Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX doet stapje terug, inflatievrees weer op tafel

Beleggers zijn toch niet geheel gerust over het inflatieplaatje

Wekenlang koersten de financiële markten tegen de centrale banken in. De angst voor inflatie nam sterk af en daarmee namen beleggers een voorschot op betere (rente-) tijden.

Inmiddels echter sluipt er toch weer wat twijfel in de markt: is het inflatiespook echt definitief verslagen, of moeten beleggers tóch rekening houden met hogere rentes voor langere tijd. 

Volgende week komen nieuwe inflatiecijfers uit de VS, waaronder de ppi, en dat zal duidelijk moeten worden of beleggers niet een te roze bril heben opgezet. Helemaal gerust is de markt er toch niet op als gekeken wordt naar de koersontwikkeling van veel rentegevoelige fondsen. 

Damrak 

Zowel de IEX Beleggersdesk als analisten van zakenbanken waren er maar druk mee vandaag: volop jaarcijfers en ander relevant bedrijfsnieuws. Het mocht overigens niet baten, de AEX noteerde de gehele handelsdag in het rood. 

De jaarcijfers van Aperam vielen niet bijster in de smaak en PostNL kreeg een vers verkoopadvies oppgeplakt die zwaar op de maag viel. Shell deed het koersmatig dan wel weer goed, vermoedelijk (deels) dankzij een hogere olieprijs. De tegen het concern aangespannen rechtszaak maakte alvast weinig indruk. 

Toch een wat humeurige laatste dag van de week, met stevige verliezen bij de wat rentegevoeliger fondsen. Chippers waren uit de gratie, maar ook relatief prijzige groeiers als DSM en IMCD. Defensieve fondsen als KPN en Unilever hielden de voeten dan wel weer droog. 

Binnen de AMX keken beleggers ongetwijfeld naar ABN Amro, De Nederlandse staat wil zijn belang afbouwen tot onder de 50%. Het zal de belastingbetaler hoe dan ook geld kosten. Het break even niveau voor de overheid ligt (zeer ruim) boven de €25 per aandeel en dat zit er duidelijk niet in. Forse koersdalingen waren er voor (vooral) PostNL en Just Eat Takeaway, terwijl het volgende week cijferende Vopak de €30 grens weer in zicht krijgt. 

Bij de kleinere fondsen moest onder andere CM.com het weer ontgelden. Detacheerder Brunel, volgende week cijfers, kon zich aan de mineurstemming onttrekken. 

De AEX zakte even weg tot ruim onder de 750 punten, maar kon zich in de namiddag enigszins optrekken aan een relatief vriendelijk geopend Wall Street en sloot de week af op een stand van ruim 752 ounten en leverde vandaag ruim een half procent in. 

TOP DRIE STIJGERS/DALERS 

pharming
Bron: IEX.nl

Wereldhave  

Vastgoedfonds Wereldhave heeft opnieuw geleverd, zo luidt de conclusie van de IEX Beleggersdesk. Het beleggen in stenen heeft tot een direct resultaat per aandeel geleid van €1,63 en dat is netjes in het midden van de eerder gegeven outlook:  

Siemens Healthineers 

Hoewel Philips-concurrent Siemens Healthineers niet worstelt met de problemen in Eindhoven, valt er ook op de bedrijfsvoering van de Duitsers het nodige aan te merken. Een dalende omzet en een te hoge schuldenlast bijvoorbeeld. 

De Beleggersdesk kijkt kritisch naar de waardering van Siemens en komt tot een helder oordeel

Aperam 

Aperam rapporteerde vanochtend een stevige winstdaling van maar liefst 45%, maar werkelijk alles zat dat ook tegen voor het concern. De topman verwacht dat het ergste alweer achter de rug is en beleggers kunnen alvast omzien naar een aantrekkelijk dividend van het metaalfonds. De Beleggersdesk denkt er het zijne van

Euronext 

Pan-Europese beursuitbater Euronext heeft een wat zwakker vierde kwartaal achter de rug maar wist dankzij een stringente kostenbeheersing toch met licht meevallende resultaten te komen. 

Het aandeel staat bij slechts weinig beleggers op de radar. Wellicht begrijpelijk omdat het een weinig spannend aandeel is, maar bij beleggen geldt juist dat saai zeker geen nadeel hoeft te zijn. Een update bij IEX Premium:  

Fagron 

Medicijnbereider Fagron verraste gisteren met veel beter dan verwachte jaarresultaten en werd daarop ook direct voor beloond met een koersstijging van ruim 20%. En ook de vooruitzichten voor dit jaar ogen rooskleurig. Of beleggers na deze koerssprong alsnog in kunnen stappen, leest u bij IEX Premium

ASML versus TSMC 

Eerder al verschenen in het wekelijks uitkomende beleggersmagazine IEX Expert een vergelijking tussen ASML en TSMC. Beide bedrijven kennen een relatief hoge correlatie qua koersvorming, maar de verschillen tussen beide concerns zijn groot. Wie biedt het meeste waarde? U leest het in een analyse van de Beleggersdesk


Nog geen Premium lid en wel nieuwsgierig?  U kunt IEX Premium geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.

Dat is een eenmalige korting van 67%

Dan nog even dit 

De huizenmarkt piept en kraakt wereldwijd. Ook in Denemarken zien huizenbezitters de waarde van hun woning rap slinken. SInds de top van afgelopen zomer is er al zo'n 10% vanaf: 

De Deense centrale bank heeft de rente dan ook stevig opgeschroefd en ook in Denemarken hebben consumenten last van de hoge inflatie.  

Dan nog even dit II 

Het IMF is somberder gewordne over de verwachte groei van de Chinese economie de komende jaren. Het instituut denkt dat maximaal de helft van de voormalige groeicijfers haalbaar zijn: 

Dat is toch een flinke neerwaartse projectie en gezien het toenemende belang van China op de wereldeconomie is dat ook voor de rest van de wereld weinig opbeurend nieuws. 

En dan nog even dit III 

De- directe - schade die het kritische analistenrapport van Hindenburg heeft opgeleverd bij het Indiase Adani Group is opgelopen tot inmiddels $120 miljard. Dat is echt ongekend hoog: 

Het is duidelijk dat de markt de kritiek van Hindenburg bijzonder serieus neemt. Shorters, vaak gehaat, maar zij hebben wel degelijk een uiterst nuttige functie op de financiële markten.  

Loonprijsspiraal 

De financiële markten zijn er heilig van overtuigd dat de inflatie op zijn retour is en dat de centrale banken mogelijk dit najaar alweer de rentes zullen verlagen. Daar is het brede beursherstel van de afgelopen weken althans in belangrijke mate op gestoeld. 

Een scenario dat zeker realistisch is, maar dan mag er - bijvoorbeeld - geen loonprijsspiraal ontstaan. Daar is in de VS vooralsnog geen sprake van, maar vandaag werd bekend dat Inditex, eigenaar van kledingzaak Zara, Spaanse winkelmedewerkers gemiddeld een loonsverhoging biedt van 20%. 

Of dat nu een broodnodige correctie op jarenlang te lage lonen voor winkelmedewerkers, of allicht een wat te royaal gebaar van Inditex, is niet van belang. Feit is dat een dergelijke loonstijging maar beter geen brede navolging zal krijgen, anders dreigt een al eerder gesignaleerde harmonica-inflatie te ontstaan. 

En dan wordt het voor de centrale banken een extreem lastig verhaal om de inflatie effectief te bestijden. Immers, een grillig verloop van de geldontwaarding met tussentijdse pieken is een ander verhaal. 

Meer en uitgebreidere achtergrondinformatie en fundamentele analyses leest u bij IEX Premium. Uitproberen? We geven eenmalig 67% korting. 

IEX Premium geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95

Wall Street 

Vrij weinig actie in de VS op deze laatste dag van de week, Lyft uitgezonderd (- 35%) dat niet aan de verwachtingen van de markt wist te voldoen. Ook Bed, Bath & Beyond (- 8%) moest stevig inleveren, maar voor nu is een faillissement dankzij een emissie weer (even) afgewend. 

De bredere markt bewoog niet zo gek veel, althans de eerste twee uur van de handel, met een marginale winst van 0,4% voor de Dow Jones, een plusje van 0,1% voor S&P 500 en een Nasdaq met een daling van 0,6%. 

Rentes 

De rentes liepen vandaag toch weer wat op, al was er van echt stevige bewegingen geen sprake, noch in Europa, noch in de VS. 

  • Tienjaarsrente Nederland 2,65% (plus 5 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Duitsland 2,37% (plus 5 basispunten)
  • Tienjaarsrente Italië 4,21% (plus 7 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VK 3,39% (plus 10 basispunten)
  • Tienjaarsrente VS 3,70% (plus 2 basispunten) 

Brede markt  

De mineurstemming hield de meeste Europese beurzen in zijn greep. De olieprijs zette zijn opmars weer voort, goud blijft relatief stabiel, de euro/dollar is alweer weggezakt tot circa 1,07 en de VIX komt weer tot leven. Hoewel, de huidige stand van de VIX verraadt hoogstens enige oplopende nervositeit. 

pharming
Bron: IEX.nl 

Het Damrak   

  • Adyen (- 1,4%) kreeg enkele koersdoelverlagingen voor zijn kiezen waarbij DZ Bank het wel erg bont maakt. Mogelijk een geval 'achterstallig onderhoud' 
  • Besi (- 4,2%) bleek opnieuw de zwakste van de drie in de AEX opgenomen chippers 
  • Shell (+ 2,9%) trok de kar op een lichtrood Damrak, in ieder geval deels op basis van een weer stijgende olieprijs  
  • Aperam (- 7,4%) presteerde licht boven verwachting, maar een winsthalvering blijft een hard gelag
  • ABN Amro (- 0,7%) ziet dat de Nederlandse staat zijn belang wil afbouwen tot licht onder de 50% 
  • Flow Traders (- 1,6%) mocht niet lang genieten van de impact van duidelijk beter dan verwachte Q4-cijfers 
  • Just Eat Takeaway (- 7,4%) testte de zenuwen van beleggers nog maar eens, die dienen bij dit fonds van staal te zijn 
  • PostNL (- 7,4%) kreeg een afwaardering naar Sell van een zakenbank die beleggers zwaar op de maag viel 
  • Brunel (+ 1,5%) steeg tegen de markt in en zal volgende week met zijn jaarcijfers komen 
  • Wereldhave (- 2,3%) kwam met toch tevredenstellende jaarcijfers naar buiten, al was de markt weinig enthousiast, meer daarover bij IEX Premium  
  • Op de lokale markt maken de meevallende resultaten van beursuitbater Euronext (+ 1,4%) weinig indruk op beleggers. De Beleggersdesk denkt er het zijne van.  

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • Adyen: naar €1.050 van €1.125 en verkopen - Citi Research 
  • Unilever: naar £38 van £39 en houden - RBC 
  • Aegon: naar €6,60 van €6,20 en kopen - Berenberg 
  • ArcelorMittal: naar €35 van €33 en kopen - Deutsche Bank 
  • Aegon: naar €6,10 van €5,75 en kopen - UBS 
  • AkzoNobel: naar €69 van €67 en houden - Sanford C. Bernstein 
  • AkzoNobel: naar €76 van €80 en kopen - Credit Suisse 
  • Adyen: naar €1.110 van €2.775 en naar verkopen van kopen - DZ Bank 
  • ABN Amro: naar €20 van €15 en naar kopen van houden - UBS 
  • Fagron: naar 27 van €25 en kopen - Berenberg 
  • OCI: initial coverage houden met koersdoel €31 - Citi Research 
  • PostNL: naar €1,40 van €1,50 en naar verkopen van houden - Barclays 
  • Disney: naar $133 van $170 en kopen - Credit Suisse 

Agenda 13 februari

06:30 Faillissementen Nederland - jan 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 12 mei Vooruitblik: waar blijft die smallcaprally?
  2. 10 mei Europese gasmarkt aan vooravond prijsexplosie?
  3. 09 mei Magere trading update Accsys

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 lanciared 10 februari 2023 18:32
    Martin, je schrijft over Aperam dat een winsthalvering een hard gelag was.
    ( Uiteraard ), maar was al lang in de koers ingeprijst. ( En was al heel lang geweten )
    Ceo vertelde dat dieptepunt cyclus achter de rug is, en kondigde voor dit jaar hogere cijfers aan.
    Wie zat de koers te bespelen ?
    Met een winst van licht boven de verwachting is de koersval van 7,4 % toch wel fors.
    En, nogmaals met een winst van licht boven de verwachting , schreef jij dat de cijfers niet bijster in de smaak vielen.
    - Ik vond ze in het heel lastige 2022 eigenlijk heel goed. Ook dividend, niets verkeerd ermee.

    Ook goed te zien bij AMG : Koers moest kostte wat kostte naar omlaag. Bij een aantal grotere spelers lagen de belangen overduidelijk naar beneden.
    Aktief de koers sturen noemen sommigen gewoon weg manipulatie.
    ( En valt vaak / vaak voor ) - ( en bij veel / vele fondsen )
    LR
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links