Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Magnificent 7-aandelen blijven sterk, ondanks koersdalingen

Magnificent 7-aandelen blijven sterk, ondanks koersdalingen
Beeld: iStock

Beleggers reageerden terughoudend op de sterke cijfers van Nvidia. Zowel de tweedekwartaalcijfers van Nvidia, als  de outlook voor het derde kwartaal waren veel beter dan verwacht.

Op Wall Street reageerde de koers van de AI-gigant eerst met een stevige stijging om vervolgens terug te vallen. Het intraday hoogstepunt lag donderdag rond $502,52, een plus van ruim 6,5% boven het slot van woensdag. Maar uiteindelijk sloot Nvidia amper 0,1% in de plus op $471,65.

Andere aandelen met een link naar Artificial Intelligence (AI), bekend onder de naam Magnificent 7, reageerden donderdag, de dag na publicatie van de Nvidia-cijfers, met koersdalingen: Apple (-2,60%), Microsoft (-2,15%), Amazon (-2,7%), Meta/Facebook (-2,55%), Alphabet/Google (-2,1%) en Tesla (-2,9%). 

Op vrijdag, dus  twee dagen na publicatie van de Nvidia-cijfers, werd de schade deels weer goedgemaakt: Microsoft (+0,95%), Amazon (+1,10%), Apple (+1,25%), Meta/Facebook (-0,45%), Alphabet/Google (+0,20%) en Tesla (+3,75%). 

De grillige reactie op de sterke cijfers van Nvidia, laat overigens onverlet dat de Magnificent 7-aandelen ijzersterke technische plaatjes hebben, ik heb ze hier al eerder technisch tegen het licht gehouden.

220% in 2023

Dat het thema AI achter deze sterke technische plaatjes zit, zien we het best bij Nvidia, het belangrijkste bedrijf in deze sector. De afgelopen maanden heeft Nvidia het beeld bepaald. Dit jaar is de beurswaarde van Nvidia met ruim 220% opgelopen. Ter vergelijking, de Nasdaq Composite steeg YTD ruim 28%, de Nasdaq 100 index is dit jaar bijna 35% opgelopen.

De SOX index, die het koersverloop van de grootste chippers volgt, boekte in 2023 tot nu toe een plus van 42%. De waarde van de S&P 500 is in 2023 met 14% toegenomen, die Dow Jones steeg dit jaar met 2,75%. 

In deze blog beoordeel ik de langetermijngrafieken van de Magnificent 7-aandelen. Technisch liggen alle aandelen uit deze groep er prima bij.

Nvidia bevestigt uptrend

Nvidia Corp. stuit op de koerstop van medio juli rond $480,88.  Pas na een doorbraak weet Nvidia de stijgende trend te hervatten met een eerste berekend koersdoel rond $520. Zolang het aandeel hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. Van belang is wel dat de steun $401,00 (bodem van 26 juni) intact blijft.

In de recente correctie vormde Nvidia een hogere bodem binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de voorgaande top van november 2021 $346,44 (top van november 2021) weet te blijven, wordt het positieve technische beeld bevestigd. 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De stijgende trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft betere prestaties aan als we het aandeel vergelijken met de rest van de markt.

Aandeel Nvidia koers


Meta blijft ijzersterk

Meta beweegt in een zeer krachtige uptrend. Meta slaagt er in om fors hogere toppen en bodems te vormen. De kleinste terugval wordt al benut om opnieuw (bij) te kopen.

We houden rekening met verdere koersstijging richting weerstand $384,33 (top van 3 september 2021). Ook hogere niveaus zijn mogelijk. Steun ligt op de grafiek rond $167,66 (bodem van 24 februari).

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde van Meta bevestigt een positieve technische conditie. De B.O.B. van Meta stijgt en suggereert betere prestaties dan de rest van de markt.

Aandeel Meta koers


Tesla vormt mogelijke hogere bodem

Tesla ondergaat een flinke dip, echter op langetermijn is het technische plaatje van Tesla prima. De recente correctie van Tesla vindt plaats binnen de stijgende trend.

Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op $212,36 (bodem van 18 augustus). Weerstand ligt rond $314,67 (gevormd op 19 augustus 2022).

Bij Tesla beweegt de 200-dagenlijn opwaarts. Dit valideert de positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator geeft betere prestaties aan vergeleken met de rest van de markt.

Aandeel Tesla koers


Amazon.com ligt er fraai bij

Het technische plaatje van Amazon.com is verbeterd nadat de dalende trend is verlaten. In de recente correctie vormde Amazon.com rond  (bodem van 18 augustus).$131,15 een nieuwe hogere bodem binnen de stijgende trend. Hierdoor wordt het sterke technische beeld bevestigd. 

Er ligt een eerste weerstand rond $146,57 (top van 19 augustus 2022). Na een uitbraak boven $146,57 wordt $170,83 (top van 1 april 2022) het volgende opwaartse koersdoel.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde van Amazon.com beweegt opwaarts. Dit wijst op een positieve technische conditie.

Amazon.com doet het beter dan de markt, getuige de opwaartse trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn). Die vergelijkt het koersverloop van een aandeel met het marktgemiddelde.


Apple vormt pullback

Apple heeft het luchtruim gekozen nadat de trading range (tussen de rode stippellijnen) werd verlaten. De recente daling brengt Apple terug naar het niveau van de voorgaande trading range.

Het beeld blijft redelijk positief zolang de koers boven deze voormalige weerstand weet te blijven. Er lgt weerstand rond $198,23 (gevormd op 21 juli). De steun ligt op $170,42 (bodem van 15 mei). 

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. B.O.B. vlakt wat af en geeft aan dat Apple ietsje minder sterk presteert vergeleken met de rest van de markt.

Aandeel Apple koers


Alphabet valideert uptrend

Het technische plaatje van Alphabet is prima met steeds hogere koersbodems. De uitbraak boven de koerspieken rond $110 heeft een bodemformatie opwaarts voltooid. Er is naar boven ruimte richting de weerstand op $152,10 (all-time high van 4 februari 2022).

De neerwaartse trend is verlaten en nu heeft Alphabet rond $115,83 ook een nieuwe, hogere koersbodem gevormd. Bij een daling onder $115,83 (bodem van 14 juli) zou het beeld bij Alphabet verzwakken. 

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde wijst op een sterke technische conditie. De opwaartse trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Alphabet beter blijft presteren dan de markt.

Aandeel Alphabet koers


Microsoft vastgelopen op oude top

Microsoft is gestrand op de horde rond $349,66 (gevormd op 22 november 2021). De stijgende fase wordt gecontinueerd zodra het aandeel boven die weerstand weet te breken.

Na een uitbraak boven $349,66 wordt $506,12 het volgende opwaartse koersdoel. Microsoft heeft pas steun rond $275,37 (bodem van 24 april). De 200-dagenlijn laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

De B.O.B. loopt omhoog en geeft aan dat Microsoft beter presteert dan de rest van de markt.

Aandeel Microsoft koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

98 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MrMarket 25 augustus 2023 08:48
    quote:

    JoostVLS schreef op 25 augustus 2023 08:25:

    Tostrams stelt dat de outlook van Nvidia veel beter was dan verwacht.
    Dat is niet juist, ik heb gelezen dat men geen outlook gegeven heeft.
    Een van de redenen waarom de koers langzaam maar zeker steeds meer wegzakte gisteren
    Er was volgens mij zeker een outlookverhoging hoor, zakte weg door de waarschuwing op chip export en het 'toevallig' gisteren verspreide rapport van JP Morgan.
  2. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 25 augustus 2023 08:52
    Gisterochtend de verwachting afgegeven dat herstel naar de 200-dagenlijn slechts een 'bounce' (lees: weerstand) zou geven en dat is volledig uitgekomen. Volgens de klassieke TA wordt die lijn na doorbraak immers een sterk obstakel. Ergo: we gingen inderdaad hard omlaag.

    Mogelijk gaat het dalende trendkanaal opnieuw de daling stutten, immers maandag was dat ook het geval. Let hierbij op 731,xx als bodem.

    Bovendien was slechts één sector gisteren volledig verantwoordelijk voor de lagere koersen.
  3. forum rang 7 Doptieman 25 augustus 2023 09:32
    Ik denk dat het weer een afwachtend dagje gaat worden richting Jerome.

    Dus een beetje horizontaal gedoe wat natuurlijk wel flinke premiesloop betekent voor
    alle uitstaande calls en puts!! En dat is toch het enige wat telt in de wereld van de GAM
    waar de schoorsteen altijd moet en zal roken !! Ciao.
  4. forum rang 7 Unimog 25 augustus 2023 09:36
    quote:

    JoostVLS schreef op 25 augustus 2023 08:25:

    Tostrams stelt dat de outlook van Nvidia veel beter was dan verwacht.
    Dat is niet juist, ik heb gelezen dat men geen outlook gegeven heeft.
    Een van de redenen waarom de koers langzaam maar zeker steeds meer wegzakte gisteren
    Nvidia verkoopt maar chips aan iedereen die ze wil waar ASML steeds meer restricties krijgt. Daar klopt ergens iets niet.
  5. forum rang 6 ttroo 25 augustus 2023 09:45
    Zo vlogen we uit de bocht (gisteren). Zo vliegen we weer in de bocht (vandaag)
    DAX. Koop. CAC. Koop. IBEX. Koop.
    Adyen groen! WoW.
    Nog niet op de magnific 7 ( 7 7).
    Bij het raken van de bodem kan Adyen flink rebounden. 50 a 100 euro hoger.
    Azie - behoorlijk tot zeer goedkoop, vooral China. Ze konden de Amerikaanse klap gisteren niet
    verwerken naar mooie groene koersen. Maandag nieuwe kansen voor ze.
    Wel een beetje lastig dat bepaalde markten en aandelen goedkoop tot zeer goedkoop worden.
    De standaard issues. Illiquide komt dan om de hoek weer drijven, waarbij zowel verkoop orders naar aardig rode koersen kan drukken en koop orders naar aardig groene koersen kan drukken.
    Europa draait mooi naar groen. Goede move.
  6. [verwijderd] 25 augustus 2023 09:45
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 25 augustus 2023 08:52:

    Gisterochtend de verwachting afgegeven dat herstel naar de 200-dagenlijn slechts een 'bounce' (lees: weerstand) zou geven en dat is volledig uitgekomen. Volgens de klassieke TA wordt die lijn na doorbraak immers een sterk obstakel. Ergo: we gingen inderdaad hard omlaag.

    Mogelijk gaat het dalende trendkanaal opnieuw de daling stutten, immers maandag was dat ook het geval. Let hierbij op 731,xx als bodem.

    Bovendien was slechts één sector gisteren volledig verantwoordelijk voor de lagere koersen.
    vooralsnog klopt t.

    de vraag is wel ,durft er iemand positie op in tenemen,immers erg volatiel
  7. [verwijderd] 25 augustus 2023 09:55
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 25 augustus 2023 09:52:

    [...]

    Snelle jongens zijn meteen na opening ingestapt en er weer uit bij weerstand 735,91.
    idd dit is iets voor zeer korte handel.

    knap van degenen die dit kunnen,dan kan TA zeer hulpzaam zijn.

    Ook discipline voor nodig dat je gelijk reageert op groene of rode kolom.

    En constant volgen na positie.

    Ik ongeschikt voor.
98 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links