Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggers houden hun ´buy the dips´-gedrag vol

 Beleggers houden hun ´buy the dips´-gedrag vol

De AEX flirt opnieuw met haar weerstand. Die is in februari rond 777,58 punten gevormd. Alle rally's van de AEX zijn sindsdien daar gestrand.

De lichte technische zwakte van de AEX afgelopen week heeft geen serieuze gevolgen gehad, maar een doorbraak boven de weerstand is noodzakelijk om een nieuwe rally in gang te zetten. Daarna wordt 829,66 punten het volgende opwaartse koersdoel (het all-time high van eind 2021). Op langere termijn kan het nog veel verder omhoog; ik heb het koersdoel van duizend punten nog steeds niet ingetrokken. 

Intussen blijft de aandelenmarkt haperen, zwevend tussen hoop (de recessie valt mee) en vrees (er komen nieuwe renteverhogingen).  Heel veel, zo niet alles, zal afhangen van de inflatie in Europa. 

Inflatieplaatjes vriendelijk maar niet eenduidig

Als we over de grens kijken, dan zijn de inflatieplaatjes vriendelijk maar niet eenduidig. 

  • In Spanje is de inflatie in juni gedaald tot 1,9%. Daarmee is Spanje het eerste Europese land waar de inflatie onder de 2% is beland. Dat percentage is het streven van de Europese Centrale Bank (ECB).
  • In Duitsland steeg de inflatie in juni naar 6,8% (van  6,3% in mei).
  • De Italiaanse inflatie was in juni 6,7%.
  • In België daalt de inflatie wat naar 4,15%.

Nederland komt deze week met de nieuwste inflatiecijfers. In mei bedroeg de inflatie in ons land 6,1%. Vanaf deze maand gebruikt het Centraal Bureau voor de Statistiek een nieuwe methode om het inflatiecijfer te berekenen. Vorig jaar schoot de inflatie nog omhoog naar ruim 10%, het hoogste percentage ooit. Als toen de nieuwe rekenmethode was gebruikt, was de inflatie lager uitgevallen.

Om het inflatieplaatje nog meer te compliceren, meent De Nederlandsche Bank (DNB) dat we voorlopig nog niet van de stijgende prijzen af zijn. Vooral de zogenoemde kerninflatie, waarin energie en voeding niet worden meegeteld, blijft volgens DNB veel te hoog.

Vooralsnog blijft de Bloomberg Commodity index, die het koersverloop van de belangrijkste grondstoffen weergeeft, dalen. De laatste weken neemt het tempo van de dalingen overigens wel wat af. Maar lagere grondstofprijzen blijven hoe dan ook signalen van afnemende inflatie afgeven. Dus die race is nog lang niet gelopen. 

Buy the dips

Sinds eind vorig jaar heeft de AEX meerdere hogere koersbodems weten te vormen. Deze hogere lows geven aan dat beleggers op grotere dips blijven instappen en bijkopen. Er zit dus nog koopkracht in de markt. Deze hogere bodems zijn een uiting van het buy the dips-gedrag van Nederlandse beleggers. 

  • Het startpunt van de opmars vormde het dieptepunt op 11 oktober rond 611,74 punten
  • Op 30 december is een low op 688,24 punten neergezet
  • Daarna volgde de hogere koersbodem van 24 maart op 710,89 punten
  • Ten slotte de steun op 745,26 punten ofwel de hogere pullbackbodem van begin april

Deze keer bekijk ik de plaatjes van de AEX-index, zowel lang als kort. En ik beoordeel de wereldwijde grondstoffenindex, om te zien of die iets kan aangeven over inflatie.

Lange termijn: Bloomberg Commodity-index maakt pas op de plaats

De iPath-Bloomberg Commodity-index stabiliseert binnen de neerwaartse trend. De huidige adempauze geeft aan dat de verkoopdruk in de Commodity-index afneemt. We worden iets minder negatief. Bij een daling onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat. Steun ligt rond 27,18 (bodem van 3 december 2021). Enkel na een slotstand boven weerstand 32,81 (gevormd op 21 april) komt er mogelijk opwaarts potentieel vrij. 

Bij de Commodity-index laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een zwak verloop zien. Bovendien ketst elke rally van de grondstoffenindex op de 200-dagenlijn af. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.  

Vooralsnog blijft de Bloomberg Commodity-index signalen van afnemende inflatie afgeven. Wellicht geeft de consolidatie van de laatste weken aan dat het dalingstempo van de inflatie iets afneemt.

commodity index


Korte termijn: AEX-index wacht af

De AEX-index beweegt zijwaarts met gelijke toppen. Maar de beurs oogt niet kritiek. Een nieuwe rally start pas na een doorbraak en slotstand boven de weerstand van 777,58 punten (gevormd op 16 februari). Daarna kan het verder omhoog richting 829,66, het all-time high van medio november 2021. 

De ondertoon is niet onvriendelijk. Steun ligt rond 745,26 punten (top van 22 maart).

AEX index koers


Lange termijn: Buy the Dips gedrag blijft voor hogere bodems zorgen

De AEX-index tendeerde in de eerste 6 maanden van dit jaar zijwaarts. De enige echte rally van de Nederlandse aandelenbeurs was in de eerste 6 weken. Er ligt een zware weerstand rond 777,58 punten (gevormd op 16 februari).

Positief is dat de AEX-index sinds eind 2022 steeds hogere koersbodems weet te vormen. Blijkbaar blijven de kopers actief op de Nederlandse beurs. Hun buy the dips-gedrag blijft voor hogere bodems zorgen. 

Een doorbraak boven de weerstand rond 777,58 punten is noodzakelijk om een nieuwe rally in gang te zetten. Daarna wordt 829,66 het volgende opwaartse koersdoel (het all-time high van eind 2021). Op langere termijn kan het nog veel verder omhoog. 

De steun bevindt zich rond 710,89 punten (de bodem van 24 maart).

De 200-dagenlijn van de Nederlandse beurs laat een mooi opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

AEX index koers

 

 


Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 20 mei Wall Street gaat los 23
  2. 17 mei Europese beurzen op pole position 76
  3. 16 mei Op Chinese aandelenbeurzen breekt de zon door 58

Gerelateerd

Reacties

223 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 upsidedown 30 juni 2023 08:29
    quote:

    handyman6 schreef op 30 juni 2023 08:11:

    2 kg aardappels ,uien op de markt:€3,85...
    Alsof het truffels zijn .
    Goeiemorgen ieders
    1 op de 5 nederlanders slaat zomervakantie over vanwege gestegen prijzen. Ad vandaag
    Boodschappen weer duurder in juni maar tempo inflatie neemt iets af. Ad vandaag
    ---------
    Vooralsnog laat men het geld nog wel rollen.... maar inmiddels wel iets minder
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 30 juni 2023 08:38
    quote:

    handyman6 schreef op 30 juni 2023 08:11:

    2 kg aardappels ,uien op de markt:€3,85...
    Alsof het truffels zijn .
    Goeiemorgen ieders
    Goedemorgen,

    Boeren zijn boos over een besluit van het kabinet over aardappelen. Aardappelen op zand- en lössgrond moeten voor 1 oktober geoogst worden en vervangen door een zogeheten vang-gewas dat veel stikstof opneemt. Laten boeren de aardappelen langer in de grond, dan mogen ze het jaar erna minder stikstof gebruiken.

    Tja stikstof probleem in Nederland houdt bij de Duitse grens op ;-))

    Nieuwe aardappels, Frieslanders, € 9.95 voor 5 kg bij groenteboer H6 van het land van de boer naar de winkel zitten heel wat mensen tussen.
  3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 30 juni 2023 09:10
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 30 juni 2023 08:53:

    [...]

    de Ceo's leveren echt hun bonussen niet in.
    Dacht vroeger dat dat aan het 'old boys network' lag (jouw generatie) en dat te zijner tijd wel zou veranderen, maar nu zit mijn generatie daar en die zijn misschien nog wel erger.
  4. forum rang 9 Calimero 30 juni 2023 09:24
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 30 juni 2023 09:15:

    Precies op tijd, vooralsnog geen ruitversiering.

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14884037...
    en Doptieman maar lachen .. want die trade op kleurtjes ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14710373...

    Scheelt veel updaten ... dus blijven luieren ...

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14874968...

    www.youtube.com/embed/v_6r6o5hWS8?rel...
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 30 juni 2023 09:29
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 30 juni 2023 09:10:

    [...]

    Dacht vroeger dat dat aan het 'old boys network' lag (jouw generatie) en dat te zijner tijd wel zou veranderen, maar nu zit mijn generatie daar en die zijn misschien nog wel erger.
    Mijn generatie inderdaad maar niet de kringen waartoe ik behoorde, ik was een werker die het heel normaal vond om hard te werken voor mijn geld.

    Je hebt het er hier al eerder over gehad, de huidige generatie wil wel werken maar op de tijd dat het hen schikt, liefst een auto van de zaak, prinsjes en prinsesjes die wanneer ze een beetje vermanend worden aangesproken over hun arbeidsethos vrij snel spreken over grensoverschrijdend gedrag of erger.
    Tekenend vond ik de uitspraak van Zonnestraal, werken heeft hier niet de hoogste prioriteit, zeker bij de overheid is dat schering en inslag, weet ik van ex-ambtenaren en familie en kennissen met een baan bij de overheid.
  6. forum rang 7 handyman6 30 juni 2023 09:33
    quote:

    Unimog schreef op 30 juni 2023 09:14:

    [Modbreak IEX: Gelieve elkaar niet persoonlijk aan te vallen, bericht is bij dezen verwijderd. Deze account is geschorst.]
    Wat voor verschrikkelijks stond hier dan wel niet? Unimog.. doet normaal geen vlieg kwaad.
    766,66. Dat is veel 6
223 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links