Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX houdt schade redelijk beperkt, bankensector de pineut

Risk happens fast

Beleggers vragen zich vandaag vooral af of het omvallen van SVB, wellicht een bij velen niet bekende bank, maar wel een top twintig bank in de VS, de voorbode vormt van een nieuwe bankencrisis. 

En dat zet de financials, onder aanvoering van de bankensector maar ook de verzekeraars staan duidelijk lager, flink onder druk. Noodmaatregelen van onder andere de Fed hebben de onrust niet geheel kunnen indammen. 

Het zijn vooralsnog enkele regionale Amerikaanse banken, naast de ondergang van SVB en Signature Bank maakt bijvoorbeeld ook First Republic Bank een snoekduik van min 75% op Wall Street. 

Een aantal beleggers neemt het zekere voor het onzekere en doet (vooral) bankaandelen van de hand. Dat is vanuit risicoperspectief weliswaar niet geheel onbegrijpelijk, maar de huidige problemen raken vooral enkele incidentele banken met een mismatch tussen aangetrokken kapitaal en (weer) uitgezet kapitaal. Het risicomanagement bij de meeste, beter gekapitaliseerde, systeembanken zal toch beter op orde (moeten) zijn. Wij komen hier morgen uitgebreid op terug bij IEX Premium. 

Dan nog even dit 

De bankensector staat als gevolg van de deconfiture rond Silicon Valley Bank flink onder druk. De zwakste banken lopen de hardste klappen op en daar valt het ooit zo degelijke Zwitserse Credit Suisse tegenwoordig ook onder: 

Het kostenplaatje voor beleggers om zich te beschermen tegen een eventuele default van de bank (CDS) noteren vandaag op het hoogste niveau ooit. De koersdaling van Credit Suisse is dan ook bovengemiddeld groot. 

Dan nog even dit II 

Maar het kan altijd erger, in de VS gaat First Republic Bank genadeloos onderuit op vrees van beleggers dat deze bank wel eens het volgende slachtoffer van de marktomstandigheden kan worden.

Terecht of niet, voor beleggers geldt 'sell first, ask questions later.' Dit ondanks diverse noodmaatregelen die de Fed inmiddels in werking heeft gesteld. 

Damrak 

Het was voor de bulls een zware dag op het Damrak, zeker voor beleggers die relatief veel exposure hebben naar banken en verzekeraars.

Maar hoewel de verliezen stevig tot incidenteel zelfs fors waren, wist het Damrak zich deels op te trekken aan een hoger koersend Wall Street. Weliswaar niet voldoende om de koersdalingen van eerder op de dag geheel in te lopen, maar wel duidelijk boven de day lows.  

Banken als ABN Amro en ING Groep behoorden tot de stevigste verliezers, op de voet gevolgd door verzekeraars als NN Group en ASR. Dit althans binnen de AEX en AMX. Zwaarder afgestraft werden Azerion en Ebusco (zie lager).

Sportschoolketen Basic Fit wist de berendans te ontspringen, evenals enkele defensieve AEX fondsen als DSM, Unilever en Wolters Kluwer. Een niveau lager kon verder onder andere Galapagos zijn koers op peil houden, net als Flow Traders. 

Geen marktbreed herstel, wel duidelijk een slot boven de lows van de dag. De AEX sloot de eerste dag van de week af met een verlies van 2,1% om te eindigen op een stand van 727,25 punten. 

TOP DRIE STIJGERS/DALERS 

pharming
Bron: IEX.nl

Basic Fit 

Sportschoolketen Basic Fit presenteerde vanochtend meevallende jaarcijfers. Het aantal leden zit flink in de lift en de winstgevendheid was beter dan verwacht. Aan ambities geen gebrek: het bedrijf verwacht ook in 2023 een flinke ledengroei en denkt het aantal sportscholen met circa 200 te kunnen opvoeren tot rond de 1.400. 

Beleggers kunnen een uitgebreide analyse vinden bij IEX Premium, met een duidelijk advies en onderbouwd koersdoel

Pharming 

Beleggers zijn op scherp gesteld door de deconfiture rond Silicon Valley Bank. Uiteraard werd eerst en vooral gevreesd voor een besmettingsgevaar van de bankensector. 

Echter, ondertussen liet biofarmaceut Pharming weten dat het een deel van het kasgeld gestald heeft bij SVB: in totaal circa $45 miljoen, verdeeld over de Amerikaanse en Britse tak van de bank. 

Het lijkt erop dat Pharming met de schrik vrijkomt: zowel in de VS als in het VK worden alle tegoeden gegarandeerd. Een update:  

Bpost 

PostNL is niet de enige pakketten- en brievenbezorger die worstelt met de marktomstandigheden. Ook de voormalige belager van het concern, het Belgische Bpost, heeft het aanhoudend lastig, onder andere door de hoge inflatie en het afnemende consumentenvertrouwen. 

Desalniettemin durfden de Belgen het wel aan een outlook af te geven voor dit jaar, zij het een wat fletse, en keert het concern een aantrekkelijk dividend uit van €0,40 per aandeel. Of dit aantrekkelijk genoeg is het aandeel in portefeuille te nemen, leest u in een vandaag verschenen update van de Beleggersdesk

Outperformance IEX modelportefeuilles 

Beleggers worden opnieuw geconfronteerd met flinke stress op de financiële markten. Ook dat hoort helaas bij deze tak van sport. Tegelijkertijd is het raadzaam niet in de waan van de dag mee te gaan maar de focus te hebben en houden op de langere termijn. 

De drie IEX Modelportefeuilles - Nederland, Internationaal, Hoog Dividend - zijn juist daartoe in het leven geroepen. En hoewel ook die drie portefeuilles een tik meekrijgen van de omslag op de financiële markten, blijft er sprake van een stevige outperformance ten opzichte van de bredere markt en doen het gemiddeld ruim 10% beter dan de benchmark: 

Toegang tot de IEX Modelportefeuilles, fundamentele analyses van circa 200 beursgenoteerde fondsen, tal van uitgebreide achtergrondartikelen en interviews met ceo's vergen een lidmaatschap. Nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie?  U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.

Dat is een eenmalige korting van 67%

Wall Street 

Waar in Europa toch de twijfel overheerste, kozen in de VS beleggers duidelijk voor een optimistischer houding. Wall Street opende aarzelend hoger, geholpen door een actief ingrijpen van de Fed, en won gaandeweg de handelsdag terrein. 

Dat gold overigens niet voor First Republic Bank dat weliswaar enig herstel realiseerde, maar een min van zo'n 65% blijft natuurlijk extreem. Veel techbedrijven, vaak beschikkend over een solide balans, konden aardige winsten bijschrijven en dat gold ook voor farmaceut Pfizer (+ 2,5%) dat een miljardenovername aankondigde. 

Tegen het slot van Europa noteerde de Dow Jones op een plus van 0,7%, de S&P 500 won 0,7% en de Nasdaq outperformde met een stijging van 1,4%.  

Rentes 

Een vrijwel zelden vertoonde beweging op de internationale obligatiemarkten. De rentes schoten omlaag als reactie op het omvallen van enkele regionale banken in de VS, al was de beweging eerder op de dag zelfs nog forser.  

pharming
Bron: Reuters 

Brede markt  

Veel forse koersbewegingen uiteraard op de brede markt. De meeste grote Europese beurzen leveren evenals de AEX flink in, de VIX schiet omhoog, de olieprijs duikt omlaag en goud profiteert slechts mondjesmaat van een vlucht naar veilige (r) havens. Opvallend: bitcoin ligt wel bijzonder sterk gevraagd. De cryptomunt lijkt momenteel populairder dan goud voor bescherming zoekende beleggers. 

pharming
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

  • Aegon (- 6,4%) was als verzekeraar met daar bovenop ook nog eens de grootste exposure naar de VS de gebeten hond 
  • ING Groep (- 5,8%) wist koersmatig ook geen potten te breken op deze zware bankdag 
  • Shell (- 4,1%) kon vandaag, in tegenstelling tot Unilever (%) niet als veilige haven dienen, de olieprijs dook ook fors omlaag 
  • ABN Amro (- 4,8%) ging net als de rest van de financials fors onderuit, waarbij onder andere besmettingsvrees een rol speelde bij beleggers 
  • Basic Fit (+ 3,3%) kwam met behoorlijke jaarcijfers, een dito outlook, maar had de pech dat dit op een erg slechte beursdag viel 
  • Flow Traders (+ 0,1%) moet kunnen profiteren van de extreme bewegingen op zowel de obligatie- als aandelenmarkten 
  • Just Eat Takeway (- 5,4%) is typisch zo'n aandeel dat op een risk on day flink door het putje gaat 
  • Azerion (- 26,7%) heeft de AFM achter zich aangekregen, er loopt een onderzoek van de beurswaakhond naar marktmanipulatie in het aandeel 
  • Ebusco (- 15,9%) kreeg een stevige adviesverlaging van ABN Amro en dat hakte er stevig in 
  • Pharming (- 2,1%) lijkt met de schrik vrij te komen met zijn deposito's die uitstaan bij SVB 
  • Op de lokale markt had ook Allfunds het relatief lasttig (- 2,9%) 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • OCI: initial coverage houden met koersdoel €30 - Jefferies 
  • Just Eat Takeaway: naar €27,15 van €23,35 en kopen - UBS 
  • Ebusco: naar €9 van €13 en verkopen - ABN Amro
  • Fastned: initial coverage houden met koersdoel €35 - Degroof Petercam
  • AB InBev: naar €68 van €60 en kopen - ABN Amro 
  • AB InBev: naar €64 van €61 en houden - BofA 
  • Aedifica: naar €57 van €60 en verkopen - Barclays  

Agenda 14 maart

06:30 Inflatie - Februari (NL)
08:00 Werkloosheid - Januari (VK)
11:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Februari (VS)
13:30 Inflatie - Februari (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 11:00 Loopt het dividendrendement van Signify gevaar door zwakke jaarstart?
  2. 25 apr Gaat Unilever eindelijk de langverwachte sprong omhoog maken?
  3. 25 apr Uitstekende cijfers Flow Traders

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Martijn 13 maart 2023 19:05
    Ging het op de beurs maar allemaal zo makkelijk als vandaag.
    Normaal is het echt flink aanpoten de hele dag door maar vandaag was het appeltje eitje!
    Maar dat mag ook wel is een keer een dagje!
    Het is immers dag in dag uit keihard werken jaar in en jaar uit.
    Ik had persoonlijk weer niets te klagen vandaag.
  2. forum rang 7 jan de vakman 13 maart 2023 21:25
    Nou, Martin, er zaten zeker dollartekens in je ogen, je keek alleen naar de centen, ook metaal kreeg harde klappen, net als shell, een verband met die bankenramp zie ik zo direct niet, het zal wel in hoofdzaak een paniek verhaal zijn, shell zal wel niet bij zulke kleine banken zitten, neem ik aan!!
  3. forum rang 7 Dividend Collector 13 maart 2023 21:32
    quote:

    Martijn schreef op 13 maart 2023 19:05:

    Ging het op de beurs maar allemaal zo makkelijk als vandaag.
    Normaal is het echt flink aanpoten de hele dag door maar vandaag was het appeltje eitje!
    Maar dat mag ook wel is een keer een dagje!
    Het is immers dag in dag uit keihard werken jaar in en jaar uit.
    Ik had persoonlijk weer niets te klagen vandaag.
    We werken allemaal hard voor onze centen Martijn. Onnodig dit steeds te benoemen. Niemand komt het aanwaaien (neem ik aan).
  4. forum rang 10 bp5ah 13 maart 2023 22:27
    quote:

    Martijn schreef op 13 maart 2023 19:05:

    Ging het op de beurs maar allemaal zo makkelijk als vandaag.
    Normaal is het echt flink aanpoten de hele dag door maar vandaag was het appeltje eitje!
    Maar dat mag ook wel is een keer een dagje!
    Het is immers dag in dag uit keihard werken jaar in en jaar uit.
    Ik had persoonlijk weer niets te klagen vandaag.
    En als je dat wel hebt ..., dan post je waarschijnlijk niks ...

    Doe je eigenlijk nu ook niet.
  5. forum rang 4 Martijn 13 maart 2023 22:47
    quote:

    bp5ah schreef op 13 maart 2023 22:27:

    [...]
    En als je dat wel hebt ..., dan post je waarschijnlijk niks ...

    Doe je eigenlijk nu ook niet.
    Ik post alles wat ik wil zolang het maar netjes blijft en ook als het anders is zou ik dat ook posten maar dat is nu eenmaal niet zo!
    Ik krijg sterk de indruk dat je nog jaloers bent ook!

    Je moet eens leren respect voor mensen te hebben je levert namelijk altijd kritiek tegen alles een iedereen punt!

    Ik zal maar zeggen met onwillige honden is het moeilijk hazen vangen!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links