Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De keuze is reuze

Analist Tim Parker van het Engelse researchbureau Messels schrijft in zijn meest recente nieuwsbrief dat de geldgroei in de Verenigde Staten sterk aan het afnemen is. De effecten van Quantitative Easing deel één en twee lijken daarmee weg te ebben. 

Verruimen geldhoveelheid
Parker koppelt dit vervolgens aan de verwachte prijsontwikkeling van de Amerikaanse S&P 500. Zoals de titel in bovenstaand plaatje doet vermoeden wacht hij op een scherpe terugval van deze index voordat de Amerikaanse overheid pas overgaat tot het opnieuw verruimen van de geldhoeveelheid. 

Deze scherpe terugval verwachten wij ook bij OHV vermogensbeheer zoals u recent wellicht heeft kunnen lezen of zien bij De Telegraaf

Bailout
Ik zie als voornaamste reden voor een verdere beursdaling de aanhoudend oplopende rentes in Italië en Spanje. Ondanks de verstrekte ‘bailout’ van 100 miljard euro blijven de rentes daar oplopen. Inmiddels noteert de tien jaars rente van Spanje bijna zeven procent. Maar ook in Nederland en Duitsland kruipt de tien jaars rente omhoog. Als de Spanjaarden worden gered dan betalen wij daarvoor. Beleggers beginnen daarom afscheid te nemen van het historisch dure staatspapier. 

Oplopende rentes zijn voor de Nederlandse en Duitse economie niet gunstig. Leenkosten lopen op en de vastgoedmarkt kan verder onder druk komen te staan. Dit is echter van latere zorg. De grote vraag die nu heerst is: waar kunt u als belegger nog veilig in beleggen?

Bedrijfsobligaties
Dat zijn kortlopende bedrijfsobligaties binnen en buiten Europa. Door de korte looptijd bent u niet zo gevoelig voor sterke rentestijgingen. Hierdoor voorkomt u een langdurige belegging waar u jaren lang verliesgevend tegenaan moet kijken. De keuze valt op bedrijfsobligaties omdat er veel internationale ondernemingen zijn die balans technisch er goed voor staan en op dit moment obligaties uitgeven tegen aantrekkelijke rentes.

Uiteraard zijn er ook nog gezonde internationale financiële instellingen waar u in kunt beleggen zonder dat u veel extra risico hoeft te nemen. Rentes van drie tot vier procent op jaarbasis zijn nog goed haalbaar. Mogelijkheden genoeg dus.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links