Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX-index stampt bodem nogmaals aan

AEX-index stampt bodem nogmaals aan
Beeld: iStock

De AEX is bezig de bodem, die in maart rond 710,89 punten is gelegd, nogmaals aan te stampen.

Er is sprake van een voorzichtig proces van bodemvorming, althans dat leiden we af uit de volgende technische signalen:

  • Binnen het dalende trendkanaal is de AEX recent al twee keer goed opgeveerd
  • De AEX komt opnieuw terug uit een oversold-conditie. Dat wil zeggen dat de AEX tijdelijk 'uitverkocht' is geweest
  • Bovendien zien we op de RSI (Relative Strength Indicator) afwijkingen tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze zogenaamde positieve divergentie treedt op nu de AEX nog lagere bodems vormt, terwijl de RSI al hogere bodems begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een naderende trendverandering.

Overigens dacht ik een oversold-conditie ook drie weken geleden te zien. Toen was de verkoopdruk nog niet geheel uit de markt.

Maar ik constateer nu dat er duidelijk een proces van bodemvorming plaatsvindt, zowel vanuit een oversold-conditie als in combinatie met positieve divergentie.  

Vandaag bekijk ik de kale AEX-koersgrafiek en de AEX-RSI-grafiek.

Signalen van stabilisatie

Technisch bezien is de dalende fase van de AEX nog niet verlaten. Het patroon met lagere toppen is nog steeds geldig. Deze lagere toppen wijzen erop dat er verkoopdruk boven de markt hangt. Elke opleving eindig op een lager niveau en wordt benut om posities af te bouwen. 

Toch zijn er signalen van bodemvorming zichtbaar. Ten eerste is de AEX-index de steun op 710,89 punten (bodem van 20 maart) genaderd. Boven die steun hebben al twee stevige oplevingen plaatsgevonden.

De laatste rally is gestrand rond 736,20 punten (top van 29 september). De AEX moet boven die top breken om uit de dalende trend te geraken.

Daar staat tegenover dat de neerwaartse fase wordt gecontinueerd zodra de Nederlandse beurs onder steun 710,89 punten breekt. Dan mag men verdere koersdalingen niet meer uitsluiten. 

Het proces van bodemvorming is vooral af te leiden uit de afwijkingen tussen de AEX en de RSI. Deze zogenaamde positieve divergentie bespreek ik hieronder, bij de tweede grafiek.

AEX koers

Positieve divergentie wijst op bodemvorming AEX 

De AEX laat nog steeds een patroon met lagere koersbodems zien. Deze hebben we, op de grafiek hieronder, afgebakend met de dikke rode pijl. Tegelijkertijd vormde de RSI een serie hogere bodems, di we op de grafiek hieronder met de dikke groene pijl hebben afgebakend. 

Deze afwijkingen tussen het koersverloop van de AEX en de indicator wordt positieve divergentie genoemd. Deze treedt op als de kracht van de dalende trend afneemt. Dit proces kan optreden voorafgaand aan een trendverandering.

Bovendien gaf de RSI recent een kortetermijn-oversold-conditie (uitverkocht) weer. Daarvan is sprake bij RSI-waarden van 30 of lager. We zien nu dus dat de AEX terugkomt uit die oversold-conditie. Dat wil zeggen dat de AEX tijdelijk 'uitverkocht' is geweest. 

De Relative Strength Index is een technische indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen vergelijkt met die van de laatste koersdalingen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld uitverkochte (oversold-)condities gevonden worden. Deze situatie treedt op bij waarden onder de 30, zoals recent dus twee keer is gebeurd. 

Let op, hieraan kunnen geen directe koop- of verkoopsignalen ontleend worden, want een aandeel in een sterke dalende trend kan soms wekenlang oversold blijven.

AEX RSI

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 15 mei Europese banken trekken én feesten op de haussekar 32
  2. 14 mei Amerikaanse financials brengen Wall Street op stoom 49
  3. 13 mei Mid- en smallcaps nog in de wacht 25

Gerelateerd

Reacties

62 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Unimog 10 oktober 2023 09:03
    quote:

    JBNE schreef op 10 oktober 2023 08:56:

    Goedemorgen,

    Ebusco en Deutsche Bahn hebben hun bestaande raamcontract verlengd tot en met 2026, waarmee de fabrikant de hoofdleverancier blijft van 12- en 18-meter elektrische bussen voor het Duitse vervoersbedrijf. Dit maakte de maker van elektrische bussen uit Deurne dinsdag bekend.
    Ja dat is een mooie. Gister al 20 bussen erbij aan Multioplan. Busworld duurt nog t/m donderdag.
    Er kan meer uitkomen. Morgenvroeg de q3 cijfers.
  2. forum rang 6 Newg77 10 oktober 2023 09:36
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 10 oktober 2023 09:22:

    Zijn al die crash- en dalingsroepers ineens gebleven? :O/
    huhhum uitgeslapen
    10y
    de verschrikkelijke actie dit weekend heeft een nieuwe abcd veroorzaakt (ik ben er vroeg bij :0))
    koersdoel verhoogd naar 5.28

    we gaan er aan

    plezierige dag nog!
62 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links