Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: vermoeidheidsverschijnselen bij de AEX, maar goed inflatienieuws

Amerikaanse kerninflatie neemt duidelijk verder af

Waar de meeste Europese beurzen toch wat vermoeidheidsverschijnselen lijken te vertonen, blijft Wall Street in opperbeste stemming. En waarom ook niet, een belangrijk inflatiecijfer uit de VS vandaag - de PCE-kerninflatie - liep sterker dan verwacht terug over november en dat is betekent nieuws op het rentevlak. 

De focus van de markt zal in toenemende mate verschuiven van inflatie naar andere relevante zaken zoals economische groei, overheidstekorten en natuurlijk de bedrijfsresultaten. 

Damrak 

Geen koersfeestje op het Damrak vandaag, deels als gevolg van de stevige koersdaling van Prosus (zie verder lager). De rest van de in de AEX opgenomen fondsen kwamen amper van hun plek. De boeken van veel institutionals zijn al gesloten. 

Marginale koersbewegingen, veelal in een marge van nog geen 0,5% zonder nieuws van betekenis, oftewel hoofdzakelijk dagruis waar verder weinig over toe te lichten valt. En dat laten we ditmaal dan ook maar achterwege. 

De 800-puntengrens is weer wat verder uit zicht, maar beleggers mogen per saldo niet mopperen dit jaar, individuele zeperds daargelaten. 

De AEX liet het de laatste dag voor Kerst liggen en sloot afgerond 0,6% lager om te eindigen op een stand van 785,45 punten. 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl

ArcelorMittal 

Staalgigant ArcelorMittal heeft plannen om US Steel over te nemen, laten varen. Dat leidde tot een kleine opluchtingsrally. Tegelijkertijd zijn de marktomstandigheden in de staalsector verre van optimaal en het concern zal last krijgen van toenemende concurrentie uit China

General Electric 

Ooit was General Electric qua beurswaarde het grootste bedrijf ter wereld. Nu is daar na verschillende herstructureringen en afsplitsingen weinig meer van over. De Britse superbelegger Chris Hohn stapte evengoed groot in. De vraag is of dat ook voor beleggers verstandig is:  

Knaus Tabbert 

Knaus Tabbert is misschien bekender onder kampeerders dan onder beleggers, maar het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt. Met ruim 6% op basis van de huidige koers is de camperbouwer uit Jandelsbrunn nu al een goede dividendbetaler, maar het dividendrendement zal de komende jaren snel tot boven de 10% oplopen. Een uitgebreide kennismaking

Recessie 

Het verschil in economische prestatie tussen de eurozone en de VS is goed zichtbaar op de bedrijfsobligatiemarkt, meer in het bijzonder de zogeheten 'junk bonds'. Een zeer risicovol marktsegment waar de gemiddelde particuliere belegger zich maar beter niet aan kan wagen, hoe lucratief rentepercentages tot wel 20% ook lijken. Een en ander levert echter wel zeer nuttige informatie voor beleggers op: 

IEX BeleggersPodCast 

De week wordt traditiegetrouw afgesloten met de IEX BeleggersPodCast. Er gebeurt van alles op de financiële markten, zeker op individueel fondsniveau en deze week werden onder meer besproken: Argen-X, Adyen, OCI, Basic Fit, Just Eat Takeaway en natuurlijk Prosus. Uiteraard kwam ook de rente, de Fed en de ECB onvermijdelijk voorbij, evenals wat meer achtergrondinformatie rond biotech- en Chinese aandelen. De podcast is hier te vinden

Wall Street 

De jongste macrocijfers uit de VS speelden de bulls in de kaart. Zo namen de nieuwe duurzame orders op maandbasis sterker toe dan verwacht en daalde de kerninflatie meer dan verwacht. Al met al genoeg om positief van start te gaan in de VS. 

En bijna Kerst of niet, er was volop bedrijfsnieuws. Zo liet farmareus Bristol Meyers Squibb (+ 2,7%) weten dat het voor $14 miljard Karuna Therapeutics (+ 47%) inlijft, kreeg sportkledingfabrikant Nike (- 10,5%) een stevige pandoering van beleggers op een ronduit zwakke outlook en lagen goudmijnaandelen gevraagd. 

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones fractioneel hoger terwijl de S&P 500 en de Nasdaq nog 0,3% mochten bijschrijven. 

Rentes 

Een slaapverwekkende markt vandaag voor obligatiehandelaren. Daar viel voor de meesten geen droog brood aan te verdienen: er was amper beweging te bespeuren in aanloop naar Kerst. 

  • Tienjaarsrente Nederland 2,26% (min 2 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Duitsland 1,96% (plus 1 basispunt) 
  • Tienjaarsrente Frankrijk 2,47% (- basispunten)
  • Tienjaarsrente Italië 3,54% (min 1 basispunt) 
  • Tienjaarsrente VS 3,89% (min 1 basispunt) 
  • Tienjaarsrente VK 3,53% (- basispunten)  

Brede markt  

De handel stelt in aanloop naar de feestdagen niet zo gek veel meer voor. De meeste professionele partijen hebben de boeken al gesloten. Wel interessant op individueel fondsniveau was een stevig herstel bij het Belgische Argen-X (+ 12,8%). 

Verder komt de VIX weer enigszins tot leven, maar wel vanaf een laag niveau, lijkt goud opnieuw een poging te wagen definitief los te komen van de $2.000-grens, oogt de olieprijs allerminst fris en staat er (eindelijk) 1,10 op het bord bij de euro/dollar. 

aex
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

  • DSM-Firmenich (- 0,3%) kreeg een lager koersdoel van een zakenbank, maar blijft volgens diezelfde bank koopwaardig. 
  • Philips (+ 1,1%) stond recent vooral en opnieuw negatief in het nieuws, maar de koers van het aandeel lijkt zich daar bar weinig van aan te trekken. 
  • Prosus (- 13,4%) werd - uiteraard - meegesleurd in de stevige koersval van Tencent in Azië vannacht. 
  • Basic Fit (+ 2,7%) vergroot in een klap zijn positie op de Spaanse fitnessmarkt aanzienlijk en de markt reageerde dan ook positief. 
  • Just Eat Takeaway (- 0,4%) behoort dit jaar tot de absolute underperformers op het Damrak, ondanks positief sectornieuws, een duidelijk hogere guidance en een fors aandeleninkoopprogramma. 
  • Van Lanschot (+ 0,7%) is recent stevig gedaald, maar een en ander hing samen met - opnieuw - een royale kapitaalteruggave aan aandeelhouders.  
  • Accsys (- %) is na een beperkte koersopleving weer terug bij af en heeft begin volgend jaar de nodige knopen door te hakken. 
  • Ebusco (- 1,7%) heeft de hooggespannen verwachtingen bij lange na niet weten waar te maken tot op heden. 
  • Kendrion (+ 1,9%) laat koersmatig sinds kort enige opleving zien, ondanks dat een professionele investeerder zijn belang (verder) aan het afbouwen is. Meer bij IEX Premium

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

aex

Even opletten 

Het is even opletten voor beleggers aankomende week. Zo is Euronext eerste én tweede Kerstdag gesloten, Wall Street is alléén eerste Kerstdag dicht, terwijl in China er op beide dagen 'gewoon' gehandeld wordt.   

Agenda 27 december 

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
15:00 Case Shiller huizenprijzen - Oktober (VS)

En dan nog even dit 

Betere tijden voor windenergie VS in het verschiet: 

Duitse consument is tamelijk pessimistisch gestemd:  

Bristol Meyers Squibb gaat op het overnamepad: 

Warren Buffett nog niet uitgeshopt in Occidental Petroleum: 

Verschil in performance tussen Amerikaanse en Chinese techaandelen schrijnend: 

Inflatie VS neemt verder af: 


Wij wensen beleggers namens het gehele IEX-team een fijne Kerst toe. 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 07 mei Er komt een vleugje fantasie in Kendrion
  2. 06 mei Redelijke jaarstart voor Barrick Gold dankzij hoge goudprijs
  3. 06 mei Geslaagde turnaround Ontex wordt onvoldoende weerspiegeld in waardering

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links