €40 is Besi op de beurs zelfs verviervoudigd. 

Het is dus niet gek als beleggers wat stukken van tafel halen. Mijn andere IEX-collega Hildo Laman vroeg zich een paar weken geleden terecht af of de groei bij Besi niet onderhand in de koers is verwerkt. Zijn oordeel van toen kunt u lezen in deze analyse.

Daarom bekijk ik deze keer de langetermijnplaatjes van ASML, ASMI en Besi. Ik begin met de AEX-index, die weer terug is in de trading range van de voorgaande weken.  

AEX-index geeft wat terrein prijs

Op de korte termijn is het technische plaatje van de AEX licht verbleekt. 

De AEX is iets verzwakt nadat de AEX onder het laatste topje rond 861,63 punten (van 22 februari) is gezakt. Dit topje is gemarkeerd met het horizontale blauwe lijntje. Desondanks blijft de uptrend intact. 

De stijgende trend heeft aan de bovenkant nog steeds ruimte richting ons eerst berekende koersdoel rond 880 punten.

Om het positieve plaatje intact te laten, is het van belang dat steun van 837,27 punten (de bodem van 8 februari) intact blijft. Deze steun is extra sterk, want deze bevindt zich aan de bovenkant van het koersgat op de grafiek. 

Besi zoekt onderkant stijgende trendkanaal

Besi beweegt al sinds medio 2022 in een opwaarts gericht trendkanaal. Recent is het aandeel afgeketst op de bovenkant daarvan. Een lichte verzwakking trad op nadat Besi terug zakte onder het niveau van de toppen van eind 2023 rond €140.

Vooralsnog weet de koers zich binnen de stijgende trend te handhaven en kunnen we opwaarts blijven kijken. Weerstand ligt op €182,90 (gevormd op 22 februari).

De 200-dagenlijn van Besi laat een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. 

B.O.B. loopt omhoog en geeft aan dat Besi beter presteert dan de rest van de markt. 

Thans zakt de koers fors terug. Er zijn technisch bezien drie redenen om aan te nemen dat binnenkort een bodem wordt gevonden.

  • Er ligt een sterke steun op €122,65 (bodem van 5 januari)
  • De stijgende 200-dagenlijn bevindt zich rond €122
  • Vlak daaronder ligt de onderkant van het lange termijn stijgende trendkanaal

Besi heeft in de vorige daling op €122,65 een hogere bodem gevormd boven het niveau van de toppen van medio 2023. Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief. Er is voor de traders ruimte richting €182,90 (gevormd op 22 februari). De steun bevindt zich, zoals gezegd, op €122,65 (bodem van 5 januari). 

Conclusie: de recente correctie mag gezien worden als een dip binnen de uptrend.

ASML zoekt bullish pullbackniveau op 

Het zwaarst wegende aandeel op de Nederlandse beurs, ASML heeft het berekend koersdoel rond €950 aangetikt.

ASML ondergaat lichte winstnemingen binnen de uptrend. Vooralsnog is de technische schade beperkt. 

De recente correctie van ASML vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top op  €777,50 (van 19 november 2021) weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. 

De steun op  €777,50 kwalificeren we als een bullish pullbackniveau.

De stijgende 200-dagenlijn bevestigt het sterke profiel van ASML.

Conclusie: de recente dip vindt plaats binnen de uptrend en heeft nagenoeg geen technische schade aangebracht.

ASMI corrigeert binnen de uptrend

ASMI slaagt erin om fors hogere toppen en bodems te vormen. De kleinste terugval wordt al benut om opnieuw (bij) te kopen. 

Thans valt ASMI terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top  op €493,80 (van 18 december 2023) weet te blijven, oogt het technische beeld positief. Ons eerste berekende koersdoel ligt rond €650. 

Conclusie: de recente terugval vindt plaats binnen de uptrend. Ook ASMI blijft er technisch uitstekend bijliggen.

 


Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen.

Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 47
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Toerist 13 maart 2024 09:38
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 13 maart 2024 09:29:

    Bitcoin gaat als een raket omhoog Heren .
    Had Royce ook voorspeld .
    ja nadat ze reeds 50% gestegen waren

    had je moeten kopen tussen de 15-30, nu voorlopig afblijven want is veel te wisselvallig net zoals de kopers van asml op 950 en besi op 180............allemaal geschoren
  2. forum rang 7 handyman6 13 maart 2024 10:08
    Zo'n meneer de analist bij de O Bank die vindt dat beetje inflatie toch maar mooi flink wat vd schuldenberg af knabbelt.Alsof die niet dagelijks
    vet toe neemt doordat de Staat jaarlijks meer schuld aan gaat!
    2,5% inflatie zou goed voor eco zijn ,jaha,maar dus niet voor ons spaargeld....
    Goeiemorgen
  3. forum rang 6 ttroo 13 maart 2024 13:30
    Lastig Lastig. De opgaande grotere lijnen breken niet.
    VIX kon niet doorzetten naar een 18 of een 21.
    Fondsen en diverse indices blijven zwaar gewaardeerd.
    Zolang de Master het houd, zo lang houden de Volgers van de Master het ook.
    Wachten op een goede break die de S&P 500 een 1.000 punten lager gaat brengen de komende 4 a 6 maanden.
  4. forum rang 6 JoostVLS 13 maart 2024 14:01
    Groei is eruit volgens analisten.

    (ABM FN-Dow Jones) Wells Fargo heeft woensdag het advies voor Tesla verlaagd van Gelijkgewogen naar Onderwogen, terwijl het koersdoel van 200 naar 125 dollar ging.

    "Tesla ziet er niet zo 'magnificent' uit", aldus analist Colin Langan. "De [verkoop]volumes zullen vermoedelijk tegenvallen, nu prijsverlagingen een steeds kleinere impact hebben op de vraag. Minder afleveringen en lagere prijzen zorgen ervoor dat wij met onze winstramingen voor dit jaar circa 32 procent onder de consensus uitkomen."

    Langan verwacht dat Tesla dit jaar 1,8 miljoen auto's aflevert, ongeveer net als in 2023. Voor 2025 voorziet hij eveneens geen groei.

    Voor 2024 en 2025 verwacht de analist een omzet van 91 miljard en 96 miljard dollar, waar hij eerder nog mikte op respectievelijk 102 en 118 miljard dollar. De analistenconsensus mikt nog op 110 en 131 miljard dollar. In 2023 boekte Tesla een omzet van 97 miljard dollar.

    "Tesla is een groeibedrijf dat niet groeit", concludeerde de analist. Het aandeel noteert nog altijd tegen 60 keer de verwachte winst in 2024 tegen circa 20 keer voor de S&P 500.

    Langan ziet ook weinig steun van het goedkopere 'Model 2' dat in de tweede helft van 2025 zal verschijnen. De marge op deze auto zal laag zijn en het duurt te lang voordat het model op de markt komt. Met de Cybertruck slaat Tesla ook de plank mis, oordeelde de analist.

    Het aandeel Tesla lijkt woensdag 2,5 procent lager te openen.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links