Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Exportbeperking ASML laat beleggers koud

Slotcall 9 maart 2023: AEX houdt voeten niet droog

Het was een tam dagje vandaag op het Damrak. Beleggers lijken hun kruit droog te willen houden met het oog op het Amerikaanse banenrapport dat morgenmiddag weleens voor de nodige opschudding kan zorgen. De AEX eindigde na een wisselvallig dagje nipt (0,02%) in de min. De verliezen bij de AMX waren een stuk groter: 0,6%.

De dag begon in mineur. Angst voor verdere renteverhogingen hing nog altijd boven de markt, nadat Jerome Powell, president van de Federal Reserve, eerder deze week had gezegd dat de strijd tegen de hoge inflatie nog niet voorbij is.

Hierdoor stond de renteverhoging met 25 basispunten, waar de markt in meerderheid op rekende, op losse schroeven. Inmiddels is een verhoging met 50 baspunten voor 77,9% ingeprijsd.

Vastgoedfondsen onder druk

Die renteangst drukte vandaag op vastgoedfondsen. Hogere rentelasten zetten immers de marges onder druk en maken het voor vastgoedbedrijven moeilijker om nieuwe projecten te financieren. WDP verloor 3,5%, Wereldhave raakte 2,9% kwijt en Vastned dook met 2,2% omlaag.

De chipfondsen daarentegen lagen er uitstekend bij, waarover later meer.

Meevaller Amerikaanse arbeidsmarkt (of tegenvaller, het is maar hoe u het ziet)

Later op de middag verbeterde het sentiment kortstondig, op zowel Wall Street als op Beursplein 5, na een meevaller in het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS. Het aantal WW-aanvragen bleek vorige week met 21.000 te zijn gestegen tot 211.000: het hoogste niveau sinds december. Het was ook meer dan verwacht, want economen rekenden op 195.000 nieuwe aanvragen.

In dit geval is slecht nieuws goed nieuws. Want dit cijfer kan een signaal zijn dat de Amerikaanse arbeidsmarkt wat verzwakt. En dat geeft beleggers weer hoop dat de Fed de teugels misschien toch wat minder hard zal aantrekken dan gevreesd.

... maar wat brengt het cijfer van morgen?

Helaas maakt één zwaluw nog geen zomer. Het volgende ijkpunt is het Amerikaanse non-farms payroll report, dat morgen om 14.30 uur Nederlandse tijd bekend wordt gemaakt. Powell had al aangekondigd dat hij hier met veel belangstelling naar zal kijken, naast uiteraard de laatste inflatiecijfers.

De cijfers van januari deden behoorlijk wat stof opdwarrelen. Er kwamen maar liefst 517.000 banen bij en het werkloosheidspercentage daalde onverwacht, tot zelfs het laagste niveau sinds eind jaren zestig.

Voor het rapport van morgen morgen wordt een toename van 200.000 banen verwacht. Als het aantal banen fors stijgt, kan dat het inflatievuur verder oppoken, omdat een krappe arbeidsmarkt kan leiden tot looneisen. En dat kan de Fed onder druk zetten om nog een tijd door te gaan met renteverhogingen.

Daar komt nog bij dat een sterke arbeidsmarkt de Fed meer ruimte geeft om de rente verder te hogen in de strijd tegen de hoge inflatie.

ASML verder aan banden

Het meest in het oog springende aandeel was vandaag ASML. Begin dit jaar werd al duidelijk dat Nederland een deal had gesloten met de VS en Japan over exportbeperkingen van chiptechnologie richting China. Nu is dat bevestigd. De exportbeperking moet de vaderlandse chiptechnologie beschermen, maar het voor China ook moeilijker maken om de meest geavanceerde chips te gebruiken voor de productie van militair materieel.

Om welke machines het precies gaat, is nog niet bekend. Op de EUV-machines van ASML lag al een ban, maar nu worden de meest geavanceerde DUV-machines (Deep Ultra Violet) aan de lijst toegevoegd. China is uiteraard not amused.

ASML verwacht niet dat deze exportbeperking veel impact zal hebben op de cijfers en dat de outlook niet in gevaar komt. Ook beleggers leken er niet wakker van de liggen. De koers steeg zelfs met 0,6%. Ook de andere chippers waren gewild: ASMI won 0,9% en Besi 0,5%.

Meer duiding én een reactie op de vraag of die beperkingen wel zin hebben, vindt u in dit artikel.

Chinese inflatie blijft zakken

Over China gesproken, daar hebben ze inflatiecijfers waar wij alleen maar van kunnen dromen. In februari waren de consumentenprijzen met 1% op jaarbasis gestegen: het laagste niveau in een jaar tijd. In januari bedroeg de inflatie nog 2,1%.

Het februaricijfer is bovendien aanzienlijk lager dan de 1,7% waarop economen gemiddeld hadden gerekend.

Komt Nederland met de schrik vrij?

Nederland lijkt een recessie te ontlopen. Althans, als de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) uitkomen. De rekenmeesters verwachten dit jaar een economische groei van 1,6% en volgend jaar een plus van 1,4%.

De inflatie zal volgens het CPB dalen naar circa 3%. Niet zo laag als China dus, en ook nog wat hoger dan de 2% die de ECB ambieert. Maar wel een cijfer waar we blij mee mogen zijn. Als de ramingen kloppen, want er kan natuurlijk nog van alles gebeuren.

Cijfers Deutsche Post DHL goed ontvangen

De cijfers van Deutsche Post DHL zijn goed ontvangen: de koers steeg met 1,4%. Het bedrijf waarschuwde voor economische tegenwind dit jaar, maar de resultaten in 2022 boden ruimte om zowel het dividend als het aandeleninkoopprogramma op te krikken.

Het oordeel van de IEX Beleggersdesk - met koersdoel en advies - kunt u hier lezen.

... maar D'Ieteren krijgt ervan langs

Voor de cijfers van D'Ieteren liepen beleggers minder warm: het aandeel, dat afgelopen week een all-time high aantikte, kreeg zelfs een koersverlies van 2,5% om de oren. En dat terwijl het een goed-nieuwsshow was: de Belgische investeerder behaalde een recordwinst, die bovendien breed gedragen was. Het dividend gaat met 32% omhoog. En D'Ieteren verwacht de stijgende lijn dit jaar door te zetten.

Hoe we de cijfers en de koersreactie moeten duiden, leest u hier.

Ophef over topbeloningen Shell?

Dat de dollars bij Shell afgelopen jaar tegen de plinten op klotsten, was al wel bekend. Uiteraard pikte de top van het bedrijf ook een graantje mee. De Financial Times meldde dat voormalig Shell-topman topman Ben van Beurden vorig jaar omgerekend bijna €11 miljoen heeft geïncasseerd: bijna 53% meer dan het jaar ervoor.

Maar aandeelhouders mogen ook niet klagen: zij profiteerden vorig jaar van een koerswinst van 37% en YTD staat er al een plus van ruim 6% op de borden.

Oproep: heeft u vragen voor de IEX BeleggersPodcast?

Nog één nachtje slapen en dan breekt de laatste handelsdag van de week aan. Dat betekent dat er uiteraard weer een gloednieuwe IEX BeleggersPodcast wordt opgenomen. Hierin worden ook altijd vragen van lezers beantwoord.

Heeft u een interessante vraag aan beurswatcher Arend Jan Kamp en analist Niels Koerts, laat dan een berichtje achter in de comments, onderaan dit artikel. Wellicht komt uw vraag aan bod.

IEX Beleggersdag 2023: de inschrijving is geopend!

Op vrijdag 30 juni vindt de jaarlijkse IEX Beleggersdag plaats, in Theater Spant in Bussum. Diverse beleggingsexperts, topbestuurders van beursgenoteerde bedrijven en andere kopstukken delen dan hun inzichten, strategieën en tips, waar u als belegger direct uw voordeel mee kunt doen.

We zijn nog druk bezig met de voorbereiding, maar kunnen met trots melden dat al diverse interessante sprekers hun komst hebben toegezegd. Een greep uit de line-up:

  • Jos Benschop (head of technology bij ASML)
  • Marco Roeleveld (CEO van Alfen)
  • Sijmen de Vries (CEO Pharming)
  • Mary Pieterse-Bloem (hoofd investment office Rabobank) en
  • Lukas Daalder (chief investment strategist Blackrock).

Meld u snel aan, want de capaciteit van Spant is beperkt. En ook mooi meegenomen: wie nu kaarten bestelt, kan profiteren van een aantrekkelijke vroegboekkorting. Meer informatie vindt u hier.

Wall Street ligt er verdeeld bij

Zo wisselvallig als het weer is, zo wispelturig is Wall Street. De dag begon in het groen, maar inmiddels zakken de S&P 500 en de Dow Jones-index wat weg. De Nasdaq houdt nog wel droge voeten.

Met Tesla wil het nog steeds niet zo lukken. Het aandeel staat 0,6% in de min. Gisteren stond de koers ook al onder druk, nadat bleek dat toezichthouders een onderzoek starten naar problemen met afvallende stuurwielen.

Rentes blijven aardig liggen

De rentes blijven aardig liggen. De Amerikaanse tienjaars blijft nog nipt op 4%.

Normaal gesproken is de rente over langlopende leningen hoger dan die op kortlopende, maar nu zijn de rollen omgedraaid. En niet alleen dat. Collega Arend Jan Kamp signaleerde vandaag in zijn morning call dat het renteverschil zelden zo groot is geweest als nu. Dat kan duiden op angst voor een recessie.

Hoe dat zit, kunt u lezen in het economielesje dat hij vanmorgen gaf.

(bron: Reuters)


De brede markt

  • De AEX (-0,02%) sloot nipt lager en deed het daarmee iets beter dan de Duitse DAX (-0,10%) en de Franse CAC 40 (-0,10%).
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) steeg licht, naar 19,19 punten.
  • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 (-0,2%), Dow 30 (-0,2%) en de Nasdaq (+0,2%).
  • De euro stijgt met 0,3% en noteert nu 1,06 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (+0,8%) zit in de lift.
  • De olieprijzen zitten in de lift: WTI en Brent winnen elk 0,5%.
  • Bitcoin daalt fors: met 2,3%

Verder op het Damrak

Zoals gezegd lag vastgoed er vandaag slecht bij.

 

  • Prosus (-2,7%) daalde in navolging van deelneming Tencent. Het bedrijf wist niet te profiteren van het bericht dat JD.com - waarin het eveneens een belang heeft - weer zwarte cijfers schrijft.
  • Heineken won 0,6%. De brouwer kreeg van de Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteiten groen licht voor de overname van het Zuid-Afrikaanse drankenconcern Distell: het laatste stempeltje dat nodig was.
  • Aegon voerde de AEX-index in de ochtend nog aan, maar ging uiteindelijk 2% lager de dag uit. De verzekeraar gaf vandaag een presentatie over het nieuwe boekhoudraamwerk IFRS 17. Hieruit bleek dat het eigen vermogen onder de nieuwe regels aanzienlijk daalt, maar het operationele resultaat verbetert.
  • Shell sloot 0,2% lager, ondanks een stijging van de olieprijzen.
  • Adyen eindigde 0,5% in de plus na een adviesverhoging van Exane BNP Paribas
  • Randstad (+1,4%) wist iets op te krabbelen na het verlies van gisteren.

Adviezen:

Enkele koersdoelwijzigingen en één adviesverhoging. Exane BNP Paribas zet Adyen op de kooplijst en trekt het koersdoel met €200 op.

  • Adyen: naar € 1.450 van € 1.250 en kopen - Exane BNP Paribas
  • Just Eat Takeaway: naar € 33 van € 29 en kopen - Citi Research
  • Kendrion: naar € 22,50 van € 26,30 en kopen - ING

Agenda vrijdag 10 maart 2023

Het zwaartepunt van deze beursweek ligt morgen. In de vroege ochtend komt Bank of Japan door met het rentebesluit. Het wordt het laatste rentebesluit van Haruhiko Kuroda. In april neemt Kazuo Ueda het stokje van hem over. Veel vuurwerk wordt er niet verwacht. De rente zal naar verwachting laag blijven.

Om half drie in de middag barst het echt los: dan verschijnt het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van februari. Er wordt een stijging met 200.000 banen verwacht. Worden het er minder, dan kan dat voor opluchting zorgen. Een hoger dan verwachte toename kan leiden tot koersdruk.

Hierbij voor de volledigheid de hele agenda:

  • 06.00 uur: Bank of Japan, rentebesluit
  • 06.00 uur: Nederland, industriële productie, januari
  • 08.00 uur: Duitsland, inflatie, februari
  • 08.00 uur: VK, industriële productie, januari
  • 08.00 uur: VK, handelsbalans, januari
  • 14.30 uur: VS, banengroei en werkloosheid, februari

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 16 mei Regeerakkoord: dit betekent het voor uw portemonnee 6
  2. 16 mei Zet AEX recordjacht voort, met Aegon als smaakmaker?
  3. 15 mei Matte beurs, maar onderhuids broeit het met ABN Amro en Amerikaanse inflatie 3

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 9 maart 2023 19:10
    Die opmerking over het Shell dividend is onjuist, Jasperien, zo als je het schrijft, dan zou het dividend nog meer dan 37% gestegen zijn, daar klopt niks van, shell heeft het dividend 15% verhoogd, die voor het grootste deel foetsie is door valuta nadeel!!
    Nuchter feit is, dat Shell, met 10x slechtere cijfers 0,47$ kw div gaf, dus bij de huidige cijfers zou dat minstens 1$ moeten zijn, inplaats van 0,2875$!!
  2. NielsjeB 9 maart 2023 19:27
    quote:

    DivKing schreef op 9 maart 2023 19:11:

    Het advies van credit suisse voor asml kan ik niet helemaal volgen, kopen advies met een koersdoel dat ver onder de huidige koers staat?
    (ABM FN-Dow Jones) Credit Suisse heeft woensdag het koersdoel voor ASM International verhoogd van 378,00 naar 385,00 euro met een onveranderd Outperform advies.
  3. Niels Koerts 9 maart 2023 21:17
    quote:

    BabyGenius schreef op 9 maart 2023 18:56:

    Vraagje voor Niels: onlangs gaf je in de podcast aan dat je je positie in Prosus volledig verkocht hebt, maar eerder deze week gaf je een koopadvies voor dit aandeel. Betekent dat dat je zelf ook van plan bent om terug in te stappen?
    Beste BabyGenius,

    Een zeer terechte vraag.

    Hier kom ik morgen in de uitzending op terug.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  4. Benny 9 maart 2023 21:32
    Voor de podcast:
    In het kort: wat is het verschil tussen dividend en kapitaaluitkering (of dividend zonder belasting)?

    In het lang: ik heb 3 duitse aandelen: vonovia, vw en deutsche telekom. Bij het invullen van mn inkomstenbelasting zag ik dat vw wel div belasting inhoud maar DTE en Vonovia niet. Bij DTE staat er iets over op de website: www.telekom.com/en/investor-relations...

    Een vergelijkbaar iets speelt bij Prosus weet ik uit ervaring. Voordeel van kapitaaluitkering is dus geen div tax, maar wat is nu het nadeel? Dat moet er toch zijn anders zouden alle bedrijven dat toch doen?
  5. dhrdegroot 9 maart 2023 23:19
    Dag Jasperien, Niels en AJ, bedankt weer voor de informatieve podcast!

    Hoe kijken jullie naar situatie rond vastgoed REITS in Amerika en de europese vastgoed aandelen? De koersen van Vonovia, UDR, Realty Income, Medical Properties, VGP en Essex staan enorm laag. Is deze afstraffing van zo'n 50% niet wat overdreven? Koopkans of een bodemloze put?

    Groetjes en bedankt voor het behandelen! Thomas
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links