Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX en beurs zijn oase van rust in heftige tijden

Slotcall: AEX en beurs zijn oase van rust in heftige tijden

Eerst maar even dit. Valt de beursgang van Birkenstock soms iets tegen? 

Most Recent 11 Oct - 17:17:32 [RTRS] (BIRK.N) - BIRKENSTOCK HOLDING SHARES INDICATED TO OPEN BETWEEN $44 AND $46 VS $46 IPO PRICE -

Er is nog geen beeld dus. Wel is er humor en zo komen we meteen bij de brede markt uit. 


Ja, de brede markt, de geopolitiek, het wapengekletter, de publieke opinie. Dit is van CNBC, hier is zeker geen speld tussen te krijgen. En toch, bij oorlogsgeweld ziet u zelden artikelen die u voor overschatting waarschuwen.  


Even heel duidelijk met al die korte lontjes, dit gaat over de markten en niet al het leed, dood, verderf en verwoesting dat oorlog met zich mee brengt. De Dow Jones (anno 1896) is de langst bestaande echte aandelenindex - niet academisch teruggerekend dus - en eerlijk zeggen: moet u ook goed op jaartallen zoeken in het plaatje?

Want waar de krach, bear market (-89%) en Grote Depressie van 1929-1932 u direct in het oog springen, vallen WOI en WOII amper op. En dat was niet eens al het geweld. Als u niet beter zou weten, zou u misschien niet eens wat opvallen?  


En als u (academisch en teruggerekend) nog verder terug kijkt: zoekt u Napoleon, de Amerikaanse burgeroorlog, de vele oorlogen van ons met de Britten en de rest maar op. Kortom, onderschat oorlogsgevaar niet op de beurs, maar overschat het ook niet. Deze dan maar? Als de kanonnen bulderen moet u aandelen kopen!

In het verleden bleek dit met de wijsheid achteraf, uiteindelijk en per saldo een goed advies. Oh ja, weet u ook die spike in H1 achttiende eeuw? South Sea Company. Daar zat Sir Isaac Newton ook in. En toen was er zwaartekracht. Die beroemde appel en boom van hem hadden dus ook aandeel en bord kunnen zijn :-)


Ebusco

Laten we met al die elende in de wereld maar gauw naar de aandelen gaan kijken. Trading update is er van Ebusco vandaag en die valt niet mee. Na de dramatische Q2-cijfers van nog maar een paar weken geleden valt het wél mee en de koers veert wat op. Analist Martin Crum:

Ebusco houdt vast aan de eerder uitgesproken verwachting dat het concern in 2024 Ebitda-positief zal opereren. Hoe dat bereikt moet worden, zal gedetailleerd uit de doeken worden gedaan in december.

Hoewel een snelle rekensom leert dat dit in principe wel haalbaar is in onze optiek, houden wij hier toch een slag om de arm, gezien de zwaar teleurstellende gang van zaken van de afgelopen anderhalf jaar.

Wij blijven ook met ons oordeel rond Ebusco voorlopig voorzichtig. Het aandeel maakt onderdeel uit van een lange lijst door het ijs gezakte IPO's.

Het is aan de bussenbouwer zelf om te bewijzen dat het de opschalingsproblemen definitief de baas is, erin zal slagen aanzienlijk meer (grotere) orders binnen te halen dan tot op heden het geval is én niet alleen Ebitda-positief zal opereren in 2024 maar terugkeert naar gezonde winstmarges.

Zoals al eerder gesteld is het te vroeg om het fonds af te schrijven, maar er valt nog heel wat werk te verzetten voor het management. Groot voordeel hierbij is wel dat de markt nog een lange reeks van jaren met hoge groeicijfers verwacht.


Aedifica

De investeerdersdag van Aedifica is heel slecht gevallen bij de analisten, straks komt u nog diverse koersverlagingen tegen van de banken. Onze analist Niels Koerts duidt: 

Een constante inkomstenstroom leidt echter niet automatisch tot een stabiele beurskoers. De afgelopen twee jaar is het aandeel ruimschoots in waarde gehalveerd. De reden is de gestegen rente.

Aedifica is extra kwetsbaar voor een stijgende rente, omdat de looptijd van de schulden relatief kort zijn (4,4 jaar). De uitstaande schuld is weliswaar gehedged tegen een stijgende rente, maar op het moment dat de leningen moeten worden geherfinancierd, gebeurt dit tegen significant hogere rentes. Dit gaat ten koste van de winstgevendheid.

Daar komt bij dat een stijgende rente een negatieve impact heeft op de waarde van het vastgoed. Omdat Aedifica investeert in de uitbreiding van zijn vastgoedportefeuille, lopen de schulden juist op.

Stijgende schulden ten tijde van dalende vastgoedprijzen is geen fijne combinatie. Dit leidde eerder dit jaar tot een pijnlijke emissie. Inmiddels is de schuldratio van 39,3% beneden de norm van 40%. Ook het gestelde maximum van 45% is nog ver weg.


Silicon Motion

Analist Ivo Breukink over deze relatief onbekende chipper:

Silicon Motion brengt pas op 1 november de definitieve cijfers uit, maar kwam onlangs met een korte update. Hierin meldde het bedrijf dat de omzet waarschijnlijk iets boven de guidance gaat uitkomen met een groei tussen de 15% en 20% ten opzichte van afgelopen kwartaal.

Daarmee zal de omzet rond de $170 miljoen uitkomen. Dat is nog steeds een daling van ongeveer 30% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Volgens de Bloombergschattingen wordt er een daling van 60% verwacht voor de nettowinst.

Hier moet wel bij worden vermeld dat vorig jaar, en ook het jaar daarvoor, absolute topjaren waren. De laatste kwartalen gaat het duidelijk minder en niet alleen bij Silicon Motion maar in de chipsector in het algemeen.

De laatste cijfers van Micron, een van de grootste klanten van Silicon Motion, zo’n twee weken geleden laten nog geen herstel zien. Eerder vandaag kwam Samsung, de grootste geheugenchipmaker, met een korte cijferupdate die iets beter was dan verwacht. Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de prijsdalingen in de sector.


LVMH

LVMH ligt slecht en de Q3-cijfers van gisteravond vallen slecht, maar Patrick Beijersbergen ziet LVMH wel zitten.

LVMH blijft de duidelijke favoriet in deze sector. Bij de halfjaarcijfers werd al duidelijk dat LVMH profiteert van de heropening van China na de coronabeperkingen en het toegenomen internationaal vliegverkeer en toerisme. Winstcijfers waren toen prima, hoewel het aandeel er ook op daalde.

De eigenaar van modehuis Dior, tassenmerk Louis Vuitton en de juweliers Bulgari en Tiffany & Co. boekt de komende jaren een omzetgroei tegen de 10% per jaar en de marges zullen boven de 40% liggen. Resultaten uit het verleden zijn in deze sector een uitstekende indicatie voor de toekomst.

Het concern is in onze ogen in staat zijn leidende marktpositie in luxegoederen de komende tijd verder te versterken, ondanks economische en geopolitieke onzekerheden. 


Brede markt

Hadden we gisteren duivische Fed-presidenten - er zijn er in totaal twaalf, dus we kunen nog even voort - vandaag hebben we havikse. Ofwel, kijk niet raar op van nog een kwartje verhoging. Misschien is er daarom intradag een bescheiden draai in de markt.   


Bescheiden dalingen dus, olie wel hard onderuit - is ook wel eens anders geweest met geweld in het Midden-Oosten - en crypto krijgt een tikje. De volatiliteit (VIX Index) zakt 2,5% op 16,6 en met havikse Fed-bobo's zakt dan ook nog de dollar?  Soms is de markt maar moelijk te begrijpen.


De rentes nog, het blijft hier maar onrustig. De markt komt even af van die verse, felle top vorig week, dat wel.


Beursplein 5

Er zijn veel bankenadviezen vandaag en deze komt er nog bij, geklokt om 13:16 uur:

INPOST SA INPST.AS: JP MORGAN CUTS TARGET PRICE TO EUR 10.9 FROM EUR 12.2 - Reuters News

Hier de rest:

Hoger:
Exor
Wolters Kluwer
Wereldhave

Lager:
ASML
Adyen
AMG
Aedifica (2x)
CTP
Euronext

Klik op het plaatje voor de details:


Verder nog iets? Het is grofweg defensief en financials versus groei en cyclisch en dat duidst op risico-aversie. Dat klopt dan met die rentes, maar weer niet mer die dollar.

  • Shell zette vandaag een nieuwe hoogste stand neer sinds... 2001! Hier leest u alles
  • RELX tekent stiekem een all time high aan. Wolters Kluwer zit daar twee eurootjes onder
  • Gehalveerd in een half jaar, Corbion ligt er vreselijk bij
  • Nieuwe top, Brunel ligt er dan weer vreselijk mooi bij
  • Is TomTom aan het opveren van de onderkant trendkanaal? Vrijdag cijfers
  • Morgen heeft Fastned cijfers en misschien is dit wel het meest zijwaartse aandeel van het Damrak
  • Weer lager, wie ergert zich niet groen en geel aan de koers van Pharming?
  • Er is geen nieuws Azerion

Vooruit nog eentje dan:


Het overzicht:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. speedy0070 11 oktober 2023 19:44
    Beste Arend, Tja Inpost over het hoofd gezien, en...... nog vele andere.
    Men moet volgens jouw academisch rekenwerk gebruiken pfffff, kom je niet ver mee hoor.
    Na 22 jaar shell op een record?? Nou Nou hebben we in dividend gezien nietwaar?? (De flikkers!!)
    En maar leuteren over de rente maar niet de gevolgen aangeven nietwaar?
    Dat de markt geen richting heeft is duidelijk met een VIX haast onbeweegelijk. (Wijst duidelijk op de stilte voor de storm!!) Niet alleen oorlog of rentes hebben hier iets mee te maken maar de superoverwaardering van aandelen beste man. De bubbel staat op barsten dat is duidelijk maar geen analist op de IEX die zijn bek durft open doen.
    Als men alle KW waardes neemt is het plaatje zeeeeeer duidelijk!! En dividendjes ziekelijk mieserig.
    Dat de boel op springen staat moge duidelijk en gaan we terug naar een trafeel zoals 2000 of erger.
    De S&P moet 64% terug om een beetje in lijn te staan. Dus maak de borst maar nat.
  2. Remykat 11 oktober 2023 19:56
    Beste Speedy, in grote lijnen ben ik t volledig mee je eens. Alleen t gebeurt niet, denk zelf dat de beurzen maar vooral de dalingen worden gestuurd. Zodra er wat zakt wordt er gemanipuleerd. Zelf zit ik behoorlijk short, al maanden maar met dik * 2ton verlies
    Zoe nu niet meer weten wat de crash zou moeten veroorzaken, 9/11 in het veelvoud ?
  3. forum rang 7 Just lucky 11 oktober 2023 20:01
    quote:

    speedy0070 schreef op 11 oktober 2023 19:44:

    Beste Arend, Tja Inpost over het hoofd gezien, en...... nog vele andere.
    Men moet volgens jouw academisch rekenwerk gebruiken pfffff, kom je niet ver mee hoor.
    Na 22 jaar shell op een record?? Nou Nou hebben we in dividend gezien nietwaar?? (De flikkers!!)
    En maar leuteren over de rente maar niet de gevolgen aangeven nietwaar?
    Dat de markt geen richting heeft is duidelijk met een VIX haast onbeweegelijk. (Wijst duidelijk op de stilte voor de storm!!) Niet alleen oorlog of rentes hebben hier iets mee te maken maar de superoverwaardering van aandelen beste man. De bubbel staat op barsten dat is duidelijk maar geen analist op de IEX die zijn bek durft open doen.
    Als men alle KW waardes neemt is het plaatje zeeeeeer duidelijk!! En dividendjes ziekelijk mieserig.
    Dat de boel op springen staat moge duidelijk en gaan we terug naar een trafeel zoals 2000 of erger.
    De S&P moet 64% terug om een beetje in lijn te staan. Dus maak de borst maar nat.
    Dit roep je elke dag, zo te horen geb je flink naast de pot gepist en de complete rally gemist...
  4. speedy0070 11 oktober 2023 20:28
    Beste Arend, ge maar effe uitrekenen waar je uitkomt beste man
    Goed het nieuws lezen he.

    Een bubbelexpert die terecht waarschuwde voor de crashes van 2000 en 2008, schrijft nu dat de S&P500 met 64% zou kunnen dalen. De volgens John Hussman extreem speculatieve bubbel staat op barsten door de torenhoge waarderingen van aandelen en ongunstige marktfactoren.

    John Hussman zet op Yahoo Finance zijn sombere toekomstperspectief voor Amerikaanse aandelen nog wat sterker aan - ook al heeft de S&P500 de recessievoorspellingen getrotseerd en dit jaar indrukwekkende winsten geboekt.

    Extreme aandelenwaarderingen suggereren dat de S&P500 maar liefst 64% omlaag moet voordat de markt terugkeert naar meer evenwichtige omstandigheden. John Hussman is de topman van Hussman Investment Trust. Tot zijn palmares behoren een juiste voorspelling van de crashes in 2000 en 2008. Hij is uitgesproken ‘bearish’: volgens hem is er nu sprake van een historische zeepbel, die zal eindigen in een tranendal.

    De beurs staat veel te hoog
    De S&P 500 is dit jaar tot nu toe met bijna 19% gestegen, waardoor de winst sinds eind 2008 meer dan 400% bedraagt. De koers-winstverhouding van de index is ongeveer 26, komend vanaf het dieptepunt van vorig jaar in de buurt van 19.

    "Op dit moment impliceren de extreme waarderingen die we waarnemen, dat een verlies van 64% nodig zou zijn om het normale verwachte rendement op lange termijn te herstellen", schrijft Hussman. Hij heeft het dan over de inschatting die beleggers maken van hoe duur aandelen zijn, in verhouding tot verschillende maatstaven zoals de winst of de omzet van de bedrijven in kwestie. Hogere waarderingen duiden op minder ruimte voor aandelenkoersen om te stijgen, wat kan betekenen dat de rendementen relatief laag zullen zijn.

    Amerikaanse aandelen hebben dit jaar een sterke stijging achter de rug, ondanks de voorspellingen dat de agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve een recessie zullen veroorzaken. Vooral techaandelen hebben een enorme rally doorgemaakt, aangevoerd door een handvol aandelen zoals Nvidia, Apple en Tesla. Zij profiteren van de belangstelling van beleggers voor kunstmatige intelligentie.

    De klap moet nog komen
    Hussman heeft eerder gezegd dat prijsacties op de aandelenmarkt een product zijn van waarderingen en het bredere marktsentiment. Maar beide zijn ongunstig onder de huidige omstandigheden. Ondanks het enthousiasme over het herstel sinds oktober, is Hussman ervan overtuigd dat het eerste marktverlies een kleine openingsscène zal blijken te zijn in de ineenstorting van de meest extreme speculatieve zeepbel in de Amerikaanse geschiedenis.

    Informatie via belegger.nl
  5. speedy0070 11 oktober 2023 20:41
    Beste Remykat, Wat erg!! is wel erg veel verlies dat je hebt.

    Toch blijkt dat mensen zoals John Hussman e.a. de crash aangeven, ik dus zelf ook.
    Zelf zit ik al geruime tijd 100% cash en te wachten op de dreun. Die volgens mijn rekenwerk
    onvermijdelijk is. Ook Buffet heeft belangrijke posities afgebouwd. (Is niet voor niks ofwel?)
    Zie dit gebeuren tussen de Q4 en Q1 2024 kan ook eerder zijn.
    Het is gewoon te gek geweest op de S&P

    Hoop dat je succes hebt.
    Als de klap echt valt koop ik alles wat los en vast zit zal dus winst opleveren.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links