Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Weer gaat het mis in de slotseconde

Slotcall: Weer gaat het mis in de slotseconde

De AEX (-0,0%) is de laatste maanden niet vooruit te branden. Ook vandaag geeft de hoofdindex de openingswinst volledig uit handen. Dit betekent dat de AEX op het laagste niveau noteert sinds 3 januari. 

Aan de macro's ligt het vandaag niet. De Duitse economie kromp in het derde kwartaal slechts met 0,3% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De markt rekende op een daling van 0,7%. 

Nog belangrijker is dat de Duitse inflatie deze maand minder hoog uitvalt dan verwacht. De consumentenprijzen blijven ten opzichte van september stabiel, terwijl er op een stijging van 0,2% werd gerekend. Grote impact op de rentemarkt lijkt het niet te hebben, zo daalt de Duitse tienjaarsrente vandaag met slechts 1 basispunt tot 2,83%.

Rente mogelijk in maart omlaag

Beleggers kijken voornamelijk uit naar het Fed-rentebesluit van komende woensdag. Het is de algemene verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel houdt op 5,50%. De koersen zullen naar verwachting vooral gaan bewegen op de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Gaan we al hints krijgen dat de rente in de toekomst mogelijk omlaag kan? Het ligt niet voor de hand, al verwacht ABN Amro dat zowel de Fed als ECB de rente in maart 2024 gaat verlagen

Wolters Kluwer straalt

Verder valt op dat de meeste aandelen de weg omhoog vinden. Binnen de AEX is Wolters Kluwer (+1,4%) de grootste stijger. Toeval of niet: Topvrouw Nancy McKinstry sloeg vanochtend de gong in Amsterdam. 

De dataleverancier vierde vandaag zijn 50-jarige verjaardag op de beurs. En niet zonder succes, want het aandeel deed sinds 1973 gemiddeld een kleine 15% per jaar. Er zijn weinig beleggers die dat voor elkaar krijgen.

 

Signify

Menig beursfonds heeft er een handje van om analisten voorafgaand aan de kwartaalresultaten een tipje van de sluier te geven, maar hiertoe behoort Signify (+2,9%) zeer zeker niet. Het lichtbedrijf weet de markt steevast te verrassen, al is dit veelal in negatieve zin. Dit keer kunnen beleggers gelukkig opgelucht ademhalen.

De belangrijkste meevaller uit het cijferrapport is dat Signify in het derde kwartaal zijn marges wist te verhogen. De aangepaste EBITDA-marge dikte op jaarbasis met 30 basispunten aan tot 10,7%. Dat terwijl mening zakenbankanalist uitging van een daling van minimaal 100 basispunten.

Probleem is alleen dat de omzet nog altijd krimpt en het bedrijf op korte termijn geen verbetering ziet. Of het aandeel desondanks koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

 

Fugro

De derdekwartaalcijfers waar Fugro (+1,8%) eind vorige week mee naar buiten kwam waren ronduit sterk, om maar eens met de deur in huis te vallen. De bodemonderzoeker scoorde op alle vlakken ruim boven verwachting. En goed nieuws voor aandeelhouders: de dividenduitkering wordt zoals verwacht hervat.

Echter, waar de consensus op zoek was naar een dividend per aandeel van €0,25 liet Fugro bij de Q3-resultaten weten over dit jaar €0,40 per aandeel als dividend uit te willen keren. Op basis van de huidige beurskoers impliceert dit een dividendrendement van 2,6%.

Het is de verwachting dat het dividend de komende jaren verder omhoog kan. De aantrekkende resulaten en gedaalde schuldpositie spelen hierin een belangrijke rol. Of analist Martin Crum de trigger al durft over te halen, leest u hieronder.

 

Intel

Hoewel de omzet van Intel (-0,6%) in het derde kwartaal met 8% onder druk stond, reageerden beleggers zeer enthousiast op de resultaten van de chipgigant. De resultaten zijn beter dan verwacht en daarnaast is het positief dat de PC-markt weer aantrekt.

Het bedrijf had er de laatste kwartalen last van dat grote klanten hun hoge voorraden afbouwden. Nu de voorraden weer op normale niveaus zijn, kan de vraag in de komende periode weer omhoog.

Een belangrijke bedreiging is wel de toenemende populariteit van ARM. Hoe analist Ivo Breukink over het aandeel Intel oordeelt, leest u in het onderstaande artikel.

 

Top 3 stijgers en dalers

TomTom (-3,0%) is de stijger van de dag. Onderaan valt Alfen (-3,5%). De energiespecialist noteert op het laagste niveau sinds mei 2020.  

 

Rentes

Een gemengd beeld op de rentemarkt. De Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier stijgt met vijf basispunten tot 4,95%, terwijl de Italiaanse rente zeven basispunten zakt. 

Brede markt

  • De AEX sluit 0,03% lager en daarmee presteren we vandaag aanmerkelijk slechter dan de overige Europese indices.
  • Op Wall Street zien we wel veel groen op de borden. De grootste uitschieter is de Dow Jones met een plus van 1,2%.
  • De CBOE VIX (volatiliteit) zakt 4,5% tot 20,3 punten.
  • De euro klimt 0,4% en noteert 1,061 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-0,3%) en zilver (+1,1%) zijn het niet met elkaar eens.
  • Olie: WTI (-2,6%) en Brent (-3,6%) gaan door het putje.
  • De rally van Bitcoin (+1,9%) lijkt niet meer te stoppen. Waar gaat dit eindigen?

Het Damrak  

  • ArcelorMittal (-3,9%) is de grootste daler binnen de AEX. Afgelopen weekend vond er opnieuw een ongeluk plaats in een kolenmijn. Het aantal doden in de Kostenco-mijn in Kazachstan is inmiddels opgelopen tot tenminste 42. 
  • Ahold (+0,8%) koopt voor €1,3 miljard het Roemeens Profi Rom. Het aankoopbedrag komt overeen met circa 5% van de market cap van de supermarktketen. De analisten van Jefferies verwachten echter dat deze acquisitie slechts een positieve bijdrage levert van 2% op de winst per aandeel. Dan heeft het management toch wat uit te leggen.
  • De chippers liggen er niet lekker bij vandaag. Zowel ASML (-1,5%), ASMI (-3,3%) als Besi (-2,2%) doen een aardige stap terug.
  • De termijn van ABN Amro (+1,0%) CEO Robert Swaak wordt met vier jaar verlengd tot 2028. 
  • Flow Traders (+0,9%) trekt zich weinig aan van een koersdoelverlaging van ING. De Nederlandse grootbank stelt het koersdoel met €3 neerwaarts bij tot €26.
  • Signify (+2,9%) lijkt nog te profiteren van de meevallende derdekwartaalcijfers van afgelopen vrijdag.
  • Van Lanschot Kempen (+3,0%) ligt er goed bij. Groot nieuws komen we niet tegen en ook het handelsvolume van 65.000 stukjes is niet indrukwekkend.
  • TomTom (+3,0%) maakte vanochtend bekend dat het voor €50 miljoen aan eigen aandelen koopt. Dit is omgerekend circa 7% van de totale market cap.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • Flow Traders: van €29 naar €26 en Houden - ING
  • Marel: van Houden naar Kopen en van €3 naar €3,75 - ING

Agenda: dinsdag 31 oktober

  • 03:30u: BoJ rentebesluit
  • 08:00u: DSM Q3-cijfers
  • 08:00u: AB Inbev Q3-cijfers
  • 08:00u: Aedifica Q3-cijfers
  • 11:00u: EU inflatie CPI oktober
  • 12:00u: Pfizer Q3-cijfers
  • 15:00u: VS Conference Board consumentenvertrouwen oktober
  • 21:00u: AMD Q3-cijfers

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Youri van Heumen

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. speedy0070 30 oktober 2023 19:28
    Weer mis op damrak NIELS??
    Verwonderd mij echt niet hoor. Je schijnt nog niet te begrijpen waar de gemiddelde consument mee te maken heeft.
    De echte klappen vallen met de Q4, jaarcijfers en Q1 2024. Tech nog steeds super overgewaardeerd waar nog
    makkelijk 40% vanaf kan dus laat ze maar dalen hoor. De amerikanen zijn ziek of... worden ziek van de zware lasten
    vandaar dat Q4 en Q1 zwaar op je maag gaan vallen.
    Rente mogelijk in maart omlaag??? Wat is dat nu voor een onzin??
    ECB en FED hebben het nog niet op het droge en de doelstelling van 2% is nog ver weg.
    Als ze een verlaging kunnen doen eind 2024 mogen ze al blij zijn. Zal danook maar een verlaging zijn van een kwartje. Speelgoedmakers zien de kerst somber in. Tja brood op de plank is belangrijker dan speelgoed.
    Valt niet over te twisten!! Daar zit de kneep. Er zal bezuinigd worden!!!!
    Wat dus tot uiting gaat komen in de jaarcijfers en Q1
    Dus riemen vast voordat je valt.
    De winsten zijn niet zo hoog als de bedrijven u vertellen IS EEN ANDER FEIT!!
    Succes iedereen
  2. forum rang 7 Dividend Collector 30 oktober 2023 21:47
    Ik verwacht nog een periode van sectorrotatie, alvorens de volgende bullmarkt weer begint. Big Tech flink omlaag en cyclisch/kwaliteit/dividend omhoog. Nu duur vs (spot)goedkoop. Dit gaat zich uiten in een herstel van de AMX ten koste van de AEX. Benieuwd of het uitkomt.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links