Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Shell zit AEX dwars, rente doet flinke stap terug

Afzwakkende banengroei VS goed nieuws voor de bulls

De financiële markten zijn sinds de start van november wat beter geluimd. Dit terwijl de conflicten in zowel de Oekraïne als rond Israël verre van opgelost zijn. Enige ontspanning op het rentefront, in combinatie met een redelijk positief verlopen cijferseizoen wegen momenteel echter zwaarder. 

Zowel de Fed als ECB lijken niet langer geneigd te zijn de rente nog verder te verhogen, al houden beide voor de bühne uiteraard die optie wel open. De renteverhogingen beginnen nu echt pijn te doen in de reële economie en ook overheden worstelen met te hoog opgelopen staatsschulden en begrotingstekorten. 

Beleggers vinden het wel prima en het jongste banenrapport uit de VS eerder vandaag viel niet tegen. En daarmee wordt bedoeld: het aantal banen viel wat lager uit dan verwacht en dat geldt in de huidige marktfase als goed nieuws: 

Damrak 

Een nogal grillige handelsdag op het Damrak deze vrijdag, waarbij de Amsterdamse graadmeter schommelde tussen een leuke winst en een beperkt verlies. Het meevallende Amerikaanse banencijfer gaf de AEX weliswaar een impuls, maar dat bleek kortstondig van aard, deels als gevolg van koersdruk bij zwaargewicht Shell.  

Desondanks zullen veel beleggers vandaag tevreden terugkijken op deze dag, mits groeiaandelen in portefeuille zitten. Fondsen als Adyen en Alfen kregen een aardige boost van de dalende rentes. Galapagos steeg ook fors, maar dat hing meer samen met de derdekwartaalcijfers die gisteren nabeurs bekend werden gemaakt. 

Aan de verkeerde kant stonden onder andere detacheerder Brunel en Sif Holding, beide hebben last van de huidige turbulentie in de windenergiesector. Tegenvallers worden ook in de huidige beurs nog flink afgestraft.

Opvallend genoeg daalde ook Shell stevig, terwijl de derdekwartaalcijfers van gisteren juist positief werden ontvangen. De energieprijzen liggen weliswaar wat lager, maar niet dusdanig om een koersdaling van zo'n 3,8% te rechtvaardigen. Elk nadeel heeft zijn voordeel: dat betekent dat Shell goedkoper eigen aandelen kan inkopen. 

De AEX sloot nagenoeg onveranderd op een stand van ruim 736 punten. 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl

Apple 

Apple zag zijn omzet over het laatste kwartaal licht dalen als gevolg van lagere verkopen van iPad's en iMac's. Dankzij lucratieve diensteninkomsten steeg de winst echter wel. 

De techgigant is druk bezig zijn exposure naar China te verminderen ten gunste van India. Heeft het aandeel beleggers op de huidige koers wat te bieden, of liggen er elders betere kansen

Qualcomm

De jongste cijfers van Qualcomm maken duidelijk dat het alom verwachte herstel van de chipmarkt zich nog niet heeft aangediend. Echter, de eerste signalen dat het dal gepasseerd is, viel wel te destilleren uit de update van het Amerikaanse techbedrijf

Brunel 

De derde kwartaal update van Brunel viel niet in de smaak bij beleggers. Nu was er met de cijfers weinig mis, maar het concern ondervindt nu ook hinder van de huidige turbulentie bij de aanleg van windmolenparken. Ook loopt het vertraging op bij grote projecten in India en het Midden-Oosten, wat zorgde voor een negatieve koersreactie. Een nadere analyse van de IEX Beleggersdsesk

Adyen versus Block 

Adyen en Block hebben tal van overeenkomsten: qua activiteiten en marktwaarde, maar ook qua koersontwikkeling. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht en rekenden beleggers op een aanhoudende groei van meer dan tien procent. Beide aandelen zijn echter op de beurs snoeihard onderuitgegaan. Wie krijgt de voorkeur

Smartsheet  

Smartsheet is de naam van een computerprogramma dat eruitziet als een spreadsheet. Daarmee kunnen ondernemingen projecten, werk dat ze onder handen hebben en bedrijfsprocessen beheren. Klinkt handig, maar vormt het daarmee ook een goede belegging? Het antwoord van de IEX Beleggersdesk vindt u hier:  

Eurocommercial Properties 

Het gaat ondanks alle sombere geluiden over de vastgoedmarkten en consumentenbestedingen nog altijd goed met winkelbelegger Eurocommercial Properties (ECP).

Het fonds dat belegt in België (15%), Frankrijk (21%), Italië (44%) en Zweden (20%) had ook al eerder benadrukt in welvarende gebieden te zitten, waar de bestedingen op goed niveau blijven. Of beleggers wat te zoeken hebben bij het fonds, valt te lezen in een analyse van de IEX Beleggersdesk

Podcast 

Traditiegetrouw wordt de beursweek afgesloten met de IEX BeleggersPodcast. Het zonnetje lijkt weer wat te schijnen op het Damrak en het derdekwartaalcijferseizoen is in volle gang. Deze week onder andere: ING Groep, Shell, Apple, Beyond Meat en Nikola. 

Doe mee met de turbocompetitie

"IEX en BNP Paribas organiseren samen De Turbobelegger. Aan de hand van webinars en een beursspel waarin je in turbo's met fictief geld belegt, leren we u meer over het beleggen in turbo's." Meld u aan via turbobelegger.com. De competitie gaat op maandag 6 november van start.

Op maandagavond 6 november om 19:30 uur organiseert IEX in samenwerking met BNP Paribas een webinar over turbo's. Hildo Laman - Hoofd van de IEX Beleggersdesk - schuift aan. Hij geeft onder andere enkele tips weg. Deelname is gratis.

Wall Street 

In de VS trokken beleggers zich (ook) op aan een verder afkoelende Amerikaanse arbeidsmarkt. Leuke koerswinsten alom, waarbij vooral de kleinere aandelen eindelijk weer eens konden opveren. De tienjaarsrente in de VS maakte dan ook een aardige tuimeling.  

De cijfers van Apple (- 2%) gisteren nabeurs konden niet echt op applaus rekenen, maar dat gold niet voor Block (+ 12%), een Adyen-concurrent, die wel met aansprekende cijfers wist te komen.  

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones driekwart procent in de plus, de S&P 500 won ruim 1% en de Nasdaq steeg 1,25%; 

Rentes 

De basispunten vlogen eraf vandaag, zeker in Italië en de VS. Beleggers met een flink portie groeiaandelen in portefeuille zullen daar dankbaar voor zijn. 

  • Tienjaarsrente Nederland 2,98% (min 7 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Duitsland 2,65% (min 7 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Frankrijk 3,25% (min 7 basispunten)
  • Tienjaarsrente Italië 4,45% (min 12 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VS 4,53% (min 14 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VK 4,34% (min 5 basispunten) 

Brede markt  

Uitbundig oogde de brede markt niet, een meevallend banencijfer in de VS ten spijt. Desondanks wel enkele interessante verschuivingen. Zo kalfde de VIX weer duidelijk af, stoeit de goudprijs opnieuw met de psychologische grens van $2.000 en verliest de Amerikaanse dollar terrein ten opzichte van de euro. 

pharming
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

  • Adyen (+ 6,4%) lijkt de smaak de afgelopen dagen weer te pakken te hebben, in aanloop naar een beleggersdag later deze maand 
  • ING Groep (+ 4,0%) kon weer herstellen van de wat misplaatste negatieve koersreactie (zie IEX Premium) op de an sich nette Q3-cijfers van gisteren:   
  • Prosus (+ 5,1%) steeg fors dankzij een koersstijging van Tencent in Azië
  • Flow Traders (+ 1,9%) krabbelt koersmatig weer wat op, na vorige maand een all time low te hebben aangetikt 
  • Galapagos (+ 7,8%) kwam gisteren nabeurs met een wat tegenvallend kwartaalbericht, maar beleggers lijken daar toch anders over te denken en focussen op hoopgevend nieuws rond de pijplijn 
  • Just Eat Takeaway (+ 2,2%) ligt al enkele dagen gevraagd, allicht mede dankzij goede cijfers van Amerikaanse concurrent DoorDash en natuurlijk lagere rentes
  • Brunel (- 10,5%) kreeg een negatief onthaal op redelijke Q3-cijfers, de vooruitzichten voor de korte termijn zijn wat verslechterd. Een nadere analyse is bij IEX Premium te vinden  
  • Sif (- 7,0%) heeft net als Brunel te lijden onder problemen in de windenergiesector 
  • Op de lokale markt maakte het verlaten van de laatste plek in de Eredivisie weinig indruk op de koers van Ajax (- 0,5%)  

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

aex

Agenda 06 november

01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober def. (Jap)
07:00 B&S Group - Cijfers derde kwartaal
07:00 PostNL - Cijfers derde kwartaal
08:00 Ryanair - Halfjaarcijfers (Ier)
08:00 Fabrieksorders - September (Dld)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober def. (eur)
22:00 NXP - Cijfers derde kwartaal (NL) 

En dan nog even dit 

Gouden tijden containervervoer echt voorbij 

Duitse economie heeft het lastig 

Goed nieuws op het inflatievlak 

Bank of America ziet een eindejaarsrally wel zitten  

Obligaties weer te prefereren boven cash? 

BMW presteert aardig goed  

Werkloosheidspercentage VS loopt langzaam op  


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 10:15 Europese gasmarkt aan vooravond prijsexplosie?
  2. 09 mei Magere trading update Accsys
  3. 08 mei Air France-KLM heeft een serieus kostenprobleem, en dat is niet voor het eerst

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. speedy0070 3 november 2023 18:47
    Vandaag dus niks om naar huis te schrijven. Het zijn ZOETHOUDERTJES zoals ik gisteren al aangaf.
    Wie denkt aan een eindejaars rally, moet ik jullie teleurstellen want dit alles pakt anders uit.
    En ik denk zelf dat niemand zit te wachten op dat kerstkadootje.
    Economie zal blijven krimpen door de hoge rente als ten eerste!!
    2e) De arme en gemiddelde arbeider zal bezuinigen Want staan zwaar onder druk door de hoge prijzen.
    3e) Bedrijven met zware leningen krijgen het voor de kiezen
    4e) banken krijgen weer onbetaalde leningen en onbetaalde hypotheekjes voor de kiezen
    Dus ...... niks om euforisch te zijn hoor.
    Blijf hameren op de Q4, jaarcijfers en Q1 2024 die zwaar gaan teleurstellen.
    Mijn advies?? wacht rustig tot april 2024 en wacht de boot af.
    Succes iedereen.
  2. forum rang 7 Just lucky 4 november 2023 07:55
    quote:

    speedy0070 schreef op 3 november 2023 18:47:

    Vandaag dus niks om naar huis te schrijven. Het zijn ZOETHOUDERTJES zoals ik gisteren al aangaf.
    Wie denkt aan een eindejaars rally, moet ik jullie teleurstellen want dit alles pakt anders uit.
    En ik denk zelf dat niemand zit te wachten op dat kerstkadootje.
    Economie zal blijven krimpen door de hoge rente als ten eerste!!
    2e) De arme en gemiddelde arbeider zal bezuinigen Want staan zwaar onder druk door de hoge prijzen.
    3e) Bedrijven met zware leningen krijgen het voor de kiezen
    4e) banken krijgen weer onbetaalde leningen en onbetaalde hypotheekjes voor de kiezen
    Dus ...... niks om euforisch te zijn hoor.
    Blijf hameren op de Q4, jaarcijfers en Q1 2024 die zwaar gaan teleurstellen.
    Mijn advies?? wacht rustig tot april 2024 en wacht de boot af.
    Succes iedereen.
    Allemaal onzin berichten van een onervaren belegger.
  3. speedy0070 4 november 2023 22:47
    Beste Just Lucky,

    Onervaren?? Wel beste man ik kan 25 jaar ervaring niet weg poetsen hoor.
    Brookers en analisten doen hun best om de boel omhoog te krijgen, kan natuurlijk
    een tijdje goed gaan totdat ........ het touwtje breekt.
    De verhoudingen kloppen nu eenmaal niet volgens de moderne wiskunde.
    En als je nu toch zo ervaren bent bereken de verhoudingen maar uit.
    Bereken ook wat de burger vandaag de dag moet ophoesten om rond te komen (Wereldwijd)
    wel te verstaan. Zal je tot een trieste slotsom komen.
    Succes.
  4. speedy0070 5 november 2023 01:28
    Beste Rattovic

    Wat ben je toch een uilskuiken he? Goed je wilt snel geld verdienen niks mis mee, hoeveel keer ben je op het bekje gegaan?
    Moet je ook vertellen nietwaar?

    Calls Shell met uitoefen prijs van 30 met expiratie dec 2025 staan met 850% in de plus.
    aangekocht 21 nov 21 tegen 51 cent. nu bijna 5 euro.
    Vroeg er 1500 en bekwam er uiteindelijk 553 kontrakten
    ze lopen nog.

    That is the reason why you must buy on the dip!!!
    Het kost de mensen geduld om de echte dip af te wachten maar.... het loont de moeite hoor.
    Maart 2020 ING op 4.68 en tegen 13 weer buiten gegooid opnieuw wachten op een dip daar zit de truuk
    zou warren buffet zeggen. Is een kwestie van geduld!!
    Ik kocht 15000 aandelen tegen deze koers en ze werden buiten gewipt op 13 euro.

    Weet je nog? Dat je me vroeg waarom ik geen beleggers bedrijf of iets dergelijks open?
    In bijlage het antwoord . We onderzoeken nog steeds andere
    opties.
    Zoals Warren aangeeft in vele artikelen moet je kritisch zijn.
    En hij heeft gelijk!!!! De oude rakker.

    Enig idee? schrijf me ok?
    Groetjes

    Succes iedereen
  5. speedy0070 6 november 2023 17:03
    Shell is niet meer wat het was, met 4 % dividend is het te hoog gewaardeerd.
    Waar is de tijd dat men 8% beurde?? Is werkelijk triest.
    Er word boekhoudkundig teveel gesjoemeld. Daar zit de kneep. wat betekend dat ik 25 jaar zou moeten
    wachten tot ik de inzet terug heb tegen de huidige koers is gewoon te gek.
    Dat noem ik geld verliezen!!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links