Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Big Tech is dood, leve Big AI

Big Tech is dood, leve Big AI

Kiekeboe!

De beleggingspropositie is misschien simpel: core Big Tech (Alphabet, Amazon, Apple, Meta en Microsoft) was zeker de laatste tien jaar de koning van grofweg internet, apps en smartphone. Even grofweg was het speelveld ongeveer zo verdeeld:

  • Alphabet met Google-zoekmachine en advertising
  • Amazon met online shopping en cloud
  • Apple met (lucratieve) hard- en software
  • Meta met social media en advertising
  • Microsoft met software en cloud

De vraag is of Big Tech ook de Big Tech van artificial intelligence (AI) wordt. Meta laat zien hoe kwetsbaar het is als advertentiestromen veranderen, zodra er maar één algoritme verandert en concurrenten (TikTok) een populairder kunstje kunnen. In 2006 was ik bij de opening van Google HQ Nederland. Letterlijke quote destijds:

We zijn maar voor één ding bang: dat iemand in een garage iets geniaals uitvindt.

Met de komst van OpenAI's zoekmachine-nieuwe-stijl ChatGPT is er misschien inderdaad een uitdager van de ruim twintig jaar almachtige Google-zoekmachine. Over één ding hoort u nog niemand: hoe gaat ChatGPT geld verdienen aan die (energie slurpende!) tool, laat staan een goudmijn worden à la Google (en YouTube)?

Dat Alphabet in rep en roer zou zijn - oprichters Larry Page en Sergey Brin zouden zelfs zijn gemobliiseerd - is logisch en mag gerust. Misschien is het wel een goed teken dat het bedrijf alert is. Wat AI betreft is het zeker niet uit een ei gekropen en we zullen zien waar het mee komt. Het risico bestaat dat het bedrijf een one trick pony blijkt.

Volgende week is de jaarrapportage, hier zijn de laatste kwartaalcijfers.


Vanavond zijn er cijfers van Philadelphia Semiconductor Index (SOX)-component én Dividend Aristocrat Texas Instruments, morgen ASML en donderdag Intel. Misschien moet u hier zijn, als u niet kan kiezen wie de winnaars worden in de slag om AI. Ook oude namen kunnen dan nog meekomen en voor aandeelhoudersreturn zorgen.

Apple en Microsoft zijn het meer dan levende bewijs. Tim Cooke gaat wellicht zelfs de kaap van $1 biljoen aan dividend en aandeleninkoop slechten. Een ander voorbeeld is dat Texas Instruments. Dat stond in zijn lange bestaan vaak met de rug tegen de muur, en verhoogt desondanks sinds mensenheugenis het dividend.

Microsoft was vijftien jaar lang onder Steve Ballmer dood geld. Zijn opvolger Satya Nadella heeft geruisloos het concern omgeturnd van een pure Windows & Office trick pony tot een gigant die werkelijk naar alle lucratieve technologiemarkten tentakels heeft uitgeslagen. En nu zit het vuistdiep in OpenAI en ChatGPT.

Kortom, schrijf Alphabet niet meteen af, zomin als Meta. Zeker niet zolang daar de cash nog door de ramen naar binnen waait. Dat gaat niet meer met double digit groei, waar we jarenlang aan gewend waren en mee verwend zijn. Het gaat echter nog altijd met miljarden tegelijk, en dat geeft die bedrijven heel veel armslag. 


Neergaande trend gebroken: voor de verandering eens het langste (logaritmische) plaatje van de SOX. 


Misschien zijn chippers een goed idee als u niet kan kiezen uit al die (nieuwe) namen die om de AI-buit gaan vechten. Zie het als een gold rush. U kan zelf goud zoeken, maar als u pikhouwelen en zeven verkoopt aan al die gelukzoekers, hebt u heel wat zekerdere, minder risicovolle en vooral lucratieve business.

ASML is dan weer de hofleverancier van die pikhouwelen- en zevenverkopers en  zelfs dat bedrijf is niet en nooit veilig voor de voortstomende geschiedenis. Zie  hieronder de omzetverhouding; dit is pure geopolitiek. Op een dag kan er ook hier  zomaar een uitdager zijn, al dan niet met een nieuwe, of radicaal andere techniek.

Eén ding is zeker: er wachten ons woelige technologiejaren met heel veel kansen en risico's. U hoeft echt niet altijd de winnaars goed te gokken om goed te boeren. Sommen maken loont doorgaans meer dan fantasie zoeken. Wat is het hoe dan ook toch een heerlijke tijd om belegger te zijn - wat zijn we bevoorrecht. 

En de uitsmijter nog. Happy days are over? Oordeel zelf maar.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Willem 24 januari 2023 12:24
    OpenAI is waarschijnlijk toch de belangrijkste kandidaat om onze nieuwe AI Overlord te worden. Daar komen de meeste nieuwe ideeën vandaan, die schrijven de meeste papers. Niet zo vreemd dus dat Microsoft er flink in investeert. Als je luistert naar wat de CEO (Sam Altman) hier zegt dan gaat de maatschappij drastisch veranderen over 10-20 jaar.

    www.youtube.com/watch?v=WHoWGNQRXb0

    Meest opvallende aan al die AI bedrijven zoals OpenAI, NovelAI, StabilityAI, Midjourney etc. is dat hun brandstof gratis is. Ze plukken alle data van het internet zonder zich te bekommeren om copyright/auteursrecht en hebben op die manier dus nauwelijks kosten. Ideaal business model voor een aandeelhouder, minder geschikt voor content partijen zoals IEX.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links