Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: ING sterspeler op drukke cijferdag, Pharming tegen het canvas

Slotcall 11 mei 2023: AEX en AMX plussen op drukke cijferdag

Op een wederom razenddrukke cijferdag wisten de AEX en de AMX zich aardig staande te houden. Alleen de AScX (-2,7%) ging flink kopje onder.

ING (+3,9%) droeg vandaag de gele trui en ook andere financials fietsten mee in de kop van het peloton. Aegon won 0,7%, ASR Nederland 0,5% en NN Group 0,3%. Alleen ABN Amro maakte een pas op de plaats

De chipfondsen die gisteren nog de kar trokken, bungelden ditmaal onderaan: ASML duikelde met 1%, ASMI met 1,5% en Besi met 2,1%.

Grondstoffengerelateerde fondsen hadden het eveneens zwaar. ArcelorMittal was met een koersdaling van 2,7% de grootste daler onder de hoofdfondsen. Ook Aperam (-0,7%) en Shell (-0,6%) deden noodgedwongen een stap terug.

ING beloont de aandeelhouder

Laten we beginnen met de sterspeler van vandaag: ING. De cijfers die concurrent van ABN Amro gisteren presenteerde waren al goed. Maar ING deed er vandaag nog een flinke schep bovenop.

De bank boekte in het eerste kwartaal €1,59 miljard winst: 46% meer dan in het vierde kwartaal van 2022. Net als ABN Amro profiteerde ING van de hogere rente. Dat resulteerde in een rentemarge van 1,59%, waar dat een kwartaal eerder nog 1,36% was. De stroppenpot voor oninbare leningen nam ook fors af.

De aandeelhouder wordt niet vergeten: ING kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van €1,5 miljard. Beleggers op hun beurt beloonden het beursfonds vandaag met een fraaie koerswinst van 3,9%.

Analist Martin Crum heeft op basis van de cijfers het koersdoel opgetrokken. Wat dit koersdoel en het advies is, kunt u lezen in deze uitgebreide analyse.

Pharming is terug bij af

De koers van Pharming was in aanloop naar de cijfers van vandaag fors opgelopen, van onder de €1 tot afgerond €1,20. Maar die winst is in één dag weer weggesmolten. Beleggers schrokken ervan dat het bedrijf rode cijfers schreef, maar voor de Beleggersdesk - en daarmee ook de abonnees van IEX - was dat niet zo'n verrassing: bij biotechbedrijven gaat immers de kost voor de baat uit.

Of de koersafstraffing terecht is en of het verlies ook invloed heeft op het advies en koersdoel, kunt u lezen in deze analyse.

Wilt u meer weten over Pharming, kom dan op 30 juni naar de IEX Beleggersdag. CEO Sijmen de Vries komt daar spreken. Meer informatie vindt u hier.

Vastned laat nog niet veel los

Vastned, investeerder in losse winkelpanden in grote steden in Nederland, Frankrijk, België en Spanje, laat niet al te veel los over het eerste kwartaal. Heel slecht lijkt het echter niet gegaan te zijn, is het voorzichtige oordeel van analist Peter Schutte.

Aandeelhouders moeten nog even geduld hebben over de koers die het winkelbeleggingsfonds op gaat: het bedrijf is nog druk bezig met zijn strategische heroriëntatie om aandeelhouderswaarde te ontsluiten. Veel mogelijkheden zijn er niet, schrijft Schutte.

 

Sentiment rond Aedifica 180 graden gedraaid

Het sentiment rond Aedifica, dat gisteren de cijfers publiceerde en morgen ex-dividend gaat, is afgelopen jaar volledig gedraaid. Vorig jaar rond deze tijd was het Belgische zorgvastgoedfonds nog een ware beurslieveling, maar de opgelopen kwartaalmarktrente en druk op de vastgoedprijzen leidden tot een uitverkoop van het aandeel.

En noteerde het aandeel twee jaar geleden nog tegen een premie van meer dan 50% ten opzichte van de intrinsieke waarde, inmiddels staat er een discount van 14% op het bord. Analist Niels Koers legt uit of hier kansen voor beleggers liggen of dat u nog beter niet uw handen kan branden aan dit dividendaandeel.

 

Bank of England verhoogt rente met een kwartje

De Fed en de ECB gingen al voor, maar vandaag verhoogde ook Bank of England de beleidsrente met 25 basispunten. Dit was de twaalfde renteverhoging op rij en is vermoedelijk ook niet de laatste, gelet op het nog steeds dubbelcijferige inflatieniveau (10,1% op jaarbasis in maart).

Het goede nieuws is dat het recessiescenario uit beeld is.

 

Zilveren beursjubileum Ajax

Met het luiden van de gong vierde Ajax-CFO Susan Lenderink het zilveren jubileum op Beursplein 5.

Of het ook voor de aandeelhouder een feestje was, is maar de vraag.

 

Oproep: stel uw vraag aan Arend Jan Kamp en Niels Koerts van de IEX BeleggersPodcast

Morgen is het weer vrijdag en dat betekent dat er weer een hagelnieuwe IEX BeleggersPodcast wordt opgenomen. Trouwe luisteraars weten dat dan ook vragen van lezers aan bod komen. Er zijn al tientallen vragen binnengestroomd, maar heeft u nog een originele vraag voor beurswatcher Arend Jan Kamp en analist Niels Koerts, laat dan een berichtje achter in de comments, onderaan dit artikel.

Podcast live bijwonen?

Lijkt het u trouwens leuk om een keer een uitzending van de podcast live bij te wonen? Kom dan naar de IEX Beleggersdag op 30 juni.

Die dag maken ook zeer interessante sprekers hun opwachting, onder wie Jos Benschop, head of technology bij ASML en de CEO's van Alfen, Fastned, Heijmans en dus Pharming.

Meer informatie over de IEX Beleggersdag vindt u hier.

Wall Street in het rood door PacWest...

Wall Street is met verlies aan de beursdag begonnen. De S&P 500 noteert 0,4% in de min, de Dow Jones-index daalt met 0,8% en de Nasdaq met 0,5%.

De storm in de Amerikaanse bankensector is nog lang niet gaan liggen. Vandaag duikt opnieuw de naam op van PacWest, dat vorige week al de helft van zijn beurswaarde zag verdampen op het bericht dat de bank in Beverly Hills alle mogelijke strategische opties onderzoekt, waaronder verkoop. Vandaag bleek dat klanten 9,5% van alle spaardeposito's hebben weggetrokken, in reactie op dat bericht. Dit leidde vandaag tot een koersval van 24%.

... en schuldenplafond

Een ander heet hangijzer is het Amerikaanse schuldenplafond, dat met rasse schreden nadert. De Republikeinen en Democraten voeren koortsachtig overleg over het ophogen van dit plafond, maar er is nog geen witte rook.

Ondertussen gooide ex-president (en toekomstig presidentskandidaat?) Donald Trump extra olie op het vuur door bij partijgenoten aan te sturen op wanbetaling, mochten de Democraten niet akkoord gaan met voorgestelde bezuinigingen. Een opmerking die minister Janet Yellen van Financiën direct pareerde met de opmerking dat zoiets 'ondenkbaar' zou zijn.

Toch lijkt de geest niet helemaal terug in de fles. Zo bleek dat JPMorgan in een opgetuigde War Room al de scenario's bespreekt mocht het allemaal uit de hand lopen.

JPMorgan has convened a weekly war room to plan how it would react to a potential US default as negotiations in Congress over the debt ceiling drag on, CEO Jamie Dimon says https://t.co/gkgBhHuQdl

— Bloomberg Markets (@markets) May 11, 2023

Disney, Beyond Meat en Alphabet

En dan waren er ook nog cijfers. De kwartaalupdate van Disney (-8,3%) stelde teleur; met name de gang van zaken bij de streamingdienst. Ook vond een bloedbad plaats bij Beyond Meat (-10%), dat weliswaar het verlies fors zag slinken, maar op de beurs de handen toch niet op elkaar kreeg.

Alphabet ziet de koers vandaag met nog eens 3% oplopen. Gisteren zat het aandeel ook al in de lift, nadat dochterbedrijf Google een nieuwe zoekfunctie op basis van AI had gepresenteerd, en daarmee de concurrentie aangaat met Microsoft.

Hét macrocijfer van de dag waren de producentenprijzen. Deze vielen licht mee: er was sprake van een stijging van 0,2% op maandbasis, terwijl op een toename van 0,3% was gerekend. Dat maakt een rentepauze een reëler scenario. Toch kon dit nieuws het tij niet keren.

Rentes kelderen

Mayday mayday... de lange rentes zijn bruut uit hun slaap ontwaakt.



De brede markt

  • De AEX (+0,33%) zat vandaag in de voorhoede en kon een lange neus trekken richting de CAC40 (+0,28%), de Bel20 (+0,06%) en vooral de DAX (-0,3%).
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt met 2,4% naar 17,32 punten, maar blijft nog keurig onder de grens van 20 punten die vorige week werd doorbroken.
  • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 (-0,4%), Dow 30 (-0,8%) en de Nasdaq (-0,5%).
  • De euro daalt met 0,4% en noteert nu 1,1019 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Ook de goudprijs daalt: een troy ounce kost nu $2.017: 0,6% minder dan gisteren.
  • De olieprijzen staan vandaag eveneens onder druk. Voor een vat Brent wordt 1,2% minder betaald, terwijl de prijs van een vat WTI 1,5% lager noteert. YTD zijn de prijzen met respectievelijk 12% en 8,3% gedaald. De gasprijs is nog een stuk forser afgekomen: -52,1% sinds de jaarwisseling.
  • We zien ook rode koersen bij bitcoin: de cryptomunt staat 0,4% in de min en noteert $27.439. Maar beleggers die vorig jaar zijn ingestapt hebben geen reden tot klagen YTD staat er nog altijd een forse plus van 66% op het bord.

Verder op het Damrak

U was gewaarschuwd... 'Popcornaandeel' Vivoryon zat onlangs dagenlang in de top-3 van grootste stijgers en nu loopt de lucht er weer uit.

 

  • Shell (-0,6%) leek vandaag last te hebben van de lagere olieprijzen.
  • Philips (-1,5%) gaat vandaag ex-dividend (€0,85). Hiervoor gecorrigeerd is de koers met ruim 3% gestegen.
  • De koers van SBM Offshore ging met 2% onderuit na een kwartaalbericht waaruit bleek dat de omzet in Q1 is gedaald naar $724 miljoen euro, tegen $970 miljoen vorig jaar. Dit kwam overigens vooral door de verkoop van 45% van het eigendomsrecht in twee olie- en gasschepen vorig jaar.
  • Eurocommercial Properties (ECP) schreef 0,8% koerswinst bij nadat bekend werd dat het vastgoedfonds ook een notering in Milaan wil hebben.
  • Sif moet daags voor de cijferpublicatie 3,5% prijsgeven.
  • InPost won 3,3% en noteert voor het eerst in ruim een jaar weer boven de €10. Dit jaar staat er al +30% op het bord. Wat heeft het Poolse pakketbedrijf dat andere groeifondsen niet hebben, vraagt Arend Jan Kamp zich af.
  • Value8 heeft de wind in de zeilen sinds de investeringsmaatschappij een slimme oplossing heeft gevonden voor het tekort aan accountants: het bedrijf neemt een Portugees kantoor in de arm en kan zo waarschijnlijk een beursexit voorkomen. Sinds het nieuws bekend werd is de koers met 2,6% opgelopen.
  • Ahold Delhaize, dat gisteren al 2,3% moest prijsgeven na cijfers, daalt vandaag met nog eens 0,2%, ondanks enkele koersdoelverhogingen van banken.
  • Ook Alfen zit in de lift naar beneden: gisteren ging 3,1% af nadat het bedrijf nieuwe doelen had bekend gemaakt. Vandaag daalt de koers met nog eens 5,6%.

Adviezen

Een forse koersdoelverhoging voor Shell en twee kleinere voor Ahold Delhaize en Air France-KLM

  • Ahold Delhaize: naar €34 van €33 en kopen - KBC Securities
  • Ahold Delhaize: naar €31,20 van €30,90 en houden - Berenberg
  • Air France-KLM: naar €2,60 van €1,70 en kopen - HSBC
  • Air France-KLM: naar €2,40 van €2,20 en kopen - UBS
  • Shell: naar €37,00 van €28,00 en kopen - Sanford C. Bernstein & Co
  • Alfen: naar €102 van €106 en houden - Barclays

Agenda vrijdag 12 mei: cijfers Sif

Morgen opent Sif de boeken over het eerste kwartaal. Ook is het de beurt aan de Duitse verzekeraar Allianz en de Franse bank Société Générale. Beter Bed en Wolters Kluwer gaan ex-dividend. Hierbij de agenda:

  • 06.30 uur: Faillissementen, april (NL)
  • 07.00 uur: Sif, cijfers Q1 en jaarvergadering
  • 07.00 uur: Allianz en Société Générale, cijfers Q1
  • 08.00 uur: economische groei, eerste kwartaal (voorlopig) (VK)
  • 08.00 uur: handelsbalans, maart (VK)
  • 08.00 uur: industriële productie, maart (VK)
  • 08.45 uur: inflatie april, definitief (Fra)
  • 09.00 uur: inflatie, april, definitief (Spa)
  • 09.00 uur: Beter Bed en Wolters Kluwer ex-dividend
  • 14.30 uur: importprijzen, april (VS)
  • 16.00 uur: 'kleine' consumentenvertrouwen (gemeten door Universiteit van Michigan) (VS)

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 10 mei Slotcall: AEX met nieuw record het weekend in en Tesla krijgt concurrentie op Wall Street 2
  2. 09 mei Beurs zoekt naar triggers: wordt dat Besi, Tesla of toch weer de Fed? 2
  3. 08 mei AEX houdt 900 punten waarschijnlijk niet vast, zorgen Ahold, Pharming en SBM voor spektakel? 2

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Ben 11 mei 2023 19:20
    Tja, als we het hier over de BEURS willen hebben, PostNL ging maandag vanwege veel betere cijfers dan verwacht (alle
    "analisten" zaten er naast) met enorme omzet ruim 10% omhoog.

    Men wacht tandenknarsend een paar dagen, en zet vervolgens bij lage omzet grinnikend de koers weer 6% lager, in de hoop weer wat los te maken en die ongewenste winst even goedkoop weg te poetsen.

    Is bijna standaard in A'dam, maar ja, daar hebben we het liever niet over...
  2. Mrs. Smith 11 mei 2023 19:30
    quote:

    Ben schreef op 11 mei 2023 19:20:

    Tja, als we het hier over de BEURS willen hebben, PostNL ging maandag vanwege veel betere cijfers dan verwacht (alle
    "analisten" zaten er naast) met enorme omzet ruim 10% omhoog.

    Men wacht tandenknarsend een paar dagen, en zet vervolgens bij lage omzet grinnikend de koers weer 6% lager, in de hoop weer wat los te maken en die ongewenste winst even goedkoop weg te poetsen.

    Is bijna standaard in A'dam, maar ja, daar hebben we het liever niet over...
    AMG idem dito hoe denkt de podcast over een heffing op handelen via algoritmes zodat het voor shorters minder aantrekkelijk wordt dit te doen net zoals in België. Voor de "particuliere" belegger wordt het dan ook weer een eerlijk speelveld.
  3. Koning_van_Katoren 11 mei 2023 19:33
    Vraag voor Niels en de podcast: hoe bereken jij precies het jaarlijks procentueel rendement op een portefuille? Dat is nog niet zo makkelijk met bijvoorbeeld periodieke salaris bijstortingen, af en toe onttrekkingen aan de beleggingsrekening, dividend, stockdividend, belasting, transactiekosten, etc.
  4. SoLong 11 mei 2023 19:39
    Vraag voor de podcast: Ik hoor regelmatig vallen "zet het gewoon op een geldmarktfonds". Dit heb ik AJ ook een paar keer horen zeggen. Nu heb ik wat geld wat ik (nog) niet in aandelen wil steken, maar hoe doe je dit? Op het internet vind ik vele aanbieders (die ik niet ken) maar kan dit ook via een broker zoals DeGiro?
  5. Oude School Econoom 11 mei 2023 19:40
    @Ben, e.a.
    Daarom blijft de BEURS ook zo interessant. Je hebt 1) Beleggers, die kwaliteitsaandelen kopen en LONG blijven zitten, 2) Handelaren, die al daan niet doelbewust de koers hoger of lager zetten om met grote aankoop- en verkoop volumes en 10-20 centen koersverschil hun dag-winst of -verlies binnen-roeien, 3) beleggers die met de kudde meelopen en soms geluk hebben en ook winst binnenhalen, helaas echter vaak pech hebben, en 4) de beleggers die zo’n grote pech hebbe mem verlies lijden dat ze nooit mee terugkomen.
    De beurs kenmerkt zich ook door de analisten die met koersadviezen komen die te mooi zijn om waar te zijn, zoals nu weer de koersdoel verhoging van Shell naar euro 37,--. Er zijn nog meer gerespecteerde analisten, die de Shell koers veel hoger zien komen. Dat zou een koers potentie zijn van 30% of meer zijn. Bijzonder dan dat er echter geen kopers zijn voor Shell aandelen, want de koers lijkt eerder omlaag te gaan dan omhoog. Zijn er dan echt geen gekken die een koerspotentie van 30% laten liggen????. In het Casino heb je meer geluk ??.
    Morgen maar eens zien of de Shell koers omhoog gaat.
  6. Koning_van_Katoren 11 mei 2023 19:46
    quote:

    TA=verlies schreef op 11 mei 2023 18:31:

    Vraag voor de Podcast aan Niels:
    Vandaag ging Volkswagen ex-dividend met een dikke 7%.
    Ook de k/w verhouding is zeer laag.
    Zit er soms een addertje onder het gras bij dit fonds?
    Ik heb een beetje hetzelfde met BASF. Bijna 8% dividend rendement, dat zeer houdbaar lijkt gezien wpa. Energiecrisis die afneemt, Wintershall ipo op komst. Ook redelijk sterke resultaten met het oog op de afgelopen moeilijkere marktomstandigheden.
  7. Sshuffle 11 mei 2023 20:28
    quote:

    Koning_van_Katoren schreef op 11 mei 2023 19:33:

    Vraag voor Niels en de podcast: hoe bereken jij precies het jaarlijks procentueel rendement op een portefuille? Dat is nog niet zo makkelijk met bijvoorbeeld periodieke salaris bijstortingen, af en toe onttrekkingen aan de beleggingsrekening, dividend, stockdividend, belasting, transactiekosten, etc.
    Op je jaaroverzicht staat normaal de waarde van je portefeuille per 1-1, per 31-12, je stortingen en je opnames. Hiermee kom je een heel eind. Alleen de dividendbelasting die je via je aangifte terug vraagt moet je er nog bij tellen.
  8. forum rang 7 €URO-Trader 11 mei 2023 21:23
    Podcast vraag:

    Nederlanders besteden relatief een laag percentage aan voedsel tov andere landen, ik meen 10 % . Stel nu dat dit 20% wordt zoals in andere Zuid-Europese landen. Dit heeft nogal impact op het bestedingspatroon vh huishoudpotje. (Lagere opbrengst akkerbouw wereldwijd met een uitdijende wereldbevolking).

    Welk aandeel is dan nu zeer aantrekkelijk geprijst?
  9. Watchful¤Eye 11 mei 2023 21:36
    Casus voor Podcast:
    Pharming Group NV: Martin Crum is wel érg vriendelijk in zijn premium-analyse. Ik ben kritisch(er). Ik denk dat het verlies rauw op het dak viel van menige belegger; daardoor (terecht!) een flinke koersafstraffing .. De ontwikkelkosten Joenja zouden ze m.i. moeten activeren in hun (bedrijfseconomische!) balans en vervolgens daarop (geleidelijk in 10-12 jaar, de looptijd van het patent) afschrijven! .. Dan ziet de Verlies- en Winst rekening er 1) realistischer en 2) ook vriendelijker uit. En worden mogelijk dit soort koersbewegingen wat getemperd. Pharming bestaat sinds 1988. Eigenlijk is echter elk nieuw ontwikkeld medicijn een aparte start-up binnen hetzelfde bedrijf .. Start-ups hebben een hoger risicoprofiel .. Was een winstwaarschuwing niet op z'n plaats geweest? Tijdig de belegger informeren! ..(ik heb vooraf ook geen vóórbericht op Iex gezien ..)
  10. mok 11 mei 2023 22:23
    Beyond meat daalt vooral zo hard door aankondiging verkoop van aandelen ter waarde van 200 miljoen dollar. Dat is wel significant ten opzichte van huidige beurswaarde en natuurlijk dodelijk voor koersvorming. Het is te hopen voor aandeelhouders dat er een groep investeerders een groot deel op gaat pakken, anders is het leed nog niet over
  11. forum rang 5 theo1 12 mei 2023 11:30
    quote:

    BartIJ schreef op 12 mei 2023 06:38:

    Vraag voor de podcast.

    Hoe krijg ik m’n dividend van Philips? Dit jaar in aandelen maar zie nog niks in m’n giro app? En ik krijg ook niet genoeg dividend voor 1 dividend aandeel. Krijg ik dan niks?

    Ben benieuwd hoe dit werkt

    Groet Bart
    Als het goed is zie je dividendrechten verschijnen in je rekening. Op betaaldatum (staat in het persbericht, kan soms een maand duren) verdwijnen de dividendrechten en wordt het geld bijgeschreven. Er wordt wel belasting ingehouden, die kan je volgend jaar opvoeren op je belastingaangifte, dan krijg je dat weer terug.

    Als je kiest voor stockdividend, worden fracties in cash afgerekend. Dus je krijgt altijd waar je recht op hebt.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links