Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Hele AEX kleurt bloedrood, en Midkap ook, behalve... Flow Traders

Slotcall 6 juli 2023: AEX eindigt met fors verlies

Wederom een verliesdag. Wat heet: de AEX-index kelderde met 2,1% en de Midkap zelfs met 2,6%. Dat zien we niet vaak.

'Havikse' Fed-notulen stemden beleggers somber: er zitten nog meer renteverhogingen in het vat. Het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP stemde ook niet vrolijk.

Er bleken vorige maand dubbel zoveel banen te zijn bijgekomen als verwacht: maar liefst 497.000 stuks, terwijl op 220.000 was gerekend. Dat lijkt goed nieuws, maar is het niet: het biedt de Fed ruimte voor verdere renteverhogingen. Morgen is de echte lakmoesproef: dan wordt het maandelijkse Non-Farm Payroll Report bekend gemaakt.

Flow stijgt tegen de stroom in

De hele AEX-index kleurde dieprood. Dat gold ook voor de Midkap, met uitzondering van één aandeel: Flow Traders, dat het juist moet hebben van dit soort dagen.

Het waren vooral de als rentegevoelig bekend staande techaandelen en cyclische aandelen die forse klappen kregen. Defensieve aandelen als KPN, Ahold, ASR, Unilever, Heineken en Wolters Kluwer, hielden de verliezen beperkt tot maximaal 1%.

Meer duiding van deze enerverende beursdag vindt u in dit artikel van onze beurscommentator Arend Jan Kamp. En alle koersen (ook historische) van aandelen, grondstoffen, valuta en nog veel meer vindt u terug in de IEX Markt Monitor.

Fed-notulen zijn duidelijk: rente gaat verder omhoog

De pijn lijkt vooral te zitten in de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve van 13 en 14 juni, die gisteravond werden gepubliceerd. Deze waren glashelder: de pauzeknop die vorige maand werd ingedrukt was tijdelijk. Er komen dit jaar nog meer renteverhogingen aan; waarschijnlijk twee.

Bij de laatste bijeenkomst waren er al beleidsmakers die liever hadden gezien dat de rente nogmaals omhoog zou gaan, omdat de inflatie nog steeds ver af staat van de doelstelling van 2% en de arbeidsmarkt nog steeds krap is (zoals vandaag nog eens is bevestigd).

Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group wordt de kans dat de rente al op 26 juli met een kwartje omhoog gaat momenteel ingeprijsd op een inmiddels bijna Noord-Koreaans percentage van 94%.

 

 

Bitcoin tikt hoogste niveau in ruim een jaar aan

De bitcoin heeft al een tijdje de wind in de zeilen. Hoewel het record van $69.000 van november 2021 nog lang niet in zicht is, is de koers YTD met maar liefst 83% omhoog geschoten.

Vandaag schoot de koers even door de grens van $31.500 heen, een niveau dat we al bijna dertien maanden niet meer hadden gezien.

De munt lijkt steeds meer salonfähig te worden, nu BlackRock opnieuw een aanvraag heeft gedaan om een ETF op de cryptomunt op de markt mogen te brengen. Van de 575 aanvragen die de vermogensbeheerder ooit heeft gedaan, is er slechts 1 afgewezen, dus de successrate is hoog.

... na enorme draai van BlackRock-CEO Larry Fink

Dat het BlackRock menens is, blijkt ook uit het interview van CEO Larry Fink met Fox Business, waarin hij zich in superlatieven uitliet over blockchaintechnologie en bitcoin.

Volgens Fink zou blockchaintechnologie weleens een disruptie in de financiële wereld kunnen veroorzaken, zoals ETF's dat ooit deden in de wereld van vermogensbeheer. Hij noemde bitcoin een 'internationale asset'. Blockchaintechnologie waar deze cryptomunt op is gebaseerd, maakt het mogelijk om razendsnelle transacties te doen en kan de kosten van financiële dienstverlening fors omlaag brengen omdat tussenpersonen overbodig worden gemaakt, zo doceerde hij.

Met de ETF wil BlackRock het voor beleggers goedkoper maken om in bitcoin te beleggen. 'Democratisering van de cryptohandel', noemt Fink dat.

Een opmerkelijke omslag. Vijf jaar geleden beweerde Fink nog dat bitcoin niet thuishoort in een reguliere beleggingsportefeuille en noemde hij de munt een 'index van geldwitwasserij'. Het kan dus verkeren.

Draaien halfjaarcijfers Alfen weer uit op een teleurstelling?

Voor Alfen was dit een dag om liever te vergeten. De fabrikant van laadpalen en smart grids heeft twee verkoopadviezen aan de broek hangen, van Jefferies en Van Lanschot Kempen. Banken zijn doorgaans niet scheutig met verkoopaanbevelingen, dus dat komt hard aan.

Ook IEX-analist Niels Koerts is sceptisch. 'Halfjaarcijfers Alfen draaien mogelijk opnieuw uit op een deceptie', luidt de kop van zijn vooruitblik op de cijfers van 23 augustus. Is de koersdaling van 34% dit jaar terecht? En is het verstandig om dit aandeel op de dip te kopen? Dat leest u in zijn uitgebreide analyse.

Donkere wolken Europa hangen boven Aperam

Ook Aperam (-4,4%) heeft een pijnlijke dag achter de rug. De koersdoelverlaging van Deutsche Bank valt niet lekker bij beleggers. Sowieso heeft het nogal cyclische bedrijf het zwaar, nu de Europese economie er zwak voor staat. Dat leidt tot dit soort koersdoelverlagingen.

Op 28 juli presenteert het bedrijf de halfjaarcijfers. Analist Peter Schutte blikt alvast vooruit. Ook op het dividend: is dat nog houdbaar?

Eindelijk: handel in Triodos-certificaten hervat

Het was een oefening in geduld voor bezitters van Triodos Bank-certificaten, maar gisteren konden ze dan eindelijk bij hun geld, via het nieuwe handelsplatform. De koers van €50 lijkt mee te vallen, hoewel dat natuurlijk schril afsteekt tegen de €84 die op de borden stond voordat de handel werd stilgelegd.

De handel in certificaten is erg dun, constateert analist Martin Crum. Er verwisselden slechts 20.000 stukken van eigenaar, terwijl er zo'n 14 miljoen uitstaan. En de animo om zich bij het handelssysteem aan te melden was ook laag. Hoe dit allemaal zit, kunt u lezen in deze update.

Oproep: heeft u vragen voor de IEX BeleggersPodcast?

Nog één nachtje slapen en dan is weer de laatste beursdag van de week. Dat betekent dat er weer een hagelnieuwe IEX BeleggersPodcast wordt opgenomen, waarin ook vragen van lezers aan bod komen.

Heeft u iets interessants dat u wilt voorleggen aan beurswatcher Arend Jan Kamp en analist Niels Koerts, laat dan een berichtje achter in de comments, onderaan dit artikel.

Wall Street duikt ook flink omlaag

Het zicht op nog meer renteverhogingen zet Wall Street vandaag fors lager. De techzware Nasdaq 100 kleurt vrijwel volledig rood. Hier zitten veel groeibedrijven tussen. Die zijn bovengemiddeld rentegevoelig, aangezien hun winsten verder in de toekomst liggen.

Meta houdt de schade beperkt (-0,4%). Het concern zette een concurrent van Twitter in de markt, Threads, dat in enkele uren al meer dan 10 miljoen gebruikers heeft.

Naast het veel sterker dan verwachte banenrapport van ADP kwamen ook twee inkoopmanagersindexen voor de diensten binnen. Deze verschilden van elkaar.

Het cijfer van ISM steeg van 50,3 in mei naar 53,9 in juni: veel beter dan de 51,3 die was verwacht. Het cijfer van S&P Global daalde van 54,9 naar 54,4. Maar beide indexen duiden nog steeds op groei, omdat ze boven de 50 punten uitkomen, het omslagpunt tussen groei en krimp.

... maar rentes gaan als een speer omhoog

Zulke grote uitslagen hebben we lang niet gezien. Het zicht op meer renteverhogingen geeft de lange rentes vleugels.

De Amerikaanse tienjaars rente doet nu ruim 4%. De tweejaarsrente ligt ruim een procentpunt hoger: 5,08%. Een omgekeerde rentecurve kan een voorbode zijn voor een recessie, maar deze situatie is al een jaar gaande.

De rente op de Duitse tienjaars Bund is ook fors gestegen, maar ligt nog een stuk onder de Amerikaanse rente.

  • Tienjaarsrente Nederland 2,98 (+17 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Duitsland 2,63% (+17 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Frankrijk 3,18% (+18 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Italië 4,36% (+22 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VS 4,06% (+ 14 basispunten)

De brede markt

  • De AEX kelderde vandaag met 2,1%. Dat is beter dan de DAX (-2,5%) en de CAC (-3%!), maar slechter dan de Bel20, die het verlies beperkt houdt tot 1,5%.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) zit in de lift: +2,6 punten naar 16,81. Nog geen reden tot paniek, maar wel iets om in de gaten te houden.
  • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 -1,1%, Dow 30 -1,3% en de Nasdaq -1,2%.
  • De euro stijgt met 0,16% en noteert nu 1,0873 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • De goudprijs neemt de lift naar beneden. Een troy ounce kost nu $1.909,79: 0,3% minder dan gisteren.
  • De olieprijzen hebben een baaldag. Voor een vat Brent wordt 1,5% minder betaald dan gisteren, terwijl WTI 1,4% goedkoper is geworden.
  • Bitcoin tikte even $31.500 aan, maar zette daarna een daling in. De munt staat nu 0,3% lager dan gisteren op $30.347,47.

Verder op het Damrak

Zoals gezegd geen beste dag voor Alfen. YTD is er al een derde van de koers afgegaan. De uitslagen bij de stijgers zijn een stuk kleiner.

  • Van Lanschot Kempen en Jefferies zijn niet bepaald positief over Alfen, en daar heeft de laadpalenproducent last van (-12,2%). Het aandeel is met afstand de grootste daler in de AMX.
  • Ook Euronext (-4,4%) lijkt te zijn afgestraft voor een adviesverlaging én forse koersdoelverlaging.
  • Azerion (+0,8%) lijkt te profiteren van het bericht dat Principion (het investeringsvehikel van de oprichters van Azerion) en LDA Capital hun putoptie-overeenkomst met betrekking tot het gamebedrijf hebben opgezegd.
  • B&S (-1,2%) heeft in KPMG een nieuwe accountant gevonden, maar veel impact op de koers heeft dit niet.
  • PostNL (+0,6%) heeft een call gehouden met analisten, vooruitlopend op de cijferpublicatie op 7 augustus. Wat hier exact is verteld, is niet bekend gemaakt. Maar volgens een analist van ING was het een mixed bag: herstel bij de pakketvolumes, minder voorzieningen om baanverlies op te vangen, maar nog wel de nodige ellende bij de posttak.
  • Aegon kondigde aan dat het aandeleninkoopprogramma van €1,5 miljard vandaag van start is gegaan. Het aandeel bleef in de ochtend als een van de weinig hoofdfondsen overeind, maar ging uiteindelijk toch voor de bijl: -0,9%.
  • Als de koers van Tencent onder druk staat, wordt ook grootaandeelhouder Prosus geraakt. Dat blijkt maar weer vandaag, nu Prosus 4,9% lager de dag uit is gegaan.
  • Sif (+0,6%) herstelde zich enigszins na het koersverlies van gisteren, dat volgde op het bericht dat de naderende claimemissie bijna is onderschreven.
  • Just Eat Takeaway nam gisteren al de lift naar beneden en daalt nog een eind door: -5,7%.

Adviezen

Gevoelige adviesverlagingen voor Alfen en Euronext en een forse koersdoelverhoging voor ASMI:

  • Alfen: naar €50 van €58 en verkopen - Jefferies
  • Alfen: koersdoel naar €50, koopadvies ingeruild voor verkoopadvies - Van Lanschot Kempen
  • WDP: Berenberg gaat het aandeel volgen, met een houdadvies en koersdoel van € 28
  • Euronext: naar €69 van €103, koersdoel omlaag van kopen naar houden - Deutsche Bank
  • Aperam: €48 van €53 en kopen - Deutsche Bank
  • ASMI: naar €425 van € 375 en kopen - Deutsche Bank
  • Shell: naar 2.800 pence van 2.900 pence en kopen - RBC
  • Shell: naar 3.100 pence van 3.000 pence en kopen - Jefferies

Agenda vrijdag 7 juli: Banen, banen, banen, maar hoeveel?

Morgen staan de consumptie van Nederlandse huishoudens en de Duitse industriële productie op het programma, maar die zullen voor kennisgeving worden aangenomen.

Hét cijfer waar de financiële markten op zijn gefocust is het Amerikaanse banenrapport over juni, dat om 14.30 uur Nederlandse tijd wordt gepubliceerd.

De Fed kijkt met belangstelling mee, want in tegenstelling tot de ECB heeft zij een dubbel mandaat: de bank streeft naast prijsstabiliteit ook naar volledige werkgelegenheid.

Daarmee gaat het crescendo, als we afgaan op de cijfers van ADP. Nu gaat van die cijfers geen voorspellende waarde uit, maar er kan wel een trend uit gedestilleerd worden.

Uit een peiling van Retinev blijkt dat economen rekening houden met een groei van 225.000 arbeidsplaatsen: minder dan de 339.000 banen die er in mei bij kwamen. De 82 voorspellingen liepen overigens wel sterk uiteen, van +110.000 banen tot 288.000 banen.

De werkloosheid zal naar verwachting dalen van 3,7% in mei naar 3,6%: nog keurig onder de grens van 4% van de Fed.

Blijkt de banengroei hoger te zijn dan verwacht, dan is goed nieuws waarschijnlijk slecht nieuws. Een gespannen arbeidsmarkt kan leiden tot looneisen en daarmee een loon-prijsspiraal in gang zetten. Ook heeft de Fed meer ruimte om de rente verder op te trekken zolang de arbeidsmarkt niet in zwaar weer zit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 18:20 Slotcall: AEX met nieuw record het weekend in en Tesla krijgt concurrentie op Wall Street
  2. 09 mei Beurs zoekt naar triggers: wordt dat Besi, Tesla of toch weer de Fed? 2
  3. 08 mei AEX houdt 900 punten waarschijnlijk niet vast, zorgen Ahold, Pharming en SBM voor spektakel? 2

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Troef 6 juli 2023 20:22
    Vraag voor de IEX beleggersPodcast. Kunnen jullie kort de voordelen van een premium abonnent uitleggen.
    Ik zie de zin: Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
    Als ik een premium artikel lees staat er altijd aan het slot de volgende zinnen.

    Koersdoel en advies hebben betrekking op een periode van 12-18 maanden. Dit artikel mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies. Voor meer informatie, zie de volledige disclaimer. Heeft u naar aanleiding van deze analyse een vraag aan de auteur? Stuur een mail naar beleggersdesk@iexgroup.nl.

    In welk kader moet ik dan de "zogenaamde" kooptips zien als deze disclamer erbij staat of staat die er bij kooptips niet bij?
  2. Contraire Zwartkijker 6 juli 2023 20:56
    Die disclaimer geeft gewoon aan dat je erg veel risico neemt als je de adviezen wel serieus neemt.
    De terminologie van de adviezen klopt niet met de bedoeling van de disclaimer. Als je de adviezen wel volgt, omdat je ervan uitgaat dat dit logisch is omdat je fors betaalt , maar je vervolgens fors verlies hebt, dan heb je best basis voor een zaak bij kifid oid.
  3. Rattovic 6 juli 2023 21:31
    Podcast:

    Allereerst, wat heerlijk om iedere week zo het weekend in te gaan!!
    www.telegraaf.nl/financieel/562465828...
    Vandaag stond dit artikel in de Telegraaf. Consumenten kiezen vaker voor het huismerk dan het dure A-merk.

    Weten jullie welke beursgenoteerde bedrijven er zijn die juist in de huismerken actief zijn? Ik ken alleen Ontex namelijk. En misschien een tipje voor een interessant aandeel om te kopen?
  4. Putten 6 juli 2023 22:52
    Vraag voor Niels: enkele weken geleden was je in de podcast (5 mei) zeer positief over Signify en had je zelfs een positie ingenomen. Van de week publiceerde je een update waarin stond dat je geen positie (meer) hebt. Wat is er in deze (korte) tijd veranderd wat je heeft doen besluiten om Signify te verkopen?
  5. forum rang 4 StoplossBurner 7 juli 2023 00:16
    Vraag voor podcast; er wordt veel aandacht besteed aan gespreid inleggen, zowel qua tijd als aandelenkeuze. Echter ben ik vooral benieuwd hoe je het risico en rendement bij het afbouwen van je vermogen in je pensioenfase zo goed mogelijk beheerd? En hoe past dat in de Nederlandse fiscale mogelijkheden in de afbouwfase van je pensioen(beleggings)rekening?
  6. Zelfde kapsel als Niels 7 juli 2023 08:57
    quote:

    Putten schreef op 6 juli 2023 22:52:

    Vraag voor Niels: enkele weken geleden was je in de podcast (5 mei) zeer positief over Signify en had je zelfs een positie ingenomen. Van de week publiceerde je een update waarin stond dat je geen positie (meer) hebt. Wat is er in deze (korte) tijd veranderd wat je heeft doen besluiten om Signify te verkopen?
    Of is dit een vergissing dat Niels nog wel long zit. Kan me niet voorstellen dat hij ons een strong buy advies geeft en dan zelf verkoopt
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links