Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkoopdruk droogt op: zien we signalen van stabilisatie?

Verkoopdruk droogt op: zien we signalen van stabilisatie?
Beeld: iStock

De recente daling van de AEX is begeleid door lage omzetten. Technisch geeft dit aan dat de verkoopdruk opdroogt. Zien we signalen van stabilisatie?

De AEX is in korte tijd ruim 30 indexpunten gezakt, wat op de grafiek een dalend trendje achterlaat. Tegelijkertijd heeft de moneyflow een stijgend trendje gevormd, wat aangeeft dat de beursomzetten, tijdens de AEX-correctie, laag waren.

Signalen van stabilisatie

Bovendien is de AEX nu ook de steunlijn genaderd, onder alle koersbodems sinds maart. De AEX-daling lijkt op korte termijn even te aarzelen. Na twee weken met koersdalingen zien we signalen van wat stabilisatie. 

Uit deze combinatie leiden we af dat de verkoopdruk opdroogt. Nu moeten we afwachten of de steun van 763,11 punten weet stand te houden.

Onder de oppervlakte van de markt valt op dat de omzetten tijdens de dalingen afnemen en op herstel juist toenemen.

De laatste weken beweegt de moneyflowindicator weer geleidelijk omhoog, er vindt dus geen uitstroom van kapitaal plaats. De verkoopdruk droogt dus op. De stijgende moneyflow van de afgelopen twee weken duidt zelfs op de mogelijke instroom van vers kapitaal(zie ook de uitleg van de moneyflow-indicator onderaan deze column).

... maar paniekbarometer loopt op

Verder zien we dat de E-VIX index, de Europese paniekindicator, wat oploopt.  De onrust op de Europese financiële markten neemt dus iets toe. Echter zolang deze oplevingen optreden binnen de zijwaartse fase is de schade te overzien. 

Vandaag bekijk ik de AEX, de VIX index en de moneyflow-indicator.

Nederlandse beurs zoekt naar houvast

De recente correctie bracht de Nederlandse beurs terug onder de voorgaande toppen, wat een lichte verzwakking signaleert.

Maar als we uitzoomen en afstand van de markt nemen, valt op dat de AEX binnen de gematigd stijgende trend weet blijven. Deze is afgebakend met de dikke rode lijn.

We zien steun rond 763,11 punten (de bodem van 8 augustus). Weerstand ligt rond 829,66 punten (de top van 18 november 2021). 

AEX koers

 

Europese VIX klautert op

De VIX Europa laat sinds medio juni oplevingen zien. De onrust op de Europese financiële markten loopt wat op.

Zolang deze oplevingen echter optreden binnen de zijwaartse fase, is de schade te overzien. Wij houden daarom de VIX-toppen van de afgelopen maanden rond 21,50 punten in de gaten. Zolang de VIX daaronder blijft  is er nog geen sprake van serieuze onrust. 

Verkoopdruk droogt op

De moneyflow-indicator toont in de afgelopen twee weken een opwaarts verloop. Dit signaleert dat de verkoopdruk op de Nederlandse aandelenbeurs opdroogt. De stijgende moneyflow duidt zelfs op de mogelijke instroom van vers kapitaal (zie ook de uitleg van de moneyflow-indicator onderaan deze column).

De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. De indicator is afgeleid van het volumeverloop: de moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

AEX moneyflow


Uitleg moneyflow (geldstroom)

De moneyflow wordt afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de moneyflow bij.

De moneyflow moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX-index en kent verschillende standen:

  • Beurs zijwaarts met oplopende omzetten: de moneyflow stijgt. Er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs zijwaarts met afnemende omzetten: de moneyflow daalt. Er is een kapitaalvlucht.
  • Beurs omhoog met hoge omzetten: de moneyflow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omhoog met lage omzetten: de moneyflow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omlaag met hoge omzetten: de moneyflow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
  • Beurs omlaag met lage omzetten: de moneyflow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Het volume van een positieve dag (als de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld, en dat van een negatieve dag (een waarop de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgetrokken.

Een stijgende moneyflow duidt dus op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On-Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On-Balance Volume-indicator van Granville.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Op Chinese aandelenbeurzen breekt de zon door 54
  2. 15 mei Europese banken trekken én feesten op de haussekar 32
  3. 14 mei Amerikaanse financials brengen Wall Street op stoom 49

Gerelateerd

Reacties

135 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Doptieman 16 augustus 2023 08:25
    Gelukkig de verkoopdruk droogt op. Van 795 naar 755 in 2 weken tijd (waarde )dan kan
    je daar wel van uit gaan..... Weinig risico met deze uitspraak....

    Die paar nog uitstaande en volledig leeggelopen indexcalls zullen in ieder geval geen
    hindernis vormen voor de beurs om weer eens snel en flink te stijgen . Ciao.
  2. JBNE 16 augustus 2023 08:58
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 16 augustus 2023 07:58:

    Goedemorgen,

    hier een 60 min grafiek van de AEX futures let op de TB en de TR dat zijn meestal de draaipunten van de koers, het neigt omlaag

    invst.ly/112pla
    Tnx Daan voor het plaatsen van deze grafiek.

    Goedemorgen iedereen en succes maar weer vandaag!
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 16 augustus 2023 09:33
    Op deze 5 min grafiek een wat duidelijker beeld van dan de 60 min grafiek, de koers kan nog terug naar de BL( Blackline) of de RG- maar het is in 70 tot 80 % van de gevallen zo dat de koers ook terugkeert naar de middenlijn ML = 762.63 maar 763.92 daarboven zijn 7 punten.
    Bij een doorbraak onder de RG- = 755.48 kan het een stuk lager gaan, maar eerlijkheidshalve denk ik niet dat het zover komt ( ook beetje hoop).

    Disclaimer: maar ga altijd af op eigen waarneming, je zou deze lijntjes wel in jouw grafiek kunnen zetten

    invst.ly/112qn1
  4. forum rang 6 ttroo 16 augustus 2023 09:44
    Wellicht wat vroeg voor de start van de rebound, die best mooi kan zijn.
    Nasdaq zet ik op vrijdag qua bodem.
    De meeste wereldwijde beurzen inclusief S&P 500 op maandag a dinsdag.
    En Dow Jones wellicht op woensdag.

    Niettemin een goede reversal. Moet wel hoger met het groen. Het liefst naar een +1% voor de futures. Maar van rood naar groen - de helft zit er al op - en dat in drie kwartiertjes handel.
  5. MrMarket 16 augustus 2023 10:15
    Arcelor longs van gisteren eruit op 24.51, blij mee.
    Shell valt me nog tegen, AEX longs mik ik op de helft eruit op rond 761-762, even aankijken nog. Kan best een soort sucker rally herstel komen.

    ASML nieuws vanochtend te laat gelezen. Kan ook kleine opluchtingsrally inzitten, koersdruk afgelopen tijd kwam dus door SAMSUNG.
  6. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 16 augustus 2023 10:38
    quote:

    Doptieman schreef op 16 augustus 2023 10:16:

    Ik ben klaar voorlopig met inkopen van AX4 call opties!!
    En als je dat nu eens andersom zou doen? Je schrijft die calls, want die gaan bij een stijging toch weinig doen, en koopt turbo's long om te profiteren van een eventuele stijging.

    Zolang de witboordjes dan in schraapstand staan pak jij de premie.

    In dat geval:
    -gebeurt er niks, dan heb je winst
    -stijgt het, dan heb je winst
    -daalt het licht, dan heb je winst.

    In jouw geval, bij sec gekochte calls, moet het èn snel èn hard stijgen om winst te maken, in alle andere gevallen heb je verlies.

    :O/
135 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links