Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese aandelen nog niet interessant

Chinese aandelen nog niet interessant
Beeld: iStock

Is de Chinese beurs voldoende gedaald? En zou je al in China  kunnen beleggen, eventueel via een tracker? Ik denk nog niet.

China liet de afgelopen twee jaar het kopje hangen. Het land kende decennialang voorspoed, met een economische groei die vaak boven de tien procent lag. Ook de Chinese beurs zit thans, na een vele jaren van euforie, in de malaise. Dit jaar verloor de Chinese Shanghai Composite index 2%, vorig jaar ruim 15%. Op het hoogtepunt in 2015 noteerde de Shanghai Composite index even bijna op 5.200 punten, nu staan we daar meer dan 40% onder. 

De Shanghai Composite index is afgelopen zes maanden bijna 10% gezakt, van 3.322,13 punten (de top van 31 juli) naar nu 3.040 punten.  De Hang Seng-index verloor in zes maanden bijna 14%, met een daling van 20.361,03 (de top van 31 juli) naar nu 17.550 punten. De Hang Seng staat YTD op -11% en verloor in 2022 ruim 15,5%. 

China blijft dus straatlengtes achter bij Europese aandelenmarkten. De AEX steeg YTD bijna 11%, de Eurostoxx-index won dit jaar ruim 15%.

De problemen waar China mee te kampen heeft zijn heftig: een vastgoedcrisis, handelsoorlogen, deflatie, inzakkende buitenlandse handel en gebrek aan vertrouwen.

Beroepsmatig zijn mijn bevindingen enkel gebaseerd op charts, want die leggen de waarheid altijd supereerlijk bloot. Onderstaande grafiek, met de Chinese economische groei sinds 1980, laat dan ook helemaal niets aan de verbeelding over. Ik heb deze geleend uit een recent artikel van collega Rob Stallinga over China. 


Chinese aandelen in mineur

De Chinese aandelenbeurs verkeert, technisch bezien, nog steeds in een downtrend. Ik heb er het afgelopen jaar meerdere malen aandacht aan besteed. Deze keer beoordeel ik de technische plaatjes van de Hang Seng-index en de China Shanghai Composite.

Ik zie daar nog steeds geen mogelijkheden. Het aandeel Prosus, genoteerd op de Nederlandse beurs, bespreek ik omdat het belangen heeft in China. Ook bekijk ik een tracker, de MSCI China ETF (IE00BHBFDF83). En omdat elke buitenlandse belegging ook altijd een valutarisico in zich heeft, sluit ik deze blog af met een analyse van de euro ten opzichte van de Chinese Yuan.

Hang Seng-index nog niet uit de problemen

De Hang Seng-index blijft technisch zwak. Nadat de julibodem rond 18.279,73 punten is gebroken, is er neerwaarts ruimte richting steun 14.597,31 punten (bodem van 4 november 2022). De weerstand ligt op 20.361,03 punten (top van 4 augustus).

De 200-dagenlijn van de beurs van Hongkong laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie.

Hang Seng index

China Shanghai Composite index blijft zwak

De China Shanghai Composite index vormt lagere toppen en bodems. Dit bevestigt een dalende trend. We signaleren nog steeds verkoopdruk.

De steun ligt rond 2.646,80 punten (bodem van 20 maart 2020). Voor een technische verbetering moet de Chinese beurs breken en sluiten boven de weerstand rond 3.322,13 punten (top van 4 augustus).

De 200-dagenlijn laat een dalend verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer. 

Shanghai Composite index

MSCI China ETF nog in een downtrend

De trend van de MSCI China ETF (ISIN: IE00BHBFDF83) is krachtig dalend. Op de grafiek is een patroon zichtbaar met fors lagere toppen en bodems. Dit signaleert stevige verkoopdruk. Koersdoel ligt rond steun €11,70 (bodem van 20 maart 2020). We laten deze tracker dan ook links liggen. Weerstand wacht rond €14,65 (top van 4 augustus).

De 200-dagenlijn van de MSCI China ETF laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de MSCI China ETF achterblijft bij de rest van de markt.

MSCI China ETF (ISIN: IE00BHBFDF83)

Prosus ligt vlak

Nu Prosus weer boven de koersbodems van medio dit jaar kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. De terugkeer van Prosus boven vorige bodems geeft aan dat de verkoopdruk wat afneemt. Bedenk wel dat er nog steeds lagere toppen te zien zijn. 

De weerstand bevindt zich rond €33,41 (top van 4 augustus). De steun ligt rond €25,49 (bodem van 27 oktober).

De 200-dagenlijn laat een vlak verloop zien, terwijl de koers eromheen cirkelt. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) is zwak en geeft aan dat Prosus achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel Prosus koers

Euro versus de Chinese yuan

De EUR/CNY consolideert binnen de stijgende trend. De hogere bodems wijzen nog wel steeds op aanhoudende vraag bij hogere koersen. Voor een hervatting van de onderliggende uptrend dient het valutapaar boven de laatste top te breken.

Slaagt de EUR/CNY hierin, dan komt er ruimte vrij voor verdere stijging. We handhaven een positieve visie zolang steun CNY 7,64 (bodem van 6 oktober) intact blijft. Weerstand wacht rond CNY 8,10 (top van 21 juli).

De stijgende 200-dagenlijn van de EUR/CNY wijst op een positieve technische conditie.

Euro yuan renminbi

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

69 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Unimog 28 november 2023 09:26
    quote:

    need_to_hold schreef op 28 november 2023 08:41:

    ... het valt op dat er ineens weer wat negatievere persberichten de kop opsteken. Het lijkt wel alsof dat allemaal afgesproken is... lijkt dus wel weer negatieve kentering aan te komen. Ik hoop er alvast op met mijn shorts.
    Morgen.

    De manier hoe de media het nieuws brengt heeft zeker invloed. Niet raar opkijken dat ze er voor betaald worden.
  2. forum rang 9 Calimero 28 november 2023 10:46
    quote:

    Unimog schreef op 28 november 2023 09:59:

    bel 20 gaat wel hard omlaag met argenx
    Zeker last van de Maan ... :)

    Zilver is een scheikundig element met symbool Ag en atoomnummer 47.
    Vaak werd zilver geassocieerd met de maan, de zee en verschillende goden. In de alchemie werd voor zilver het symbool van een halve maan gebruikt en alchemisten noemden het Luna.

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15096444...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15096460...

    www.youtube.com/embed/xG01p9OnOok?rel...
  3. forum rang 4 ONN 28 november 2023 10:49
    quote:

    Toerist schreef op 28 november 2023 09:44:

    Morgen,al mijn geschreven call's aex 760/762 (ax2/aex dec-jan-maart)gesloten

    geen posities meer
    Dus om 09:44 uur schrijf je dat je de AX2 762 call gesloten hebt terwijl er pas om 10:10:11 voor het eerst in gehandeld is. Het ultieme bewijs van je fantasie. En dan zijn er nog steeds mensen hier die in je transacties geloven. Oh, oh, oh...
  4. forum rang 9 Calimero 28 november 2023 11:09
  5. forum rang 7 handyman6 28 november 2023 11:34
    quote:

    Unimog schreef op 28 november 2023 11:28:

    [...]

    misschien minder luxe items verkocht ?
    Zoiets ja.Ben altijd voorzichtig om wat opte pikken als een mooi aandeel na een lange daling niet meer dan zijwaarts wat herstelt.Vind ik geen turnaround kandidaat.Eerder gaat het na adempauze nml nog verder omlaag vaak....
    IBCX en de 5,5% staatsbond vind ik wel interessant om wat stukkies optepakken
  6. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 november 2023 11:35
    Goedemorgen,

    handyman6 schreef op 24-11 het volgende bericht:

    Even iets anders ,waar mijn bank ING voor waarschuwde:heeft iemand anders hier van "IEX "bericht gekregen om eerst handynummer doorgegeven ,alvorens weer te mogen posten!? Criminelen kapen nml websites om je mobiele nummer te scoren,
    Je zou dan bij online aankopen vv doorgeschakeld kunnen worden naar hun fake betalings site....
    Voor de goede orde : ik beschuldig dus niemand!


    ik kreeg vanmorgen ook zo'n bericht om eerst mijn mobiel nummer op te geven voor ik weer kon posten, heb ik gedaan maar binnen mijn eigen account en mag toch aannemen dat die omgeving beschermd is, kreeg een code via de e-mail om te bevestigen.

    Maar heb wel een bericht gestuurd waarom zij mijn mobiel nummer wilden hebben, ik geef nooit mijn mobiel nummer op bij bestellingen etc. uit veiligheidsredenen, en heb verzocht alleen mijn vaste telefoonnummer te gebruiken.
    Maar handyman6, je hebt helemaal gelijk dat je goed moet opletten, in winkels etc. betaal ik nooit met mijn mobiel, de wereld is vol met schavuiten zou mijn oudste broer zeggen ;-))

    In Duitsland hebben ze het dan over een handy (mobiel)
69 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links