Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX sluit week in mineur af, opmars rente houdt aan

Fed gooit roet in het eten

De Chinese economie kende aanvankelijk een kleine opleving na het liften van alle coronamaatregelen, maar sindsdien is de vaart er alweer uit. Sterker nog, het reusachtige Aziatische land lijkt te kampen met deflatie, waar het westen (nog) worstelt met inflatie. Gezien het shopgedrag hier zijn lagere prijzen voor Chinese goederen overigens zeer welkom. 

Jongste signaal dat China worstelt met het aanjagen van de groei kon gevonden worden in een opvallend zwakke kredietgroei: 

Geen dramatische inflatieontwikkeling, maar de jongste Amerikaanse ppi viel licht tegen en daar zijn de beurzen momenteel allergisch voor: 

Daarmee wordt het scenario van een harmonica inflatie nieuw leven ingeblazen. We wensen de Fed en ECB veel wijsheid toe. 

De 'war on fossiles' ten spijt ligt de vraag naar olie op recordniveau. De IEA houdt zelfs rekening met een verder stijgende vraag, zeker als de Chinese economie wel een groeispurt weet in te zetten: 

Damrak 

Ronduit een slechte dag voor beleggers, de koersen startten in het rood en dat werd er gaandeweg de dag niet beter op. Er zijn tal van factoren die een rol speelden bij de dalende beurzen: matig nieuws rond de Chinese economie, een iets hoger dan verwacht inflatiecijfer uit de VS, een Fed-bestuurster die wat olie op het vuur wenste te gooien, oplopende rentes. Kortom, weinig brandstof voor de bulls. 

De AEX verloor in lijn met de meeste andere Europese beurzen gaandeweg terrein. De chippers lagen deze vrijdag zwak, evenals de banken terwijl Prosus een tikje meekreeg van het negatieve sentiment in China. Bijzonder om te zien dat eigenlijk alleen het aloude KPN zijn kop nog boven water wist te houden, al deden de verzekeraars het verhoudingsgewijs ook niet slecht. 

Een etage lager moest Just Eat Takeaway het voor de verandering weer eens ontgelden, evenals OCI en opvallend genoeg Van Lanschot Kempen. SBM Offshore veerde krachtig op, maar dat was gisteren op basis van een zwakke eerste jaarhelft een forse daler. 

Bij de smallcaps waren de uitschieters beperkt, al kregen Fastned en ForFarmers wel een aardige tik, maar de meeste koersuitslagen bleven redelijk binnen de perken.  

De AEX liet het kopje aardig hangen, verloor 1,6%, om te sluiten op een stand van 765,16 punten. 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl 

ArcelorMittal versus Aperam 

Twee deels vergelijkbare staalfondsen, ArcelorMittal en Aperam, worden eens naast elkaar gelegd. Wat zijn de sterke en zwakke punten van beide concerns en welke van de twee zou de voorkeur moeten hebben van beleggers. Een vergelijking

Galapagos

Biotechfonds Galapagos had eerder deze week minder goed nieuws te melden rond zijn medicijn Jyseleca. Nu werd een verlaging van de omzetverwachting alom verwacht, maar de druiven blijven zuur. Heeft het Mechelse concern beleggers - afgezien van een flinke bankrekening - wat te bieden, of liggen er elders betere kansen: 

Silicon Motion

Silicon Motion was onlangs lijdend voorwerp rond een overname van het concern die wel/niet doorging. Daar wordt nog over gesteggeld, maar ondertussen had het concern ook nog 'gewoon' heel redelijke halfjaarcijfers. Ligt hier een opgelegde kans voor beleggers, of is het terecht dat de potentiële koper last minute is afgehaakt? Een analyse van de Beleggersdesk geeft het antwoord: 

Virtu Financial 

Niet alleen Flow Traders worstelt met de wat gezapige financiële markten met (te) weinig actie, ook de Amerikaanse market maker Virtu Financial ziet tot zijn spijt de handelsinkomsten flink opdrogen. 

Tegelijkertijd: daar is de waardering ook wel naar en de vraag is gerechtvaardigd of beleggers niet teveel extrapoleren. Het antwoord leest u bij een analyse van IEX Premium

Podcast 

Vergeet vooral ook niet om een klein uurtje lang de IEX Beleggerspodcast te luisteren. Fouten maken is onlosmakelijk verbonden met beleggen. Dat hoort erbij en zo lang het toch al betaalde leergeld leidt tot het vermijden van het maken van exact dezelfde fout, kan dat best nuttig zijn: 

Wall Street 

Ook in de VS ging de handel lager van start al bleven de koersdalingen op Wall Street zoals wel vaker beperkt vergeleken met die van de Europese beurzen. De tienjaarsrente in de VS noteert hardnekkig boven de 'pijngrens' van 4% en beleggers lijken zich nu zorgen te maken over de opmars van de olieprijs.  

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones 0,1% hoger, de S&P 500 verloor 0,3% en de Nasdaq leverde tussentijds het meeste in met een daling van 0,7%.  

Rentes 

De rentes lijken hun opmars weer voort te zetten. De Britten zijn inmiddels meer dan 4,5% kwijt op hun tienjaarsleningen, maar ook de rest van de westerse wereld nadert een pijnpunt en dat geldt zeker voor Italië.

  • Tienjaarsrente Nederland 2,94% (plus zeven basispunten) 
  • Tienjaarsrente Duitsland 2,61% (plus negen basispunten) 
  • Tienjaarsrente Frankrijk 3,14% (plus zeven basispunten) 
  • Tienjaarsrente Italië 4,25% (plus tien basispunten) 
  • Tienjaarsrente VS 4,12% (plus vier basispunten) 
  • Tienjaarsrente VK 4,56% (plus negentien basispunten) 

Brede markt  

Een humeurige dag op de meeste financiële markten vandaag, deels getriggerd door uitlatingen van een Fed-bestuurster en deels door wat sombere geluiden over de Chinese economie. Verder weinig spannends te melden over deze laatste handelsdag van de week: bitcoin, goud en olie waren tamelijk prijshoudend en de euro/dollar lijkt zich wel senang te voelen rond de 1,10. 

aex
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

  • ABN AMRO (- 1,7%) had prima halfjaarcijfers eerder deze week maar beleggers hadden daar onvoldoende oog voor 
  • Ahold (- 1,7%) noteerde vandaag €0,49 ex-dividend p/a 
  • Prosus (- 3,8%) stond wat onder druk in lijn met de bredere Chinese aandelenmarkt, de Chinese economie oogt weinig fris   
  • Just Eat Takeaway (- 5,0%) leverde vandaag stevig in, relevant nieuws om aan de daling te relateren kon niet gevonden worden 
  • SBM Offshore (+ 4,8%) werd gisteren stevig afgestraft op een matige eerste jaarhelft en herstelt hiervan deels 
  • Van Lanschot (- 3,0%) deelde mee in de malaise rond bankaandelen, de wealth manager moet nog met zijn halfjaarcijfers doorkomen 
  • Acomo (- 0,2%) is uit de gratie sinds de tegenvallende halfjaarcijfers waarbij een verkeerde hedge op cacao een flinke schadepost opleverde 
  • Fastned (- 3,9%) zakte stevig terug, maar dat zal vermoedelijk niets te maken hebben met het interview met de topman bij IEX Premium 
  • Pharming (- %) kreeg een bescheiden lift van een eveneens bescheiden verhoogd koersdoel van een zakenbank 
  • Op de lokale markt kwijnt leverancier van flessenautomaten Envipco (- 8,3%) aardig weg 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

guruwatchg

Agenda 14 augustus

07:00 Sipef - halfjaarcijfers  

De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zoek naar beleggingskansen en volgt meer dan 600 nationale en internationale aandelen.

Bekijk team fundamentele analyse en bekijk team technische analyse.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX Beleggersdesk

De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zoek naar beleggingskansen en volgt meer dan 600 nationale en internationale aandelen. Bekijk team fundamentele analyse en bekijk te...

Meer over IEX Beleggersdesk

Recente artikelen van IEX Beleggersdesk

  1. 24 apr Cijferseizoen: deze bedrijven zouden weleens kunnen verrassen
  2. 09 nov Slotcall: Waar is het feestje? Op Beursplein 5 is het feestje 2
  3. 17 okt Regen of zonneschijn?

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. speedy0070 11 augustus 2023 19:48
    Dat de stieren de overhand krijgen mag wel duidelijk zijn, de bulls laten het kopje hangen wat wel normaal is na al het cijfergeweld. En ..... het zal er niet beter op worden hoor. Men mag een flinke dip wereldwijd verwachten.
    Dit is echt nog maar het begin. Oktober, nov. en dec zal heftig worden en niet te vergeten de Q4 !!!
    Dus wie op een 820 zit te azen kan wel verder dromen. Want het zou zomaar weer een 480 op het bord staan.
    Op je tellen letten is de boodschap. Want... als de grote jongens de boel de straat op gooien is het bal.
  2. forum rang 10 bp5ah 11 augustus 2023 21:35
    quote:

    speedy0070 schreef op 11 augustus 2023 19:48:

    Dat de stieren de overhand krijgen mag wel duidelijk zijn, de bulls laten het kopje hangen wat wel normaal is na al het cijfergeweld. En ..... het zal er niet beter op worden hoor. Men mag een flinke dip wereldwijd verwachten.
    Dit is echt nog maar het begin. Oktober, nov. en dec zal heftig worden en niet te vergeten de Q4 !!!
    Dus wie op een 820 zit te azen kan wel verder dromen. Want het zou zomaar weer een 480 op het bord staan.
    Op je tellen letten is de boodschap. Want... als de grote jongens de boel de straat op gooien is het bal.
    Hier ben je ook al een half jaar mee bezig .............., who cares ....
  3. forum rang 6 RJ 80 11 augustus 2023 22:01
    Even een mening gevraagd….. ik ben de kaatste tijd wat meer bezig met verkopen van putopties, ipv rechtstreeks aandelen kopen. En dan vooral in vooral bedrijven die ik al een tijdje (lees minimaal 2 jaar) volg en vertrouwen van heb naar de toekomst toe. Dit laatste voeg ik toe omdat het me opvalt dat de premies verder vooruit erg behoorlijk kunnen zijn tegen koersen waar je van verwacht dat die daar niet gauw zullen belanden. Voor Paypal heb ik vandaag een put geschreven met strike in december ‘25 op koers 50 (staat nu 61 en heb er al een trits aandelen van), ik heb daarvoor 780 dollar premie gekregen. Tegen 50 mocht dat gaan gebeuren wil ik de aandelen tegen wetenschap van nu overigens graag hebben. Maar ik werd een beetje verrast door deze mogelijkheid en dan vooral de hoogte van de premies tegen de koersen zo ruim buiten de bekende horizon.

    Zie ik hier iets over het hoofd? Ik wil dit best vaker gaan doen namelijk want mits je voorzihtig in je keuzes blijft is dit wel een interessante manier om aankopen vooruit te schuiven en nu kapitaal vrij te krijgen voor ‘wat anders’.

    Thanks voor de reacties van mensen die daar structureel ervaring mee hebben en dit ook toepassen?
  4. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 12 augustus 2023 03:31
    quote:

    RJ 80 schreef op 11 augustus 2023 22:01:

    Even een mening gevraagd….. ik ben de kaatste tijd wat meer bezig met verkopen van putopties, ipv rechtstreeks aandelen kopen. En dan vooral in vooral bedrijven die ik al een tijdje (lees minimaal 2 jaar) volg en vertrouwen van heb naar de toekomst toe. Dit laatste voeg ik toe omdat het me opvalt dat de premies verder vooruit erg behoorlijk kunnen zijn tegen koersen waar je van verwacht dat die daar niet gauw zullen belanden.
    ...
    Zie ik hier iets over het hoofd? .... is dit wel een interessante manier om aankopen vooruit te schuiven en nu kapitaal vrij te krijgen voor ‘wat anders’.
    Ik doe het ongeveer net zo, idd bij bedrijven die ik al een tijdje volg en enigszins 'vertrouw'. Meestal met resterende looptijden van 2-6 maanden, een enkele keer 9-12 maanden. Langer eigenlijk niet, omdat:
    1. De tijdwaarde in de premie pas tegen kort voor de expiratiedatum echt begint te dalen, ruwweg evenredig met de wortel uit de resterende looptijd.
    2. Zelfs bij 'solide' bedrijven kan en wil ik niet verder dan een jaar vooruit kijken, ook omdat de 'conjunctuur' en de (wereld)economie op iets langere termijn nauwelijks in te schatten is.

    Hoe dit ook zij, reken je niet bij voorbaat rijk, professionele optie-tegenpartijen zijn niet gek. Hou rekening met:
    - Gemiste winst als het aandeel fors in koers stijgt. Dividenduitkeringen zijn ook in je nadeel.
    - Dat "kapitaal vrij krijgen" moet je niet overdrijven. De marginverplichtingen drukken op je VBR. Voortijdige 'aanwijzing' komt ook een enkele keer voor.
    - Negen van de tien keer gaat het zoals je hoopt. Maar dan is er die black swan (zoals bij AMG twee weken geleden). Zoiets kan 9 andere 'winsten' volledig teniet doen.
    - Nog erger als het een wereldschokkende black swan is. Op 9/11 in 2001 zat ik vol geschreven puts, vraag me niet hoe ik het overleefd heb.

    Daarom werk ik tegenwoordig, zeker bij grote posities, met short put spreads, bij voorkeur diagonaal (geschreven poot korter lopend dan de gekochte dekking).
    Nog leuker is het om er geschreven calls met een hogere strike tegenover te zetten, liefst gedekt door aandelen, anders far out-of-the-money. Dan snijdt het mes aan twee kanten (short strangle).
  5. forum rang 6 RJ 80 12 augustus 2023 10:01
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 12 augustus 2023 03:31:

    [...]
    Ik doe het ongeveer net zo, idd bij bedrijven die ik al een tijdje volg en enigszins 'vertrouw'. Meestal met resterende looptijden van 2-6 maanden, een enkele keer 9-12 maanden. Langer eigenlijk niet, omdat:
    1. De tijdwaarde in de premie pas tegen kort voor de expiratiedatum echt begint te dalen, ruwweg evenredig met de wortel uit de resterende looptijd.
    2. Zelfs bij 'solide' bedrijven kan en wil ik niet verder dan een jaar vooruit kijken, ook omdat de 'conjunctuur' en de (wereld)economie op iets langere termijn nauwelijks in te schatten is.

    Hoe dit ook zij, reken je niet bij voorbaat rijk, professionele optie-tegenpartijen zijn niet gek. Hou rekening met:
    - Gemiste winst als het aandeel fors in koers stijgt. Dividenduitkeringen zijn ook in je nadeel.
    - Dat "kapitaal vrij krijgen" moet je niet overdrijven. De marginverplichtingen drukken op je VBR. Voortijdige 'aanwijzing' komt ook een enkele keer voor.
    - Negen van de tien keer gaat het zoals je hoopt. Maar dan is er die black swan (zoals bij AMG twee weken geleden). Zoiets kan 9 andere 'winsten' volledig teniet doen.
    - Nog erger als het een wereldschokkende black swan is. Op 9/11 in 2001 zat ik vol geschreven puts, vraag me niet hoe ik het overleefd heb.

    Daarom werk ik tegenwoordig, zeker bij grote posities, met short put spreads, bij voorkeur diagonaal (geschreven poot korter lopend dan de gekochte dekking).
    Nog leuker is het om er geschreven calls met een hogere strike tegenover te zetten, liefst gedekt door aandelen, anders far out-of-the-money. Dan snijdt het mes aan twee kanten (short strangle).
    Dank je voor je reactie! Die laatste alinea zegt me dat je ervaren in oprie constructies bent, voor mij nog een beetje next level maar vind het wel interessant!

    Je opmerking over die tijdwaarde is inderdaad een ding waar ik nu op moet letten. Heb nu 3 van die voorbeelden lopen, wel voorbeelden die ik cash gedekt heb mocht het misgaan. Goede tips, dank je!

    Je hebt het over short put spread, ik speel sinds kort al wat met kortbij bul put spreads (put verkopen +iets lager put kopen, moet de IV wel hoog zijn want de premie op de verkochte put moet dan wel een stukkie hoger liggen dan de gekochte put). Die short put doe je andersom? Dus verkopen van call en kopen call erboven? Heb je mss een voorbeeld dat je wil delen?
  6. Contraire Zwartkijker 12 augustus 2023 11:02
    Ik merk dat puts schrijven me best bevalt. En dan van aandelen waarvan ik het niet erg vind om ze evt geleverd te krijgen. Dit omdat mijn portefeuille toch nog wat moet groeien. Enige echte bleeder tot nu toe was schijven JET 45 ?? (premie toendertijd 9, dus ik bezit nu aandelen met aankoopprijs 36 ).
  7. forum rang 6 RJ 80 12 augustus 2023 11:59
    quote:

    Contraire Zwartkijker schreef op 12 augustus 2023 11:02:

    Ik merk dat puts schrijven me best bevalt. En dan van aandelen waarvan ik het niet erg vind om ze evt geleverd te krijgen. Dit omdat mijn portefeuille toch nog wat moet groeien. Enige echte bleeder tot nu toe was schijven JET 45 ?? (premie toendertijd 9, dus ik bezit nu aandelen met aankoopprijs 36 ).
    Ik zit er helaas ook in. Wel inmiddels met gak 27, maar nog te hoog. Eerste aankoop was op 80……. Gelukkig toen wel klein begonnen.
  8. speedy0070 12 augustus 2023 22:31
    Beste RJ, Je ziet inderdaad iets over het hoofd, je spreekt van vertrouwen in bedrijven. pffff. Banken die de boel oplichten door gigantische afschrijvingen te doen een miserabel dividend betalen en dan ook nog met de boeken knoeien. Kan ik echt geen vertrouwen in hebben hoor. of simpelweg met de boekjes knoeien en de aandeelhouder kan naar zijn dividend fluiten. Puts schrijven kan leuk zijn maar....... een dreun naar beneden krijg je ze wel in de boot. Velen zijn met JET bijv. de mist in gegaan. Om maar een voorbeeld te noemen. Velen denken dat de renteverhogingen nu wel welletjes zijn. Dus....MIS!!! De inflatie gaat door en bijlange nog niet op het level
    van 2% China met 15% minder export (Enig idee hoeveel miljarden dat zijn?) Dat is nu juist het signaal dat de consument minder koopt.
    En minder verkopen zet zich om in minder winst!!! Mag duidelijk zijn waar de pijltjes zijn gericht.
    als je goed hebt opgelet en de woorden van de FED herhaalt met de eerste renteverhoging, heb je gehoord dat ze zullen doorgaan tot
    de inflatie op het level van 2% staat dus er is nog werk aan de winkel. Vele banken zijn in de gevarenzone en kredietcrisis dreigt opnieuw.
    De boel staat simpelweg op klappen en de AI hype zal dus ook een dreun voor de kiezen krijgen.
    weet je nog de internet en telefonie zeepbel? Met KPN op 100 op het bord? Het heeft ze knaken gekost en velen gingen gewoon naar de maan. Een zogezegd degelijk brookerhuis VANDER MOLEN die de aandelen zag stijgen naar 100 en plots bankroet ging?
    Te gek voor woorden maar..... het gebeurde wel!!
    Zelf had ik destijds 800 van de molen gekocht aan 24 en verkocht ze op het level van 86 dus daar raapte ik gelukkig nog de knaken.
    was teveel gestegen de boel dus ik verkocht gewoon alles. Gelukkig voor de crash. Niet voor iedereen was dit geluk weg gelegd.
  9. forum rang 6 RJ 80 14 augustus 2023 22:02
    quote:

    speedy0070 schreef op 12 augustus 2023 22:31:

    Beste RJ, Je ziet inderdaad iets over het hoofd, je spreekt van vertrouwen in bedrijven. pffff. Banken die de boel oplichten door gigantische afschrijvingen te doen een miserabel dividend betalen en dan ook nog met de boeken knoeien. Kan ik echt geen vertrouwen in hebben hoor. of simpelweg met de boekjes knoeien en de aandeelhouder kan naar zijn dividend fluiten. Puts schrijven kan leuk zijn maar....... een dreun naar beneden krijg je ze wel in de boot. Velen zijn met JET bijv. de mist in gegaan. Om maar een voorbeeld te noemen. Velen denken dat de renteverhogingen nu wel welletjes zijn. Dus....MIS!!! De inflatie gaat door en bijlange nog niet op het level
    van 2% China met 15% minder export (Enig idee hoeveel miljarden dat zijn?) Dat is nu juist het signaal dat de consument minder koopt.
    En minder verkopen zet zich om in minder winst!!! Mag duidelijk zijn waar de pijltjes zijn gericht.
    als je goed hebt opgelet en de woorden van de FED herhaalt met de eerste renteverhoging, heb je gehoord dat ze zullen doorgaan tot
    de inflatie op het level van 2% staat dus er is nog werk aan de winkel. Vele banken zijn in de gevarenzone en kredietcrisis dreigt opnieuw.
    De boel staat simpelweg op klappen en de AI hype zal dus ook een dreun voor de kiezen krijgen.
    weet je nog de internet en telefonie zeepbel? Met KPN op 100 op het bord? Het heeft ze knaken gekost en velen gingen gewoon naar de maan. Een zogezegd degelijk brookerhuis VANDER MOLEN die de aandelen zag stijgen naar 100 en plots bankroet ging?
    Te gek voor woorden maar..... het gebeurde wel!!
    Zelf had ik destijds 800 van de molen gekocht aan 24 en verkocht ze op het level van 86 dus daar raapte ik gelukkig nog de knaken.
    was teveel gestegen de boel dus ik verkocht gewoon alles. Gelukkig voor de crash. Niet voor iedereen was dit geluk weg gelegd.
    Sorry maar dan heb je me niet goed gelezen en begrepen. Ik heb het nergens over banken. En met vertrouwen bedoelde ik bedrijven die ik zelf al een hele tijd volg. Daar zit geen bank tussen. Bedankt voor je reactie, maar helaas deed je een aanname waardoor je post niet op de mijne aanhaakt….
  10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 16 augustus 2023 01:58
    quote:

    RJ 80 schreef op 12 augustus 2023 10:01:

    [...]
    ...
    Je hebt het over short put spread, ik speel sinds kort al wat met kortbij bul put spreads (put verkopen +iets lager put kopen, moet de IV wel hoog zijn want de premie op de verkochte put moet dan wel een stukkie hoger liggen dan de gekochte put). Die short put doe je andersom? Dus verkopen van call en kopen call erboven? Heb je mss een voorbeeld dat je wil delen?
    Eerst even over de terminologie. Wat jij een bul (bedoel je bull?) put spread noemt, noem ik een short put spread.
    Voorbeeld: ik heb op dit moment in ASML de gekochte put dec 500 en de geschreven put dec 560. Dus volgens jouw recept: de premie op de verkochte put 560 is idd "een stukkie hoger".
    Dit is een 'bullish' positie, omdat de positie winst oplevert als ASML in dec hoger staat dan 560. Dat geldt trouwens ook als je alleen de geschreven put 560 hebt.
    Gek genoeg noemt men elke geschreven optie een short positie:
    www.dfbonline.nl/begrip/5205/short-op...
    Je moet dus onderscheid maken tussen de begrippen bullish resp. bearish enerzijds, en short resp. long anderzijds. Heb je een ongedekte short call dan denk je dus bearish.

    Mijn put spread in ASML noem ik ook short, omdat in principe op elk moment verplicht kan worden 100 aandelen voor €560 per stuk te kopen. In de praktijk zal dat pas op of tegen de expiratiedatum in dec gebeuren als ASML dan onder 560 staat, al heb ik een enkele keer een 'early exercise' meegemaakt, gelukkig bij een goedkoper aandeel. Het is sowieso mijn bedoeling de positie al ruim voor de expiratiedatum te sluiten (en evt. door te rollen), zeker indien de beoogde winst op de positie al grotendeels bereikt is.

    Tegenover mijn short put spread had ik ook een short call spread in ASML, bestaande uit de calls sep 620 (verkocht) en 660 (gekocht), maar die heb in middels gesloten omdat de 620 call in juni/juli teveel in-the-money kwam en de positie op verlies dreigde uit te lopen. Met de kennis van nu (koers ASML rond 600) had ik dat niet hoeven te doen, maar tja, ik heb geen glazen bol. Ik vreesde verdere koersstijging, want ik ben op langere termijn zeer bullish over ASML (ik ben fysicus en snap iets van hun technieken, mijn zwager was een van hun oervaders bij het NatLab.)

    Zoals je merkt, RJ 80, ik vind het leuk om over deze optie-tactieken te schrijven, dank dat je me daarvoor de gelegenheid biedt. Ik schenk mezelf na bovenstaand epistel een welverdiend biertje in, en ga nog aan een vervolg beginnen, maar of dat nu nog af komt weet ik niet. Dan zie je het morgen of overmorgen.
  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 16 augustus 2023 02:37
    Nog een klein vervolgje. Ik wilde het in het voorbeeld hierboven simpel houden, maar was niet helemaal eerlijk.
    Ik heb naast de gekochte put ASML dec 500 niet de verkochte put dec 560, maar de verkochte put oct 560.
    En had bij de genoemde nu gesloten short call spread niet de call sep 620 als de geschreven poot, maar de call jul 620.

    Dat bedoelde ik dus met 'diagonale' spreads in mijn post van 12 aug jl., verschillende afloopmaanden dus. Maar het is nu echt te laat in de nacht om e.e.a. nog toe te lichten. Denk er zelf maar over na, ik hoor wel of je het trucje snapt. Het kan voordelen hebben.
  12. forum rang 6 RJ 80 16 augustus 2023 21:22
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 16 augustus 2023 01:58:

    [...]
    Eerst even over de terminologie. Wat jij een bul (bedoel je bull?) put spread noemt, noem ik een short put spread.
    Voorbeeld: ik heb op dit moment in ASML de gekochte put dec 500 en de geschreven put dec 560. Dus volgens jouw recept: de premie op de verkochte put 560 is idd "een stukkie hoger".
    Dit is een 'bullish' positie, omdat de positie winst oplevert als ASML in dec hoger staat dan 560. Dat geldt trouwens ook als je alleen de geschreven put 560 hebt.
    Klopt! By Lynx zie ik bij zulke combi’s bull put spread staan, vandaar dat ik deze ook gebruikte. Werd ook zo genoemd in een webclass over opties die ik geluisterd heb een paar weken terug. Thanks voor je bericht, zie graag meer hierover, erg leerzaam!
  13. forum rang 6 RJ 80 16 augustus 2023 21:25
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 16 augustus 2023 02:37:

    Nog een klein vervolgje. Ik wilde het in het voorbeeld hierboven simpel houden, maar was niet helemaal eerlijk.
    Ik heb naast de gekochte put ASML dec 500 niet de verkochte put dec 560, maar de verkochte put oct 560.
    En had bij de genoemde nu gesloten short call spread niet de call sep 620 als de geschreven poot, maar de call jul 620.

    Dat bedoelde ik dus met 'diagonale' spreads in mijn post van 12 aug jl., verschillende afloopmaanden dus. Maar het is nu echt te laat in de nacht om e.e.a. nog toe te lichten. Denk er zelf maar over na, ik hoor wel of je het trucje snapt. Het kan voordelen hebben.
    Ik denk dat ik het doorheb. Je hebt hier bullish posities (verkochte puts october) en bearish posities (gekochte puts december). En die laatste dus op nog lagere koersen, wsl. omdat de premie er op dat moment laag genoeg voor was en je de bullish posities wil hedgen? En door verschil in tijd dus die term diagonaal? Is wel een stukje geavanceerder dan ik ken uit mijn eigen praktijk vooralsnog maar ben benieuwd of ik je zo goed begrepen heb.
  14. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 17 augustus 2023 02:11
    quote:

    RJ 80 schreef op 16 augustus 2023 21:25:

    [...]
    Ik denk dat ik het doorheb. Je hebt hier bullish posities (verkochte puts october) en bearish posities (gekochte puts december). En die laatste dus op nog lagere koersen, wsl. omdat de premie er op dat moment laag genoeg voor was en je de bullish posities wil hedgen? En door verschil in tijd dus die term diagonaal? Is wel een stukje geavanceerder dan ik ken uit mijn eigen praktijk vooralsnog maar ben benieuwd of ik je zo goed begrepen heb.
    Ik werk sowieso met spreads, dus de verkochte put gehedged (gedekt) door een gekochte put met lagere strike, zeker bij een 'duur' aandeel als ASML. Dit met het oog op black swans, zie een eerdere post van mij.

    Voor ik verder ga, even een notatie afspraak, dat voorkomt veel typen en is duidelijker. Een gekochte optie geef ik aan met een plus, een geschreven oftewel verkochte optie met een min. Ook kort ik af, dus +p dec etc. is een gekochte december-put, -c dec... is een geschreven call. Indien relevant zet ik er het aantal bij, zo heb ik in Shell bv. -2p RDS dec2024/ 26 (26 is de strike, het jaartal laat ik weg als het om de eerstkomende december gaat).

    De truc bij diagonale spreads is dat je de verkochte poot enkele malen op flexibele wijze door kunt rollen naar een latere maand met een hogere premie, en zo herhaald premie incasseert. Ik begon mijn ASML put spread ergens in het voorjaar als volgt:
    +p ASML dec 500 in combinatie met -p ASML sep 550.
    Op dat moment waren de premies ongeveer even hoog, maar omdat de sep put sneller in premie daalde dan de dec put, steeg de combinatie vrij snel in waarde. Niet spectaculair maar toch. Begin augustus had ik de hele positie al met winst kunnen sluiten, maar waarom zou ik?
    Ik rolde sep 550 door naar oct 560, met ongeveer 10 euro premiewinst (per aandeel), naar:
    +p ASML dec 500 i.c.m. -p ASML oct 560.

    Zie hier de tussentijdse flexibiliteit. Als ASML hoger had gestaan had ik gekozen voor -p oct 580, al nemen de marginverplichtingen en het risico (bij forse koersdaling van ASML) dan wel toe.

    De bedoeling is de -p oct 560 eind september door te rollen naar -p nov 560, met wederom netto premiewinst. Als ASML dan ruim hoger resp. lager sta dan nu kies ik wellicht voor de nov strike 580 of nog hoger, resp. 540 of lager. Leve de flexibiliteit!
    En dat doorrollen kan nog een laatste keer herhaald worden. Als alles volgens plan verloopt eindig ik in dec met:
    +p ASML dec 500 i.c.m. -p ASML dec 560 (of 540 als ASML vanaf nu tot onder zeg 570 daalt)

    Een spread waarvan ik hoop (en verwacht) dat beide poten waardeloos aflopen. Al met al heb ik dan duizenden euro's premie geïncasseerd. Het had meer kunnen zijn als ASML vanaf de start van deze spread niet zo fors doorgestegen was (tot zelfs een high rond 680-690 in juni). Daardoor raakten alle bovengenoemde strikes al gauw behoorlijk otm, en werden de te verdienen (netto) premies lager.
    Nu begon ik voorzichtigheidshalve de positie al met otm strikes, ook voor de geschreven poot, maar dat ze zo snel nog verder otm werden vond ik in dit geval niet leuk.

    Voordeel is wel dat het de kans op verlies heel klein geworden is. In het ergste geval eindigt ASML bij de expiratie in dec onder 500, in mijn ogen behoorlijk onwaarschijnlijk. Dan moet ik € 6000 afrekenen, maar na aftrek van de inmiddels ontvangen premies blijft er slechts een verlies van een paar duizend euro over.
  15. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 17 augustus 2023 02:50
    Resumerend de voordelen van dit soort 'diagonale' optiespreads:

    1. Niet veel geld nodig om toch met een 'duur' aandeel als ASML mee te doen. De besproken constructie geeft een marginverplichting van € 6000, maar na aftrek van de ontvangen netto premie(s) doet het nauwelijks een aanslag op je VBR.
    2. Laag risico, eventuele verliezen zijn zeer beperkt.
    3. Flexibel, je kunt tijdens de rit meebewegen met de koersschommelingen van het aandeel.
    4. Als je een short put spread combineert met een short call spread zal minstens een van de twee met winst aflopen.

    Nadelen? Ja, ook:
    1. Beperkt winstpotentieel.
    2. Je moet er het koppie bijhouden, je positie(s) goed volgen. Misschien niet dagelijks, maar toch wel vaak (zie ook 3).
    3. Als je dit met meerdere aandelen doet (zoals ik), is het 'administratief' goed bijhouden van je optieposities en vereiste. Per aandeel, per c of p, per strike en per expiratiemaand (daar komt de term diagonaal vandaan).
  16. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 17 augustus 2023 03:02
    Bij ASML sloot ik eerder de call spread, bij ASMI nog niet. Dit is mijn huidige positie in ASMI:

    +p mar320 i.c.m. -p oct 380
    en daar tegenover:
    +c dec 420 i.c.m. -c oct 400

    Toelichting en de voorgeschiedenis laat ik achterwege. Ben benieuwd naar je commentaar.
  17. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 17 augustus 2023 03:07
    quote:

    RJ 80 schreef op 16 augustus 2023 21:22:

    [...]
    Klopt! By Lynx zie ik bij zulke combi’s bull put spread staan, vandaar dat ik deze ook gebruikte. Werd ook zo genoemd in een webclass over opties die ik geluisterd heb een paar weken terug. Thanks voor je bericht, zie graag meer hierover, erg leerzaam!
    Ik snap het, maar vind het toch een beetje raar. Noemt men een kale geschreven put (bv. -p ASML dec 580) ook 'bull'?
  18. forum rang 6 RJ 80 19 augustus 2023 01:01
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 17 augustus 2023 03:07:

    [...]
    Ik snap het, maar vind het toch een beetje raar. Noemt men een kale geschreven put (bv. -p ASML dec 580) ook 'bull'?
    Nee geschreven put zie ik gewoon als Put (met de strike en datum etc) erbij staan, en de cost basis dan een -bedrag (rood weergegevn) wat eigenlijk zegt dat ik de premie ervan heb gehad. Bij normaal koop van aandelen is de kostenbasis altijd een groen plus getal. Dat rode mingetalletje geeft dus de ontvangen premie weer, en dus minus kosten. Maar dus idd geen bull positie terwijl het dat in wezen ook is.
  19. forum rang 6 RJ 80 19 augustus 2023 01:04
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 17 augustus 2023 03:02:

    Bij ASML sloot ik eerder de call spread, bij ASMI nog niet. Dit is mijn huidige positie in ASMI:

    +p mar320 i.c.m. -p oct 380
    en daar tegenover:
    +c dec 420 i.c.m. -c oct 400

    Toelichting en de voorgeschiedenis laat ik achterwege. Ben benieuwd naar je commentaar.
    Bedankt voor al je uitleg!

    Je koopt dus een put ver in de tijd vooruit waar je op schrijft in de maanden ervoor. Krijg je ze dan nooit geleverd als de koers zover afkomt dat de verkochte put geraakt wordt? Omdat dus die gekochte put nog verder vooruit ligt?

    Misschien een lekenvraag, maar dat ben ik dus ook, zeker in deze geavanceerdere aanpak. Ik geloof je direct dat dit administratief wat vergt, en ook discipline!
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links