Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX, bloed, zweet, tranen en een vette vinger

Slotcall van donderdag 5 oktober 2023

Waarschijnlijk een vette vinger in ASML vandaag.

Dat is beursiaans voor dat iemand waarschijnlijk een verkeerde order in het boek heeft gezet. En dat boek laat zich dat nooit twee keer zeggen, zeker niet in een goot en liquide fonds als ASML. ASMI en Besi bewogen zelfs mee. Dat had sectorindex SOX misschien ook gedaan, als het niet ver voor opening Wall Street was. 

Het plaatje is precies geprikt op hét moment. De slotscore van ASML is minder erg, maar desalniettemin niet best.


ASML zit zelfs in bear market met de koers al een week op en rond -20%. ASMI zit daar net onder en Besi moet u hieronder gewoon zien. Formeel is een bear market -20% vanaf de top op slotbasis. En die staat er. Exact. Aan de prestaties van onze drie chipmusketiers zelf ligt het niet, des te meer aan de cyclus en de rentes. 


Beslist geen vette vinger is de deceptie in Parijs van Alstom. Het industriële bedrijf waarschuwde voorbeurs zowat voor álles en dan met name de vrije kasstroom. En dat middenin een renterally, beroerd kan niet. Dan gebeurt er dus dit: -40%, u ziet het goed. 


ASML is een van de weinige perikelen vandaag op het Damrak. Op zowel de aandelenbeurs, als ook de vastrentende markt is het zowaar oppervlakkig rustig. De AEX sluit met de meeste fondsen in het groen en de rentes doen even niks, na die wat nu al een historische rally is - ongeacht hoe ver die nog door zet. Topvorming kan ook.

Zeker na zo'n rally kan dat, iets waar ze sowieso al niet zo aan zijn gewend op de obligatiemarkt. Het kan ook zijn dat de boel even oversold is. De truc is in ieder geval mede dat er langer hogere rentes worden ingeprijsd, want hardnekkige inflatie. Er is echter mogelijk meer en BlackRock econoom Lukas Daalder onderwijst u.


Plaatje er bij die al veel verklapt. De markt is zoals altijd - en onze vastrentende marktbroeders en zusters kunnen dat als geen ander - risico en rendement aan het afwegen en daar rolt vooralsnog onderstaande conclusie uit. Wij willen risicopremie!


Het kan ook zijn - en misschien is dit wel meteen het worst case scenario - dat we net zijn begonnen aan... een periode van iets van dertig jaar rentestijgingen. Ja, schrikt u maar even. 


Van Bretton-Woods en einde WOII tot begin jaren tachtig steeg de rente per saldo. Daarna was er dus een neergaande trend tot krap twee jaar terug. Hieronder ziet u de héle Dow Jones (logaritmisch) en helaas heeft onze data die niet herbelegd. De VS rente gaat helaas ook niet zover terug. Wel zijn er twee globale rekensommen.

Van 1945 tot en met 1981, dus de periode van een rentestijging, steeg de Dow Jones ruim 500%. Sinds die tijd tot en met de uitbraak van inflatie bijna twee jaar terug dikte de Dow Jones ruim 4000% aan, wat een verschil. Helaas is meer vergelijking niet mogelijk, daarvoor is wetenschappelijke terugrekendata nodig.

Het klinkt niet onlogisch dat aandelen beter doen bij rentedalingen dan -stijgingen, maar eerst zien en dan geloven. Want de beurs en logica gaan zelden samen. Bovendien is er altijd meer. Zo ging van WOII tot 1980 de oude maakindustrie in het westen verloren (waarde weg) en kwam er bloeiende technologie voor terug (waarde er bij).


Nog één ding, wat er ook gebeurt, laat u niets wijs maken, hé? Op het Damrak zit na twintig jaar woekerpolisgedoe niemand over zoveel jaar op een woekerrenteschandaal te wachten. Wat een verhaal dit, waarom is dit niet verfilmd? Net als de Tulpenmanie en de eerste tien jaar handel VOC op straat: totale wildwest. 

Lijkt wel crypto :-)


Forza Italia

Zijn er nog vragen?


Dit is de Duits-Italiaanse rente-spread, ofwel het verschil dat beide landen op hun leningen betalen. Hoe groter dit verschil, hoe meer de markt twijfelt aan Italië en een hogere risicopremie eist. De spread is een onofficiële parameter van de financiële gezondheid van de EU. En is nog geen schim van de EU crisis dik tien jaar terug.


Allfunds

Van gisteren, maar wellicht nog wel even actueel. Onze analist Martin Crum over de strategische opties van Allfunds, dat zichzelf in de etalage zet. Is dat eigenlijk wel een feit?

Hoewel het zeker voorstelbaar is dat Allfunds zijn strategische opties heroverweegt - de koers van het aandeel noteert op slechts de helft van het IPO-niveau - lijkt een dringende noodzaak te ontbreken.

Het concern is immers goed winstgevend en heeft in een sterk versnipperde markt als marktleider voldoende opties tot een verdere groei, zowel autonoom als middels het inlijven van kleinere concurrenten.

De timing van de Spanjaarden, als dit bericht op waarheid is gestoeld, is daarbij ronduit slecht. De fors opgelopen rente werkt drukkend op de waarderingen, het marktsentiment is mede daardoor belabberd en de gehele sector wordt geconfronteerd met sterk teruglopende handelsomzetten.

Allfunds kan speculatief interessant zijn, als het concern zichzelf in de etalage zet zal er gezien de eerdere belangstelling van onder andere Euronext vermoedelijk wel een koper gevonden kunnen worden. En die koper zal dan wel een overnamepremie op tafel moeten leggen.


Fagron

Volgende week mogen we Q3-cijfers van Fagron verwachten. Analist Peter Schutte:

Bij de halfjaarcijfers rapporteerde Fagron een onverwachte verdere stijging van de Rebitda-marge van 19,3% naar 19,4%. Daarmee bleef de opgaande trend mooi intact.

Voortgaande efficiency en commerciële slagkracht stuwden de marge. Fagron liet hierbij zien over prijszettend vermogen te beschikken en dat is een gunstig teken voor beleggers, ook voor de toekomst.

Bij de halfjaarcijfers verhoogde Fagron eigenlijk de omzetverwachting voor geheel het jaar van een autonome stijging van 5-9% naar een hoog enkelcijferige groei. Over de eerste jaarhelft bedroeg de autonome groei een mooie 8,4%.

Voor het derde kwartaal voorzien analisten een omzet van €185,6 miljoen: een toename van 7,2%. Fagron zal deze verwachting hoogstwaarschijnlijk gaan herhalen en weet zich daarbij geholpen door prijsverhogingen.


Brede markt

Plusje op het Damrak vandaag, maar van harte is het niet en elders is het vooral slechter. Zeker in New York. Olie gaat weer door het putje. De markt vreest afzwakkende (consumenten)vraag in westen, want de economie. In Nederland kan alleen de 1% nog benzine betalen, maar die tax-verhoging van €0,21 komt er niet.

De dollar verzwakt iets, maar veel stelt het niet voor. De trend in dalende aandelen en euro is er..    


Tussendoor, de CBOE VIX Index (volatiliteit) nadert nu toch echt officieuze nervositeitsscore 20. Flow Traders daalt toch weer vandaag en morgen duiden we dit in onze IEXBeleggersPodcast. 


De rentes leveren flink in, maar ook hier is de trend nog stijf omhoog. Nee, er is lucht op het Damrak vandaag, maar een sein veilig is het zeker niet. Als dat al bestaat in de markt.


Beursplein 5

PostNL heeft deze week weer een pre-earnings call gehouden. ING meldt dat en laat weten dat het bedrijf afzwakkende consumentenvraag ziet, kampt met ziekteverzuim en een duur rondje CAO onderhandelingen wacht. Vandaar preventief die enorme postzegelprijsstijging? ING suggereert het in haar morning call.

Heineken heeft er ook één gehouden gezien de vele adviezen deze week. Hier zijn de bankenadviezen van vandaag.

  • Plus: Heineken en UMG
    Min: Heineken, IMCD, Air France-KLM en Just Eat Takeway

Klik op het plaatje voor details:


Verder nog iets?

  • Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, verzekeraars Aegon, ASR en NN lopen het woekerdrama er puntje voor puntje uit
  • Vette vingers of niet, ASML en Besi presteren vet slecht. Besi doet beter, ondanks dat ze cyclischer en veel duurder is
  • Shell komt op adem na de olie sell-off gisteren, Opvallend, er is ook duurzame discussie binnen het bedrjjf
  • U bent aardig in uw SAS met Air France-KLM, laten we het daar maar op houden
  • Gevallen engel Just Eat Takeaway daalt op een stijgingsdag, dat klinkt niet heel bullish. Dito engel Alfen doet dat wel
  • Meer uit deze loterij: TKH, Signify, vooruit ook Aalberts, PostNL en Kendrion lopen wel op, maar AMG, Corbion, CM.com en Pharming dan weer niet. En Azerion schuift morgen even in de IEXBeleggersPodcast aan. Spannend, als u nog vragen hebt...? 
  • InPost is en blijft dé uitzondering op Damrak dat alle groeiaandelen en geldverbranders het moeilijk hebben door de razende rentes
  • Avantium veert op van de bodem dit jaar, reken u dus niet meteen rijk


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 5 oktober 2023 21:36
    De grondstoffenmarkt geeft overduidelijk aan, dat we snel naar een forse recessie gaan, overal hoor je dat de orders en vooruitzichten, ronduit belabberd zijn!!
    Vandaag bij Dalm, terwijl we door de energie transitie, tonnen koper te kort zouden moeten hebben, daling van de prijs met meer dan 5%, kijk eens naar de zilverprijs, dit hoogwaardige industrie metaal zakt door alle bodems heen, goud, voor hoogwaardige elektrische contacten, idem dito, let eens op lithium, kijk eens naar de ijzerprijs en een dalende olieprijs, bij terug geschroefde productie, ze vertellen allemaal het zelfde verhaal, de boel is op alle gebied stevig aan het verlammen!!
  2. speedy0070 5 oktober 2023 22:18
    Zoals je ziet Arend de beertjes in de aanval!! Wat ASML betreft was gewoon een stiekem proefje hoe de markt zou reageren opgezet volgens mij niet door 1 dikke vinger maar op zijn minst 10 vingers. Prijsafspraak tussen de grote jongens is niks nieuws kijk maar naar het oliekartel kunnen monopoly spelen zoals ze willen geen hond die wat doet. Dat de markt op de rand staat van een crash (Of flinke correctie moge duidelijk zijn) Tech en amerikaanse aandelen zijn overgewaardeerd en er zijn honderden analisten in de VS die de pijltjes naar beneden richten. Met consumenten prijzen door het dak en de hoge rente kan dit dus niks anders opleveren dan een dreun in de economie.
    Begrijp trouwens niet dat geen enkele analist op de IEX hierover geen woord over wil reppen. (ZELF BELANG??)
    In bijgevoegd plaatje hoe de beurs eruit ziet. (beetje anders dan een grafiekje maar wel duidelijk!!)
    En effe voor de duidelijkheid: Zet die 820 nou maar een tijdje uit je hoofd ok?? Want de Bulls staan op stal.
    Dus... ja er gaan nog bloed en tranen vloeien mag duidelijk wezen.
  3. Putten 5 oktober 2023 23:43
    Vraag voor de podcast: bij cyclische bedrijven wordt wel eens gesteld dat je er pas in moet stappen als ze duur lijken. (door lager verwachte winsten) Bijv. Aalberts en TKH lijken momenteel eerder goedkoop. (winstverwachtingen lopen nog niet terug). Zou je hieruit kunnen afleiden dat het nog te vroeg is om in bijv. Aalberts en TKH te stappen? Of juist een prima moment als je toch voor de lange termijn belegd?

    Veel dank!
  4. speedy0070 6 oktober 2023 17:51
    Geachte Putten,
    winstverwachtingen??? Geloof je nu werkelijk in sprookjes of.... de fabeltjeskrant??
    Analisten spreken graag over winstverwachtingen om de koers maar omhoog te jagen.
    maar de verwachtingen liggen dus zeer anders.
    Rekenvoorbeeldje: Neem bedrag jaarlijks dividend X het cijfer 14 = de waarde van het aandeel (Geen cent meer!!)
    Wie dit niet doet is bezopen of moet naar de dokter.
    Investeren moet opbrengen zoniet in de vuilbak gooien.
    Zelf beleg ik niet meer op de beurs maar in gronden (Niet in nederland) Verkoop ze met hypotheek van 12%
    4 maanden wanbetaling is de grond weer van mij. (Volgens kontrakt) zeeeeeeer rendabel!!!!
    Winst op de grond + de rentes is beter als de beurs. (Moge duidelijk zijn)
    Winstverwachting op de grond = 25% op de verkoop + rentes van de hypotheek, kan het nog beter???
    Ben een stomme hond geweest toen ik mij op de beurs begaf, gaf winst hoor maar niet wat ik wenste.
    dus begon ik andere dingen te zoeken Zoals ik hier aangeef kan het dus zeeeer anders.
    Je moet gewoon de horizon zo'n 12000km verleggen en taalmachtig zijn.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links