Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX eindigt op valreep hoger, ondanks tegenvallers uit VS

Slotcall 16 februari 2023: AEX herpakt zich op drukke cijferdag

De AEX-index begon goedgemutst aan een bomvolle cijferdag, maar de stemming sloeg abrupt om nadat headlines over tegenvallende Amerikaanse producentenprijzen binnendruppelden. Na een kortstondige dip wist de AEX zich echter weer te herpakken en 0,2% hoger te sluiten op 771,69 punten.

De producentenprijzen in de VS namen in januari met 0,7% op maandbasis toe, terwijl economen op een plus van 0,4% hadden gerekend, en de prijzen in december nog met 0,2% daalden. Aangezien de Federal Reserve eerst overtuigend bewijs wil hebben dat de inflatie écht daalt voordat er een eind kan komen aan de reeks renteverhogingen, leidde dat tot angst dat we een rentepauze voorlopig wel op onze buik kunnen schrijven. Om over renteverlágingen nog maar te zwijgen.

Lorette Mester, bestuurder van de Fed in Cleveland, gooide nog wat olie op het vuur. In een toespraak pleitte zij ervoor het belangrijkste rentetarief, het federal funds rate, te verhogen tot boven de 5% en dit niveau langere tijd vast te houden, tot de inflatie overtuigend richting de 2% glijdt.

Techaandelen onder druk

Dat is geen nieuws waar beleggers warm voor lopen. Vooral de als rentegevoelig bekend staande techsector stond dan ook onder druk. ASML verloor 0,4%, ASMI daalde met 1,2% en Besi met 0,8%.

Verder stond de beursdag vooral in het teken van cijfers, heel veel cijfers. Deze werden overwegend positief ontvangen. NN Group, DSM, Vastned en RELX wisten hun cijferrapportage te verzilveren met een mooie koerswinst. Ordina daarentegen deed een stap terug.

Applaus voor BAM

Laten we beginnen met BAM, dat een fraaie koerswinst van 5,6% mocht bijschrijven. Het bouwbedrijf heeft ondanks de onzekere situatie op de huizenmarkt een puike set cijfers afgeleverd. De Ebitda-marge van 4,5% kwam ruimschoots uit boven de eigen doelstelling van minimaal 4%. BAM ligt naar eigen zeggen ook op koers om de financiële doelstellingen van dit jaar te halen en aandeelhouders wordt 15 cent dividend per aandeel in het vooruitzicht gesteld.

Beleggers zetten de polonaise in: de koers schoot met 5,6% omhoog. Of de duimen van de IEX Beleggersdesk ook omhoog gingen, kunt u hier lezen.

Morgen is het de beurt aan Heijmans, dat BAM zelfs voorbij streefde, met een koerswinst van 6,5%.

Maar welke bouwer heeft nu de beste kaarten: BAM of Heijmans? De IEX Beleggersdesk zette de twee aartsrivalen naast elkaar. Het antwoord vindt u in deze analyse.

NN Group heeft cadeautje voor aandeelhouders

De cijfers van NN Group vallen in goede aarde: het aandeel eindigde 1,8% in de plus. De verzekeraar had wel last van de fors opgelopen rente: deze zorgde afgelopen jaar voor een verlies op obligaties van ruim €14 miljard. Ook pakte het operationele resultaat in de tweede jaarhelft lager uit, maar dat kwam door de verkoop van de vermogensbeheertak.

Naast wat zuur was er echter ook het nodige zoet. De verzekeraar genereerde meer kapitaal en ook de solvabiliteit trok wat aan. Bovendien kwam NN met een leuke verrassing: een 12% hoger dividend. Het dividendrendement is daarmee opgelopen tot bijna 7% en daar komt nog inkoop van eigen aandelen bij. In totaal vloeit zo'n 9% aan kapitaal richting aandeelhouders. Of het aandeel hiermee koopwaardig is, leest u in de onderstaande analyse.

Ordina krijgt pak slaag, ondanks superdividend

De cijfers van Ordina daarentegen werden slecht ontvangen, getuige de koersdaling van 6,6%. Vooral de teruglopende marge viel beleggers rauw op het dak.

Toch had de ICT-dienstverlener ook een cadeautje voor de aandeelhouders in petto: een dividend van €0,395 per aandeel. Dit bestaat uit een regulier dividend van €0,265 en een superdividend van €0,13. 'Dit betekent dat het bedrijf meer dan de volledige jaarwinst uitkeert aan zijn aandeelhouders', concludeert analist Niels Koerts van de IEX Beleggersdesk.

Bittere pil voor Pharming

De Europese medicijnwaakhond EMA heeft wat meer tijd nodig voor de beoordeling van de aanvraag van Pharming om leniolisib op de markt te mogen brengen, een middel voor de behandeling van APDS, een zeldzame immuunziekte. Het advies wordt nu in het tweede halfjaar verwacht.

In de VS ligt de aanvraag wél op schema, haastte Pharming zich te zeggen. Het bedrijf heeft 29 maart alvast met potlood in de agenda omcirkeld. Niettemin is dit een bittere pil voor beleggers in het biotechfonds: het aandeel dook maar liefst 10% in de min.

Hoera, een AEX-fonds bereikt all-time high

Er is vandaag ook een koersrecord gebroken. RELX (+1,2%) tikte een all-time high aan.

... op de Britse beurs

Maar dat is een beetje vals spelen. In Amsterdam, waar in euro's in plaats van Britse ponden wordt betaald, is het nog niet zo ver.

De dataleverancier stelde beleggers tevreden met de cijfers. De omzet en het resultaat zaten afgelopen jaar keurig in de lift. Aandeelhouders delen mee. RELX wil het dividend met 10% verhogen en voor 800 miljoen pond aan eigen aandelen inkopen. De teller staat tot nu toe overigens al op 150 miljoen pond.

Heeft u vragen voor de IEX BeleggersPodcast?

De laatste beursdag van de week is weer in zicht, dus dat betekent dat er morgen weer een verse IEX BeleggersPodcast wordt opgenomen.

Heeft u een interessante vraag voor beurswatcher Arend Jan Kamp en analist Niels Koerts, laat dan een berichtje achter in de comments, onderaan dit artikel. Wellicht komt uw vraag aan bod.

 

Altijd de laatste tips en analyses van de IEX Beleggersdesk?

Zoals u kunt zien volgt de IEX Beleggersdesk de markt op de voet. Wilt u ook toegang krijgen tot professionele aandelenanalyses en -adviezen, 3 langetermijn-modelportefeuilles en onze aandelenselectietool? En ziet u het wel zitten om elke week het beleggingstijdschrift IEX Expert in uw (digitale) brievenbus te ontvangen? Word dan abonnee van IEX Premium.

We hebben een mooie aanbieding voor u. U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden proberen voor slechts €24,95. Dat komt neer op een korting van 67%.

Wie wint de Gouden Stier Publieksprijs? Stem!

Binnenkort vindt de uitreiking plaats van de Gouden Stier Publieksprijs, voor de Beleggingsinstelling van het Jaar. Wie er met het felbegeerde beeldje en de eer vandoor gaat bepaalt ú. Laat daarom, als u dat niet al hebt gedaan, uw stem horen. Dit kan via deze link.

Wall Street in mineur

Van de hosannastemming van gisteren is vandaag op Wall Street weinig te merken. De Dow Jones-, S&P 500 en Nasdaq 100-index noteren eensgezind circa 0,6% in het rood.

Eén reden hadden we al genoemd: de tegenvallende producentenprijzen. Maar er is nóg een domper: een onverwachte daling van de Philly Fed-index. Dit cijfer dient als graadmeter voor de bedrijvigheid van de industrie in de regio rond Philadelphia. De index kelderde van -8,9 punten in januari naar -24,3 punten. Economen hadden juist een stijging verwacht.

Het cijfer van New York van gisteren viel juist mee. Altijd wat, verzucht beurswatcher Arend Jan Kamp dan ook.

 

Om 22 uur komen Applied Materials en DoorDash door met cijfers. Vooruitlopend hierop staat Applied zo'n 2% in de min, maar Doordash 1% in de plus.

Rentes: kleine plusjes

De lange rentes blijven over de hele linie aardig liggen.

(bron: Reuters)


De brede markt

  • De AEX (+0,25%) loopt aardig in de pas met de de Duitse DAX (+0,2%), maar moet de Franse CAC 40 (+0,90%) voor zich dulden.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) is wat gestegen naar 19,09 punten.
  • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 (-0,6%), Dow 30 (-0,6%) en de Nasdaq (-0,7%).
  • De euro daalt 0,6% en noteert nu 1,07 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (+0,3%) stijgt licht.
  • De olieprijs zit ook in de lift: WTI met 0,3% en Brent met 0,4%.
  • Bitcoin heeft vleugels en knalt met 9,3% omhoog. Dat komt neer op een stijging van ongeveer €2.000. Dat is enigszins verrassend te noemen na de tegenvallende producentenprijzen. Is er sprake van een short squeeze? Hoe dan ook, de cryptomunt herrijst dit jaar als een feniks uit de as, want YTD staat er een plus van 51% op de borden. Wie op 31 december was ingestapt had met één bitcoin ruim $8.000 kunnen cashen.

Verder op het Damrak

De bouwers gaan fier aan kop, op de voet gevolgd door DSM, dat vandaag met cijfers kwam. Pharming zag de koers met dubbele cijfers kelderen.



  • DSM, dat hoopt te fuseren met Firmenich, doet +5,3% na cijfers. Het speciaalchemiebedrijf heeft afgelopen jaar de eigen outlook gehaald, al stond de aangepaste Ebitda in het vierde kwartaal wel onder druk.
  • Arcadis verloor na het overleggen van cijfers juist 1,1%. Of dat terecht is leest u in deze analyse van onze Beleggersdesk.
  • Heijmans, dat morgen de boeken opent, lift mee op het succes van concurrent BAM. Het aandeel is 6,5% hoger gesloten.
  • Ook Air France-KLM is morgen aan beurt met cijfers. Het aandeel eindigde aan de vooravond hiervan 2,1% hoger.
  • Brunel, date ook de resultaten publiceert, maakt een pas op de plaats
  • Vastned (+2%) krijgt de handen op elkaar voor de cijfers. De bruto huurinkomsten van het vastgoedbedrijf namen fors toe, evenals de winst.
  • Bij Fastned (één letter verschil met het fonds hierboven, maar toch echt een heel ander bedrijf) werd vandaag de champagne ontkurkt. Het aantal laadstations in Europa is door de grens van 250 heen geschoten. De beurswaarde steeg met 1,2%.
  • Vopak boekte gisteren nog 3% koerswinst na cijfers, maar moet nu 1% prijsgeven. Toch bevat de update van het tankopslagbedrijf bij de cijferpresentatie de nodige interessante informatie voor beleggers, vindt analist Martin Crum.
  • Heineken werd de day after getrakteerd op koersdoelverhogingen van Bank of America, Credit Suisse en Barclays. Het aandeel ging 0,5% hoger de dag uit.
  • Alfen weet slechts beperkt te herstellen van het ongenadige pak slaag van gisteren: de koers veerde met 1,6% op.
  • Adyen zet na de koersstijging van 3,5% de zegetocht voort en schrijft nog eens 3,1% bij.
  • Beleggers in Ahold Delhaize daarentegen haalden wat winst van tafel, na de koersstijging van gisteren: de koers daalde met 1,6%.
  • Dit gold nog meer voor Randstad, dat de koerswinst van 2,6% van gisteren volledig verspeelde en 3,2% in het rood eindigde.

Adviezen:

  • Heineken: naar € 120,00 van € 115,00 en kopen - Bank of America
  • CM.com: naar € 10,00 van € 11,00 en houden - Jefferies
  • Umicore: naar € 37,00 van € 41,00 en houden - Degroof Petercam
  • Arcadis: naar € 48,00 van € 43,00 en houden - Degroof Petercam
  • Heineken: naar € 122,00 van € 120,00 en kopen - Credit Suisse
  • Heineken: naar € 100,00 van € 90,00 en houden - Barclays
  • Philips: naar € 16,00 van € 15,00 en houden - ING
  • Randstad: naar € 57,00 van € 68,00 en houden - RBC

Agenda vrijdag 17 februari 2023

Morgen wordt opnieuw een drukke cijferdag, maar er zitten geen Nederlandse blue chips tussen. Wel twee buitenlandse: de Duitse verzekeraar Allianz en de Franse autofabrikant Renault. De macro-economische agenda is niet zo spannend.

Hierbij voor de volledigheid de hele agenda:

  • 07.15 uur: Air France-KLM, cijfers vierde kwartaal
  • 07.15 uur: Heijmans, cijfers vierde kwartaal
  • 07.30 uur: Brunel, cijfers vierde kwartaal
  • 08.00 uur: Ctac, cijfers vierde kwartaal
  • 08.00 uur: VK, detailhandelsverkopen, januari
  • 08.45 uur: Fra, inflatie, januari (definitief)
  • 14.30 uur: VS, importprijzen, januari
  • 16.00 uur: VS, leidende indicatoren

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 16 mei Regeerakkoord: dit betekent het voor uw portemonnee 6
  2. 16 mei Zet AEX recordjacht voort, met Aegon als smaakmaker?
  3. 15 mei Matte beurs, maar onderhuids broeit het met ABN Amro en Amerikaanse inflatie 3

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Willem 16 februari 2023 18:23
    Zeer belangrijke vraag voor de podcast!

    Geloven jullie ook dat Charlie Munger een pratende pop is (aangestuurd door AI) die vol zit met 1 dollar biljetten? Ik vermoed dat dit de reden is dat die zo'n hekel heeft aan Bitcoin, in zijn rijtje van (imaginaire) valuta's mag niets de positie van de dollar ondermijnen.
  2. Schatgraver 16 februari 2023 18:38
    Beste Arend Jan en Niels,

    Eerst wil ik jullie bedanken voor de wekelijkse enthousiaste en energieke podcasts!

    Ik heb de volgende vragen voor de IEX BeleggersPodcast over de analyses van de IEX Beleggersdesk:

    • Het team IEX bestaat o.a. uit een aantal beleggingsanalisten. Mijn vraag is of iedere analist een eigen sector
    volgt of een eigen specialisme heeft.
    • Wat is een mogelijke reden om een andere analist op een aandeel te zetten (bv. Martin Crum analyseert nu
    CM.com i.p.v. Niels Koerts).

    Alvast hartelijk dank!
    Claas alias Schatgraver
  3. Lavro 16 februari 2023 18:51
    Met veel plezier luister ik wekelijks naar jullie podcast.
    2 vragen
    - als ik een etf koop die een index volgt (bjjv de aex) wordt de aankoopkoers bepaald door vraag en aanbod. Dit lijkt niet logisch omdat de etf toch de index volgt?. Hoe weet je nu of de aankoopkoers redelijk in lijn ligt met de waarde volgens de index ?
    - ta lijkt vaak meer op gokken dan iets anders. In de 1e aflevering waar de kiek op de grafiek werd gepresenteerd (6 januari) werd nogal stelling beweert dat Tesla en Apple op korte termijn naar 80 euro zouden gaan…. Zouden jullie uitleg willen vragen aan de ta specialist wat zij nu vinden van deze voorspelling? . Is het daarnaast mogelijk een staatje bij presenteren van de ta adviezen en de resultaten van de adviezen in de podcast ?
  4. Paula 16 februari 2023 18:55
    Hoy Arend-Jan en Niels,
    Voor de podcast?????
    Gehoord op tv om te beleggen in defensieaandelen. Je zou de defensieindustrie helpen om wapens te maken voor Oekraine. Maar als ik een aandeel koop, dan koop ik dat toch van iemand anders? Het aandeel wordt duurder omdat er meer vraag is, maar het bedrijf krijgt dan toch niet meer geld om te investeren en daar ging het om, tenzij ze aandelen gaan inkopen. Willen jullie me dit uitleggen? Groet en dank voor jullie wekelijkse gezellige leerzame uurtje.
    Paula
  5. Nick 16 februari 2023 19:25
    Hoi Arend-jan en Niels,

    Het afgelopen jaar zijn jullie altijd enthousiast geweest over CM.com. Ook toen de ceo in jullie podcast kwam. Na de podcast zijn veel mensen enthousiast geworden. Dit was wellicht terug te zien in de stijging daarna. Afgelopen week heeft CM.com de resultaten gepresenteerd. De omzet was gegroeid maar andere cijfers vielen tegen en is er geen outlook af gegeven. Hoe kijken jullie nu aan tegen het bedrijf?
  6. Wessel 16 februari 2023 19:38
    Vraag voor de podcast :

    Beste Niels en Arend-Jan,

    Het valt mij op dat de termijn tussen ex-dividend gaan en dat het dividend betaalbaar is erg veel verschild tussen aandelen. Zoals bij shell moet ik altijd 1,5 maand wachten terwijl sommige andere aandelen bijna de zelfde week nog op de rekening staan. Waarom zit hier zoveel verschil tussen?

    met vriendelijke groet,

    Wessel
  7. Rattovic 16 februari 2023 20:08
    Podcast:
    Niels, vaak lees ik in beursberichten dat een bedrijf naast het uitkeren van dividend ook eigen aandelen inkoopt. Je geeft aan dat dit de bestaande aandeelhouders ten goede komt.
    Waarom is dat? Als je eigen aandelen inkoopt, moet je het dividend hiervan aan de aandeelhouders uitkeren?
    En als het slecht gaat, dan kun je als bedrijf ook geen dividend uitkeren. Wat komt je dan ten goede?
  8. JoeSixpack 16 februari 2023 20:21
    quote:

    Willem schreef op 16 februari 2023 18:23:

    Zeer belangrijke vraag voor de podcast!

    Geloven jullie ook dat Charlie Munger een pratende pop is (aangestuurd door AI) die vol zit met 1 dollar biljetten? Ik vermoed dat dit de reden is dat die zo'n hekel heeft aan Bitcoin, in zijn rijtje van (imaginaire) valuta's mag niets de positie van de dollar ondermijnen.
  9. forum rang 7 jan de vakman 16 februari 2023 20:36
    Bravo, Jasperien, je mag blijven, jij vermeldt tenminste de info rondom dividend, want daar is de echte belegger natuurlijk nieuwsgierig naar, die heertjes snappen niet, dat arme beleggers gewoon oud metaal moeten verzamelen, overdag, om het hoofd boven water te houden, voedt die knuppels maar eens een beetje op, ze snappen niet zo best dat er niet alleen fladderaars op de beurs zijn, proficiat!!
  10. LLinssen 16 februari 2023 23:09
    quote:

    Rattovic schreef op 16 februari 2023 20:08:

    Podcast:
    Niels, vaak lees ik in beursberichten dat een bedrijf naast het uitkeren van dividend ook eigen aandelen inkoopt. Je geeft aan dat dit de bestaande aandeelhouders ten goede komt.
    Waarom is dat? Als je eigen aandelen inkoopt, moet je het dividend hiervan aan de aandeelhouders uitkeren?
    En als het slecht gaat, dan kun je als bedrijf ook geen dividend uitkeren. Wat komt je dan ten goede?
    De aandelen die in worden gekocht worden vernietigd, het aantal uitstaande aandelen wordt minder. Winst per aandeel gaat omhoog, waarde per aandeel gaat omhoog en misschien ook wel weer het dividend per aandeel.
  11. de knaken poetser 17 februari 2023 09:12
    Vraag voor de podcast:

    Mijn complimenten voor de podcast! ik luister hier alweer 2 jaar elke week met veel plezier naar.

    De grootste bleeder in mijn portefeuille is momenteel EBUSCO. Vorig jaar gekocht met als ik het me goed herinner een Strong Buy advies. Sinds dien is het aandeel weggezakt, sta ik -30% en het advies ook verlaagt.
    Wat te doen met EBUSCO aandelen?

    bedankt,
    Jeroen
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links