Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chippers trekken de kar

Chippers trekken de kar

De Nederlandse halfgeleiderbedrijven hebben de afgelopen weken flinke koerssprongen gemaakt.  ASML is dit jaar al ruim 23% opgelopen, ASMI won 15% en Besi bijna 10%.

Dit drietal doet mee in de voorhoede van de Nederlandse aandelenbeurs. Een substantieel deel van de AEX-prestaties is te danken aan de chippers, die een groot gewicht in de schaal leggen. Zowel in binnen- als  in buitenland wordt gestrooid met koopadviezen voor deze halfgeleideraandelen. 

Halfgeleiders zijn cruciaal in onze maatschappij en worden dan ook beschouwd als sleuteltechnologieën, essentieel voor onze toekomst. Zolang consumenten nieuwe koffiezetapparaten, laptops en smartphones blijven kopen, presteren ASML, ASMI en Besi uitstekend. Dit zien we onder andere dus terug in de leidende rol van chippers op de beurs. 

Vandaag bekijk ik de meerjarige plaatjes van ASML, ASMI en Besi. Ik begin met de SOX-index, die de brede Amerikaanse halfgeleidersector volgt. ASML is onderdeel van de Philadelphia Semiconductor Index, zoals de volledige naam luidt.

Opvallend op de meerjarige grafieken zijn de koersacceleraties van de afgelopen jaren. Het lijkt erop dat de koersstijgingen zich steeds sneller voltrekken. In onderstaande analyses bereken ik dan ook de meerjarige koersdoelen. 

De SOX-index zet sprint voort

Op de grafiek van de afgelopen 15 jaar van de  Philadelphia Semiconductor Index verlopen de stijgingen steeds sneller. Vooral de laatste jaren gaat de SOX met krachtige sprongen vooruit. De koersacceleratie is op de grafiek hieronder gemarkeerd met de blauwe oplopende lijn. 

Sinds de bodem op 2089,82 van oktober 2022, dus in minder dan anderhalf jaar tijd,  is de beurswaarde van de Amerikaanse halfgeleidersector ruim verdubbeld. 

De SOX index heeft  alle voorgaande toppen in de zone 3.800-4.000 weten te breken. Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief. Er is ruimte richting 6.000,00 (berekend koersdoel).

De steun bevindt zich op 3.862,24 (van 26 juli 2023). Positief is dat de 200-dagenlijn van de SOX-index een stijgend verloop laat zien. Dit duidt op een positieve onderliggende technische conditie. 

ASML is onderdeel van de Philadelphia Semiconductor Index, zoals de volledige naam luidt. Ook onder andere TSMC, Texas Instruments, NXP Semiconductors en Intel zijn in de SOX index opgenomen. 

Besi ontwikkelt zich technisch zeer krachtig

Besi is technisch bezien een van de sterkste aandelen op de Nederlandse beurs. De recente correcties van Besi liggen steeds boven voorgaande toppen. Hiermee tekenen zich succesvolle pullbacks af.  Ook bij Besi is de laatste jaren sprake van een koersacceleratie. 

De koersacceleratie is op de grafiek hieronder gemarkeerd met de rode oplopende lijn. Sinds de bodem op  van okt €38,50, van 13 oktober 2022 is de beurswaarde van de Besi bijna verviervoudigd. Besi ontwikkelt zich technisch bijzonder krachtig.

Aangezien Besi zich op recordhoogte bevindt, zijn er geen historische referentieniveaus beschikbaar. Dat impliceert dat de koersdoelen berekend moeten worden.

Op de korte termijn zien we een berekend koersdoel van €160, op de lange termijn zou Besi zich in koers nog kunnen verdubbelen. De steun bevindt zich op 122,65 (bodem van 5 januari). De stijgende 200-dagenlijn, die elke koersdip van Besi weet op te vangen, weerspiegelt een sterke technische conditie. 

 

ASML breekt door

Het zwaarst wegende aandeel in de Nederlandse hoofdindex, ASML, heeft pas recent de oude belangrijke top van eind 2022 op €777,50 weten te passeren. ASML heeft bovendien rond  €635 (bodem van 5 januari) een fors hogere bodem gevormd.

Beleggers durven op steeds hoger niveaus in te stappen. Ook bij ASML is er sprake van een zich versnellende koersstijging. De koersacceleratie is op de grafiek hieronder gemarkeerd met de rode oplopende lijn. 

Ons eerst berekende koersdoel rond €860 wordt thans genaderd. Op basis van de pendulumswing kunnen we een koersdoel rond €1180 berekenen. Bij een procentuele berekening zou de koers naar €1555 kunnen. Voor de laatste methode berekenen we het koersdoel op basis van de procentuele afstand tussen de twee blauwe lijnen. Het procentuele verschil dat hieruit volgt, projecteren we vervolgens boven het uitbraakpunt.  

Ook de 200-dagenlijn krult overeind, terwijl ASML erboven weet te bodemen Dit zijn klassieke technische signalen van verbetering. 

ASMI zet opmars voort

ASMI laat technisch dezelfde kenmerken zien als de andere twee halfgeleiders ASML en Besi: Een krachtige, zich versnellende, opwaartse trend, fors hogere bodems en een doorbraak van oude all time highs. De koersacceleratie is op de grafiek hieronder gemarkeerd met de blauwe oplopende lijn. 

ASMI is boven het oude koersrecord van november 2021 rond €438,70 is gebroken. Hierdoor is het technische plaatje serieus verbeterd en is er veel ruimte vrijgekomen. 

Op basis van de pendulumswing kunnen we fraaie koersdoelen berekenen. Bij een gewone berekening zou de koers naar €683 kunnen. Bij een procentuele berekening zou de koers naar €1.039 kunnen. Voor de laatste methode berekenen we het koersdoel op basis van de procentuele afstand tussen de twee blauwe lijnen. Dat procentuele verschil projecteren we vervolgens boven het uitbraakpunt.  De onderste blauwe lijn ligt op 193,75, de bovenste op €438,70. 

Ook bij ASMI is het  eerste berekend koersdoel binnen handbereik. Dat ligt op €550. De eerste steun ligt op €425,45 (bodem van 5 januari).

Uitleg pullbackbodem en pendulumswing

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally. 

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt. Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). 

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken.

Koersdoel op basis van de pendulumswing

Volgens de pendulumswing-methode kan een koersdoel als volgt worden berekend:

  • Eerst fluctueert een koers een tijdlang tussen a-b en A- B
  • Door de uitbraak boven A-B en een succesvolle pullback bij C is een koopsignaal gevalideerd
  • Het koersdoel rond C is te berekenen door de afstand tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt. Soms wordt de afstand (tussen a-b en A-B) procentueel berekend, soms in het aantal punten

Pullback


Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen.

Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

109 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 8 februari 2024 09:01
    Goedemorgen,

    Koers/ winst verhoudingen bij de chippers boven de 40 hoe gezond is dat? Zitten we nu in de fase van FOMO fear of missing out en maar kopen dan?
    Hoe hoger het gaat hoe verder het kan dalen denk ik dan maar, de AEX is vanaf 23-10-23 al meer gestegen dan in heel 2023 en wel van 711.74 naar 836.83 as I speak dat is ruim 125 punten, in heel 2023 was dat 101 punten.
  2. forum rang 4 Martijn 8 februari 2024 09:14
    quote:

    Doptieman schreef op 8 februari 2024 08:59:

    Ik heb liever vriendinnetjes....niets persoonlijks hoor Antiflow.
    Straks 2 calls feb verzilveren bij de regie van deze loterij en dan weer
    wegwezen.... ff tanken en een wasbeurtje of zoiets... Succes...
    Hoi Doptiman ja ik ook,ik ben geen ....
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 8 februari 2024 09:26
    quote:

    adritromp schreef op 8 februari 2024 09:09:

    Dat Adyen gaat ook weer als een malle, zo schiet het mooi op met de aex naar 850
    Zolang dat maar goed gaat, je zag het vorige jaren 2022 - 2023, na wat slechte berichten duikelde de koers van max 2800 naar 633 van dat soort aandelen blijf ik af, super winsten maar ook super verliezen.

    Trouwens doptieman let even bij de IEX Monitor daar zie je linksboven NLD25 en dat is de koers in de USA van de AEX.
  4. forum rang 9 Calimero 8 februari 2024 09:32
    quote:

    Calimero schreef op 6 februari 2024 13:08:

    [...]
    Anyway ... tellen ...

    796 + 13,39 = 809,39 = 822,78 = 836,17 ...

    Always know the COG ... 829,475 ...

    sqr(288) = 82944 ... komma verplaatsen ... 829,44 ... dat is toeval ...

    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13862749...
    Hmm ... 796 + 13,39 = 809,39 = 822,78 = 836,17 ... = 849,56 ...

    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15158860...

    Ik lijk Ad Nooten wel ...
109 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links