Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Outlook 2024: vastgoedherstel zet door

Outlook 2024: vastgoedherstel zet door
Beeld: iStock

De Europese vastgoedsector heeft technisch gezien weer wind mee. Na een paar zwakke jaren heeft het in de loop van 2023 een opmerkelijke comeback gemaakt. De Euro Stoxx Real Estate sectorindex, die het koersverloop van de Europese vastgoedmarkt volgt, is sinds de piek rond 265 punten, begin 2020, eerst bijna 60% in koers gedaald.

In het herstel daarna, vanaf de bodem van 27 oktober vorig jaar rond 108,17 is de beurswaarde met ruim 36,5% toegenomen. Over heel 2023 is de vastgoedindex 12,5% opgelopen. 

De U-bocht is ingezet nadat de financiële markten een versoepeling van het rentebeleid van centrale banken begonnen te speculeren. De top van de Nederlandse 10-jaarsrente is gevormd op 6 oktober rond 3,33%. Twee weken daarna is het herstel van de vastgoedsector ingezet. 

Vanuit het technisch perspectief is het waarschijnlijk dat het herstel van vastgoed ook in 2024 zal doorzetten. Overigens zijn er ook enkele vastgoedfondsen, die niet meedoen aan het feestje. 

Ik dit artikel bekijk ik de vooruitzichten voor de Europese vastgoedsector in 2024. Ik beoordeel de Euro Stoxx Real Estate sectorindex,  Euro Stoxx Real Estate sectorindex, Unibail-Rodamco-Westfield, Duitse vastgoedbedrijf Vonovia SE, logistiek-vastgoedfonds WDP, Vastned, Franse Vastgoedfonds Klépierre, Belgische vastgoedbedrijf Cofinimmo en Wereldhave, dat investeert in Nederlandse winkelcentra. 

De Europese vastgoedsector heeft U-bocht gemaakt

De Euro Stoxx Real Estate sectorindex volgt het koersverloop van de Europese vastgoedmarkt. Deze sector heeft het een fraaie U-bocht gemaakt. 

De Euro Stoxx sector Real Estate is technisch flink verbeterd, nadat de dalende trend opwaarts is doorbroken. Vervolgens is de Europese vastgoedsector door de zomertoppen van 2023 gebroken. Met deze technische verbeteringen is er ruimte vrij gemaakt richting weerstand €171,37 punten (top van 19 augustus 2022). Steun ligt rond €108,17 punten (bodem van 27 oktober).

De stijgende 200-dagenlijn signaleert positieve technische omstandigheden.

De opwaarts gerichte  B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Europese vastgoed beter presteert dan andere sectoren.

Conclusie: voor 2024 mag een positief verloop verwacht worden. Na een uitbraak boven de horde €171,37 wordt €228,41 het volgende koersdoel.

Euro Stoxx sector Real Estate

Unibail-Rodamco-Westfield is serieus verbeterd

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield richt zich voornamelijk op de retailsector. Het bedrijf bezit winkelcentra in Europa en de Verenigde staten. 

Unibail-Rodamco-Westfield doet mee aan het vastgoedfeestje. Het fonds heeft eerst de dalende trend en vervolgens de top rond €63,07 (gevormd op 3 februari) gebroken. De weg naar boven is ingezet.

Unibail-Rodamco-Westfield flirt nu met weerstandszone tussen €73,09 en €78,60. Hier liggen de toppen van 2021 en 2022.

De steun ligt rond €42,06 (bodem van 2 juni). Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevestigt de positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Unibail-Rodamco-Westfield beter presteert dan de markt. 

Conclusie: voor 2024 verwachten we een positief verloop. Na een uitbraak boven de weerstandszone tussen €73,1 en €78,6 wordt €145,20 het volgende koersdoel.

Unibail-Rodamco-Westfield koers

 Vonovia lijkt een draai af te ronden

Het Duitse vastgoedbedrijf Vonovia SE, een van de grootste woningverhuurders in Europa, begint de draai verder af te ronden. Nadat de dalende trend opwaarts werd doorbroken, tracht Vonovia de eerste weerstand op €28,72 (top van 17 januari) te penetreren. 

Na een eventuele succesvolle uitbraak heeft Vonovia ruimte tot weerstand rond €33,16 (top van 5 augustus 2022). Het technische plaatje oogt overigens redelijk positief aangezien het patroon van hogere bodems intact blijft. Steun bevindt zich rond €19,66 (bodem van 27 oktober).

De opwaartse krul van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde valideert de technische verbeteringen. De stijgende B.O.B.-indicator signaleert dat het fonds beter presteert dan de markt. 

Bij Vonovia SE laat de 200-dagenlijn een opwaartse draai zien. Dit geeft een verbeterende technische conditie weer. De opwaartse krul van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat Vonovia SE de rest van de markt inhaalt.

Conclusie: voor 2024 ligt er een positief verloop in het verschiet. Na een uitbraak boven de horde €33,16 wordt €48,19 het volgende koersdoel.

 

Aandeel Vonovia koers

WDP tracht door te breken

Logistiek-vastgoedfonds WDP richt zich op de ontwikkeling en verhuur van semi-industrieel en logistiek vastgoed. Het fonds oogt iets minder negatief. Thans komt de weerstandszone tussen €28,32 en €30,45 in de vuurlinie. Hier liggen de toppen van april februari en april 2023. Breekt WDP hierboven dan kan de koer doorstijgen naar €41,54, waar de top van april 2022 ligt. 

WDP heeft de dalende trend reeds verlaten, hetgeen enige verbetering betekent. De steun ligt rond €22,16 (bodem van 27 oktober). 

De 200-dagenlijn draait voorzichtig opwaarts. Dit duidt op een een iets minder negatieve technische conditie. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) maakt een hockeystickbocht, wat aangeeft dat WDP wat minder achterblijft bij de rest van de markt.

Conclusie: voor 2024 mag een positief verloop verwacht worden. Na een uitbraak boven de horde tussen €28,32 en €30,45, kan de koers doorstijgen naar €41,54.

Aandeel WDP koers

Vastned 

Vastned is, zeker vergeleken met begin 2023, aan de beterende hand. De dalende trend van de voorgaande twee jaar is al gebroken, hetgeen een eerste technische verbetering weergeeft. Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven weerstandszone tussen €21 en €21,40 nodig. Hier liggen de toppen van 15 december en 16 juni).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde lijkt de neerwaartse trend langzaam opwaarts te draaien. Dit signaleert een iets minder zwakke technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vlakt bovendien iets af; de prestaties ten opzichte van de markt beginnen te verbeteren.

Conclusie: voor 2024 mag een positief verloop niet uitgesloten worden. Maar eerst moet de weerstandszone tussen €21 en €21,40 genomen worden. Het volgende koersdoel ligt rond €28,45, de top van april 2022.

 

Aandeel Vastned koers

Klépierre tracht uit te breken

Het Franse Vastgoedfonds Klépierre beweegt al bijna 12 maanden nagenoeg neutraal. Technisch bezien houden kopers en verkopers elkaar in balans.

Klépierre flirt nu met een weerstandszone tussen €25,28 en €26,88. De steun ligt rond €21,44 (bodem van 27 oktober).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een vlakke trend zien. Dit wijst op een neutrale technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Klépierre minder goed presteert dan andere vastgoedfondsen. 

Conclusie: voor 2024 verwachten we een lastig, min of meer, zijwaarts koersverloop. Er ligt een zware de weerstandszone tussen tussen €25,28 en €26,88.

Aandeel Klépierre koers

Cofinimmo begint te glanzen

Het Belgische vastgoedbedrijf Cofinimmo oogt iets minder negatief. Het fonds, dat zich focust op de Belgische kantorenmarkt, heeft de dalende trend van de afgelopen twee jaar verlaten. 

Aangezien Cofinimmo ook boven een oude koersbodem is gekropen, wordt de technische verbetering gevalideerd. Het lijk erop dat de verkoopdruk boven de markt opdroogt.

Een uitbraak boven weerstand €72,95 (top van 1 september) zou het technische plaatje verder doen glanzen. De steun ligt rond €53,55 (bodem van 20 oktober).

De 200-dagenlijn laat nog een dalend verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. De B.O.B. is zwak, wat suggereert dat Cofinimmo slechter presteert dan de markt.

Conclusie: voor 2024 mag een positief verloop niet uitgesloten worden. Maar eerst moet de weerstand €72,95 gepasseerd worden. Het volgende koersdoel ligt rond €88,25, de top van medio 2023.


Aandeel Cofinimmo koers

Wereldhave blijft liggen

Wereldhave, dat investeert in Nederlandse winkelcentra, beweegt technische neutraal.

Wereldhave is opgeveerd vanaf de steun op €13,27 (bodem van 30 juni). Hoewel het technische plaatje vrij neutraal oogt, wordt er op €13,27 een mogelijke serie hogere bodems gevormd. De vorige ligt rond €12,03 van eind 2022.

De weerstand bevindt zich rond €18,69 (top van 22 april 2022), met een tussenliggende horde rond €16,59 (top van juli 2023).

De lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde beweegt horizontaal, terwijl de koers eromheen cirkelt. Dit signaleert neutrale technische omstandigheden. De B.O.B.-indicator tendeert neerwaarts, dit suggereert dat Wereldhave achterblijft ten opzichte van de rest van de markt.

Conclusie: voor 2024 verwachten we een grillig, min of meer, zijwaarts koersverloop. Er ligt een zware de weerstandszone tussen tussen €16,59 en  €18,69.

 

Aandeel Wereldhave

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in kunt stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 51
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. opa 4 januari 2024 09:30
    quote:

    Senior 1936 schreef op 4 januari 2024 08:59:

    en weer blijft ECP onvermeld: heeft Tostrams iets tegen dit aandeel?
    U kunt ook gewoon lid worden van Tostrams en dan die vraag stellen.
    Of heel gewoon een eigen analyse maken van dat aandeel.
    Is ook een goede bezigheid voor U leeftijd in dit nieuwe jaar.
  2. Senior 1936 4 januari 2024 10:21
    quote:

    opa schreef op 4 januari 2024 09:30:

    [...]

    U kunt ook gewoon lid worden van Tostrams en dan die vraag stellen.
    Of heel gewoon een eigen analyse maken van dat aandeel.
    Is ook een goede bezigheid voor U leeftijd in dit nieuwe jaar.
    OK, maar geeft u dan toe dat uw overzicht in de column van vandaag niet volledig was?
  3. forum rang 7 handyman6 4 januari 2024 11:08
    Apple,ASMI en Besi worden her en der aardig kapot geschreven zeg,enkel en alleen omdat ze zo flink gestegen zijn ,in 2023,want fundamenteel valt er toch weinig aan te merken op deze kanjers....
    Overigens gaan al die partikulieren die onlangs ( staats) obligaties hebben gekocht van hun vakantiegeld daar strakkies nog flink spijt van krijgen,aldus Beursman in zijn dagelijkse collum.
    Dat u het weet!
  4. forum rang 7 handyman6 4 januari 2024 11:52
    Tja,beurzen die 6 tot 9 maanden vooruitlopen op de stand van de economie, of is de rally in mn US gewoon gekocht met dat Corona steunpakket van 5 triljoen?
    Recessie op afstand gehouden in een verkiezingsjaar en inflatie/ rente ook nog es......
    Hoelang gaat dat nog goed?
    Overigens net weer thuis "aus der Heimat" met een koffer vol boodschappen uit de discounters daarro tot de helft goedkoper dan in A'dam,al zijn de Weihnachtsmärkte wel duurder geworden: glaasje Glühwein €4,50 terwijl dat bocht per ltr€2,95 kost in de super.Maar gezellig was het wel....
  5. forum rang 7 handyman6 4 januari 2024 12:32
    Jahoor,nou moeten we vooral weer China kopen,zo goedkoop en al zolang laag,dat moet wel omhoog,zeggen veel analisten.Enne ,Taiwan dan,met verkiezingen binnenkort? Kon wel es de trigger worden voor inval,als het te demokratisch uitvalt?
    In 2023 moesten vooral AI kopen en in ´22 AE( alternatieve energie) van de HH analisten.Nou ,wind en zonne energie qua beleggen,bleek een drama....
    Ok,de tip India en Japan hadden ze dan weer wel goed.
    China? Wacht de elections daarro ff af ,imo
  6. forum rang 9 Calimero 4 januari 2024 12:45
    quote:

    Doptieman schreef op 4 januari 2024 12:18:

    Per saldo gebeurt er weer weinig in het dag verloop van de AEX.
    De Premiehark doet trouw zijn werk en wij wachten de opening van de Dow Jones maar
    even af. Misschien zorgt deze nog voor wat,, echte,, beweging ! Toedels....
    Lekker luieren ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15081699...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14933150...

    www.youtube.com/embed/JVuUtajUZTA?rel...
  7. forum rang 9 Calimero 4 januari 2024 12:58
    quote:

    Marco 2 schreef op 4 januari 2024 12:33:

    Mooi verhaal hoor maar geef mij maar een fundamentele analyse.
    Zoals elke FA-fan weet ... wil een Oorlogseconomie wel eens helpen ... dus gewoon rondom kijken ..

    We schieten al aardig op ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15133497...

    www.youtube.com/embed/Nfxu2-Y1oXQ?rel...
  8. forum rang 9 Calimero 4 januari 2024 13:04
    quote:

    Calimero schreef op 4 januari 2024 12:58:

    [...]
    Zoals elke FA-fan weet ... wil een Oorlogseconomie wel eens helpen ... dus gewoon rondom kijken ..

    We schieten al aardig op ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15133497...

    www.youtube.com/embed/Nfxu2-Y1oXQ?rel...
    Wie heeft eigenlijk "Murphy's Law" bedacht ?? .... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2022/14058253...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2022/14039934...

    www.dailymaverick.co.za/eve-of-destru...
  9. forum rang 9 Calimero 4 januari 2024 13:19
    quote:

    Calimero schreef op 8 november 2023 13:00:

    eind van het liedje gaan we toch met zijn allen .. :)

    The world is planning to blow the fossil fuels production limit that would keep a lid on global heating, report says
    By Reuters .. Published 4:07 AM EST, Wed November 8, 2023

    edition.cnn.com/2023/11/08/climate/fo...

    www.dailymaverick.co.za/eve-of-destru...

    n.b. Gelukkig gaat onze regering miljarden ergens vandaan halen om de dijken te versterken ...
    Ze zijn er over aan het nadenken ... :)

    Zal wel iets worden van ... "Als het kalf verdronken is ..."
  10. forum rang 9 Calimero 4 januari 2024 13:32
    Een hoop kleurenblinden op Adyenforum ... :)

    Oops ... 1140 was rood ... vandaar .. dat ze het niet zien ..

    Welke kleuren zie je als je kleurenblind bent?
    Rood-groen kleurenblindheid komt het vaakst voor. Dan ziet iemand weinig of geen verschil tussen rode en groene tinten. Geel-blauw kleurenblindheid komt minder vaak voor. Dan kan iemand blauw en geel niet van elkaar onderscheiden.
  11. forum rang 6 ttroo 4 januari 2024 13:42
    Unibail - Zwaar Sell.

    Beurzen kunnen maar matigjes herstellen. En als het herstel te mager is dan kunnen ze verder met dalen. Te veel ruimte aanwezig om een 3 a 4-tal dagen rood te noteren.
    Lastig Lastig. Want de mid grafieken laten wat ruimte zien. Kan zijn dat de beurzen gaan hangen voor 1 a 2 weken of na te grote dip eerst bij komen om vervolgens pas de echte dip te gaan zien.

    Echt waar - TTROO heeft gewoon 3 longs gedaan in de Euro Stoxx. Ging goed. Ze zijn alle 3 gesloten. Maar het was gewoon een zwaar domme actie. Te vroeg voor longs.
45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links