Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Hoogtevrees? Uitstappen na een all-time high blijkt een dure misser

Kopen of verkopen na all-time high beurs

Het is verleidelijk om uit te stappen als de beurs haar hoogste punt bereikt. Maar wie dat doet, is een dief van zijn eigen portemonnee.

Uit een analyse van vermogensbeheerder Schroders van de S&P 500 sinds 1926 blijkt dat de index 12 maanden na het bereiken van een nieuw record gemiddeld 10,3% hoger stond, na correctie voor inflatie. 

Beleggers die bij elke nieuwe piek uitstapten, behaalden in de afgelopen 98 jaar een gemiddeld jaarrendement van 4,7%. Wie rustig was blijven zitten kwam er een stuk beter uit.

Op de lange termijn tikt dat flink aan, zoals de onderstaande grafiek laat zien. Wie in 1926 $100 had ingelegd had dat bedrag zien aangroeien tot $85.000 door simpelweg te blijven zitten. Met tussentijds uitstappen was het potje aangegroeid tot $8.800: aanzienlijk minder dus.

 

© Schroders (2024)

Dat laat zien wat het belang is van een langetermijnvisie. De passieve belegger profiteert uiteindelijk door simpelweg rustig te blijven zitten: wie voor de buy-and-hold-strategie koos, behaalde gemiddeld 7,1% rendement. Dit onderstreept nog maar eens een beroemd beursgezegde: “time in the market beats timing the market”. 

Langetermijntrend

Ondanks de verleiding om te verkopen als de markt op een hoogtepunt staat, waarschuwen experts tegen deze impulsieve reactie. Zo benadrukt technisch analist Nico Bakker dat hoewel de huidige euforie op de markt sterk is, de trend zowel op korte als op lange termijn positief en intact blijft. “De AEX-index kan gerust honderd punten zakken zonder dat de langetermijn-uptrend in gevaar komt”, aldus Bakker. 

Een andere beurswijsheid luidt: “Never sell on an all-time high”. En dat wordt niet voor niets gezegd: als je koopt op de top, maak je gemiddeld een beter rendement. Van het een komt het ander, want een andere vuistregel is het buy low, sell high-principe. Toch geven meer experts de voorkeur aan buy and hold.

Gedeeltelijk of volledig winstnemen

Allemaal leuk en aardig, die beurswijsheden en vuistregels, maar de beurshandel is nu eenmaal een emotionele aangelegenheid. Vooral voor particuliere beleggers. Wie zijn emoties niet onder controle heeft, loopt grote kans dat het alsnog misgaat. 

Zo onderkent ook beursexpert Corné van Zeijl. “Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat emoties niet de overhand krijgen over een strategie. Blijf altijd rationeel nadenken en neem geen impulsieve beslissingen”, aldus Van Zeijl. Beleggersdesk-analist Martin Crum verdiepte zich ook in deze kwestie en richtte zijn pijlen voornamelijk op Nvidia.

Dan gaat het nog niet eens over het belang van goed geldbeheer te midden van records op de financiële markten. Winstnemen kan absoluut een onderdeel zijn van een verstandige strategie, maar compleet uit een fonds stappen ten tijde van een all-time high is gezien het historische patroon van verdere stijgingen na all-time highs niet verstandig. Met een kanttekening die u ongetwijfeld vaker heeft gehoord: historische successen bieden geen garanties voor de toekomst. 

Houd emoties onder controle

Al met al kan de verleiding groot zijn om te verkopen en zo winst te nemen als de markt op een hoogtepunt staat. Toch is het belangrijker om emoties onder controle te houden en vast te houden aan een consistente langetermijnvisie. Blijven zitten loont meer dan impulsief reageren op veranderingen in de markt.


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 win some... 20 februari 2024 14:41
    Er wordt hier een buy-and-hold strategie met een switching strategie vergeleken. Kan op zich nuttig zijn, maar niet op de manier waarop dit door Schroders wordt gedaan.

    Van belang is even goed te kijken waar de handelsmomenten van de switching strategie op zijn gebaseerd. Dat staat in de kleine lettertjes onder de grafiek. Er wordt telkens gekeken naar de stand van de S&P 500 op het einde van de maand. Is dit een all time high: verkopen. Is de volgende maand opnieuw een all time high: cash blijven aanhouden. Is de volgende maand geen all time high: kopen.

    In de praktijk zou dit hebben betekend::
    -oktober 2007 was een all time high aan het einde van de maand: verkopen
    -november 2007 was geen all time high aan het einde van de maand: kopen

    Met een dergelijke strategie zou de gehele daling die in 2008/9 plaatsvond dus gewoon vol belegd zijn doorgemaakt. Dit lijkt me niet zo realistisch. Iemand die op fundamentele gronden de markt in oktober 2007 overgewaardeerd vond, was niet een maand later weer ingestapt. Die had langer gewacht.

    Vermogensbeheerder Schroder geeft aan dat je beter in de markt kan blijven ipv te switchen (en het liefst natuurlijk via hun fonds). Daar zijn best argumenten en onderzoeken voor te geven, maar dit is een beetje van: wij van wc-eend adviseren wc-eend.
  2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 20 februari 2024 17:08
    Uitstappen en uitstappen zijn verschillende zaken. Ik zou er geen moeite mee hebben om wat US stocks om te ruilen voor een China of Azie-ETF. Ook kun je bescherming kopen in de vorm van put opties, of calls schrijven, naast gedeeltelijk winst nemen. Beleggen is een kunst. Je hebt een neusje nodig voor sentiment, trends en macro-economische ontwikkelingen. Het is meer dan een strikt wiskundige of boekhoudkundige exercitie. Maar dat is slechts mijn insteek en ik zit er vaak genoeg naast. Echter niet altijd.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.