Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Donker en miezerig

IEX slotcall van donderdag 21 december 2023

Europa en de VS liepen ook vandaag, de donkerste van het jaar overigens, niet met elkaar in de pas. Terwijl de Europese beurzen de hele dag rood kleurden, gingen de koersen op Wallstreet over een breed front omhoog. Een gevalletje van stuivertje wisselen. Gisteren was Wall Street de grote verliezer.

Damrak

Top drie stijgers/dalers 

 

  • Philips (-2,51%): De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft Philips opgedragen tot het terugroepen van een aantal MRI-scanners vanwege brandgevaar. Dat kan er ook nog wel bij.
  • ASML (+0,47%): Ook ASMI en Besi beleven een aardig dagje, geholpen door flinke stijgingen van collegachippers in New York. 
  • NN (-0,42%):S&P Global Ratings heeft donderdag de kredietrating van NN Group verhoogd van BBB+ naar A- met een stabiel vooruitzicht. Een positief effect op de koers heeft de verbeterde kredietwaardigheid niet.
  • Allfunds (+0,16%): Euronext zal waarschijnlijk geen nieuw bod uitbrengen op Allfunds. Dat vertelde topman Stéphane Boujnah tegen Reuters. Beleggers hadden niet anders verwacht, zo blijkt vandaag uit de koersreactie.
  • Air France-KLM (-1,25%): Schiphol heeft donderdag bekendgemaakt dat in 2024 onder voorwaarden 483.000 vliegtuigbewegingen mogelijk zullen zijn, waarmee KLM het herstel na de coronaperiode zegt te kunnen doorzetten. Deze zomer wordt het aantal vluchten echter beperkt om nieuwe lange wachttijden te voorkomen.
  • Just Eat Takeaway (-2,54%): JET ontvangt een koopadvies van UBS met een koersdoel van €25,31, maar dat kan de downtrend van het aandeel niet stoppen. In de afgelopen week verloor het aandeel bijna 10%. Opvallen, want dalende rentes zouden juist voor JET, waarvan de winsten nog ver weg liggen, positief moeten uitpakken.

Wallstreet

Veel economisch nieuws vandaag uit de VS en allemaal niet best.

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal minder hard gegroeid dan eerder was gemeld. De economie groeide met 4,9 procent in het derde kwartaal, tegen 2,1 procent in het tweede kwartaal, zo bleek uit de derde raming. In de tweede raming kwam men nog uit op 5,2 procent groei in het derde kwartaal. Er werd rekening gehouden met een bijstelling naar 5,1 procent.

De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in december verslechterd. De zogeheten Philly Fed index daalde van -5,9 naar -10,5. Er was vooraf door economen gerekend op een indexstand van -4,0. Een positieve stand van de Philadelphia Fed index betekent dat een meerderheid van de ondernemers een groei van de bedrijvigheid verwacht. Een negatieve index wijst op economische krimp.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 16 december licht gestegen. Dit bleek uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering nam met 2.000 toe tot 205.000. De verwachting lag op 215.000.

Ten slotte zijn de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie in november opnieuw gedaald. Dit meldde The Conference Board donderdag. De Leading Economic Index daalde afgelopen maand 0,5 procent en kwam uit op 103,0. In oktober daalde de LEI 1,0 procent. Eerder werd voor die maand nog een daling van 0,8 procent gemeld.

Slecht nieuws blijkt weer eens goed nieuws. Grote kans dat de Fed volgend jaar de rente vaker dan drie maal gaat verlagen. Na de slechte beursdag van gisteren openden alle belangrijke Amerikaanse indices vandaag stevig in het groen. Vooral de Nasdaq schoot uit de startblokken. De dollar daalde. Logisch.

Brede markt

De nieuwste analyses van de IEX Beleggersdesk

Het gaat weer de goede kant op met Micron
De resultaten van Micron waren beter dan verwacht, ondanks dat er een flink verlies werd geboekt. Eindelijk lijkt er herstel aan te komen in de geheugenchipmarkt. De verwachting is dat 2025 een recordjaar gaat worden dankzij met name AI. Kopen? Lees het oordeel van Ivo Breukink.

Arm krijgt meer concurrentie
Open source-alternatief RISC-V wordt steeds populairder Het is flexibeler en veel goedkoper dan Arm-chips. wat betekent dat voor Arm? Lees de analyse van wederom analist Ivo Breukink.

Luxebedrijven zijn geweldige rendementstapelaars
Aandelen van makers van luxe consumentenproducten deden het in 2023 met uitzondering van Hermès relatief slecht, vooral in de tweede helft van het jaar. Voor de lange termijn blijft deze sector, met aandelen als Hermès, Kering, LVMH, Prada en Richemont, volgens analist Patrick Beijersbergen zeker aantrekkelijk.

Pretparken versus streaming video
Disney en Netflix strijden om de vrije tijd van consumenten en vooral natuurlijk om het geld dat zij daaraan uitgeven. Een vergelijking van de twee Amerikaanse entertainmentbedrijven door hoofd IEX Beleggersdesk Hildo Laman. Wie wint?

Rentes 

De meeste rentes gaan ook vandaag weer wat naar beneden. De Nederlandse tienjaars staat inmiddels meer dan 100 basispunten onder de recente top. Wat een beweging!

  • Nederlandse tienjaars: 2,26% (-2,67%)
  • Duitse tienjaars: 1,96% (-1,06%)
  • Britse tienjaars: 3,54% (+0,52%)
  • Italiaanse tienjaars: 3,57% (-1,05%)
  • Amerikaanse tienjaars: 3,86% (-0,36%)
  • Japanse tienjaars: 0,59% (+1,29%)

Peilmoment: 17.20 uur

Adviezen van 21 december 2021

Bron: Guruwatch.nl

Agenda 22 december 2023

De bedrijfsagenda is morgen leger dan leeg. Macro-economisch is dat niet het geval. Let met name op het cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen dat om 16.00 uur doorkomt.

En dan nog even dit 

2023 was een prima beursjaar
Niet dat alle verliezen van 2022 zijn weggewerkt. Dat geldt met name voor de obligatiemarkt. Bekijk de tabel met het begeleidende commentaar van Lukas Daalder.

Goed nieuws van het voedselprijzenfront

Fintessa kiest voor meer obligaties en minder aandelen

Scheurtje in OPEC+


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 02 mei Slotcall: Banken lachen, chippers en BAM huilen
  2. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  3. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links