Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obligaties nog even op de plank laten liggen

Obligaties nog even op de plank laten liggen
Beeld: iStock

Technisch heeft de Nederlandse rente de uptrend stilgelegd. Het patroon met hogere bodems op de rentegrafiek is intact, maar lagere toppen geven aan dat er een pas op de plaats wordt gemaakt.

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente staat thans op 2,82%, nagenoeg gelijk aan de beginstand van dit jaar.  

In het spiegelbeeld van de aarzelende rente, lijken obligaties juist te bodemen. De Nederlandse 5-jarige staatslening, de NL 5,5% 2028, noteert iets onder de beginstand van begin 2023. Maar technisch zijn staatsleningen nog niet gedraaid. 

Ik had begin mei gewezen op de eerste lagere koerstoppen op de rentegrafieken.

Obligaties kunnen nog even op de plank blijven

Kunnen obligaties weer interessant worden? Dat is een interessante vraag. Maar die race is technisch nog niet gelopen, want vastrentende markten blijven al een paar maanden onbestemd, met vooral zijwaartse bewegingen. Puur technisch bekeken kunnen obligaties nog even op de plank blijven liggen. 

Vanuit de centrale banken bezien is er evenmin duidelijkheid. De Amerikaanse Fed heeft een rentepauze ingelast, maar Fed-voorzitter Powell benadrukt dat we nog niet definitief van renteverhogingen af zijn. 

Onze eigen ECB doet er juist een schepje bovenop. De ECB verhoogde het depositotarief met 25 basispunten naar 3,50%, het hoogste niveau sinds augustus 2001. Het depositotarief is de rente die banken ontvangen als ze hun overtollige geld bij de centrale bank stallen. Bovendien hintte de ECB op een nieuwe verhoging in juli.

Twijfel alom

Dan kijken we in de inflatiehoek, daar zou een duidelijker antwoord moeten liggen. Maar ook in de grondstoffenhoek is er twijfel. De Bloomberg Commodity index is de afgelopen weken flink opgelopen. De grondstoffenindex lijk technisch bovendien de downtrend te breken. 

Kortom, er is op de financiële markten twijfel alom. 

Deze keer bekijk ik de Nederlandse kapitaalmarktrente, de Nederlandse 5-jarige staatslening, alsmede de wereldwijde grondstoffenindex. 

Obligaties op de IEX Beleggersdag

Op de komende IEX Beleggersdag, volgende week vrijdag 30 juni, zullen collega Wouter Slot en ik een seminar houden over de kansen voor de tweede helft van 2023. Ook obligaties komen dan aan bod. Ik wil u hierbij van harte uitnodigen aan dit seminar deel te nemen.

Een greep uit het programma van die dag vindt u hier.

Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente neemt adempauze

De Nederlandse rente heeft de uptrend stilgelegd. Er zijn nog wel hogere bodems, maar we zien ook de eerste lagere toppen. Die suggereren een mogelijke draai, dus keerpunt, in de uptrend. Het technische plaatje geeft op de korte termijn hiermee een adempauze weer.

Bij een daling onder de steun van 2,23% (de bodem van 20 januari) zou deze draai bevestigd worden. Weerstand ligt rond 3,09% (gevormd op 3 maart).

De 200-dagenlijn (rode glooiende doorlopende lijn) stijgt nog, terwijl de rente er boven beweegt. Dat wijst erop dat opwaarts gerichte technische conditie van de Nederlandse 10-jaars rente nog niet definitieft gedraaid is. 

 

Grondstoffen sorteren voor een een draai

De iPath-Bloomberg Commodity index begin te draaien. Nu de Commodity-index weer boven de koersbodems van de afgelopen maanden rond 30 kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. Dit geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt iets afneemt.

De neerwaartse trend blijft wel intact, zij het maar net. Enkel boven de weerstand van 32,81 (gevormd op 21 april) draait het technische beeld definitief. De steun ligt rond 27,18 (de bodem van 3 december 2021). 

De Commodity index test thans de lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Die laat nog een neerwaarts verloop zien. Zolang de index eronder blijft, valideert dit de negatieve technische conditie.


Nederlandse 5-jarige staatslening maakt pas op de plaats

De NL 5,5% 2028 consolideert binnen de dalende trend. De Nederlandse 5-jarige staatslening vormt nog wel lagere toppen en bodems zonder veel overtuiging.

Nu NL 5,5% 2028 een pas op de plaats maakt, lijkt de verkoopdruk iets af te nemen. Maar de definitieve draai is nog niet gemaakt, daarvoor moet de Nederlandse 5-jarige staatslening boven de eerste horde van 115 breken. 

Steun ligt er rond 110,21 (bodem van 10 maart). Weerstand zien we rond 115 (topje van 24 maart). Enkel een doorbraak daar boven maakt ruimte voor nieuwe  koersstijgingen.

De 200-dagenlijn laat een dalend verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 10 mei Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 36
  2. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16
  3. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42

Reacties

138 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 b.west.invest 23 juni 2023 08:29
    quote:

    Doptieman schreef op 23 juni 2023 08:24:

    Ben bang dat we vandaag de top van vorige week vrijdagmiddag op 776.4 niet gaan halen
    De AEX zal meer rond de 750 bewegen. ff een rondje geld ophalen
    aan de onderkant en dan volgende week gewoon weer flink omhoog ? Succes .
    Vaak bun ie te bange
  2. forum rang 6 ttroo 23 juni 2023 09:41
    Is ie weer. 4300.
    AEX future staat 8 punten te hoog.
    Italie en Spanje blijven de druk er op houden. Die hebben straks een veel hogere EU bijdrage van Uw Land nodig. Ze houden van de EU.
    De ene bank moet nog steeds toppen. Zit er wel zowat op. De andere bank gaat flink onderuit. Oppassen in deze sector. Vooral als u kijkt buiten de bekende banken om.
    CACie voegt zich mede bij de Rode Koersen. Waren net boven neutraal uitgekomen. Maar voegen zich direct bij de Rode Koersen. Welkom.
  3. forum rang 5 Zonnestraal 23 juni 2023 09:55
    quote:

    ttroo schreef op 23 juni 2023 09:44:

    Europese beren gaan er vol in op een vrijdag beursdag.
    Ja dat dachten we gisteren ook maar het herstel komt vanzelf wel weer. Het gaat niet hard genoeg naar beneden helaas. Je leest alleen maar slecht nieuws en toch blijft het goed liggen. De DAX en de AEX herstellen razendsnel elke dag.
  4. Fuego32 23 juni 2023 10:23
    De optie politie is er vroeg bij :))

    Toch gebeuren er onbegrijpelijke dingen. Ik heb om 10:09 uur een ax5 p758 ingelegd om te kopen op €4,30 en ik krijg hem voor €4,22 om 10:10 uur. De wit boordjes geven cadeautjes !! Nog even doorz….n doptieman en aan het eind van de dag krijgen we het allemaal cadeau:))
138 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links