Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Magnificent Seven: technische wonderkindjes

De Magnificent Seven: technische wonderkindjes
Beeld: iStock

Op Wall Street doet de technologiesector het dit jaar bijzonder goed. Tech zit duidelijk in een bull market. Zowel de Nasdaq Composite als de Nasdaq 100-index laten krachtige stijgende trends zien met jaarwinsten van respectievelijk 30% en 38%. Maar het is de Amerikaanse halfgeleiderssector die leading is, met een plus van bijna 50% voor de SOX-index.

Het is overduidelijk dat tech Wall Street overeind houdt.

Kleine kopgroep trekt de kar

De stijging komt dit jaar vrijwel geheel op het conto van slechts zeven aandelen, de zogenaamde Magnificent Seven. De koers van deze groep aandelen, voorheen ook bekend als Big Tech, is in 2023 met gemiddeld 55% opgelopen.

De Magnificent Seven worden gevormd door Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Nvidia, Microsoft en Tesla. 

Artificial Intelligence

De drijvende kracht achter deze kopgroep is Artificial Intelligence - kunstmatige intelligentie - meestal aangeduid als AI. Dat blijkt het best bij Nvidia, het meest onmisbare bedrijf in de AI-revolutie. De afgelopen maanden heeft Nvidia, met spectaculaire koerssprongen, het beeld bepaald. Dit jaar is de beurswaarde van Nvidia met 195% opgelopen.

De andere zes doen het ook goed, maar blijven wel wat in de schaduw van Nvidia. Dit zijn de winsten van de Magnificent Seven sinds begin dit jaar:

  • Alphabet: +40%
  • Microsoft: +40%
  • Apple: +41%
  • Amazon: +50%
  • Tesla: +108%
  • Meta: +127%
  • Nvidia: +194%

Deze keer beoordeel ik de langetermijngrafieken van de Magnificent Seven-aandelen. Ondanks de krachtige koersstijgingen van de afgelopen maanden is het opvallend dat nog niet alle aandelen uit de groep technisch al zijn uitgebroken. 

Tech op de IEX Beleggersdag 2023

Op de komende IEX Beleggersdag, op vrijdag 30 juni, zullen collega Wouter Slot en ik een seminar houden over de kansen voor de tweede helft van 2023. Ook tech komt hierbij aan bod. Ik wil u hierbij van harte uitnodigen aan dit seminar deel te nemen.

Wees er snel bij, want het aantal plaatsen in de zaal is beperkt. Hier kunt u uw plaats reserveren.

Een greep uit het programma van die dag vindt u hier.

Alphabet breekt uit

Het technische plaatje van Alphabet oogt steeds beter. De neerwaartse trend is verlaten en nu heeft Alphabet ook nieuwe, hogere koersbodems gevormd.

De uitbraak boven de voorgaande koerspiek rond $110 heeft naar boven ruimte gemaakt richting de weerstand van $152,10 (all-time high van 4 februari 2022). Bij een eventuele doorbraak onder de steun van $103,27 (de bodem van 25 april) zou het technische plaatje bij Alphabet verzwakken. 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde krult opwaarts. Dit wijst op een verbetering in de technische conditie. De opwaartse draai van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert bovendien dat Alphabet beter begint te presteren dan de markt.

Aandeel Alphabet koers


Apple test weerstand

Apple heeft de correctieve fase van de afgelopen maanden verlaten. Het aandeel doet nu een aanval op de weerstand van $182,94 (de top van 7 januari 2022). Voor een volgende verbetering is een doorbraak boven deze horde noodzakelijk.

Na een uitbraak wordt $210 het volgende opwaartse koersdoel. Steun ligt rond $143,90 (de bodem van 2 maart).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Apple laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. Ook de B.O.B. loopt wat omhoog en geeft aan dat Apple iets beter presteert dan de rest van de markt.

Aandeel Apple koers

Microsoft moet nog uitbreken

Microsoft Corporation stuit, binnen de stijgende trend, op de weerstand van $344,30 (gevormd op 31 december 2021). De uptrend krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien richting $410. Microsoft heeft pas steun rond $219,35 (de bodem van 6 januari).

De 200-dagenlijn van Microsoft laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. De B.O.B. loopt ook omhoog, dus het aandeel presteert beter dan de rest van de markt.

Aandeel Microsoft koers

Amazon.com

Het technische plaatje van Amazon.com is pas dit voorjaar opwaarts gedraaid, nadat de voorgaande koerspiek opwaarts werd doorbroken. Eerder al werd de dalende trend verlaten.

Amazon.com heeft nu ruimte voor een verdere koersstijging richting de weerstand van $146,57 (gevormd op 19 augustus 2022). Bij een daling onder de steun van $88,12 (de bodem van 17 maart) treedt een verzwakking op.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Amazon.com krult opwaarts. Dit wijst op een verbetering in de technische conditie.

Ook Amazon.com doet het beter dan de markt, want de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult omhoog. Die vergelijkt het koersverloop van een aandeel met het marktgemiddelde.

Tesla hervat opmars

Het aandeel Tesla heeft de oude stijgende trend hervat nu de koerspiek rond $217,50 opwaarts is doorbroken. Hiermee is een verbetering opgetreden. Tesla vormt weer hogere toppen en bodems.

Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting de weerstand van $314,67 (gevormd op 19 augustus 2022). Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat de steun van $152,37 (de bodem van 28 april) intact blijft.

Bij Tesla draait de 200-dagenlijn opwaarts. Dit signaleert een verbetering in de technische conditie. De B.O.B.-indicator draait de dalende trend om, en suggereert dat er aan de underperformance van Tesla een einde is gekomen. 

Aandeel Tesla koers

Meta beweegt in sterke uptrend

Meta geeft een zeer krachtige  stijgende trend aan. De fors hogere koersbodems die ruim boven de voormalige koerspieken worden gevormd, zijn het bewijs van gretige kopers in de markt.

Binnen de opwaartse trend is er ruimte richting de weerstand van $353,83 (gevormd op 26 november 2021). Steun ligt rond $167,66 (de bodem van 24 februari). 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Meta laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De B.O.B. van Meta stijgt en suggereert betere prestaties dan de rest van de markt.

Aandeel Meta koers

Nvidia heeft oude toppen gebroken

Nvidia Corp. heeft met de doorbraak boven de koerstop van eind 2021 rond $350 de krachtige stijgende trend weten te hervatten. Een technische verbetering is opgetreden met een eerste berekend koersdoel rond de weerstand van $520.

Zolang Nvidia hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. Steun ligt op $262,25 (de bodem van 24 april).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De stijgende trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft betere prestaties aan als we het aandeel vergelijken met de rest van de markt.

Aandeel Nvidia koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 18
  2. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16
  3. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42

Gerelateerd

Reacties

111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 MD2018 16 juni 2023 09:09
    quote:

    ttroo schreef op 16 juni 2023 09:00:

    Europese beren - richt je op de DAX, AEX en de Europese banken.
    Correctie. TTROO richt je op de DAX, AEX en de Europese banken.
    Er zijn verder geen beren meer.
    Succes Beer.
    Ha ttroo, hier nog een beer, je bent niet alleen :).

    Vandaag openen groen einde dag rond 770 sluiten of wordt de gap richting 777 gesloten en blijven we rond de 775 hangen?

    Ik zit even zonder positie, maar zoals gezegd als beer neig ik naar wat put index. Als je ziet hoeveel de FED uit leent aan banken op dit moment en dat er weer een outflow van geld bij de banken was.. weet je dat het bankenprobleem daar nog door ettert...

    De chippers staan veeeeel te hoog...

    Succes allen
  2. O ja 16 juni 2023 09:19
    quote:

    JoostVLS schreef op 16 juni 2023 08:45:

    [...]

    Omdat de K/W 's relatief laag zijn, 78% van de bedrijven boven verwachting cijfers hebben gepresenteerd en de bedrijven hogere prijzen kunnen afwentelen op hun afnemers ?
    Nu zeker. Ik zie dat echter anders over 6 tot 9 maanden. Eerste scheurtjes zijn in bepaalde sectoren zichtbaar. Kijkt de beurs niet meer vooruit ?
  3. Raymn 16 juni 2023 09:27
    P AX4 770 gekocht voor 3,2 en de P AEX 770 voor 0,48.
    Renteverhoging en vooral de aankondiging voor de verhoging in juli is mijns inziens nog niet verwerkt in de koersen.
    En een kleine technische correctie is ook op zijn plaats.

    quote:

    JoostVLS schreef op 16 juni 2023 08:45:

    [...]

    Omdat de K/W 's relatief laag zijn, 78% van de bedrijven boven verwachting cijfers hebben gepresenteerd en de bedrijven hogere prijzen kunnen afwentelen op hun afnemers ?
  4. forum rang 6 JoostVLS 16 juni 2023 09:29
    quote:

    O ja schreef op 16 juni 2023 09:19:

    [...]

    Nu zeker. Ik zie dat echter anders over 6 tot 9 maanden. Eerste scheurtjes zijn in bepaalde sectoren zichtbaar. Kijkt de beurs niet meer vooruit ?
    Jawel, de beurs kijkt 6-12 maanden vooruit, ik denk dat het heel sectorgericht is zowel qua daling als stijging
  5. forum rang 6 ttroo 16 juni 2023 09:40
    Zet die DAX futures maar vol onder druk, want zelfs op dit moment liggen ze nog lichtjes in het groen.
    Auto sector. Prijsconcurrentie van Tesla en China. Elektriciteits/Gas kosten in Duitsland zullen hoger zijn.
    Deutsche Bank. Ramp bank. Van Top naar Flop - al tijden. En ze komen de Flop niet meer boven. Tip: They loved America met hun investeringen.
    Infineon. Sap. TTROO beer, pak ze maar aan.

    Centrale Bank Voorzitter Amerika (FED): Begrotingsbeleid Amerika is unstainable.
    Rating Bureaus: Triple A.
    Verschillende visies. Want een rating kijkt vooruit en vindt het vooruitzien van de centrale bankier niet belangrijk.

    Trouwens een Europese financial maakt al een paar maanden bekend dat ze een ramp zijn, maar u vindt het gweldig. Dat wordt een Grote Zwaan. Het valt me tegen van de beren dat ze deze kans al maanden laten lopen. Komt vanzelf, als er meer paniek komt in de Europese Banken sector, gaat er verder gezocht worden.

    DAX DUMP
    Deutsche Bank DUMP
    Duitse Autosector DUMP

    Nederland kan meteen 2 treden op de rating ladder lager na sluiten Groningen.
    Gas verkopen levert geld op. Gas inkopen kost geld. En als het geld binnen stroomt is het makkelijk geld uitgeven. TTROO ziet dat Nederland vast zit, nu er keuzes moeten worden gemaakt. Ze kunnen geen keuzes maken en lopen steeds meer vast. Nog belangrijker. Nederland gaat zeker niet in de BRICS. En verliezen daarmee hun macht. Nederland is duidelijk in de lead tegen Rusland en heeft een alliance met Japan en Amerika tegen China inzake ASML. En u weet RC is onder deel van de BRICS. Andere landen zullen potentieel voordeel halen als ze onderdeel van de BRICS worden.
  6. forum rang 7 Unimog 16 juni 2023 10:00
    quote:

    easy56 schreef op 16 juni 2023 08:12:

    Alphabet: +40%
    Microsoft: +40%
    Apple: +41%
    Amazon: +50%
    Tesla: +108%
    Meta: +127%
    Nvidia: +194%
    --------------------------------
    Dus hoeveel zit nog in t vat als je nu koopt?

    En vooral,hoeveel risico loop je als je nu koopt:-)
    No risk no gain. The sky is the limit.
    Load the boat and to the moon.
111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links