Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Dalende rente geeft lucht

Slotcall van woensdag 4 oktober 2023

Vandaag op de verjaardag van alle dieren wint de stier het van de beer. Rentes gaan even niet omhoog maar omlaag en dat geeft de belegger moed. Een slecht Amerikaans arbeidsrapport en een fors lagere olieprijs raken Randstad en Shell. Chippers, banken en dataleveranciers winnen flink.

Amerikaanse arbeidsmarkt komt tot rust

Yes! Het aantal banen in de Amerikaanse private sector is in september met maar 89.000 gestegen. Dat is heel veel minder dan de 160.000 extra banen waarop de markt rekende. In augustus waren er in de VS nog 180.000 banen bijgekomen. 

Voor beleggers is dit typisch een geval van slecht nieuws is goed nieuws, zou je denken. Immers, de sterke Amerikaanse arbeidsmarkt geeft de Fed tot nu toe voldoende vertrouwen om de rente agressief te verhogen zodat de inflatiestrijd snel kan worden gewonnen. Nu de Amerikaanse arbeidsmarkt er minder gespannen bijligt, zal de Fed voorzichtiger moeten opereren.

Positief is ook dat de Amerikaanse salarissen in september met slechts 5,9% stegen. Ook dat biedt de Fed munitie om het begin november, als men weer bij elkaar komt, het rentewapen in de kast te laten. Vrijdag komt het officiële banenrapport uit. Dan weten we meer.

Hé, de rente daalt

Op de obligatiemarkt werd er inderdaad sterk en hevig gereageerd op het Amerikaanse arbeidsrapport. Zo noteerde de Amerikaanse tienjaars om 9 uur vanochtend nog 4,88%. Direct na het uitkomen van het rapport stond er 4,72% op het bord, min 16 basispunten. Dat is een flinke beweging. 

De Nederlandse tienjaars rente bewoog minder fors. Na tegen 9 uur nog 3,32% te noteren, was de rente vlak voor drie uur gedaald naar 3,28%. Het is een lichte daling maar na dagen van forse rente stijgingen toch fijn om weer een keer mee te maken. In drie maanden tijd is de Nederlandse tienjaars bijna 20% gestegen. 

Rentestanden om 17.40 uur

  • Nederlandse tienjaars: 3,29 (-0,11%)
  • Duitse tienjaars: 2,94 (-0,69%)
  • Italiaanse tienjaars: 4,89 (-0,61%)
  • Amerikaanse tienjaars: 4,74 (-1,19%)
  • Japanse tienjaars: 0,799 (-0,87%)

Flinke prijsdaling olie

Beleggers in olie keken vandaag waarschijnlijk vreemd op dat de olieprijs met percenten tegelijk naar beneden kachelde. Zo was Brent tegen half 5 met bijna 4% gedaald tot het nog altijd hoge $87,6 per vat. WTI kukelde even hard omlaag. Reden van de olieprijsdaling? Saoedi-Arabië herhaalde weliswaar het voornemen om de productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag te handhaven in november en december, maar dat het de optie openhield om het productieniveau over een maand bij te stellen.

Damrak 

De Damrak sloot uiteindelijk 0,17% hoger met het nodige onderliggende gooi- en smijtwerk. Winnaars van AEX en AMX waren onder meer RELX (+2,10%), Wolters Kluwer (+1,92%), Allfunds (+10,59%) en Just Eat (+3,22%). 

RELX profiteerde waarschijnlijk van een positief analistenadvies. Businessgenoot Wolters Kluwer lifte mee. De koers van Allfunds explodeerde nadat duidelijk werd dat het bedrijf Goldman Sachs in de arm heeft genomen om de strategische opties te onderzoeken (zie ook de reactie van de IEX Beleggersdesk hieronder).

Verder stegen de banken en de chippers. ING en ABN AMRO kregen een koopadvies van KBC. Lagere rentes zijn in de regel goed voor de dure chippers. 

Grootste verliezers van de dag waren Randstad (-3,72%), Shell (-2,06%) en Aalberts (-2,25%). Het matige Amerikaanse arbeidsrapport betekent waarschijnlijk minder omzet voor de uitzender. De koers van Shell volgt in de regel de olieprijs. Aalberts bevindt zich al een tijdje in een downtrend. Sinds de top in februari is het bedrijf 1/3 minder waard.

Top drie stijgers/dalers 

Wallstreet

Dow (+0,3%), S&P 500 (+0,5%) en Nasdaq (+1,0%) staan om 18.00 allemaal in het groen. De verklaring voor deze positieve gang van zaken is waarschijnlijk de dalende Amerikaanse rente. 

Nieuwste analyses en adviezen van IEX Beleggersdesk

Groeimotor Besi komt nog wel op gang
Het aandeel Besi heeft een paar zware maanden achter de rug. De cyclus zit tegen, net als de hoge rente. Maar de langetermijnvooruitzichten zijn nog altijd gunstig, met name door hybrid bonding machines. Hildo Laman analyseert.

Zet Allfunds zichzelf in de etalage?
Het Spaanse Allfunds zou volgens mediaberichten zijn strategische opties onderzoeken. Dat vormt vaak een voorbode van verkoop, maar andere uitkomsten blijven volgens analist Martin Crum ook mogelijk.

In de ban van de rente
Beleggers zijn de afgelopen weken in de ban van de rente. Vrijwel iedere dag stijgt de rente op de kapitaalmarkt en dalen vervolgens de aandelenkoersen. Hoe verder? Lees de column van Loege Schilder.

Beestachtig goede aandelen
Baasjes verwennen hun huisdieren niet alleen vandaag op Werelddierendag, maar doen dat met plezier het hele jaar door. En dat mag wat kosten. De winstmarges op diervoeding en -speeltjes zijn hoog. Welke bedrijven verdienen hier eigenlijk aan? Patrick Beijersbergen vond drie aantrekkelijke aandelen.

Brede markt  

Bankadviezen

Koopadviezen voor onder meer Signify, Akzo Nobel, ABN AMRO, ING, Heineken, AB InBev en Sofina.

Bron: Guruwatch.nl

Agenda van donderdag 5 oktober

Geen bedrijfscijfers, wel buitengewone aandeelhoudersvergaderingen van InPost en Van Lanschot Kempen.

En verder

Waarom de rentes zo hard stijgen?

Amerikaanse huizen onbetaalbaar (voor mensen die moeten lenen)

Klein verliest, groot wint


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 15 mei Slotcall: ABN AMRO bederft Amerikaans inflatiefeestje 7
  2. 10 mei Waarom de economie het goed blijft doen zonder renteverlaging
  3. 06 mei Buy the dip blijkt succesvol: particuliere beleggers weten de benchmark te verslaan

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. speedy0070 4 oktober 2023 19:42
    Het blijft touwtje trekken tussen de beertjes en stieren, VIX komt amper van zijn plaats, wat erop wijst dat er een afhoudende positie word ingenomen (Meestal de stilte voor de storm!!) In bijgevoegd plaatje hoe de waarde waardering
    kompleet zoek is. 30 jarige lening in de VS onbetaalbaar met 7.7% Zal de bouw flink afremmen waardoor arbeiders op straat komen te staan. Consumenten klagen steen en been over de hoge prijzen waardoor flink op de buidel word geknepen. Minder verkoop zal het gevolg zijn waardoor minder winst gedraaid gaat worden. De Q4 en jaarcijfertjes
    zullen niet echt rooskleurig zijn. En het gaat stormen hoor!! De AEX naar de 504 zal eerste steun zijn moest de 504 doorbroken worden verder down naar de 425 dus opletten. Na zonneschijn komt er altijd weer een donderwolk!!
    goedkope rente is afgeschaft !!! En.... aandeeltjes groeien nou eenmaal niet tot aan de sterren.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links