Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street: terugblik op 2023

Wall Street: terugblik op 2023

Deze hele week zal ik terugkijken op het afgelopen beursjaar, om te beginnen met Wall Street. Verder zal ik de komende dagen in een terugblik op 2023 grondstoffen, obligaties en Europese aandelen tegen het licht houden. Volgende week geef ik een vooruitblik op 2024.

Vandaag dus Amerikaanse aandelenmarkten. Die hebben technisch een prima beursjaar achter de rug. Het begon al met de kickstart van 2023: Wall Street boekte in de maand januari een gemiddelde stijging van ruim 6%. Tech sprong er toen ook al uit met een winst in de eerste beursmaand van bijna 11%. Maar de absolute winnaar in januari was de chipssector met een stijging van bijna 16%. De toon voor de rest van het jaar - tech trekt de kar - is dus toen al gezet.

Wispelturig beursjaar

Overigens is Wall Street daarna nogal wispelturig geweest, want in de eerste maanden van 2023 zijn de koersen weer volledig ingekakt. Beleggers hadden moeite om de stand van de economie in te schatten en waren vooral bezorgd over het ingrijpen door centrale banken. 

Veel turbulentie dit voorjaar kwam van de Amerikaanse banken, nadat Silicon Valley Bank (SVB) door de autoriteiten failliet was verklaard. Door het faillissement waren veel beleggers bevreesd voor een domino-effect. De financiële sector verloor onder aanvoering van de banken in de nasleep vele procenten aan beurswaarde, bij individuele banken oplopend tot bijna 15%.

Tech en vooral chippers zijn ijzersterk

Na het turbulente voorjaar volgde een opleving op Wall Street, gedragen door tech, in het bijzonder chips en AI. De zogenaamde Magnificent Seven, alle met een link met Artificial Intelligence (AI), hebben met ijzersterke koersprestaties de rest van de beurs op sleeptouw kunnen nemen. De YTD-beurswaarde van deze groep aandelen was afgelopen zomer al met meer dan 100% opgelopen. Zoals vaker in mijn blog gemeld kreeg ook de Nasdaq Composite ndex hierdoor vleugels.

Al met al bleef tech de kar trekken op Wall Street. Want na een paar stevige herfststormen trokken de koersen vanaf oktober weer goed aan onder aanvoering van chippers en AI.

Ondanks de vele turbulentie, heeft Wall Street een prima beursjaar achter de rug. YTD staat de SOX op een winst van bijna 50%, gevolgd door een jaarwinst van 38% voor de Nasdaq Composite en ruim 20% voor de S&P500. De Dow bleef, met een jaarwinst van 10%, wat achter.

Dus deze keer een terugblik op de belangrijkste indices van Wall Street.  

Dow Jones-index had wispelturig jaar

Van alle indices op Wall Street laat de Dow Jones-index wel het meest wispelturige verloop zien. In het afgelopen jaar werden stevige dips afgewisseld met flinke rally's. Wat technisch opvalt is dat de toppen en bodems in elkaar overlopen. Maar zolang de Dow hogere koersbodems weet te vormen, blijft de ondertoon vriendelijk.

De index wist in de afgelopen maand oude toppen te breken. Hierdoor is de opmars hervat. Het all-time high rond 36.945,60 punten is nu het volgende koersdoel. 

Steun ligt er rond 32.297,92 (bodem van 27 oktober), de tweede steun rond 31.419 punten. 

De 200-dagenlijn draait langzaam weer opwaarts. Dit duidt op een verbetering in de technische conditie.

Dow Jones index koers


S&P 500 lonkt naar all-time high

De S&P 500-index voltooit een turbulent beursjaar. Maar alle stevige dips zijn overwonnen en hebben zelfs hogere bodems gevormd. 

Per saldo zijn ook de koerstoppen van 2022 en begin 2023 gebroken. Hierdoor is een bodempatroon opwaarts afgerond.

De doorbraak boven de weerstand op 4.196,04 punten (gevormd op 3 februari) heeft ruimte gecreëerd richting het all-time high rond 4.818,40 punten (gevormd op 7 januari 2022). Daar staan we thans minder dan 5% vanaf.

Er ligt steun rond 4.104,98 punten (de bodem van 24 mei). Bij de S&P 500-index draait de 200-dagenlijn opwaarts. Dit signaleert een verbetering in de technische conditie.

S&P 500-index koers


Nasdaq Composite oogt vitaal

De Nasdaq Composite index heeft een prima beursjaar achter de rug. Alle tussentijdse strubbelingen zijn overwonnen en hebben bovendien hogere bodems achtergelaten. 

In de hersftdip is rond 12.543,86 (bodem van 27 oktober) een fraaie pullbackbodem gevormd boven het niveau van voorgaande toppen. Hierdoor blijft het technische plaatje positief. De eerste barrière ligt op 14.646,90 punten (top van 1 april 2022). 

Na een uitbraak boven weerstand 14.646,90 wordt 16.212,23 punten (all-time high van 26 november 2021) het volgende opwaartse koersdoel. 

De 200-dagenlijn van de Nasdaq Composite tendeert mooi opwaarts. Dit duidt op een positieve technische conditie.


Amerikaanse halfgeleiderindex daagt all-time highs uit

De SOX-index kent dit jaar een spectaculaire koersontwikkeling. Sinds eind 2022 zijn alle correcties telkens op hogere niveaus opgevangen, wat resulteert in een sterke uptrend met steeds hogere bodems. 

Halverwege het jaar zijn meerdere voorgaande koerspieken in de zone rond 3.100 - 3.230 punten opwaarts doorbroken. Hiermee is een koopsignaal opgetreden en een bodempatroon opwaarts voltooid. 

De SOX-index vormt per saldo hogere toppen en bodems. Deze stijgende trend heeft in eerste instantie ruimte tot aan de weerstand op 4.068,15 punten (de top van 7 januari 2022). Zolang de steun op 3.233,94 punten (bodem van 31 maart) intact blijft, handhaven we een positieve visie.

De 200-dagenlijn van de SOX-index laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.


Transportsectorindex vertoont nukkig koersverloop

De NY-Nasdaq Transportation index geeft technisch het meest behoudende koersverloop weer. Sinds begin 2023 beweegt de transportsector overwegend zijwaarts. 

Het beeld verbetert voor de Transportation index nu de correctieve beweging opwaarts wordt doorbroken. Voor meer technische verbeteringen is een doorbraak boven weerstand 6.949,44 (top van 5 november 2021) noodzakelijk. Van belang is dat steun 5.379,60 (bodem van 24 maart) weet stand te houden.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een licht stijgende trend zien. Dit wijst op een gematigd positieve technische conditie.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

106 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 upsidedown 12 december 2023 08:17
    Enorme schulden, deflatie, jeugdwerkloosheid en een vastgoedcrisis waar je ‘u’ tegen zegt. De Chinese economie gaat gebukt onder een enorme crisis, terwijl de autoritaire overheid er geen vat op lijkt te krijgen. ‘Juist omdat de prijzen dalen, denken mensen: “We wachten nog wel even".
    Bnr.nl
    Duitsland is een economische ramp in slow-motion’
    maar nooit eerder was onze gasprijs structureel vijf keer zo hoog als in de vs.

    Ook de elektriciteitsprijzen liggen in Duitsland hoger dan elders. Duitse bedrijven betalen bij benadering zes keer zo veel voor elektriciteit als Amerikaanse producenten en tien keer zoveel als bedrijven in China.
    --------
    Er kon wel iets aan de hand zijn. Groeimotor china wil en kan niet meer. En duitsland begint nu last te krijgen van hogere energieprijzen.
  2. forum rang 5 adritromp 12 december 2023 09:49
    quote:

    Bubbletrader schreef op 12 december 2023 09:44:

    Dat wordt nog wat met de FED morgen.
    Gewoon verder omhoog of een forse correctie?.
    Er wordt/is wel erg veel ingeprijsd nu..
    Idd bizar, en er maar van uit gaan dat de rente weer 4 x naar beneden gaat volgend jaar. Ik geloof er niks van, tenzij er een flinke recessie komt
  3. eten of gegeten worden 12 december 2023 09:54
    quote:

    Toerist schreef op 12 december 2023 09:29:

    Morgen, geweldige vertoning op de aex
    Beste Toerist,

    Met interesse volg ik uw handelen.
    Ik houd niet alle transacties exact bij.
    Ik ben echter nog meer geïnteresseerd in uw strategie.
    Voor zover ik hier op basis van uw postings een inschatting van kan maken ziet die er als volgt uit:
    U pakt winsten en winstjes.
    Op enig moment loopt u echter tegen een majeur, gigantisch , onoverkomelijk verlies aan waardoor u af bent.
    Ben erg benieuwd hoe u dat ziet.

    Mvg
  4. Jopieklaploper 12 december 2023 10:06
    Het gaat gewoon goed en dat zien we overal. We leven in de mooiste tijd ooit en dat moeten we vieren!!

    De beurzen zijn bezig aan een ongekende opmars die nog jaren gaat duren!!!!!!! De AEX gaat het jaar afsluiten ver boven de 800 punten (860 punten gaan we makkelijk halen), en dit is volkomen terecht!!!!!!!

    De inflatie is volkomen verslagen, dit jaar een inflatie van 0,2% en volgend jaar ook ver beneden de 2% target (1,4% inflatie begroot voor 2024). Dankzij het beleid van centrale bankiers (Lagarde team ECB en Powell team fed grote klasse!!)

    Dit betekent een enorme koopkrachtstijging voor eenieder, lonen kunnen makkelijk 14% omhoog ook het minimumloon gaat en kan volgend jaar fors omhoog dit betekent een enorme stijging van de economie omdat iedereen veel rijker wordt en dus veel meer kan uitgeven.

    Volgend jaar gaat de AEX een recordstijging genereren omdat de rente volgend jaar weer terug naar 0 kan dit is goed nieuws voor iedereen (bedrijven kunnen weer meer lenen en ook particulieren kunnen veel meer lenen).

    Dit betekent grote winststijgingen voor bedrijven + grote stijging van de huizenprijzen dus dat is goed nieuws voor iedereen.

    Ik verwacht dat de aex volgend jaar makkelijk de 1200 punten kan bereiken en misschien zit er nog meer in het vat!!!

    De DAX geeft al een goed voorbeeld, al maandenlang gaat de DAX elke dag omhoog en momenteel noteert de DAX elke dag een nieuw record, dit is volkomen terecht want het gaat supergoed in Duitsland ondanks het slechte nieuws.

    Bitcoin is bezig om weer een nieuw record neer te gaan zetten, nog dit jaar zal de Bitcoin weer boven de 60.000 dollar gaan noteren om vervolgens in 2024 dik boven de 200.000 dollar te gaan noteren!!

    Goud en zilver zij op weg naar de brilstand (0 dollar) dit is volkomen terecht, de baarbaarse relieken horen niet meer thuis in deze nieuwe digitale betere wereld waarin indereen gelukkig zal zijn en waar geen oorlog en geen armoede meer zal bestaan dankzij agenda2030 (the sustainable development goals van de VN).
    De barbaarse relieken horen niet thuis in deze betere wereld en zullen verwezen worden naar de vuilnisbak van de geschiedenis!!!

    Het is echt de mooiste tijd ooit en dat gaan we straks samen uitgebreid vieren!!!
  5. forum rang 6 Toerist 12 december 2023 10:09
    idd winsten op aandelen en winstjes op opties,anderzijds ook verlies op opties,laat ik niet te ver oplopen

    op aandelen is het alles of niets,juist nog besi short erbij op 137,20;staan dik rood inmiddels doch heb vrije ruimte genoeg en verder beperk ik me tot een paar aandelen,geen spreiding koper/olie ook
    dat onoverkomelijk verlies heb ik ook een paar maal gehad,de firma was dan wel failliet: daf-getronics en imtech en ik mijn centen kwijt,ga daar telkens pas in na een forse daling (vallend mes) nu trouwens met bayer
  6. forum rang 6 Toerist 12 december 2023 10:31
    quote:

    eten of gegeten worden schreef op 12 december 2023 09:54:

    [...]

    Beste Toerist,

    Met interesse volg ik uw handelen.
    Ik houd niet alle transacties exact bij.
    Ik ben echter nog meer geïnteresseerd in uw strategie.
    Voor zover ik hier op basis van uw postings een inschatting van kan maken ziet die er als volgt uit:
    U pakt winsten en winstjes.
    Op enig moment loopt u echter tegen een majeur, gigantisch , onoverkomelijk verlies aan waardoor u af bent.
    Ben erg benieuwd hoe u dat ziet.

    Mvg
    verder wat opties betreft zit ik momenteel met geschreven calls(langere termijn)die allen op verlies staan dus ik verwacht een daling doch intussen handel ik nog op de korte termijn en kan daar zelfs long gaan maar steeds voor zeer kort ( minuten)
  7. forum rang 6 d' Aandelen ' 12 december 2023 10:43
    quote:

    sims schreef op 12 december 2023 10:14:

    [...]
    Voor de zekerheid deel longs gesloten op 789, vanmiddag de rest
    Goed gezien, ik heb mijn longs gisteren al gesloten, het gaat zo in 1 lijn naar boven dat ik vermoed dat een correctie niet zo heel lang op zich laat wachten en neem zelf een pauze tot na de kerst.
  8. forum rang 7 Unimog 12 december 2023 10:45
    quote:

    adritromp schreef op 12 december 2023 09:49:

    [...]

    Idd bizar, en er maar van uit gaan dat de rente weer 4 x naar beneden gaat volgend jaar. Ik geloof er niks van, tenzij er een flinke recessie komt
    maakt niet uit. subsidies en voordeeltjes voor de grote bedrijven maken de rijken groter en rijker
    de particulier en het mkb worden leeggezogen. Een walgelijke wereld waar we in leven
  9. sims 12 december 2023 11:02
    quote:

    Joost mag het weten... schreef op 12 december 2023 10:58:

    Uitgestopt op 788 en een beetje, hele jaarwinst weg en meer. Goed nieuws voor de shorters het kan nu naar beneden. Succes allen en dank voor alle wijze raad, voorlopig even een lange pauze!
    We zien je terug in 2024, nieuw jaar, nieuwe kansen
  10. forum rang 4 ONN 12 december 2023 11:02
    quote:

    eten of gegeten worden schreef op 12 december 2023 09:54:

    Beste Toerist,

    Met interesse volg ik uw handelen.
    Ja, neem jij hem ff serieus :P

    De man is 71 en gedraagt zich als een fulltime (dag)handelaar hier, lol.

    Maar welke particulier gaat er nou aandelen (BESI) short vanaf 108,50 en blijft er maar short in gaan, bijna 30 euro hoger inmiddels? (om maar wat te noemen)
  11. forum rang 4 ONN 12 december 2023 11:08
    quote:

    Toerist schreef op 12 december 2023 10:09:

    dat onoverkomelijk verlies heb ik ook een paar maal gehad,de firma was dan wel failliet: daf-getronics en imtech en ik mijn centen kwijt
    Dit verklaart het een en ander. Je schrijft zelfs onoverkomelijk. En dan op je 71e op een anoniem forum je gram halen zeker?

    Ik heb met je te doen.
  12. sims 12 december 2023 11:11
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 12 december 2023 10:43:

    [...]

    Goed gezien, ik heb mijn longs gisteren al gesloten, het gaat zo in 1 lijn naar boven dat ik vermoed dat een correctie niet zo heel lang op zich laat wachten en neem zelf een pauze tot na de kerst.
    Fijne kerstdagen alvast! Ik neem na vandaag ook een pauze, tot de "low van Angela" opduikt :-)
  13. forum rang 6 d' Aandelen ' 12 december 2023 11:18
    quote:

    sims schreef op 12 december 2023 11:11:

    [...]
    Fijne kerstdagen alvast! Ik neem na vandaag ook een pauze, tot de "low van Angela" opduikt :-)
    Bedankt en ook fijne Kerstdagen gewenst en voor iedereen wens ik u alvast een voorspoedig 2024 en denk eraan wanneer je gezond bent dan ben je past echt rijk.
  14. forum rang 7 handyman6 12 december 2023 11:25
    quote:

    adritromp schreef op 12 december 2023 09:49:

    [...]

    Idd bizar, en er maar van uit gaan dat de rente weer 4 x naar beneden gaat volgend jaar. Ik geloof er niks van, tenzij er een flinke recessie komt
    Precies Adrie,die rente zie ik ook niet echt dalen . Meeste multinationals draaien stuk voor stuk prima,dus recessie?
    En schulden maken is voor US no-brainer waar bv Argentinië wel aan kapot ging .
    795 zal wel de piek in de kerstboom worden.
    Neem nou Beursman die 730/685 voorzag dit jaar en nog steeds niet toegeeft er naast te zitten....
    Wanneer leren indexshorters nou es dat het Grote Geld echt geen belang heeft bij crashes,ongeacht dagelijks "slecht" nieuws.Ja,af en toe wat korrektie voor ritjes ,voor de handel.
106 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links