Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vierjarige business cycle: meer dynamiek in aandelen

Vierjarige business cycle: meer dynamiek in aandelen

Op de IEX Beleggersdag, afgelopen vrijdag, hebben collega Wouter Slot en ik een seminar gegeven over de kansen voor de tweede helft van 2023. Een van onze opvallendste conclusies is dat er de komende maanden meer risico genomen mag worden. Met andere woorden: posities in aandelen mogen uitgebreid worden. 

Concrete koopaanbevelingen

In het seminar hebben Wouter en ik enkele concrete beleggingsaanbevelingen gedaan, zowel in beursindextrackers als over sectorindextrackers. Vandaag bespreek ik die koopaanbevelingen op de Nederlandse beurs (VanEck Vectors AEX ETF) alsmede onze tip in Europese aandelen (iShares EuroStoxx 50 ETF). Onze aanbevelingen in de interessantste sectoren bespreek ik in een ander artikel, later deze week.

Vierjarige business cycle neigt weer omhoog

De belangrijkste grafiek die Wouter en ik hebben besproken is die van de vierjarige business cycle. Deze geeft namelijk aan dat we ons aan het begin van een nieuwe economische cyclus bevinden. Naar verwachting komt er meer dynamiek in de economie en worden aandelen interessanter. 

Technisch bezien wordt dit bevestigd door de grafieken van de grote aandelenmarkten. Zoals gezegd bespreek ik vandaag onze concrete tips in aandelentrackers. Later deze week zal ik terugkomen op de meest interessante individuele sectoren. Aan het einde van dit artikel leg ik de vierjarige business cycle onder de loep.

Tracker op de Nederlandse beurs

De AEX-index staat op het punt om uit te breken. Op de Beleggersdag hebben we de VanEck Vectors AEX ETF getipt. Deze tracker volgt het koersverloop van de AEX. Technisch  wordt het plaatje steeds beter, zeker nu er hogere bodems worden gevormd. Beleggers durven bij correcties op steeds hogere niveaus in te stappen.

De steun van deze tracker bevindt zich rond €74,11 (bodem van 5 mei) en de weerstand rond €77,97 (top van 19 mei). Een doorbraak en slotstand boven de weerstand is noodzakelijk om de neutrale trend opwaarts te verlaten. In dat geval mogen hogere koersen verwacht worden. Na een uitbraak boven weerstand €77,97 wordt €83,28 (top van eind 2021) het volgende opwaartse koersdoel.

Eventuele beschikbare cash zou benut kunnen worden om langlopende posities op de Nederlandse beurs aan te gaan, dan wel uit te breiden. De VanEck Vectors AEX ETF biedt hiervoor een mogelijkheid. 

VanEck Vectors AEX ETF


Tracker in Europese aandelen

Op de Beleggersdag hebben we ook de de iShares EuroStoxx 50 ETF  getipt. Technisch ligt deze tracker er prima bij. 

In de recente correctie vormde de iShares EuroStoxx 50 ETF rond €150,54 al een hogere pullbackbodem binnen de stijgende trend.

Omdat de koers met deze hogere bodem boven de voorgaande top (van eind 2021) wist te blijven, is het positieve technische beeld bevestigd. Er ligt steun op €150,54 (bodem van 2 juni). Rond €188,69 ligt het eerste berekende koersdoel. 

De stijgende 200-dagenlijn van de EuroStoxx 50 ETF bevestigt een positieve technische conditie.

Eventuele beschikbare cash zou aangewend kunnen worden om langlopende posities in de iShares EuroStoxx 50 ETF aan te gaan, dan wel uit te breiden.

iShares EuroStoxx 50 ETF


Verschillen tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF 

Voor Nederlandse beleggers zijn er twee belangrijke aanbieders in trackers, te weten iShares en VanEck. Het is goed om te weten dat je met trackers te maken kan hebben met dividendlekkage. Dat gaat over het gedeelte van de buitenlandse dividendbelasting dat de beheerders van de ETF niet meer terug kunnen krijgen uit het buitenland.

Beide aanbieders, iShares en VanEck, hanteren dezelfde kosten, spreiding en tracking error. Ook keren ze beide het dividend één keer per kwartaal uit. Het grote verschil tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF is de dividendlekkage. De iShares AEX ETF heeft een dividendlekkage van gemiddeld 0,26%. De VanEck AEX ETF kent geen dividendlekkage. Laat u hierover goed informeren door uw beleggingsadviseur. 

Begin van nieuwe golfbeweging vierjarige business cycle

De onderstaande grafiek laat een geïdealiseerd voorbeeld zien van de economische groeicyclus. De sinuscurve (rode lijn) geeft het pad van economische groei en/of krimp weer. De zwarte gestippelde horizontale lijn onderscheidt periodes van groei en krimp (lees verder onder de grafiek).

Het wordt steeds duidelijker dat de business cycle thans aan het begin van een nieuwe golfbeweging staat. Dat wil zeggen dat de vorige cyclus volledig voorbij is en dat een nieuwe cyclus op het punt staat te starten (of mogelijk net gestart is). Deze situatie treedt op als de economische krimp voorbij is, de inflatie afneemt, de rente stagneert en er signalen gaan komen dat de economie weer aantrekt.

Aandelen worden steeds interessanter

Zowel de vierjarige business cycle als de technische plaatjes geven aan dat aandelen steeds interessanter worden. 

Aandelen hebben het proces van bodemvorming achter zich gelaten en tenderen nu weer opwaarts. Zeker nu de AEX op het punt staat de laatste horde rond 777 punten te slechten, wordt de lucht boven de markt opengebroken. Datzelfde geldt voor de Eurostoxx 50-index. Eventuele nog beschikbare cash zou aangewend kunnen worden om langlopende aandelenposities uit te breiden.

In volgende artikelen zal ik sectorrotatie, vastgoed en obligaties bespreken:

  • In welke sectoren mogen de komende tijd de beste rendementen verwacht worden?
  • Is de bodem in vastgoed al voldoende aangestampt?
  • Wanneer worden vastrentende waarden, dus obligaties, weer interessant om in te beleggen?

Vierjarige business cycle

 

Vierjarige business cycle (grafische weergave)

Over een langdurige periode van meer dan 100 jaar kunnen we constateren dat de geschiedenis zich steeds herhaalt. We zien namelijk dat de economie tijdens een complete cyclus altijd dezelfde volgorde in gebeurtenissen en ontwikkelingen op de financiële markten laat zien.

Voor de vierjarige business cycle beoordelen we alle financiële markten gecombineerd, zoals rente, aandelen, vastgoed en grondstoffen. Aan de hand van de koersontwikkelingen proberen we vervolgens te achterhalen wat de gecombineerde markten voorspellen ten aanzien van economische groei en/of krimp.

Het komt erop neer dat tijdens een periode van economische krimp staatsleningen in prijs stijgen (de rente daalt dan dus). Tijdens economische groei daarentegen staan aandelen en grondstoffen juist in de belangstelling. Dan zijn staatsleningen doorgaans minder geschikt om in te beleggen.

Period of fame

Zo heeft binnen een vierjarige business cycle elke beleggingscategorie zijn eigen period of fame. Het verleggen van de aandacht van de ene beleggingscategorie naar de andere, op basis van de golfbeweging van deze cyclus, is dan ook van groot belang voor het uiteindelijk beleggingsresultaat.

De vierjarige business cycle maakt het mogelijk om draaipunten te identificeren voor verschillende financiële en economische indicatoren. Deze zijn op hun beurt maatgevend voor de vraag waarin te beleggen: in obligaties, aandelen, vastgoed, grondstoffen of cash.

Zoals hierboven is aangegeven zou een langetermijnbelegger thans in aandelen moeten beleggen. Ook in de afgelopen maanden heb ik hier in deze column meerdere malen op gewezen, maar dan vanuit een technische invalshoek.

Op basis van de vierjarige business cycle blijven ook grondstofgerelateerde beleggingen in aanmerking komen voor langetermijnposities, evenals vastgoed.

Geïdealiseerde beleggingsstrategie

Kort samengevat kan bij het volgen van de vierjarige business cycle de volgende beleggingsstrategie interessant zijn (let op: deze keuzes zijn geïdealiseerd en vormen beslist geen dwingend beleggingsadvies). Grafisch is de cyclus in zes stukken (fases) onderverdeeld.

Fase I:

  • Aandelen, vastgoed en grondstoffen mijden
  • Posities in obligaties aanhouden

Fase II:

  • Posities in aandelen opbouwen, juiste sectoren kiezen
  • Posities in vastgoed opbouwen
  • Posities in obligaties aanhouden (omruilen van staats- in bedrijfsleningen)
  • Voorzichtig met grondstoffen

Fase III:

  • Posities in aandelen en vastgoed uitbreiden
  • Posities in obligaties: looptijden verkorten
  • Posities in grondstoffen opbouwen

Fase IV:

  • Posities in aandelen en vastgoed aanhouden
  • Posities in obligaties afbouwen
  • Posities in grondstoffen uitbreiden

Fase V:

  • Posities in aandelen en vastgoed afbouwen
  • Obligaties mijden
  • Posities in grondstoffen aanhouden

Fase VI:

  • Aandelen, vastgoed mijden
  • Posities in grondstoffen afbouwen
  • Cash en obligaties aanhouden

Ik wil nogmaals benadrukken dat de bovenstaande keuzes zijn geïdealiseerd en beslist geen dwingend beleggingsadvies vormen. Wij adviseren nadrukkelijk om altijd contact op te nemen met uw beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in kunt stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 4 juli 2023 08:26
    Goedemorgen,

    die ETF's kunnen een vaste waarde zijn in de porto maar de VanEck AEX ETF koop ik toch liever op een lager niveau, ze betalen ieder kwartaal dividend uit maar voor 100 stuks betaal je nu ruim 7000 euro, is wel geschikt voor beleggers met een ruime horizon die ieder kwartaal dividend kunnen bijschrijven.

    Je kan ze natuurlijk ook gestaffeld bijkopen wanneer het meezit met de financiën.
  2. forum rang 6 ttroo 4 juli 2023 08:47
    U waardeert meer risico's als flink hogere aandelen waarden. Opvallend.
    Macro Economisch meteen nieuws op de 1e nieuwe beursdag in het nieuwe jaar.
    New Empire China Strikes Back!
    Amerika - Old Empire kan niet achter blijven. Ze moeten reageren. Anders zijn ze een empire-tje geworden.
    U heeft Tesla al weken lang hoger gezet en u werd gisteren extra wild boven op al die weken lang hoger gezette koers. Uiteindelijk een 20.000 hogere deliveries, maar wel tegen een flink lagere prijs.
    Snelle berekening. 20.000 * $50.000 = $1.000.000.000 meer revenue. Hoeveel netto marge. 10%?
    is dan $100.000.000 extra winst. Mwah. Dan waardeert u zelfs dat op uw wilde dag als mega veel.
    U waardeert meer risico's als flink hogere aandelen waarden. Opvallend. Dat had ik al gezegd.
    Want u kijkt toch vooruit met uw aandelen? Hoeveel gaan ze dit kwartaal afzetten en in het komende kwartaal en tegen welke prijs? De concurrentie groeit sneller in aantallen (niet iedereen), maar er is en blijft concurrentie in modellen en in prijzen. Niettemin een 466.000 Tesla's verkopen blijft een prima prestatie. Ook in Nederland, waar ze klagen dat hun soep blikje met 20 euro centen stijgen gingen de Tesla's aan kop. Opvallend. En doet u eens wat aan die hobbels op uw snelwegen. Wilt u uw land minder vlak maken op uw snelwegen?

    Dinsdag. Gisteren geen overtuigende stieren dag. Maar vooruit. Er zit nog wellicht wat in het vat. Te veel rood gaat de Correctie starten. En dat wordt tijd. Overal en iedereen ligt hoog. En de pijn wordt Erg Groot.
    U waardeert een Appel op $3 trillion terwijl ze u de slechtste positie geven in de afgelopen 3 a 5 jaren.
    U houdt van risico. Maar dat wisten we al. Stel een Apple zakt een 20% of zelfs een 40%. Dan zijn er al een aantal failliet. Maar het is niet alleen een Apple, het zijn vele aandelen, vele Real Estate, vele Loans en vele niet liquide bezittingen die veel in elkaar gaan zakken. Dat kunt uw Schuld Systeem niet hebben.

    TTROO begint licht positief te worden over olie en gas. Wellicht nog een maandje of 2 door sukkelen en dan kan de Boom daar beginnen. Marcro Economisch komt er nog veel meer aan. Tot aan de winter genoeg Macro Economische veranderingen. Germanium. U dacht wellicht aan Geraniums. Nu begrijpt u waarom u achter de Geranums ziet en niet achter de Germaniums. Het scheelt een Letter, de Letter M, u weet wel van die snelle hap, die nu nog goed draait op Wall Street, maar oppassen voor een reversal down is, maar een letter kan heel veel verschil opleveren. Want de ene levert u zuurstof, de andere levert u een pace maker.
  3. forum rang 5 adritromp 4 juli 2023 08:56
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 4 juli 2023 08:26:

    Goedemorgen,

    die ETF's kunnen een vaste waarde zijn in de porto maar de VanEck AEX ETF koop ik toch liever op een lager niveau, ze betalen ieder kwartaal dividend uit maar voor 100 stuks betaal je nu ruim 7000 euro, is wel geschikt voor beleggers met een ruime horizon die ieder kwartaal dividend kunnen bijschrijven.

    Je kan ze natuurlijk ook gestaffeld bijkopen wanneer het meezit met de financiën.
    Dat is idd een beste prijs voor een ETF.
    Ik koop Vaneckmorningstar diveloped markets
    Dividend leaders. Die zit op de helft, dan kan ik er iedere maand tenminste een aantal van kopen
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 4 juli 2023 09:20
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 4 juli 2023 08:26:

    Goedemorgen,

    die ETF's kunnen een vaste waarde zijn in de porto maar de VanEck AEX ETF koop ik toch liever op een lager niveau, ze betalen ieder kwartaal dividend uit maar voor 100 stuks betaal je nu ruim 7000 euro, is wel geschikt voor beleggers met een ruime horizon die ieder kwartaal dividend kunnen bijschrijven.

    Je kan ze natuurlijk ook gestaffeld bijkopen wanneer het meezit met de financiën.
    Ik heb zelf de iShares core EURO Stoxx 50 UCITS die doen nu € 45,27 die o.a. AB Inbev, Adyen, Ahold Delhaize, ABN Amro, ASML, ING en vele andere belangrijke Europese aandelen in het fonds hebben, kortom een behoorlijk gespreid mandje aandelen.
    Zo heb je met deze ETF behoorlijke sterke aandelen met een goede risico spreiding en een totaal dividend van ongeveer € 1.00 of meer wanneer onderliggende bedrijven goed presteren.
    Dus wanneer je geen tijd of zin hebt om al die aandelen te volgen is zo'n ETF een goed alternatief en het risico beperkt, de opbrengst is weliswaar minder maar de fondsmanagers en het beheer moeten natuurlijk ook betaald worden.

    Uiteraard kan je ze ook na een correctie kopen en voor de koerswinst en het dividend gaan.
  5. forum rang 6 MD2018 4 juli 2023 09:31
    quote:

    Bulletje Rozenwater schreef op 4 juli 2023 08:54:

    Wat mij betreft zitten we in fase VI, maar goed, heb er ook niet voor doorgeleerd zoals Royce.
    Ik zie het eerder ook als eind V begin VI waarin de daling naar beneden veel harder kan gaan. Want we weten dat de inflatie ook een 'seizoens' patroon heeft... dus na de zomer zal deze weer hard door stijgen.

    Verder vergeten we dat de inflatie YoY wordt gerapporteerd... ja dus een als voorbeeld een lage 4% in bv Jul is eigenlijk 10.3% (jul 2022) en daarboven op nog een 4%.... Dus dalende inflatie...

    Deze maand zullen de banken ook denk hun voorzieningen moeten ophogen voor faillissement. MKB gaat een klap krijgen want er moet nog veel van de NOW worden terug betaald en let maar op gaat niet gebeuren dus meer faillissementen.

    Een mooie goed correctie is helemaal niet verkeerd voor nu. Op de lange termijn stijgt het wel maar nu met kleine handels volumes blijft het stijgen en steken vele hun kop in het zand. Iedereen lijkt bereid om meer risico te nemen voor renedement.. dat gaat een keer fout en dan zeker aankloppen bij de overheid.. (zijn we de afgelopen jaren heel goed in geworden!)

    Tevens de US zit echt nog met een banken probleem, de banken hebben in jaren nog nooit zoveel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om van de FED te lenen. Dit betekend dat banken elkaar niks meer uitlenen en het vertrouwen laag is. Dit kan alleen maar fout gaan en dat begint weer met de vastgoed sector. Waar je in de US gewoon je sleutels kan inleveren en succes!

    Voor nu zit ik short op banken, besi en index.. we gaan het zien...

    Succes allen
  6. forum rang 6 d' Aandelen ' 4 juli 2023 09:33
    quote:

    adritromp schreef op 4 juli 2023 08:56:

    [...]

    Dat is idd een beste prijs voor een ETF.
    Ik koop Vaneckmorningstar diveloped markets
    Dividend leaders. Die zit op de helft, dan kan ik er iedere maand tenminste een aantal van kopen
    Ik ga er even naar kijken, VanEck heb ik goede ervaringen mee.
  7. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 4 juli 2023 09:35
    Volgens mij ís er helemaal geen 4-jarige cyclus die de grote bewegingen van de aandelen bepaalt. Maar wel een handvol economische cycli van verschillende lengte die tegen elkaar inwerken.

    En dan die benaming, 'business cycle'. 'Conjunctuur' is natuurlijk een veels te moeilijk begrip voor de gemiddelde aandelenbeleggert en open dag bezoekert. :O)
  8. forum rang 9 Calimero 4 juli 2023 10:02
55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links