Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese aandelen blijven kwakkelen

Chinese aandelen blijven kwakkelen
Beeld: iStock

Beleggen in China, ik zeg het nog een keer, blijft lastig. Zeker nu de China Shanghai Composite index de laatste maanden achterop raakt bij westerse beurzen.

De Chinese beurs, de Shanghai Composite index, heeft dit jaar tot nu toe slechts 3,25% gewonnen. De beurs van Hongkong staat YTD  ruim 3% in de min. Belangrijke Europese aandelenmarkten boekten in het eerste halfjaar van 2023 winsten tussen +11% (AEX index) en +14% (Eurostoxx index).

Het herstel van de Chinese economie wil maar niet op gang komen, mede als gevolg van een matige huizenmarkt. De ontwikkelingen in China worden op westerse beurzen nauwgezet gevolgd. De op één na grootste economie ter wereld telt ruim 1,4 miljard inwoners, op een wereldbevolking van 8 miljard mensen. 

De rente in China werd voor het eerst in 10 jaar verlaagd, maar met minder dan werd verwacht. Ook in de Chinese techsector gebeurt van alles. Alibaba is aan het opsplitsen, waar Wall Street negatief op reageerde. 

Alibaba wordt volgens de berichten opgesplitst in zes business units:


Ik bespreek het technische plaatje van Alibaba hieronder. 

Behalve Alibaba bekijk ik vandaag ook de China Shanghai Composite index, de Hang Seng-index en het aandeel Baidu. 

Vooralsnog zijn er geen positieve signalen te ontdekken. De China Shanghai Composite index is het niet gelukt door te breken. De index is afgeketst op een top van medio 2022, en de Hang Seng index laat lagere toppen (verkoopdruk) zien.

Ik heb vorige maand ook al op de matige conditie van de Chinese beurs gewezen; het aandeel Alibaba weet technisch nog geen potjes te breken. Wellicht dat Baidu technisch wat lucht krijgt, maar solide oogt het plaatje nog niet. 

Kansen voor de tweede helft van 2023

Op de IEX Beleggersdag, komende vrijdag 30 juni, zullen collega Wouter Slot en ik een seminar houden over de kansen voor de tweede helft van 2023. Wij geven op dit seminar wij concrete beleggingsadviezen over Europese aandelen. Ik wil u hiervoor van harte uitnodigen.

Een greep uit het programma van die dag vindt u hier.

China Shanghai Composite index afgeketst op weerstand

De China Shanghai Composite index oogt technisch kwetsbaar. Verkoopdruk op de Chinese beurs neemt toe, nu zich lagere topjes aftekenen. Recent is de herstelfase afgebroken.

Aan de onderzijde zien we pas steun rond 3.031,54 punten (bodem van 23 december 2022). Weerstand voor de Chinese beurs ligt op 3.424,84 punten (top van 8 juli 2022).

Let op de 200-dagenlijn die begint af te vlakken. Bovendien is de index eronder gezakt. 

Ook de B.O.B.-indicator draait neerwaarts. Dat geeft aan dat de Chinese beurs achterop raakt bij andere aandelenmarkten. 

Shanghai Composite index koers


De beurs van Hongkong stagneert

De Hang Seng-index laat technisch bezien het kopje hangen en beweegt zijwaarts. Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we bij de beurs van Hongkong voorzichtig te blijven. De verkoopdruk is nog niet uit de markt. 

Er ligt steun rond 18.044,86 punten (bodem van 2 juni) en weerstand rond 20.750,73 punten (gevormd op 14 april). 

Bij de beurs van Hongkong laat de 200-dagenlijn dit jaar een zijwaarts verloop zien, maar daalt wel enigszins. Dit bevestigt dat de neutrale technische conditie langzaam afbrokkelt.

Hang Seng index koers


Nog geen groen licht voor Alibaba 

Alibaba Group Holding beweegt zijwaarts. Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we bij Alibaba voorzichtig te blijven. De verkoopdruk is nog niet uit de markt. 

Er ligt steun rond HK$77,77 (bodem van 2 juni) en weerstand rond HK$105,05 (gevormd op 31 maart). De 200-dagenlijn laat een dalend verloop zien, terwijl de koers eronder is gezakt. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. 

De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat Alibaba Group Holding achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel Alibaba koers


Baidu krult neerwaarts

Nu Baidu weer boven de koersbodem van maart kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. De terugkeer van Baidu boven de maartbodem geeft aan dat de verkoopdruk afneemt. 

Maar solide oogt het technische plaatje nog niet. De eerste weerstand bevindt zich rond HK$160,88 (top van 10 februari). De steun ligt rond HK$115,74 (bodem van 5 mei).

De 200-dagenlijn van Baidu laat een vlak verloop zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.  Positief is wel dat de koers boven de 200-dagenlijn wist te kruipen. 

De B.O.B.-indicator van Baidu staat nog neerwaarts gericht. Dat suggereert underperformance ten opzichte van de rest van de markt.

Aandeel Baidu koers

 

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 53
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 29 juni 2023 07:59
    Beleggen is vooruitkijken. De BRIC-landen zullen het wel redelijk tot goed blijven doen, beter dan de westerse markten in ieder geval. Vele malen interessanter is het feit dat de emerging markten gaan uitbreiden met: de ASEAN-5 (Filippijnen, Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam) en het blok van de samenwerkende Golfstaten (Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar). Daar kun je dan ook beter naar kijken.

    Helaas is dat te vooruitziend voor IEX waar ze twintig jaar na dato eens een stukje schrijven over beleggen in the cloud en recent AI ontdekt hebben. Wanneer gaan ze cryptomunten eens serieus nemen? Over 10 jaar misschien?
  2. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 29 juni 2023 09:00
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 29 juni 2023 07:59:

    Beleggen is vooruitkijken.
    Ga nou maar gewoon long op de Midkap (16% gedaald) in plaats van beleggen in landen die elk moment onder een grote golf kunnen verdwijnen, da's exotisch genoeg.
  3. forum rang 7 PietKeizer 29 juni 2023 09:07
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 29 juni 2023 09:00:

    [...]

    Ga nou maar gewoon long op de Midkap (16% gedaald) in plaats van beleggen in landen die elk moment onder een grote golf kunnen verdwijnen, da's exotisch genoeg.
    goed zo. Met de groeten van drs. Ad Viesnet
  4. forum rang 7 PietKeizer 29 juni 2023 09:27
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 29 juni 2023 09:18:

    Volgens mij is dit de terugtest van de doorbroken stijgende trend. Na de mislukking om daar alsnog in terug te keren kunnen we omlaag kijken. Behalve nul euro man dan.
    van dat grafje kikker je nou ook niet meteen op. Wat n zijwaarts g dreutel, zeg.
  5. forum rang 7 Unimog 29 juni 2023 09:39
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 29 juni 2023 09:00:

    [...]

    Ga nou maar gewoon long op de Midkap (16% gedaald) in plaats van beleggen in landen die elk moment onder een grote golf kunnen verdwijnen, da's exotisch genoeg.
    Beurs Belgie ligt er net zo als een natte krant bij.
    Alleen Colruyt en Exmar maken er wat van dit jaar.
  6. forum rang 5 adritromp 29 juni 2023 10:19
    quote:

    Newg77 schreef op 29 juni 2023 09:14:

    10y
    mochten wwuitkeringen tegenvallen schatting 264k (newg zegt 288k) en de yields kakken in
    bij goud 1896/99 neem ik longpos in voor 14.00u (gok)
    en bij onderkant vlag 3.66 van 10y ruil ik t in voor shorts dat is het plan
    kan allemaal snel fout gaan vanmiddag :o$
    Cijfers om 14.30? Ik probeer het te volgen, maar ben dan aan het werk
  7. forum rang 6 d' Aandelen ' 29 juni 2023 10:25
    Goedemorgen,

    de AEX zit alweer in de range GB = 774.13 en de GR = 761.41 en iedere dag tot nu toe stijgt deze range .
    Op 22, 23 en 26 juni werd er een popgun gevormd op de dag grafiek en KC 29 wijst ook daar omhoog, op naar de 774 zou je zeggen.

    uur grafiek invst.ly/10ikz7

    dag grafiek invst.ly/10il32

    Disclaimer: dit zou dus kunnen vandaag en hoewel de DC vrij accuraat is ligt het percentage op plusminus 70% dat dit scenario uitkomt.
  8. forum rang 4 Stock123 29 juni 2023 12:11
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 29 juni 2023 07:59:

    Beleggen is vooruitkijken. De BRIC-landen zullen het wel redelijk tot goed blijven doen, beter dan de westerse markten in ieder geval. Vele malen interessanter is het feit dat de emerging markten gaan uitbreiden met: de ASEAN-5 (Filippijnen, Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam) en het blok van de samenwerkende Golfstaten (Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar). Daar kun je dan ook beter naar kijken.

    Helaas is dat te vooruitziend voor IEX waar ze twintig jaar na dato eens een stukje schrijven over beleggen in the cloud en recent AI ontdekt hebben. Wanneer gaan ze cryptomunten eens serieus nemen? Over 10 jaar misschien?
    Als je een enorme high risk visie hebt kun je daar naar kijken.
    Ik hou het simpelweg gewoon bij investeren in de chippers (ASML / BESI / NVDA) en in bredere zin in de Nasdaq (vooral AAPL / AMZN) weet je in ieder geval dat je veilig zit.

    En niet alles hoeft x100 te gaan, als NVDA komend jaar verdubbeld ben ik ook al blij. Bezit bijna $75000 aan NVDA aandelen, verdubbeling is dan toch een leuke middenklasser aan winst.
93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links