Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vastgoed stampt de bodem aan, nog even geduld

Vastgoed stampt de bodem aan, nog even geduld
Beeld: iStock

Tijdens het seminar op de IEX Beleggersdag, afgelopen vrijdag, hebben collega Wouter Slot en ik de huidige stand van de economie in kaart gebracht aan de hand van de vierjarige business cycle.

Aan het begin van een nieuwe economische cyclus doen sommige sectoren het beter dan andere. Hoe zit dat nu met vastgoed?

Volgens de business cycle zou vastgoed binnenkort een plekje in de portefeuille moeten innemen. Deze keuze hebben wij uiteraard getoetst aan de hand van de technische plaatjes. Maar technisch staan de seinen voor vastgoed nog niet op groen; wel zien we dat de bodem wordt aangestampt.

De vastgoedsector heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. Was er eerst het coronavirus met winkelsluitingen en faillissementen, afgelopen jaar heeft de hoge rente flink huisgehouden. De door centrale banken sterk verhoogde rentes hebben de vastgoedmarkten snoeihard geraakt.

Deze keer bespreek ik in de beleggingscategorie vastgoed:

  • Euro Stoxx Real Estate sectorindex
  • MSCI World Real Estate index
  • zwaargewicht Vonovia
  • het grootste beursgenoteerde vastgoedfonds in Nederland Unibail-Rodamco-Westfield
  • Wereldhave

Europese vastgoedsector lijkt te bodemen

De Euro Stoxx Real Estate sectorindex volgt het koersverloop van de Europese vastgoedmarkt. Deze index heeft het de afgelopen anderhalf jaar niet makkelijk gehad: de beurswaarde is nagenoeg gehalveerd. Hoewel het patroon met lagere toppen intact is, lijkt de druk thans af te nemen. 

Dit wordt bevestigd nu de RSI-indicator hogere koersbodems heeft gevormd. Dit geeft positieve divergentie aan. De RSI-indicator is op de onderste helft van de grafiek afgebeeld.

Belnagrijk is dat de koers nu pas op de plaats maakt en bovendien de correctieve fase heeft verlaten. Dit signaleert bodemvorming.

De weerstand ligt rond 158,55 (top van 3 februari). Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Europese vastgoedsector laat nog wel een neerwaarts verloop zien. Ook beweegt de koers onder de 200-dagenlijn. Deze combi wijst op een negatieve technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Europese vastgoedsector minder presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van de Europese vastgoedsector met dat van het marktgemiddelde.

Conclusie: de negatieve technische conditie is nog niet opgeheven. Wel wijzen stabilisatie van de koers en de RSI-indicator op bodemvorming. 


Wereldwijd vastgoed lijkt technisch bezien te verbeteren

De MSCI World Real Estate-index volgt het koersverloop van de wereldwijde vastgoedmarkt. Deze index wordt genoteerd in dollars.  De index lijkt binnen de dalende trend rond $185,70 de eerste hogere bodem te vormen. Dit signaleert een technische verbetering.

Voor verdere verbetering is het zaak dat de MSCI World Real Estate-index uit de dalende trend weet te breken. Pas bij een doorbraak en slotstand boven weerstand $199,52 (top van 28 april) klaart de lucht helemaal op. 

Na een uitbraak boven weerstand $199,52 wordt $220,74 het volgende opwaartse koersdoel. De steun ligt rond $185,70 (bodem van 24 maart). 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de wereldwijde vastgoedsector minder presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van de MSCI World Real Estate-index met dat van het marktgemiddelde.

Conclusie: nog steeds een negatieve technische conditie.  Maar de eerste hogere bodems wijzen op bodemvorming. Wordt de komende maanden interessanter. 


Vonovia maakt pas op de plaats

Het Duitse vastgoedbedrijf Vonovia SE  is een van de grootste woningverhuurders in Europa. Het bedrijf heeft een portefeuille van residentieel vastgoed, met de nadruk op woningen. 

De koers van Vonovia is sinds eind 2021 hard teruggevallen. Ook dit jaar presteert Vonovia ondermaats; het fonds heeft ruim 12% van zijn beurswaarde verloren. De dalende trend lijkt ten einde, nu er rond €16,24 een mogelijke hogere bodem wordt gevormd. 

De koersuitslagen tussen steun €16,24 (bodem van 2 juni) en weerstand €19,90 worden steeds kleiner. Wacht een uitbraak uit deze driehoek af.

Wees erop alert dat de indicatoren nog op rood staan: 

  • Bij Vonovia SE laat de 200-dagenlijn een negatief verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer.
  • De zwakke B.O.B.-indicator (glooiende blauwe lijn) suggereert dat Vonovia SE achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel Vonovia


Unibail-Rodamco-Westfield oogt iets minder negatief

Unibail-Rodamco-Westfield, het grootste beursgenoteerde vastgoedfonds in Nederland, is gespecialiseerd in winkelcentra en commercieel vastgoed.

Unibail-Rodamco-Westfield komt er technisch bezien wat beter bij te liggen nu de correctieve (dalende) fase wordt afgebroken. Een herstel richting weerstand €63,07 (gevormd op 3 februari) sluiten we niet uit. Belangrijk is dat steun €42,06 (bodem van 2 juni) intact blijft. 

Ook bij Unibail-Rodamco-Westfield staan de indicatoren nog op rood:

  • Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie.
  • De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Unibail-Rodamco-Westfield minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Unibail-Rodamco-Westfield met dat van het marktgemiddelde.

Aandeel Unibail-Rodamco-Westfield


Wereldhave

Wereldhave beweegt in horizontale richting tussen steun €13,30 (bodem van 12 mei) en weerstand €15,19 (top van 21 april). Wacht op nieuwe technische signalen. De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid verschaffen omtrent het verdere koersverloop. 

Bij Wereldhave laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een neerwaartse draai zien Dit signaleert een verzwakking in de technische omstandigheden. 

De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat Wereldhave achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel Wereldhave

 

Start van nieuwe golfbeweging vierjarige business cycle

De onderstaande grafiek laat een geïdealiseerd voorbeeld zien van de economische groeicyclus. De sinuscurve (rode lijn) geeft het pad van economische groei en/of krimp weer. De zwarte gestippelde horizontale lijn onderscheidt periodes van groei en krimp (lees verder onder de grafiek).

Het wordt steeds duidelijker dat de business cycle thans aan het begin van een nieuwe fase staat. Dat wil zeggen dat de vorige golfbeweging volledig afgelopen is en dat een nieuwe cyclus op het punt staat te starten (of mogelijk net gestart is).

Deze situatie treedt op als de economische krimp voorbij is, de inflatie afneemt, de rente stagneert en er signalen komen dat de economie weer aantrekt.

Aandelen worden steeds interessanter

Zowel de vierjarige business cycle als de technische plaatjes geven aan dat aandelen steeds interessanter worden. In een vorige blog heb ik de sectorrotatie besproken; vandaag is vastgoed aan de beurt. In een volgende blog zal ik obligaties bespreken. Wanneer worden vastrentende waarden, dus obligaties, weer interessant om in te beleggen?Vierjarige business cycle


Vierjarige business cycle (grafische weergave)

Over een langdurige periode van meer dan 100 jaar kunnen we constateren dat de geschiedenis zich steeds herhaalt. We zien namelijk dat de economie tijdens een complete cyclus altijd dezelfde volgorde van gebeurtenissen en ontwikkelingen op de financiële markten laat zien.

Voor de vierjarige business cycle beoordelen we alle financiële markten gecombineerd, zoals rente, aandelen, vastgoed en grondstoffen. Aan de hand van de koersontwikkelingen proberen we vervolgens te achterhalen wat de gecombineerde markten voorspellen ten aanzien van economische groei en/of krimp.

Het komt erop neer dat tijdens een periode van economische krimp staatsleningen in prijs stijgen (de rente daalt dan dus). Tijdens economische groei daarentegen staan aandelen en grondstoffen juist in de belangstelling. Dan zijn staatsleningen doorgaans minder geschikt om in te beleggen.

Period of fame

Zo heeft binnen een vierjarige business cycle elke beleggingscategorie zijn eigen period of fame. Het verleggen van de aandacht van de ene beleggingscategorie naar de andere, op basis van de golfbeweging van deze cyclus, is dan ook van groot belang voor het uiteindelijk beleggingsresultaat.

De vierjarige business cycle maakt het mogelijk om draaipunten te identificeren voor verschillende financiële en economische indicatoren. Deze zijn op hun beurt maatgevend voor de vraag waarin te beleggen: in obligaties, aandelen, vastgoed, grondstoffen of cash.

Een langetermijnbelegger zou thans in aandelen moeten beleggen. Ook in de afgelopen maanden heb ik hier in deze column meerdere malen op gewezen, maar dan vanuit een technische invalshoek.

Op basis van de vierjarige business cycle blijven ook grondstofgerelateerde beleggingen in aanmerking komen voor langetermijnposities, evenals vastgoed.

Geïdealiseerde beleggingsstrategie

Kort samengevat kan bij het volgen van de vierjarige business cycle de volgende beleggingsstrategie interessant zijn. Ik wil benadrukken dat deze  keuzes zijn geïdealiseerd en beslist geen dwingend beleggingsadvies vormen. Wij adviseren nadrukkelijk om altijd contact op te nemen met uw beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.

Grafisch is de cyclus in zes stukken (fases) onderverdeeld.

Fase I:

  • Aandelen, vastgoed en grondstoffen mijden
  • Posities in obligaties aanhouden

Fase II:

  • Posities in aandelen opbouwen, juiste sectoren kiezen
  • Posities in vastgoed opbouwen
  • Posities in obligaties aanhouden (omruilen van staats- in bedrijfsleningen)
  • Voorzichtig met grondstoffen

Fase III:

  • Posities in aandelen en vastgoed uitbreiden
  • Posities in obligaties: looptijden verkorten
  • Posities in grondstoffen opbouwen

Fase IV:

  • Posities in aandelen en vastgoed aanhouden
  • Posities in obligaties afbouwen
  • Posities in grondstoffen uitbreiden

Fase V:

  • Posities in aandelen en vastgoed afbouwen
  • Obligaties mijden
  • Posities in grondstoffen aanhouden

Fase VI:

  • Aandelen, vastgoed mijden
  • Posities in grondstoffen afbouwen
  • Cash en obligaties aanhouden

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in kunt stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

181 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 6 juli 2023 08:14
    Europeanen zakken sneller dan de Amerikanen.
    Amerikaanse futures staan op hetzelfde niveau als gisteren.
    Euro Stoxx future verder gezakt. Dat gaat aardig hard naar beneden daro.
    Real Estate. Unibail. Ik zou zeker wachten. Ze gaan naar hun top een dezer dagen,
    wellicht al getopt. Eerst de correctie daar afwachten. Kan flink zakken.
    Real Estate loopt niet lekker. En dat gaat met Grote Getallen. Dus kan er van alles
    gebeuren, van faillissement tot een flinke aandelen emissie tot een flink herstel.
    Zolang ze eerst moeten corrigeren hangen de 1e twee in de lucht. Pas daarna kunnen we aan een flink herstel denken als ze de correctie goed overleven.

    Chinese Empire laat zien dat er niet met ze te sollen valt, daar kunnen Westerse beurzen niet tegen. Helaas voor u. Er zijn veel te veel Macro Economische omstandigheden die flink gaan veranderen met flinke gevolgen voor de Westerse beurzen. Uw financieel systeem heeft ook nadelen.

    Steeds meer kans op meer rood. Overal.
  2. forum rang 5 Zonnestraal 6 juli 2023 08:21
    quote:

    adritromp schreef op 6 juli 2023 08:02:

    Hoppa, en mijn 1e shorts mooi in de plus, stop gezet op 1.65( gekocht 1.58)
    Goedemorgen allen,

    Gefeliciteerd Adri met je winst alvast van vandaag. Hopelijk komen er nog meer winsten bij. Het wordt eens tijd dat het een keer gaat dalen maar het is ook maar minimaal. Stock123 gelooft nog steeds in een behoorlijke stijging en kan dat wel waarderen dat hij zo overtuigd ervan is net als Shortie die denkt dat er een flinke correctie komt. Zo zie je maar weer dat er een hoop meningen zijn en een hoop visies. Ik denk zelf ook dat alle indexen te veel zijn opgelopen als je dat zet tegenover alle data en economische vooruitzichten. Dan staan er een hoop seinen in rood. De hangseng index daalde vandaag ongeveer 3%. Ik mag hopen dat ook de AEX en DAX deze dalingen op dagbasis kan laten zien want een hoop slecht nieuws van de afgelopen dagen/weken is volgens mij nog niet ingeprijst. Zeker als je ziet hoe de indexen er 3 jaar geleden bij stonden met gratis geld en een economische groei. Hoe kan je als index op dit moment ongeveer op hetzelfde niveau staan?
  3. forum rang 5 Zonnestraal 6 juli 2023 08:58
    quote:

    Doptieman schreef op 6 juli 2023 08:53:

    Heel even 781 en wie gooit die AEX teller ineens weer 15 punten naar beneden in 1.5 dag?
    en waarom ? Rondje geld ophalen waarschijnlijk maar nu weer aan
    de onderkant.....!! Gewoon strak berekende Poppenkast dat AEX nivo meer niet helaas.
    Wel weer goedkope indexcalls..... Ciao...
    Nou vandaag mag het best eens 20 punten dalen. Even pas op de plaats want deze standen zijn te hoog
  4. forum rang 6 Newg77 6 juli 2023 09:17
    aex ff weer terug ff de verbanden met 50 en 100 daags
    2001-2002
    2007-2008
    2015-2016 poging tot
    2022-2023 50 daags penetreert 100 daags nog ff een keer bij een lagere 2e top maar 100 daags raakt vermoeid

    ik zeg tijd voor 688 binnenkort
    en als de rentes weer dalen en de printer aangaat is aex 1000-1500 geen probleem
    proost
181 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links