Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Dubbele tegenvaller nekt bankaandelen op rode beurs

Slotcall 8 augustus 2023: China en banken zetten beurs onder druk

Zwakke Chinese exportcijfers, downgrades voor Amerikaanse banken en een Italiaanse bankbelasting op overwinsten drukten vandaag de stemming. De AEX-index eindigde 0,7% lager op 767 punten. De AMX verloor zelfs ruim 1%.

De AEX-index telde vandaag slechts zes stijgers. Deze zitten voornamelijk in de defensieve hoek, met namen als Ahold-Delhaize, Unilever, RELX, Wolters Kluwer en NN Group. Ook in de AMX en AScX zijn er maar weinig aandelen te vinden die het kruit hebben weten droog te houden.

Verliezers vinden we vooral in de tech- en bankensector.

Amerikaanse banken op de gril

Moody's heeft een bom laten ontploffen in de Amerikaanse bankensector. Gisteravond ging de rating voor enkele kleinere banken omlaag. Vandaag deed de kredietbeoordelaar er nog een schep bovenop met de waarschuwing dat mogelijk nog zes grote banken volgen, waaronder US Bancorp en State Street.

Moody's verwacht een milde recessie en dat kan met name de portefeuilles met commercieel vastgoed raken. Daarmee lijkt de bankencrisis die afgelopen voorjaar de kop op stak nog niet afgewend.

Meloni pakt Italiaanse banken aan

Dit zette Amerikaanse bankaandelen onder druk, maar ook de Europese. Ook hier ontplofte een bommetje: de Italiaanse regering onder leiding van Giorgia Meloni kondigde als een donderslag bij heldere hemel een bankbelasting van 40% aan op overwinsten van Italiaanse banken. Door de renteverhogingen door de ECB klotst het geld bij banken tegen de plinten op, terwijl spaarders tegen een lage rente aan kijken. Meloni is dat zat.

Uiteraard leidde dat nieuws tot donkerrode koersen bij de banken die het betreft, zoals:

  • Bper Banca: -10,9%
  • Banco BPM: -9,1%
  • Intesa SaonPaolo: -8,7%
  • UniCredit: -5,9%.

Dit alles had uiteraard ook zijn weersslag op de MIB-index in Milaan, die 2% lager de dag uitging.

De brand sloeg ook over naar banken elders in de eurozone, waar gevreesd wordt dat dit idee navolging krijgt. Maar hier ging het er wat minder heftig aan toe: de verliezen bleven beperkt tot zo'n 2 à 3%. Zo bezien kwamen ABN Amro (-1,6%) en ING (-2,1%) er nog genadig van af.

Helemaal nieuw is zo'n bankentaks overigens niet: de Spanjaarden gingen de Italianen al voor.

Donkere wolken boven China

Ook niet bevorderlijk voor het beurssentiment waren de Chinese handelscijfers die vanmorgen naar buiten kwamen. De export in dollars is in juli op jaarbasis met maar liefst 14,5% gekelderd: nog forser dan de al stevige daling van 12% die was ingecalculeerd. Ook de import nam sterker af dan voorzien: met 12,4%, tegen een verwachte daling van 5%.

Dit boort de hoop op een krachtig economisch herstel van de tweede economie ter wereld de grond in.

Kans op rentepauze Fed lijkt toe te nemen

Er was ook hoopgevend nieuws. Patrick Harker, voorzitter van de Philadelphia FedDe Amerikaanse Federal Reserve, bereidde in een toespraak de markt voor op een rentepauze. Volgens hem wordt er vooruitgang geboekt met de strijd tegen de hoge inflatie. Harker verwacht dat de Amerikaanse inflatie eind dit jaar onder de 4% is gedoken en volgend jaar nog verder zakt tot onder de 3%. In 2025 zou dan de gewenste 2% in beeld komen.

Het inflatiecijfer van donderdag geeft hierover mogelijk meer duidelijkheid.

Nederlandse inflatie daalt

In Nederland en Duitsland werden vandaag al inflatiecijfers bekend gemaakt. Erg spannend was dit niet, want eerder waren al voorlopige data gepubliceerd.

Het Duitse cijfer is gezakt naar 6,2%, tegen 6,4% in juni. In Nederland werd de inflatie van 4,6% bevestigd: duidelijk minder dan de 5,7% die in juni nog werd gemeten. De grootste daling was te zien in energieprijzen, kleding en voeding.

Is koersdaling Sligro een mooi instapmoment?

Er waren vandaag geen cijfers van Nederlandse bedrijven. Dat bood de IEX Beleggersdesk de ruimte om zich in wat andere aandelen te verdiepen. Zoals Sligro.

Dit aandeel heeft de laatste jaren aanmerkelijk slechter gepresteerd dan de brede markt. Wat heet: vijf jaar geleden piekte het aandeel op €45 en nu is daar minder dan de helft van over. Het groothandelsbedrijf ervaart de nodige tegenwind door gestegen loonkosten en logistieke kosten. Gezien de onzekerheid durft het management het vooralsnog niet aan om een outlook voor dit jaar af te geven. Voor beleggers rest daarom niets anders dan af te tellen tot 19 oktober. Dan vindt na vier jaar weer een Capital Markets Day plaats, waar Sligro zijn prognose voor de komende twee tot drie jaar afgeeft.

Biedt het huidige koersniveau een aantrekkelijk instapmoment? De visie van de IEX Beleggersdesk leest u hier.

Gilead: cijfers zijn beter dan ze op het eerste gezicht lijken

Net als Sligro is ook Gilead waarschijnlijk niet vaak onderwerp van gesprek onder particuliere beleggers. Maar de Amerikaanse farmaceut heeft wel een interessant blockbuster-medicijn in portefeuille: Biktarvy, dat tegen zowel HIV als hepatitis B wordt ingezet. Analist Niels Koerts dook vandaag in de cijfers. Gilead zag de winsts in Q2 met 15% dalen en schroefde de winstwaarschuwing terug. Maar een kijkje onder de motorkap leert dat het bedrijf het eigenlijk beter doet dan verwacht. Kopen maar?

Mayday mayday Mithra

Het Belgische biotechaandeel Mithra is al een tijdje voer voor speculanten.

Zo ook vandaag. Er ging 16,8% van de koers af, ondanks de aankondiging dat de Belgische farmaceut een nieuwe leverancier heeft gevonden voor de anticonceptiemiddelen Estelle en Donesta. Voor analist Martin Crum was dit reden om het bedrijf nog eens onder de loep te nemen. Slaagt Mithra er onder de nieuwe topman in om als een feniks uit zijn as te herrijzen?

Analyse JDE Peet's: cijfers waren lichte tegenvaller

Crum boog zich ook over de eerder gepubliceerde halfjaarcijfers van JDE Peet's. Deze vielen iets tegen en ook de verlaging van de outlook voor heel 2023 is natuurlijk geen nieuws waar aandeelhouders blij van worden. De koffiespecialist moest noodgedwongen een voorziening nemen omdat het averij oploopt in Rusland. De vraag is of het daarbij blijft, of dat de grootste pijn is genomen. De volledige analyse kunt u hier lezen.

Zit er nog rek in koersstijging Booking?

Booking heeft weer een sterk kwartaal achter de rug, dat alles biedt dat beleggers graag zien: een mooie omzetgroei en margeverbetering. Het reisplatform verkocht niet alleen meer hotelovernachtingen, maar ook meer vluchten. Ook verwerkte het meer van de betalingen die gedaan werden op de websites en dat is gunstig voor de margeontwikkeling.

Punt van aandacht is wel dat de koers sinds de koopaanbeveling van de IEX Beleggersdesk met 20% opgelopen. Bent u nu te laat om stukken in te slaan? Of zit er nog potentie in het aandeel? Dat kunt u lezen in de analyse van Ivo Breuking.

Wall Street in ban van banken en cijfers

Ook op Wall Street zien we rode koersen, waarbij vooral bankaandelen opvallen. Daarnaast kwamen er nog enkele bedrijven met cijfers. Deze waren wisselend.

Eli Lilly had één grote goed-nieuwsshow: betere cijfers dan verwacht en een outlookverhoging. Het leidde tot een koersexplosie van ruim 16%.

UPS deed het tegendeel: het bedrijf rapporteerde een lagere omzet en winst en verlaagde opnieuw de prognose voor de rest van het jaar. Toch bleef het koersverlies beperkt (-0,5%).

Nee, dan het koersgeweld bij Beyond Meat (-15%) dat gisteren na sluiting van Wall Street al door kwam met cijfers Deze waren een mixed bag: het verlies daalde, maar de omzet(prognose) ook.

Tesla zwaait de CFO uit. Beleggers deden hetzelfde met het aandeel en dat resulteerde in een koersdaling van 1,2%.

Rentes kelderen

Beleggers zoeken vandaag veilige havens op. Dat leidt tot hogere koersen voor staatsobligaties en lagere lange rentes, aangezien koersen en rentes in tegengestelde richting bewegen. De Amerikaanse rente zit weer onder de 4%

 

 

De brede markt

  • De AEX eindigde 0,7% lager. Dat is redelijk in lijn met veel andere Europese beurzen, op de Duitse (-1%) en uiteraard de Italiaanse (-2,1%) na.
  • Met de onrust in de bankensector neemt de CBOE VIX-index (volatiliteit) toe: 1,7 punt erbij op 17,49.
  • Wall Street heeft er weinig zin in vandaag: S&P 500 en Dow ieder -0,9% en Nasdaq -1,3%.
  • De euro daalt met 0,5% naar 1,0953 dollar.
  • De goudprijs zakt met 0,5% naar $1.927,73 per troy ounce.
  • Ook het zwarte goud daalt. Voor een vat WTI -olie wordt nu 0,4% minder betaald dan gisteren, terwijl Brent 0,3% verliest.
  • Tot slot het digitale goud, bitcoin: deze koers stijgt met 1,8% naar $29.686,56.

Verder op het Damrak

Hierbij de drie grootste stijgers en dalers, waarbij vooral de koersval van Basic-Fit opvalt.

 

 

  • De koers van Ahold-Delhaize is aan de vooravond van de cijferpublicatie met 2% opgeveerd. Defensieve aandelen zijn vandaag in trek.
  • ABN Amro, dat eveneens de boeken opent, zag de koers met 1,5% dalen, in lijn met de sector.
  • De koersdaling van de derde cijferaar van morgen, Ebusco, is groter: 2%.
  • Galapagos voerde gisteren al de dalers aan met een koersverlies van 5,6%, en moest vandaag nog eens 3,4% inleveren na twee pijnlijke koersdoelverhogingen.
  • PostNL werd gisteren op het schild gehesen met een koersstijging van 9,5% na cijfers. Vandaag kwam er 0,1% bij en werd het bedrijf getrakteerd op twee koersdoelverhogingen.

Adviezen

Zoals gezegd moest Galapagos twee flinke koersdoelverlagingen incasseren en PostNL twee koersdoelverhógingen.

  • Galapagos: naar € 34,60 van € 41 en houden - RBC
  • Galapagos: naar € 36,40 van € 60,50 en houden - Morgan Stanley
  • PostNL: naar € 1,75 van € 1,40 en verkopen - Barclays
  • PostNL: naar € 1,80 van € 1,50 en houden - Jefferies

Agenda 9 augustus: cijfers ABN Amro, Ahold Delhaize en Ebusco

Woensdag staan de kwartaalcijfers van ABN Amro, Ahold Delhaize en Ebusco op de rol. In de VS is Disney aan zet. Verder worden de Chinese consumenten- en producentenprijzen en het vertrouwen van Amerikaanse MKB-ondernemers gepubliceerd.

  • Bij Ebusco is de verrassing er grotendeels af na de recente winstwaarschuwing. Het concern kampt namelijk met een grotere vertraging van de productie van elektrische bussen dan eerder was voorien, door een personeels- en materiaaltekorten. De koers is sinds het winstalarm met 4,3% gedaald, dus er is al de nodige pijn genomen. Ebusco is nu bezig de productiecapaciteit op te schalen met hulp van drie assemblagepartners. Mogelijk wordt hierover morgen meer duidelijk.
  • Analisten verwachten dat Ahold Delhaize morgen een hogere omzet, maar een lagere marge bekendmaakt. De consensustaxaties vindt u hier.

  • ABN Amro heeft de winst in Q2 op jaarbasis zien oplopen van €475 miljoen naar €570 miljoen, zo verwachten analisten. De rentemarge is naar verwachting opgelopen van 121 naar 163 basispunten: evenveel al in Q1. Wel zijn de voorzieningen voor oninbare leningen volgens de analistenconsensus fors opgelopen ten opzichte van Q1.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 10 mei Slotcall: AEX met nieuw record het weekend in en Tesla krijgt concurrentie op Wall Street 2
  2. 09 mei Beurs zoekt naar triggers: wordt dat Besi, Tesla of toch weer de Fed? 2
  3. 08 mei AEX houdt 900 punten waarschijnlijk niet vast, zorgen Ahold, Pharming en SBM voor spektakel? 2

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links