Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorspellen of volgen: wat is wijsheid?

Voorspellen of volgen: wat is wijsheid?

In de afgelopen weken werd weer eens duidelijk dat het voorspellen van beurskoersen lastig is. Knappe koppen die als analist een bedrijf van binnen en van buiten denken te kennen, worden nog regelmatig verrast door nieuwe kwartaalresultaten. Recent waren Nvidia en Adyen daar mooie voorbeelden van. Wat moet je daar nu als belegger mee? En heeft voorspellen zin of is volgen beter?

Zinloos

Voorspellen lijkt mij zinloos en gevaarlijk, met name omdat voorspellen over de toekomst gaat. Na 35 jaar op financiële markten actief te zijn, weet ik in ieder geval zeker dat ik het niet weet. Dat is een belangrijk inzicht. Iedereen met enige ervaring of gezond verstand begrijpt dat feitelijk niemand weet wat de toekomst brengt. Bovendien zal, voor iedereen die het boek de Black Swan gelezen heeft, duidelijk zijn dat beleggers veel meer oog moeten hebben voor onverwachte gebeurtenissen. De impact van het onverwachte en het effectief managen daarvan is cruciaal om structureel rendement te maken. Veel beleggers ontdekken dat meestal te laat. 

Wanneer je als mens een voorspelling doet, wil je graag gelijk krijgen. Het ego wordt dan gestreeld. Bij beleggen gaat het daarentegen niet om gelijk krijgen, maar om rendement maken. Om dit consistent te doen heb je een methodiek nodig. Welke methode je ook gebruikt: geen enkele is perfect. De meest succesvolle strategieën voorspellen helemaal niet, maar volgen consistente patronen. Patronen die een statistische significantie hebben. Oftewel: die aantoonbaar een voordeel opleveren. In vaktermen wordt dit een edge (statistisch voordeel) genoemd. Dit moet niet verward worden met altijd goed.

Zinvol

De toegevoegde waarde van een methodiek, zoals bijvoorbeeld de kwantitatieve analyse, moet meetbaar zijn. Het (op)volgen van een methode die aantoonbaar werkt lijkt mij zinvol. Daarbij dient iedereen te begrijpen dat de werkelijke toegevoegde waarde in het moneymanagement zit. Wanneer een beslissing fout blijkt te zijn - en dat komt uiteraard regelmatig voor - geldt er maar een opdracht: beperk het verlies. Warren Buffett kende dat belang ook en bracht het als volgt onder woorden: Rule number one: never lose money. Rule number two: never forget rule number one.  

Naast een methodiek en adequaat moneymanagement is de juiste mindset van belang. Op de juiste manier leren denken en handelen is belangrijk. Begrijpen dat je het niet weet en weten wat dat betekent, is essentieel. Zo zijn veel beleggers op zoek naar tips, die zij vervolgens ook nog eens ad hoc opvolgen. Dan denk je dus verkeerd. Hap snap-tips volgen is geen methode. Soms spreek ik beleggers die all-in gaan omdat ze zeker denken te weten dat…. Het gaat gebeuren. Dat is ook een voorbeeld van een verkeerde mindset. Inzicht krijgen in hoe je moet denken is een onderbelicht thema.

Webinar: Masterclass Trading

Zelf investeerde ik ooit $20.000 in een opleiding bij een psycholoog in de V.S. Hij was de coach van de meest succesvolle handelaren ter wereld. Toen ik hem tijdens mijn introductie vroeg naar het geheim van de winnaars, antwoordde hij: It’s okay to lose. Wat hij daarmee bedoelde en welke tips hij mij nog meer gaf, vertel ik u graag tijdens de webinar Masterclass Trading op 30 augustus 2023, aanvang 19:30 uur.

Deze webinar, georganiseerd door IEX in samenwerking met het Beleggingsinstituut, is voor beleggers die meer willen weten over de juiste methode, money management en een goede mindset. Daarnaast zullen interessante ontwikkelingen en tips worden besproken.

Klik hier voor meer informatie, gratis deelname en registratie.


Na een carrière als investeerder, trader en oprichter van de Alex Academy, startte André Brouwers in 2011 met het Beleggingsinstituut, een onafhankelijk bedrijf dat investeerders helpt met opleiding en informatie. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aansporing tot het aangaan van specifieke beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: André Brouwers

André Brouwers is directeur en eigenaar van het Beleggingsinstituut, het grootste onafhankelijke opleidingsinstituut voor beleggers. André heeft 35 jaar internationale ervaring als belegger, beurshandelaar en hedge fund manager. Hij beheert een eigen beleggingsfonds, Brouwers Capital Fund, waarin beleggers kunnen participeren...

Meer over André Brouwers

Recente artikelen van André Brouwers

  1. 08 sep Zijn aandelen nu nog interessant? 1
  2. 29 aug Voorspellen of volgen: wat is wijsheid?
  3. feb '23 Het geheim van de beste belegger ooit, en hoe u daarvan kunt profiteren 1

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links