Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Dalend inflatiecijfer stuwt AEX richting de 800 punten

Slotcall: Dalend inflatiecijfer stuwt AEX richting de 800 punten

De AEX (+0,3%) lijkt niet meer te kunnen dalen. We openden nog ruim in het rood, maar al snel verbeterde het sentiment. Wat meehelpt, is dat de PCE Price index over juni is gedaald tot het laagste niveau in twee jaar. Het maakt duidelijk dat de consumenteninflatie afzwakt.

Het is algemeen bekend dat Fed-voorzitter Jerome Powell met grote interesse naar dit cijfer kijkt. Hoe lager de consumenteninflatie hoe groter de kans dat de Amerikaanse centrale bank zijn monetaire beleid versoepelt. Dit jaagt de beurskoersen aan.

Het is vooral Adyen (+4,6%) die de AEX de goede kant op wijst. Het betaalplatform kent een weging van 5,7% en is daarmee het op vijf na zwaarst wegende aandeel binnen de hoofdindex.

De echter zwaargewichten zijn overigens Shell (-1,3%), ASML (+0,0%) en Unilever (+0,6%). Het indexgewicht van deze drie fondsen varieert van 14% tot 16%. Verder liggen Chinese aandelen goed vandaag en dat komt Prosus (+4,4%) ten goede. De Zuid-Afrikaanse holding is zoals bekend grootaandeelhouder van Tencent.

Signify

Wie mij voorbeurs had verteld dat Signify bijna 4% hoger zou sluiten, had ik voor gek verklaard. De resultaten over het tweede kwartaal waren hondsberoerd en ook de outlookverlaging viel vies tegen. 

Waar het lichtbedrijf bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers nog hintte op een verbetering in de tweede jaarhelft, bleef deze positieve noot nu achterwege. Toch reageert de markt uiteindelijk positief.

De enige reden die wij hiervoor kunnen verzinnen, is dat de nodige ellende al in de koers zit verwerkt. Tegen een multiple van 8,4 keer de verwachte winst over boekjaar 2024 behoort Signify tot de laagst gewaardeerde aandelen van het Damrak.

Of deze lage waardering volledig terecht is, leest u in het onderstaande artikel.

 

Unibail Rodamco

Er valt op zich niet heel veel aan te merken op de halfjaarcijfers van Unibail-Rodamco-Westfield (''Unibail''). Het nog uitsluitend aan Euronext Parijs genoteerde fonds ziet ruimte de winstprognose voor geheel het jaar wat opwaarts bij te stellen.

Voor de winst per aandeel denkt het nu voor dit jaar aan de bovenkant van de range van €9,30-€9,50 uit te komen. De marktverwachting lag op €9,42. Helaas gaat het desinvesteringsprogramma wat minder voortvarend en juist daarmee zou het fonds de beurskoers mee kunnen opkrikken.

Nu reageerden beleggers gelaten op de cijfers. Wat wellicht meespeelt, is dat er nog geen duidelijkheid is over een eventuele dividenduitkering.

 

Ontex

Ontex (+2,6%) gold, en geldt overigens deels nog steeds, als klassieke turnaround-kandidaat. De Belgische luierfabrikant kwam enkele jaren geleden diep in de problemen door een te agressief overnamebeleid - betaald met geleend geld - in combinatie met een prijsexplosie van grondstoffen en energie.

De omstandigheden konden destijds met recht als een 'perfect storm' worden betiteld. Allicht dat de vorig jaar erg hard opgelopen inflatie niet te voorzien viel, maar de stap om flink wat overnames te plegen met geleend geld is echt een eigen bedrijfskeuze geweest van het toenmalige management.

Inmiddels zijn er goede vorderingen gemaakt met het terugkeren naar een gezonde bedrijfsvoering en dito balans. Toch is het bedrijf er nog niet. Hieronder leest u wat analist Martin Crum van het aandeel vindt.

 

Top 3 stijgers en dalers

Allfunds (+7,5%) wordt beloond voor zijn tweedekwartaalcijfers. Hier leest u de gehele analyse van analist Martin Crum.

 

Rentes

De rentes gaan vandaag omhoog. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier stijgt drie basispunten tot 2,82%.

  • Nederland: +3 basispunten (2,82%)
  • Duitsland: +2 basispunt (2,45%)
  • Italië: +1 basispunten (4,07%)
  • Verenigd Koninkrijk: +6 basispunten (4,37%)
  • Verenigde Staten: -3 basispunten (3,98%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: +2,7%
  • AEX deze maand: +2,8%
  • AEX dit jaar: +15,4%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +17,3%

 

Oranje boven

De AEX (+2,7%) is deze week de best presterende beurs van Europa. Technologie draait de klok en ook Unilever (+4,4%) kwam met puike resultaten langs. De Belgische beurs (-0,2%) is echter het slechtste jongetje van de klas. Het gehele jaar blijven onze zuiderburen al achter, al noteert de Bel20 year tot date een klein plusje van 2%.

 

AEX

ASMI (+12,2%) sluit deze week op een all time high. De outlook voor het derde kwartaal is zwak, maar er wordt voor het vierde kwartaal gerekend op verbetering. Bij de chippers wordt momenteel alles aangegrepen om de koersen hoger te zetten. Dit geldt daarentegen niet voor Philips (-8,7%). Het bedrijf stelde teleur met zijn orderintake en daarnaast is er nog geen duidelijkheid over eventuele schadeclaims uit de VS.

 

AMX

De cijferaars van deze week noteren bovenaan het linkerrijtje. Dan hebben we het over Allfunds (+8,0%), Signify (+7,3%), Aalberts (+5,2%) en Just Eat Takeaway (+4,2%). Hoewel, de grootste bleeder is het cijferende AMG (-18,5%). Beleggers reageren negatief op de outlookverlaging die de metalenspecialist gisteren doorvoerde.  

 

ASCX

Accsys (+17,0%) spuit omhoog. Een duidelijk aanwijsbare reden kan ik echter niet aanwijzen. Ebusco (-10,2%) stelt weer eens diep teleur en noteert rondom de laagste stand sinds de beursgang in oktober 2021. Verder zijn de bewegingen onder het kleine spul relatief beperkt.


Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan Kamp de vooruitblik.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Niels Koerts 28 juli 2023 21:43
    quote:

    bergen333 schreef op 28 juli 2023 18:22:

    "De rentes gaan vandaag richting het zuiden."

    Dan volgt een lijstje met stijgende rentes. Lijstje van gisteren zeker? Waarom zie je dat niet, Koerts?
    Wat slecht van mij zeg. Die twee zinnen waren van een andere slotcall.

    Ik heb het aangepast.

    Met vriendelijke groet,

    Niels
  2. speedy0070 29 juli 2023 20:05
    Zo zie je maar NIELS dat er oplettende mensen zijn. Wat betreft dalende inflatie VS zou ik maar op je tellen letten want de consument
    is de handen op de knip aan het houden. Niet in alle regios van de VS vandaar zwaar mistig om duidelijk beeld te hebben.
    Hetzelfde voor de werkeloosheids cijfers. En laten we niet vergeten de inmense instroom van ilegalen in de VS + asielzoekers + daklozen. En dat......KOST GELD!!! zeer veel geld!!! De rentes zullen drukken op alle schulden zoals hypotheken, persoonlijke kredieten
    enz. En..... wie in de VS heeft geen schuld??? Zijn er weinig hoor. Velen staan gewoon bankroet en de banken dreigen dus alles in het
    keeltje te krijgen. Ziet er echt niet fraai uit. Dus..... krediet crisis want de hebberige jongens hebben het nog niet geleerd. En vergeet nou maar je AI hype want voordat het werkelijk iets opbrengt is er al lang iets nieuws goedkoper makkelijker in gebruik. technologie raast door vandaag de dag wist je dat nog niet?? Wist je ook dat er elektrische autos zijn die minder dan 10.000 euros kosten? In china rijden ze er met bosjes!!! Wist je ook dat china zich voorbereid op de grootste industriele INVASIE in de geschiedenis?? geheel speciaal gericht op elektrische autos!! Dus.....Musk kan wel inpakken. Of.... zal enorme kortingen moeten gaan geven op zijn TESLA. Geloof dat de analisten een aantal jaren achter lopen en echt niet zien wat er echt gebeurd in deze wereld. Blijkt dus wel uit jullie zogezegde ANALYSES!!
    Zoals je ziet beste man ziet er echt niet rooskleurig uit voor europa of de VS en minder voor de auto industrie.
    Wat betreft Iphone die ik zelf nooit kocht het volgende: Er zijn merken die hetzelfde doen maar dan voor minder dan de helft van de prijs.
    Omdat ik geen reclame maak geef ik dus hier geen namen.
    Wat betreft Google: wist je ook dat je je computer nooit moet updaten? Ik heb zelf een windows 7 profesional, 64GB memory en 4
    terra ruimte op de schijf. Google doet er namelijk alles aan om informatie te roven.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links