Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggers krijgen weer trek in Just Eat Takeaway

Beleggers krijgen weer trek in Just Eat Takeaway

Een aandeel dat tot de verbeelding spreekt is Just Eat Takeaway (JET). Maar met een YTD-performance van -35% behoort het tot de top 5 van underperformers op de beurs.

Bovendien beweegt Just Eat Takeaway technisch in een dalende trend. De aandelen van de thuisbezorger van kant-en-klaar maaltijden gingen afgelopen jaren niet als warme broodjes over de toonbank. 

Sinds eind 2020 is JET bijna 90% in beurswaarde afgenomen, met de daling van €110 naar nu rond de €12,80. Een regelrechte underperformer dus, want de AEX is in dezelfde periode meer dan 30% in koers gestegen.

Beleggers krijgen weer trek in Just Eat Takeaway 

Hoewel het technische plaatje nog niet definitief gedraaid is, begint zich een proces van bodemvorming af te tekenen. Nu Just Eat Takeaway terugkomt uit een zware oversold-conditie, lijken beleggers weer trek te krijgend in het aandeel. 

Ik leid uit de afwijking tussen het koersverloop en de RSI-indicator af dat verkopers zijn uitgeraasd (zie RSI-analyse hieronder). 

Met name positieve divergentie duidt op een naderende trendverandering. Let op. Hieraan kunnen geen directe koop- of verkoopsignalen ontleend worden, want een aandeel in een dalende trend kan soms lange tijd oversold blijven.   

Maar het geeft wel aan dat de durfal wat stukken in Just Eat Takeaway zou kunnen oppakken. Met opwaarts potentieel in eerste instantie tot €17,66 biedt het aandeel ruim 35% potentieel. Let wel, deze uiterst risicovolle strategie geldt vooralsnog alleen voor de zeer speculatieve belegger. 

Fundamenteel gezien is er ook een lans te breken voor het aandeel JET. De maaltijdbezorger voldoet qua cijfers aan de verwachtingen. Volgens de FA-desk van IEX heeft concern een duidelijke stap gezet richting de doelstelling van positieve cashflow, te bereiken medio volgend jaar en mogelijk zelfs eerder.  

Vandaag bekijk ik Just Eat Takeaway technisch. Ik begin met het oversold-plaatje.

Just Eat Takeaway komt technisch uit een oversold conditie

De dalende trend van Just Eat Takeaway lijkt sinds eind vorig jaar te stabiliseren. Er liggen in de buurt van €12 meerdere koersbodems, die aangeven dat zich weer kopers melden. Zij maakten gebruik van de oversold-conditie van het aandeel, dat wil zeggen dat het aandeel uitverkocht was.

Bovendien was er sprake van duidelijke positieve divergentie waar het aandeel uit komt. Terwijl de koers sinds medio 2022 nog lagere bodems vormt, laat de RSI sindsdien hoger bodems zien. 

Deze afwijking tussen het koersverloop en de RSI-indicator zelf geeft aan dat verkopers zijn uitgeraasd. 

Positieve divergentie tijdens de oververkochte (oversold) conditie duidt op een naderende trendverandering. Let op. Hieraan kunnen geen directe koop- of verkoopsignalen ontleend worden, want een aandeel in een sterke dalende trend kan soms lange tijd oversold blijven.   

Maar het geeft wel aan dat de durfal wat stukken zou kunnen oppakken. Met een eerste ritje richting €17,66 biedt dat ruim 35% potentieel. Let wel, dit geldt vooralsnog alleen voor de zeer speculatieve belegger. 

 

 

 

Korte termijn: Just Eat Takeaway komt weer langs

JET komt weer langs, nu de koers boven de laatste koersbodem klautert.

Daarmee wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. Dat de koers terugkeert boven een vorige bodem, geeft aan dat het aanbod afneemt en kopers langzaam terugkeren. De eerste weerstand bevindt zich rond 13,52 (top van 31 augustus). De volgende horde ligt rond €17,66. De steun ligt rond €11,43 (bodem van 8 september).

De stijgende moneyflow geeft aan dat er bij Just Eat Takeaway sprake is van vers kapitaal dat de markt binnenkomt.

Lange termijn: Beleggers krijgen weer trek

Just Eat Takeaway ontwikkelt al geruime tijd een bodemformatie, maar nog binnen de neerwaartse trend. Wel zien we de toppen en bodems wat in elkaar overlopen. De verkoopdruk is de laatste maanden matig.

Omdat het patroon van lagere toppen nog intact is, dienen defensieve beleggers bij Just Eat Takeaway voorzichtig te blijven.

Op de langetermijngrafiek zien we Just Eat Takeaway weer boven de koersbodem, van medio juni rond €12,13 kruipt waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd. Dit geeft aan dat het aanbod boven de markt afneemt.

De neerwaartse trend blijft wel geldig. Er ligt weerstand rond €17,66 (gevormd op 28 juli), wat overigens een aardig potentieel biedt. 

De steun ligt rond 12,13 (bodem van 22 juni). Alle indicatoren staan nog op rood, behalve de hierboven besproken oversold-conditie. 

Bij Just Eat Takeaway geeft het 200-daags voortschrijdende gemiddelde nog een dalend verloop laat zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.

De B.O.B.-indicator, die de relatieve prestaties weergeeft, is zwak, dit suggereert dat Just Eat Takeaway nog steeds achterblijft bij de rest van de markt.

 

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in kunt stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 38
  2. 07 mei Europese beurzen haperen 56
  3. 03 mei Bitcoin ondergaat broodnodige correctie 52

Gerelateerd

Reacties

72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Happy One 14 september 2023 08:15
    Ik hoop het van harte voor iedere JET belegger. Wel vind ik het vreemd dat er niet wordt ingegaan op het feit dat de bodem van 12 euro ook echt is gebroken (we hebben op 11,43 gehandeld) terwijl dat eerder niet is gebeurd. Wat er ook eerder gebeurde, we bleven meerdere keren (soms maar een paar cent) boven de 12 euro.
    Het lijkt mij geen lekker signaal voor de TA....
  2. [verwijderd] 14 september 2023 08:29
    quote:

    Happy One schreef op 14 september 2023 08:15:

    Ik hoop het van harte voor iedere JET belegger. Wel vind ik het vreemd dat er niet wordt ingegaan op het feit dat de bodem van 12 euro ook echt is gebroken (we hebben op 11,43 gehandeld) terwijl dat eerder niet is gebeurd. Wat er ook eerder gebeurde, we bleven meerdere keren (soms maar een paar cent) boven de 12 euro.
    Het lijkt mij geen lekker signaal voor de TA....
    Daarom heb dus die divergentie. Die bodems stellen geen bal voor, zo zie je maar.
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 14 september 2023 09:34
    quote:

    Unimog schreef op 14 september 2023 09:17:

    [...]

    de vraag stellen is vaak al het antwoord geven
    alles begint met eigen belang
    Ondanks de titel van dit forum blijken veel beleggers geen trek te hebben in JET, dat is net zoiets als met een volle maag boodschappen doen dan geef je minder uit, dus het zal wel meevallen met die trek.
  4. forum rang 4 tjongejonge 14 september 2023 09:35
    quote:

    Housepartyy schreef op 14 september 2023 08:58:

    Hie kun je zo'n titel bedenken als het aandeel rond de laagste koers noteert..

    Is iex er voor de belegger of ceo?
    IEX is er (m.i. duidelijk genoeg en op zich prima voor de doortastende lezer) vooraleerst uitsluitend voor zichzelf, om de markt zo nu en dan middels gekleurde berichtgevingen (wat veelal erg opzichtig en hilarisch is ;-) trachten te beinvloeden ;-)
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 14 september 2023 09:50
    quote:

    Unimog schreef op 14 september 2023 09:46:

    [...]

    daar is een split
    delen door 2,18 ongeveer
    staan eigenlijk een klein plusje vandaag
    OK Unimog, je bent beter op de hoogte dan mij, MrMarket schreef op 11-09 om 10:05

    Goedemorgen,

    Helft Prosus eruit, helft Arcelor er weer uit. AEX longs staan om te verkopen op 745.2.

    Succes allen
  6. eric 14 september 2023 10:09
    Ik heb het al eens eerder gezegd . Men gaat maar door met promoten op een aandeel waar toch vriend en vijand het over eens is dat je het lekker links moet laten liggen.
    Conclusie EIGENBELANG / VRIENDJESPOLITIEK / ADVERTENTIEINKOMSTEN etc etc
    Het wordt wel eens tijd dat een objectief journalist dit eens aan de kaak stelt. Of een tv Programma als Radar want het begint toch echt te stinken. Maar ja de financiele wereld straat bekend als de wereld waar je de wc dicht moet laten. De mensen op het toilet stinken namelijk
  7. forum rang 6 ttroo 14 september 2023 10:10
    Adyen. Pfoe. Ze kunnen een rebound maar niet bewerkstelligen.
    En dan roepen ze dat olie zo slecht is. Ze zitten zelfs op een weg.
    Maar kijken naar de koers van Shell of naar de koers van Adyen.
    Dan kan Adyen wellicht op stroom gedijen als onderneming, maar Shell gedijt nog veel beter op fossiele brandstoffen.
    6 9 5 nu. Het is wachten op een rebound. Wel een bleeder in mijn portefeuille.
    Overigens is Shell wel een sell. Bijna op de top.

    ASML in het groen? Gaan ze een bodem neer zetten?
    Infineon is verder in dat proces. Maar opveren. Dat lukt nog niet.
    Ze schommelen redelijk wild. Maar per saldo gebeurt er nog niet heel veel.
    Ready for moving up.

    De Europese banken zijn voor een mooie Bank Run. UP dan.
    De bodems worden vandaag gezet of zijn gisteren gezet.
    En kunnen daarmee de beurzen gaan stutten.

    Volkswagen had gisteren ochtend wat snelheid maar die verloren ze onderweg.
    Blijft een mooie koop.
72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links