Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Wij vieren feest, AEX zet nieuwe top neer

IEX slotcall van donderdag 21 maart 2024

Een recordstand komt nooit alleen. Vandaag zet de AEX een nieuwe top neer. De dank gaat uit naar de heer Powell, die gisteravond precies dat zei wat beleggers tegenwoordig graag willen horen. Ook de welhaast onstilbare honger naar chipaandelen stuwde de AEX naar een nieuw hoogtepunt.

Maar het is niet alleen feest in Amsterdam. Ook in de VS (gisteravond en vandaag), Azië, Europa en de rest van Europa werd er flink op de koopknop gedrukt. Fed-voorzitter Jerome Powell lichtte gisteravond het nieuwste rentebesluit - unchanged - toe en de woorden, hoewel zorgvuldig gekozen, leidden tot euforie.

Want hoewel de federal funds rate werd gehandhaafd op 5,25% tot 5,50% houden de Fed-bestuurders nog altijd rekening met drie renteverlagingen van ieder 25 basispunten dit jaar, als we afgaan op het nieuwe dotplotPowell herhaalde wel dat een renteverlaging pas aan de orde is als de Fed er meer vertrouwen in heeft dat de inflatie duurzaam richting de 2% beweegt.

De Fed verwacht nu dat de kern-PCE eind dit jaar uitkomt op 2,6% (tegen 2,4% in de decemberraming), en dat is dus nog te hoog. Een andere verrassing was dat de balans waarschijnlijk minder snel wordt afgebouwd dan oorspronkelijk de bedoeling was. Een uitgebreid verslag vindt u hier.

Ook Nikkei op nieuw record
Enfin, beleggers reageerden verheugd. De Dow sloot gisteravond 1,03% hoger, De Nasdaq pluste 1,25%. Toen Azië wakker werd, gingen daar ook de vlaggen uit. In Japan boekte de Nikkei (+2,0%) ook een nieuw record, waarbij het positieve sentiment extra werd versterkt door een positieve inkoopmanagersindex. Die staat inmiddels duidelijk op economische groei. 

Niks geen Amerikaanse renteverhoging
Niemand die natuurlijk weet hoe lang het beursfeestje nog duurt. De uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen zou misschien roet in het eten kunnen gooien. Misschien ook dat de Fed de rente dit jaar helemaal niet verlaagt zoals de meesten denken. Vanguard, niet de kleinste vermogensbeheerder, houdt bijvoorbeeld ernstig rekening met een Fed die dit jaar de rente op het huidige hoge niveau handhaaft, zo blijkt uit een artikel van CNBC. Ook monetair Edin Mujagic zal niet verrast zijn als de Fed dit jaar niets doet. 

Turkse centrale bank doet er nog eens 500 basispunten bovenop
De Fed is overigens niet de enige centrale bank die deze week wat te melden heeft. Nadat de BoJ de rente eerder deze week net genoeg verhoogde om afscheid te kunnen nemen van het negatieve rentebeleid, was er vandaag ook rentenieuws uit Turkije. De Turkse centrale bank maakte bekend de rente te verhogen van 45% naar 50%.

We hebben het hier over een verhoging van 500 basispunten. Zou zo een rentestap in de eurozone of de VS worden gezet, dan ligt de economie direct op zijn gat. Maar Turkije is een ander verhaal. Daar heerst al enige tijd hyperinflatie. De inflatiedoelstelling van de Turkse centrale bank is ook niet 2%, zoals bij ons, maar 5%. Daar zouden ze al heel blij mee zijn.

Zwitserse centrale bank verlaagt nu al
In Zwitserland is er geen angst voor inflatie. Sterker, die is daar prima onder controle. De Zwitserse centrale bank SNB heeft de rente daarom vanochtend met 25 basispunten verlaagd naar 1,50 procent. De centrale bank stelde donderdag dat het monetaire beleid om de inflatie in Zwitserland terug te dringen, effectief is geweest. De bank illustreerde dit aan de hand van de inflatie over de afgelopen paar maanden. Die kwam volgens de SNB in die periode weer onder de 2,0 procent uit.

En dan zijn we nog niet klaar met nieuws uit centrale bankenland. De Bank of England handhaafde vandaag de rente op 5,25%. ING verwacht de eerste Britse renteverlaging pas in augustus. Even verderop in Oslo, Noorwegen bleef de rente op 4,5% staan. De eerste renteverlaging staat waarschijnlijk ergens in de herfst op de agenda. 

Economie eurozone dicht bij groei
Redelijk goed nieuws uit de eurozone. De index die de activiteit van de dienstensector van het muntunie meet, kwam uit op 51,1 tegen 50,2 een maand eerder. Er werd gerekend op een index van 49,8. De inkoopmanagersindex voor de industrie van de muntunie bleek te zijn afgenomen van 46,5 naar 45,7. Er was een notering van 47,0 voorzien. De samengestelde index steeg hiermee van 49,2 naar 49,9. Vooraf was 49,8 voorzien voor deze index. Alles boven 50.0 wijst op economische groei, alles eronder op krimp. We zijn er bijna. 

Amerikaanse economie groeit iets minder hard
De inkoopmanagersindex die de activiteit van de dienstensector van het land meet, kwam uit op 51,7 tegen 52,3 een maand eerder. Er was een index van 52,0 verwacht. De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie bleek te zijn toegenomen van 52,2 naar 52,5. Verwacht was een index van 51,8. De samengestelde index daalde hiermee van 52,5 naar 52,2. Het is niet een cijfer om grote zorgen over te hebben.

Verkoop nieuwe personenauto's in Europa flink gestegen
Dit meldde de Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA vanochtend. Het aantal verkochte nieuwe auto's in de EU steeg vorige maand met 10,1 procent tot 883.608 exemplaren. In Nederland steeg de verkoop met 8,9 procent.

De verkoop van elektrische auto's steeg afgelopen maand in de EU met 9,0 procent. De verkoop van hybride auto's steeg met bijna 25 procent. Er werden daarentegen 5,1 procent minder dieselauto's verkocht. het bericht leidt tot totaal verschillende koersuitslagen van Europese autobouwers. Om 2 uur staan BMW en Mercedes 0,6% lager, terwijl Renault (+2,1%) en Stellantis (+1,3%) flink hoger koersen. 

Belangrijke conclusie: De elektrische autorevolutie heeft even het beste gehad. Is dat tijdelijk of meer structureel? 

Over naar het laatste aandelennieuws.

Jaar van de waarheid voor Avantium
Duurzame plasticproducent Avantium (-1,40%), een afsplitsing van Shell, kwam gisteravond na sluiting Wall Street met jaarcijfers. De kost gaat ook hier voor de baat uit en er werd een stevig verlies geleden, maar dat was volgens analist Martin Crum al duidelijk. Positief is zeker dat de claimemissie succesvol is afgerond. Dat leidt tot een fikse aandelenverwatering maar het management heeft er wel €70 miljoen bruto bij. Belangstelling voor de techniek van Avantium is er volop. Maar leidt dat ook tot winst, dus een veel hogere koers? Het bedrijf ging in maart 2017 voor €11 naar de beurs. We staan vandaag op iets meer dan €2.  Enfin, lees de analyse

Zwak beursdebuut Douglas
In Duitsland is de parfumwinkelketen Douglas vandaag naar de beurs gebracht. De start was geen spetterend succes. Rond de klok van half twee koerste het aandeel iets boven de 23 euro, terwijl de aandelen voor 25,50 euro naar de beurs van Frankfurt werden gebracht. De uitgifteprijs lag al aan de onderkant van een eerder afgegeven bandbreedte.

Op dinsdag werd bekend dat Douglas mikte op 850 miljoen euro aan opbrengsten met de uitgifte van circa 32,7 miljoen nieuwe aandelen. Douglas wil met het geld de schuld verlagen. De free float van het bedrijf na de beursgang is ongeveer 31,8 procent. CVC en de familie Kreke behouden een belang in Douglas van respectievelijk 54 en 10 procent.

Top drie stijgers/dalers Amsterdam

Brede markt
Terwijl aandelen over een breed front omhoog bewegen, dalen bitcoin (-1,4%), euro (-0,7%) goud (-1,0%) en olie (-0,8%).

Rentes
Ondanks al het centrale bankennieuws het rustig in de obligatiemarkt. Opmerkelijk is wel dat de Japanse rente vandaag flink daalt, terwijl BoJ de enige van de grote centrale banken is die de rente verhoogt.

  • Nederlandse tienjaars: 2,65% (-1,1%)
  • Duitse tienjaars: 2,40% (-1,4%)
  • Britse tienjaars: 4,02% (+0,1%)
  • Italiaanse tienjaars: 3,67% (-1,2%)
  • Amerikaanse tienjaars: 4,28% (+0,1%)
  • Japanse tienjaars: 0,73% (-1,5%)

Peilmoment: 17.00 uur

Aandelen in de picture

  • ASML (+5,6%) en de andere Nederlandse chippers Besi (+6,2%) en ASMI (+6,8%) beleven weer eens een geweldige dag. Positief cijfernieuws van onder meer Micron (+16,5%) (lees de analyse van IEX) geeft de chiprally extra brandstof.
  • Het koersdoel van ING (+1,0%) wordt door JP Morgan op  €16.30 gezet.
  • Prosus (+1,6%) kan volgens JP Morgan naar €48.
  • Onward Medical (-21,5%) daalt enorm. De ontwikkelaar van technologie om een dwarslaesie te verhelpen heeft voor €20 miljoen aandelen uitgegeven tegen een prijs van €4,50.
  • Barrick Gold (+1,4%) heeft een nieuwe waardering van IEX-analist Martin Crum. 
  • BMW (-1,4%) krijgt wel de handen op elkaar van IEX-analist Patrick Beijersbergen. 
  • Apple (-3,7%) heeft de Amerikaanse justitie achter zich aan
  • Reddit is de Amerikaanse beursgang van de dag. Het sociale mediumbedrijf bood zijn aandelen $34 aan. Ruim drie uur na Amerikaanse opening was er nog altijd geen koers gemaakt, maar de verwachting is dat deze wel eens boven de $50 zou kunnen liggen.

Laatste aandelenadviezen

Agenda vrijdag 22 maart

  • 00:30 uur    Japan, inflatie, februari
  • 00:00 uur    NL, verkoopprijzen bestaande woningen, februari
  • 08:00 uur    Eurocommercial, cijfers Q4
  • 08:00 uur    Duitsland, importprijzen, januari
  • 08:00 uur    VK, detailhandelsverkopen, februari
  • 09:00 uur    HAL, buitengewone aandeelhoudersvergadering
  • 10:00 uur    Duitsland, Ifo-index ondernemersvertrouwen, maart

Aanbieding
Toegang tot de IEX Modelportefeuilles, fundamentele analyses van circa 200 beursgenoteerde fondsen, tal van uitgebreide achtergrondartikelen en interviews met ceo's vergen een lidmaatschap. Nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie?  U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.
Dat is een eenmalige korting van 67%

En dan nog even dit:

Help!

De macro-outlook van Robeco

Nederland werkt minder

Tijd voor een nieuw kabinet

Het gaat goed met de energietransitie

Tech is ook het meest winstgevend


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Putten 21 maart 2024 23:43
    Vraag voor de podcast: bij de update van 27 februari voor de 'hoog dividend portefeuille' schreef Patrick dat hij verwachte op 28 maart het strong buy advies voor Knaus Tabbert te kunnen herhalen. Na een kleine stijging is het aandeel vervolgens flink in waarde gedaald. Wat is hier de reden voor? Is ergens te volgen of groot aandeelhouders hun positie afbouwen?
    Dank alvast!
  2. Oradur 22 maart 2024 06:30
    Ook een vraag voor de podcast: De ijsdivisie van Unilever. Je leest hier over te lage marges op het ijs. Hoe is dit mogelijk een pak Magnums kost vaak meer dan het dubbele dan de imitatie varianten van de lidl, AH etc. Wordt er ongelofelijk inefficiënt gewerkt bij Unilever en kunnen ze dan niet beter dit op orde brengen voor ze de kip met de gouden eieren slachten. Hier moet toch veel meer uit te halen zijn?

    Wellicht geld dit voor het complete bedrijf en cru gezegd kunnen er wellicht veel meer banen geschrapt worden dan die 7500?
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links