Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nemen de 'Magnificent 7' de leiding in de eindejaarsrally?

Nemen de 'Magnificent 7' de leiding in de eindejaarsrally?
Beeld: iStock

Een belangrijke component in de recente stagnatie in de markt vormt een groepje aandelen met een link naar Artificial Intelligence (AI). Deze groep, ook wel bekend als de Magnificent 7, hebben het de afgelopen maanden laten afweten. De aandelen Nvidia, Microsoft, Amazon, Apple, Meta/Facebook, Alphabet/Google en Tesla zijn al een paar maanden aan het zwalken.

Deze aandelen houden met hun kwakkelend verloop Wall Street in een ijzeren omhelzing. Maar de onderliggende technische plaatjes blijven sterk. Alleen Alfabet heeft de opmars weten vast te houden en vormde afgelopen week nog een nieuw year-high op $142,38. Het bekendste aandeel in deze groep, Nvidia Corp. vormde een all time high op 25 augustus rond 502,66 en maakt sindsdien bokkensprongen zonder richting. 

De afwachtende houding van beleggers wordt mogelijk veroorzaakt door niet eenduidige, soms elkaar tegensprekende, economische verwachtingen in de markt. Beleggers zijn het wel eens over dat AI belangrijk zal zijn in de volgende economische opleving. Dus zullen Magnificent 7-aandelen waarschijnlijk de leiding nemen in een eventuele eindejaarsrally.

Ijzersterke technische plaatjes

Ondanks het rommelige koersverloop van de Magnificent 7-aandelen in de afgelopen maanden, blijven de onderliggende technische plaatjes ijzersterk. Ik heb dat gegeven hier al eerder technisch besproken. De koerswinsten in de eerste drie kwartalen van 2023 zijn imposant. Dit zijn de YTD prestaties: Nividia (+220%), Meta/Facebook (+172%), Tesla (+113%), Alphabet/Google (+60%),  Amazon (+57%), Microsoft (+39%) en Apple (+38%).

Ter vergelijking, de Nasdaq Composite wist YTD ruim 30% op te lopen, ook niet slecht. De SOX index (halfgeleiders) boekte YTD een plus van bijna 40%. De S&P 500 is in 2023 met bijna 15% opgelopen, die Dow Jones steeg dit jaar amper 2,5%. 

In deze analyse bespreek ik de langetermijngrafieken van de Magnificent 7-aandelen. Technisch bewegen alle aandelen uit deze groep nog boven hun stijgende 200-dagenlijnen. 

Nvidia vormt hogere bodems

Nvidia Corp. blijft hangen rond de koerstop van eind augustus rond $502,66. Het onderliggende technische plaatje blijft overeind,  Van belang is wel dat de steun $401, (bodem van 26 juni) intact blijft. Omdat deze bodem ruim boven de top van eind 2021 rond $346,44 ligt, kunnen we spreken van een bullish pullback bodem. 

Pas na een doorbraak boven $502,66 weet Nvidia de stijgende trend te hervatten met een eerste berekend koersdoel rond $600. Zolang het aandeel hogere hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief.

Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevestigt een positieve technische conditie. De positieve de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft betere prestaties aan als we het aandeel vergelijken met de rest van de markt.

Aandeel Nvidia koers


Meta blijft ijzersterk 

Het beeld van Meta blijft positief, ondanks het feit dat de koers moeite heeft met de top 326,20 (gevormd op 28 juli). Deze staat nu onder druk. Zodra deze horde overtuigend breekt kan Meta verder omhoog. Daarna wordt wordt de top van eind 2021 rond $384,33 het volgende opwaartse koersdoel.

Meta slaagt er in om fors hogere bodems te vormen, de kleinste terugval wordt al benut om opnieuw (bij) te kopen. De steun op 274,38 (bodem van 18 augustus) is kenmerkend voor zo´n duidelijk hogere bodem. Deze ligt ver boven de vorige bodem rond $167,66 (bodem van 24 februari).

We houden rekening met weerstand rond $384,33 (top van 3 september 2021). Het sterk stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde bevestigt de krachtige technische conditie. De opwaartse tendens van de B.O.B.-indicator bevestigt de superieure prestaties van Meta, vergeleken met de rest van de markt.

Aandeel Meta koers


Tesla vormt mogelijke hogere bodem

Tesla heeft een flinke dip achter de rug. Daarbij is de koers prima opgevangen door de oude weerstand rond $212,36. Behalve de top van begin 2023 ligt hier ook voormalige dalende weerstandslijn (rode stippellijn). Ook de 200-dagenlijn weet de koers goed op te vangen.

De recente correctie van Tesla vond bovendien plaats binnen de stijgende trend die rond $100 was ingezet. Het langetermijn technische plaatje van Tesla blijft hierdoor op peil. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. De steun bevindt zich op 212,36 (bodem van 13 februari).

Eerst moet de barrière rond $314,67 (top van augustus 2022) overwonnen worden om de trend voort te zetten. Er is daarna ruimte richting 384,29 (top van 8 april 2022). Bij Tesla beweegt de 200-dagenlijn opwaarts. Dit valideert de positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator geeft betere prestaties aan vergeleken met de rest van de markt.

Aandeel Tesla koers


Amazon.com doet flinke stap terug

Het technische plaatje van Amazon.com heeft recent een flinke correctie doorgemaakt, echter zonder technische schade aan te richten.  In deze dip is een tussentijdse bodem gevormd rond $123,04 (bodem van 28 september). Hier vormt Amazon.com een nieuwe hogere bodem boven de 200-dagenlijn. Hierdoor wordt het sterke technische beeld bevestigd. 

De volgende steun is gevormd rond 88,12 (bodem van 17 maart). Er ligt een eerste weerstand rond $146,57 (top van 19 augustus 2022). Na een uitbraak boven $146,57 wordt $170,83 (top van 1 april 2022) het volgende opwaartse koersdoel.

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde bevestigt een positieve technische conditie. Amazon.com doet het beter dan de markt, getuige de opwaartse trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn). Die vergelijkt het koersverloop van een aandeel met het marktgemiddelde.

 


Apple vormt hogere bodem

In de recente correctie vormt Apple een hogere bodem boven de koerstoppen van eind 2022 en begin 2023. Zolang de koers hierboven weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. In deze dip is steun gevormd op 170,42 (bodem van 15 mei).

Deze correctie is bovendien goed opgevangen door het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Dit alles valideert een positieve technische conditie. B.O.B. vlakt wel wat af, dat geeft aan dat Apple ietsje minder sterk presteert vergeleken met de rest van de markt. Weerstand ligt op 198,23 (top van 21 juli). 

 

Aandeel Apple koers


Alphabet blijft technisch uitstekend op peil

Alphabet is een van de betere aandelen binnen de Magnificent 7-groep. Het technische profiel van Alphabet blijft, met steeds hogere koersbodems, uitstekend op peil. De uitbraak boven de koerspieken rond $110 heeft een bodemformatie opwaarts voltooid. Er is naar boven ruimte richting de weerstand op $152,10 (all-time high van 4 februari 2022).

Nadat de neerwaartse trend is verlaletn heeft Alphabet rond $115,83 (bodem van 14 juli) een eerste hogere koersbodem gevormd.

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde wijst op een sterke technische conditie. De opwaartse trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Alphabet beter blijft presteren dan de markt.

Aandeel Alphabet koers


Microsoft zoekt nog naar richting

Microsoft blijft moeite houden met de oude top rond $349,66 (gevormd op 22 november 2021). De stijgende fase wordt pas voortgezet indien deze weerstand wordt gepasseerd. 

Na een uitbraak boven $349,66 wordt $410 het volgende opwaartse koersdoel. De eerste steun ligt rond 311,55 (bodem van 18 augustus), de volgende rond $275,37 (bodem van 24 april).

De stijgende 200-dagenlijn geeft een positieve technische conditie weer. De B.O.B. vlakt wat af, dit geeft aan dat Microsoft iets minder goed presteert dan de rest van de markt.

Aandeel Microsoft koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Newg77 13 oktober 2023 09:05
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 13 oktober 2023 08:44:

    [...]

    Geen fietsdagje vandaag, dan maar meubels in de was zetten. :O/
    verdikkeme bedankt herinner me dat ik het badmeubel eikenhout nog moet doen. krijg wat donkere vlekken
    tips met welk materiaal? :)

    short goud verkocht
    doe ff niets meer
    kan wel eens een heel roerig weekendje worden...helaas
  2. opa 13 oktober 2023 10:22
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 13 oktober 2023 08:44:

    [...]

    Geen fietsdagje vandaag, dan maar meubels in de was zetten. :O/
    Rennie prachtig weertje hier hebben vanmorgen al 20 km gefietst rondje tandarts, vanmiddag langer rondje.
    Heb ook alleen nog wat aandelen van kpn voor de leuke dividend dus ik doe verder niets meer met die gokinstrumenten
    lekker geen gedoe meer.
  3. opa 13 oktober 2023 10:24
    [quote alias=Newg77 id=15040371 date=202310130905]
    [...]

    verdikkeme bedankt herinner me dat ik het badmeubel eikenhout nog moet doen. krijg wat donkere vlekken
    tips met welk materiaal? :)

    short goud verkocht
    doe ff niets meer
    kan wel eens een heel roerig weekendje worden...helaas
    [

    /quote ik kom hier vanavond nog op terug.
  4. forum rang 6 Newg77 13 oktober 2023 10:52
    quote:

    opa schreef op 13 oktober 2023 10:24:

    [quote alias=Newg77 id=15040371 date=202310130905]
    [...]

    verdikkeme bedankt herinner me dat ik het badmeubel eikenhout nog moet doen. krijg wat donkere vlekken
    tips met welk materiaal? :)

    short goud verkocht
    doe ff niets meer
    kan wel eens een heel roerig weekendje worden...helaas
    [

    /quote ik kom hier vanavond nog op terug.
    super!
111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links