Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin: terugblik 2023

Bitcoin: terugblik 2023

Technisch bezien is de cryptomarkt het afgelopen jaar geëxplodeerd. Bitcoin is dit jaar 150% opgelopen.

Om de opmars van 2023 goed te kunnen plaatsen, dienen we eerst twee jaar terug te kijken. Eind 2021 vormde bitcoin een all-time high rond $68.776. Vervolgens is de koers vorig jaar geïmplodeerd: in november 2022 werd een low bereikt rond $15.481, bijna 80% onder het all-time high. 

Dit jaar waren er meerdere ontwikkelingen waar de cryptomarkt op heeft gereageerd. 

Breken van de dalende trend

Dit voorjaar heeft bitcoin, na de implosie van de Silicon Valley Bank, de dalende trend verlaten. In die tijd was er ook onrust bij enkele Europese banken. 

Alleen al omdat speculanten zich indekten tegen nieuwe onrust in de bankensector is de bitcoinkoers snoeihard opgelopen. Technisch bezien is in de uitbraak boven de top van medio 2022 rond $24.970 een hoofd-schouderformatie voltooid, dus een koopsignaal gegenereerd.

Pullbackbodems

In de zomer was er koersdruk in de bitcoinmarkt. Elon Musk, die bekendstaat als liefhebber van crypto's, had zijn bitcoinportefeuille afgewaardeerd. In de daling van bitcoin daarna zijn twee perfecte hogere pullbackbodems gevormd, omdat de koers is opgevangen door de oude horizontale weerstand ($24.970). De positieve invloed van de pullbackbodem wordt onderaan dit artikel gedetailleerd uitgelegd.

Weerstand gebroken

Bitcoin stond in het najaar in de belangstelling na berichten over mogelijke goedkeuring van de eerste Amerikaanse spot-bitcoin-ETF’sVermogensbeheerders BlackRock Inc. en Fidelity Investments werden genoemd in de race om dergelijke trackers aan te bieden.

Beleggers gokten erop dat de ETF’s de belangstelling voor bitcoin zouden aanwakkeren. In de rally daarna is de stevige barrière rond $31.813 (van 14 juli) gebroken en de weg omhoog vrijgemaakt. 

Spectaculaire koersdoelen

De belangstelling voor crypto´s zorgde ook voor spectaculaire koersdoelen, onder andere van Standard Chartered Bank. Die bracht een rapport uit met een koersdoel van $120.000. 

Er worden recent meerdere redenen aangevoerd voor de opmars. Ten eerste verwachten beleggers een lagere rente op de kapitaalmarkten, wat beleggen in bitcoins aantrekkelijker maakt. Ook zit er in 2024 een splitsing aan te komen, wat door de optisch lage koers dan meer vraag kan uitlokken.

In dit artikel kijk ik terug op het technische plaatje van bitcoin.  

Korte termijn: bitcoin consolideert

In de recente correctie maakt BTC/USD pas op de plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande toppen weet te blijven, is het sterke technische beeld intact.

Net onder $40.194,06 (bodem van 11 december) ligt bovendien de koers-gap (gat in de grafiek) van begin december. Deze kan veel nieuwe vraag uitlokken, wat dus voor een sterke steun zorgt. De eerste barrière ligt rond $44.732,31 (top van 8 december).

Het stijgende 26-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) ondersteunt een positieve technische conditie.

Bitcoin koers

Lange termijn: bitcoin flirt met koersdoel $48.205

De bitcoinkoers  heeft in juli en september twee succesvolle pullbackbodems gevormd boven het niveau van voorgaande toppen rond $24.970. Vervolgens zijn de toppen rond $31.813,25 (van 14 juli) gebroken. De stevige tussentijdse horde rond $48.205,07 (top van 1 april 2022) werpt zijn schaduw al vooruit. 

In een eventuele correctie zullen de toppen rond $31.813,25 (van 14 juli) als vangnet dienen. Hier verwachten we dan een nieuwe pullbackbodem.

De stijgende 200-dagenlijn waar de koers boven blijft bevestigt de positieve technische conditie.

Bitcoin koers

Meerjarengrafiek sinds 2013: hogere bodems valideren uptrend bitcoin 

Elke grote correctie van de bitcoinkoers in de afgelopen jaren heeft een hogere koersbodem achtergelaten. Dat geldt dus ook het het low van eind 2022 rond $15.481. Het trendmatig verloop van de bitcoinkoers suggereert dat op elke forse cirsis wordt (bij-)gekocht. 

 

Uitleg pullbackbodem

In onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Vervolgens treedt een rally op. Bij bitcoin correspondeert weerstandslijn A-B met de oude horde rond $24.970. 

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt. Bij bitcoin correspondeert punt H met de horde van medio juli rond $31.813,25.

Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). Bij bitcoin is de koersval inderdaad tweemaal rond oude de weerstand A-B ($24.970,28) opgevangen. Een geslaagde pullback dus.

In onderstaande voorbeeldgrafiek wordt rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. Bij bitcoin zijn dus twee hogere bodems boven A-B gevormd. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken. Bij bitcoin is die bevestiging opgetreden nadat het topje van van medio juli rond $31.813,25 werd gepasseerd.

Pullbackbodem

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 03 mei Bitcoin ondergaat broodnodige correctie 38
  2. 02 mei Draagvlak AEX ziet er momenteel vrij krachteloos uit 51
  3. 01 mei Japanse Nikkei gestrand, yen naar nieuw dieptepunt 20

Gerelateerd

Reacties

65 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 Calimero 19 december 2023 11:32
    quote:

    Calimero schreef op 25 september 2023 15:07:

    [...]
    Maybe handy ..

    (ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs Group heeft een groter belang in Adyen gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 19 september 2023.

    Goldman Sachs meldde een kapitaalbelang en stemrecht van 5,62 procent.

    Op 16 juni dit jaar werd een kapitaalbelang en stemrecht gemeld van 4,75 procent.

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15013204...

    mvg
    Volgens mij kunnen ze bij GS ook goed tellen en weten ze in voren de COG ... :)

    of ze gebruiken kleurtjes ...

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15121473...
  2. forum rang 9 Calimero 19 december 2023 11:36
    quote:

    TT2020 schreef op 19 december 2023 10:08:

    Goldman Sachs heeft zelf een koersdoel van 1425 staan sinda begin deze maand. Dus zij geloven er blijkbaar in, dan blijf ik ook nog even zitten, ik begon zelf wat te twijfelen. Er begint wel wat meer weerstand te ontstaan, koersdoel van meerdere analisten is lager dan huidige koers. Wat denken jullie?
    Nu zelf even kijken waarom ze sinds begin deze maand een koersdoel opgeven van 1425 ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15013204...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2022/14462440...

    mvg
  3. forum rang 6 Doptieman 19 december 2023 11:52
    quote:

    ttroo schreef op 19 december 2023 10:30:

    Europa komt geen steek vooruit. Aan kerst hangen doen ze.
    Kerstbungel !! Beetje premiesloop van de uitstaande index opties rond het niveau 792.5
    niveau meer niet. Misschien om half 4 weer wat echte AEX beweging?
    Neem ik ook maar ff pauze tot half 4 of zo .. Ciao..
  4. forum rang 6 Doptieman 19 december 2023 11:57
    De ax4 calls gingen er pakweg 10 % op vooruit in premie deze morgen en de puts
    leverden dik 60 % in... En die andere 50% is zeker verdampt in de zak van ??
    Onvoorstelbaar die rekenmethodes van de regie die de lootjes verkoopt...
    Dat dat nog onder de noemer kansspel mag vallen.... Succes ....
  5. forum rang 9 Calimero 19 december 2023 12:08
    quote:

    Doptieman schreef op 19 december 2023 11:57:

    De ax4 calls gingen er pakweg 10 % op vooruit in premie deze morgen en de puts
    leverden dik 60 % in... En die andere 50% is zeker verdampt in de zak van ??
    Onvoorstelbaar die rekenmethodes van de regie die de lootjes verkoopt...
    Dat dat nog onder de noemer kansspel mag vallen.... Succes ....
    We gaan net zolang door tot ... de laatste omvalt ... gewoon het aantal chatters en berichten tellen ... mvg

    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13649831...

    www.youtube.com/embed/lyr9Jzxk_RI?rel...
  6. forum rang 9 Calimero 19 december 2023 12:25
    quote:

    Calimero schreef op 17 december 2023 20:27:

    [...]
    Voor Silk ... mvg :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15120919...
    Vooroefenen noemen ze dat ... :)

    Dec 15, 2023 12:35 AM Sun 22 Sagittarius 58 trine True Node 22 Aries 58

    LIVE: Volcano erupts on Iceland's Reykjanes peninsula

    edition.cnn.com/specials/live-video-1

    Rescuers battle sub-zero temperatures as more than 100 killed by China’s deadliest quake in nearly a decade
    Updated 4:08 AM EST, Tue December 19, 2023

    edition.cnn.com/2023/12/18/americas/5...
  7. forum rang 9 Calimero 19 december 2023 12:52
    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15120919...

    2034 - 14 = 2020 ... hmm .. just cycles ??

    Feb 25, 2020, at 9:40 AM —– Sun 6 Pisces 27 trine True Node 6 Cancer 27

    Feb 25, 2020, at 2:08 PM —– Mars 6 Capricorn 25 opposition True Node 6 Cancer 25


    Anyway .. wie dan leeft .. wie dan zorgt ... :)

    www.youtube.com/embed/qIH4rAcxFaA?rel...
  8. antiflow 19 december 2023 14:05
    quote:

    Doptieman schreef op 19 december 2023 11:57:

    De ax4 calls gingen er pakweg 10 % op vooruit in premie deze morgen en de puts
    leverden dik 60 % in... En die andere 50% is zeker verdampt in de zak van ??
    Onvoorstelbaar die rekenmethodes van de regie die de lootjes verkoopt...
    Dat dat nog onder de noemer kansspel mag vallen.... Succes ....
    Ze zijn echt zo bang dat je een tientje verdiend
65 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links