Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Outlook 2024: Malheur Chinese aandelen houdt aan

Outlook 2024: Malheur Chinese aandelen houdt aan
Beeld: iStock

China gaat met zwakke rapportcijfers over naar het nieuwe jaar. Maar eerst een terugblik. De economische groei in China ligt dit jaar rond de 3,5%. Dat is de laagste groei sinds de 70-er jaren. Tien jaar geleden groeide de Chinese economie jaarlijks met maar liefst 12 procent.

Ook de Chinese beurs verkeert al enige tijd in malaise. Dit jaar verloor de Chinese Shanghai Composite index bijna 5%. Op het hoogtepunt in 2015 noteerde de Shanghai Composite index even bijna op 5.200 punten, nu staan we daar ruim 40% onder. 

Malheur Chinese aandelen is nog niet voorbij

De Hang Seng index is dit jaar zo´n 14% gezakt. Op het hoogtepunt begin 2018 noteerde de Shanghai Composite index rond 33.330 punten, daar staan we thans bijna 50% onder. De malheur op de Chinese aandelenbeurzen is nog niet voorbij.

De problemen waar China mee te kampen heeft zijn heel divers: de naweeën van Covid, een vastgoedcrisis, handelsoorlogen, deflatie, inzakkende buitenlandse handel en gebrek aan vertrouwen.

De technische signalen spreken voor zich:

  • China Shanghai Composite index beweegt in een dalende trend. 

    De index noteert onder de neerwaarts gerichte 200-dagenlijn. De eerste steun rond 2.646,80 (bodem van 20 maart 2020) is zo´n 9% verwijderd
  • De Hang Seng-index geeft dalende toppen weer. De steun 14.597,31 punten rond de bodem van 4 november 2022 is 12% verwijderd. De index staat onder de dalende 200-dagenlijn
  • Wellicht is er later in 20224 bodemvorming. Ten eerste is de verkoopdruk al heel lang bezig. Ten tweede naderen oude bodems.

Chinese aandelen nog niet interessant 

De Chinese aandelenbeurs verkeert, technisch bezien, nog steeds in een downtrend. Ik heb er het afgelopen jaar meerdere malen aandacht aan besteed. Deze keer beoordeel ik de technische plaatjes van de Hang Seng-index, China Shanghai Composite en de MSCI China ETF.  Ik bekijk ook de individuele aandelen Prosus, Alibaba en Baidu. En omdat een eventuele belegging in China ook een valutarisico in zich herbergt, sluit ik deze blog af met een analyse van de euro ten opzichte van de Chinese Yuan.

Technisch bezien is de verkoopdruk op de Chinese aandelenbeurs nog niet verdampt. Aan het begin van het nieuwe beursjaar wijzen lagere koerstoppen op hoge risico's. Wellicht dat er in de loop van 2024 een bodem mogelijk wordt. Hiervoor zijn technische bezien twee redenen. Ten eerste is de downtrend al een paar jaar aan de gang. Ten tweede naderen de belangrijkste indices hun steunniveaus rond oude bodems. 

Hang Seng-index blijft in malaisestemming

De Hang Seng-index verkeert technisch in een malaisestemming, getuige het patroon met dalende toppen. De weerstand ligt op 18.174,69 (top van 17 november), de volgende op 20.361,03 punten (top van 4 augustus).

Er nadert wel een belangrijk steunniveau. De oude bodem van 4 november 2022 biedt een sterke steun op 14.597,31 punten. Het is nog veel te vroeg om van een koop- of instapniveau te spreken, maar wellicht kan hier wat stabilisatie optreden. 

De dalende 200-dagenlijn bevestigt een zwakke technische conditie.

Hang Seng index

Malheur China Shanghai Composite index nog niet voorbij

De dalende trend van de China Shanghai Composite index is intact. Dit bevestigt de verkoopdruk boven de markt. De  Chinese beurs stuit op weerstand rond 3.089,77 (top van 24 november). 

Er wordt wel een belangrijke steunzone genaderd rond  de bodems van 2020 en 2022. Wellicht kan hier wat stabilisatie optreden. De eerste steun ligt op 2863,65) bodem april 2022, de volgende ligt rond 2.646,80 punten (bodem van 20 maart 2020). Het is nog veel te vroeg om van een koopniveau te spreken, maar mogelijk kan hier stabilisatie optreden. 

De dalende 200-dagenlijn bevestigt een zwakke technische conditie. 

Shanghai Composite index

 

MSCI China ETF blijft zwak

De trend van de MSCI China ETF (ISIN: IE00BHBFDF83) blijft neerwaarts gericht. Het patroon met lagere toppen signaleert verkoopdruk. 

Eerste steun rond €11,70 (bodem van 20 maart 2020) nadert snel. Neerwaarts koersdoel ligt pas rond steun 9,83 (bodem van 28 december 2018). Blijf voorzichtig, want verkopers zijn nog steeds niet uitgeraasd. 

Dus ook begin 2024 is deze tracker nog niet interessant. Weerstand wacht rond €14,65 (top van 4 augustus). De neerwaarts gerichte 200-dagenlijn bevestigt een zwakke technische conditie. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de MSCI China ETF achterblijft bij de rest van de markt.

MSCI China ETF (ISIN: IE00BHBFDF83)

Prosus test cruciale steun

Het aandeel Prosus, genoteerd op de Nederlandse beurs, wordt besproken omdat het belangen heeft in China. Prosus verzwakt. De steun op 25,49 (bodem van 27 oktober) staat onder druk.

We adviseren deze steun goed in de gaten te houden, want bij een slotstand hieronder wordt de neutrale trend neerwaarts verlaten en dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie. Na een doorbraak wordt 18,38 het volgende neerwaartse koersdoel.

De weerstand ligt op 31,68 (top van 17 november). Prosus heeft het moeilijk zolang er lagere toppen worden gevormd. Verkoopdruk in Prosus neemt toe. De 200-dagenlijn laat wel een neutraal verloop zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) is zwak en geeft aan dat Prosus achterblijft bij de rest van de markt.

 

Aandeel Prosus koers

 

 

Alibaba heeft nog geen grond onder de voeten

Alibaba Group Holding duikt weg, nu steun rond HK$77,77 (bodem van 2 juni) het begeven heeft. Zolang er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we bij Alibaba voorzichtig te blijven. De verkoopdruk is nog niet uit de markt. Er is naar beneden ruimte richting steun 58,01 (bodem van 28 oktober 2022). Ook Alibaba is begin 2024 nog niet interessant. 

De weerstand bevindt zich op 87,83 (top van 17 november). De 200-dagenlijn laat een dalend verloop zien, terwijl de koers eronder is gezakt. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat Alibaba Group Holding achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel Alibaba koers

Baidu krult neerwaarts

Baidu beweegt binnen een gematigd dalende trend. Toppen en bodems lopen in elkaar over. Er hangt aanbod boven de markt, maar extreem is dat niet. De dalende trend geeft overigens wel aan dat voorzichtigheid geboden blijft. Ook begin 2024 is Baidu nog niet interessant. 

We zien steun rond 103,32 (bodem van 3 november). Pas boven weerstand 126,23 (top van 1 december) verbetert het technische plaatje van Baidu. De 200-dagenlijn van Baidu laat een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. 

De B.O.B.-indicator van Baidu staat nog neerwaarts gericht. Dat duidt op underperformance ten opzichte van de rest van de markt.

Aandeel Baidu koers

 

Euro versus de Chinese yuan

De EUR/CNY vormt rond CNY 7,64 (low van 6 oktober) een hogere bodem binnen de stijgende trend. We handhaven een positieve visie zolang de steun CNY 7,64 intact blijft. Eerste weerstand ligt rond CNY 8,26 (top van 31 juli 2020), de volgende rond CNY 8,10 (top van 21 juli).

De stijgende 200-dagenlijn, terwijl deze de dips weet op te vangen, bevestigt een positieve technische conditie.

Euro yuan renminbi

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. alexmaniax 29 december 2023 10:31
    quote:

    Nick75 schreef op 29 december 2023 09:21:

    In de VS is er van malheur geen sprake,
    Het blijft maar stijgen, maar wie o wie stapt nu nog in? Had X-mem geen LOW voorspelt op 27dec?
    Pfizer koopwaardig, hoge dividend ,en Altria (Divi 9%).
    (midden-) lange termijn kan je niets fout doen!!!
  2. forum rang 7 Doptieman 29 december 2023 10:52
    De AEX kruipt omhoog naar de de 792??

    De lucht loopt uit de premie van de ax1 calls dus de eerste 3 punten stijging leveren niet
    meer dan 2 tientjes op terwijl een gelijk waardige AX1 put ongeveer 8 tientjes inlevert !
    Zo ben je altijd de sjaak daar met gekochte index opties...
    Ik doe ze er wel voor het (lange ) weekend uit.. Geen logees... Succes...
  3. forum rang 7 handyman6 29 december 2023 11:13
    De recessie die maar niet kwam/ komt. Lees je dat de US regering tot $ 5 triljoen (!) aan de burgerij deed toekomen,in post Corona tijd,en die kochten zich suf.Natuurlijk leverde dat veel inflatie op en 5% rentestijging op ,maar ook geen krimp en geen recessie.
    Dat effect lijkt over dus nu koopt de FED volop (Corp)Bonds,wat allemaal de eco in kan en weer boomen de markten en beurzen...
    Toveren met money,dat kunnen die Ami's beregoed
  4. forum rang 7 Doptieman 29 december 2023 12:08
    De AEX is weer klaar met de oppomp sessie en gaat weer richting slot van gisteren
    en de optiepremie schraap hark doet trouw zijn werk voor de Witboordjes.
    Misschien vanmiddag nog 1 keer oppompen en dan is het voor dit jaar wel weer
    klaar met strepentrekken............. toch nog naar de 792 of 787 ? Ciao..
  5. forum rang 6 ttroo 29 december 2023 13:55
    Mooie verschuiving in 2024. China is goedkoop. Amerika en Europa is duur.
    Nog een paar minuten Europees handelen en het zit er op.

    Amerikaanse schuld nog heel ff-tjes en dan staan ze op $34T afkomstig van $8T a $9T en nog is het regelmatig shaky. Een Grote Knal van de beurzen kan het Westen allang niet meer dragen. Japanisme komt steeds dichterbij. En wegrennen naar het BRICS BLOK ook. BRICS die zijn Onbricable.
  6. forum rang 9 Calimero 29 december 2023 14:54
    Year of the Dragon
    For 2024, Chinese New Year falls on February 10, 2024, beginning the Year of the Dragon—the wood Dragon to be precise!

    China’s Xi claims ‘reunification’ with Taiwan is ‘inevitable’ as crucial election looms
    Published 10:57 PM EST, Tue December 26, 2023

    edition.cnn.com/2023/12/27/china/chin...

    China warns ‘military fans’ they could face prison for posting photos online
    Published 8:55 PM EST, Tue December 26, 2023

    edition.cnn.com/2023/12/27/china/chin...

    China names new defense minister months after removing predecessor without explanation
    Updated 8:35 AM EST, Fri December 29, 2023

    edition.cnn.com/2023/12/29/china/chin...

    Are China’s actions in the South China Sea a harbinger of things to come for Taiwan?
    Analysis by Mike Chinoy and Peter Enav, CNN
    Updated 10:32 PM EST, Thu December 28, 2023

    edition.cnn.com/2023/12/29/china/chin...

    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13536353...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2020/12266822...

    www.youtube.com/embed/wYUHaDIodpg?rel...
  7. forum rang 6 d' Aandelen ' 29 december 2023 14:57
    quote:

    Calimero schreef op 29 december 2023 13:29:

    [...]
    @ d'Aandelen ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13862749...

    www.youtube.com/embed/GJEjuNPL9AU?rel...
    Het is wat Calimero, 2887,26 punten = 200,50 x 144, je zou toch zeggen dat nu de top hebben bereikt ?

    JoostVLS schreef nog dat 1 januari, dat moet natuurlijk 2 januari zijn, het zou gaan draaien
  8. forum rang 9 Calimero 29 december 2023 15:07
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 29 december 2023 14:57:

    [...]

    Het is wat Calimero, 2887,26 punten = 200,50 x 144, je zou toch zeggen dat nu de top hebben bereikt ?

    JoostVLS schreef nog dat 1 januari, dat moet natuurlijk 2 januari zijn, het zou gaan draaien
    Iemand houdt van dobbelen ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15109816...

    www.youtube.com/embed/ZtzkSh1Woo8?rel...
  9. forum rang 9 Calimero 29 december 2023 15:10
    Gelukkig hebben wij in NL goede dijken ... :)

    Onlookers flee as giant wave crashes into neighborhood

    edition.cnn.com/videos/us/2023/12/29/...

    Massive California waves injure some onlookers and bring flooding, treacherous beach conditions up the West coast
    Updated 4:56 AM EST, Fri December 29, 2023

    edition.cnn.com/2023/12/28/weather/ca...
  10. forum rang 9 Calimero 29 december 2023 15:26
    voor retsok ... just cycles .. :)

    Ancient bricks baked when Nebuchadnezzar II was king absorbed a power surge in Earth’s magnetic field
    Updated 7:54 AM EST, Wed December 27, 2023

    Thousands of years ago, Earth’s magnetic field underwent a significant power surge over a part of the planet that included the ancient kingdom of Mesopotamia.
    Their findings corresponded with a known magnetic surge called the “Levantine Iron Age geomagnetic Anomaly,” which took place between 1050 and 550 BC.


    edition.cnn.com/2023/12/27/world/anci...

    www.youtube.com/embed/ED6iXOP5Euo?rel...
51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links