Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX prijshoudend, Pharming steelt de show

Het bullish sentiment sinds de start van 2023 weet van geen wijken

De sancties tegen Russische olie en gas - louter door de G7 en de EU overigens - pakken gunstig uit voor India. Het land heeft de afgelopen maand een record hoeveelheid olie geïmporteerd uit Rusland, maar liefst 33 keer meer dan vorig jaar.  

Er werd volgens cijfers van Vortexa ltd dagelijks 1,2 miljoen vaten olie van Rusland afgenomen, dit naar inschatting van datzelfde Vortexa tegen een aantrekkelijke discount ten opzichte van de olieprijs op de internationale oliemarkten. 

Of dit ook onder het door de G7 en EU ingestelde prijsplafond van $60 per vat olie gebeurt, is niet bekend. Feit is wel dat Rusland zijn olie ook kwijt kan aan landen zoals India en China die niet meedoen aan de sancties. 

Damrak 

Beleggers hebben dit jaar tot op heden absoluut geen reden tot klagen. Het sentiment blijft ijzersterk, gedreven door de verwachting dat de inflatiepiek achter ons ligt, de energiecrisis dankzij een zeer milde winter ook weinig kopzorgen geeft en in het verlengde daarvan de hoop dat centrale banken wat gas terug zullen nemen. 

Vandaag moesten de financiële markten het wel zonder impulsen van Wall Street doen. Die houdt vandaag de deuren gesloten in verband met een nationale feestdag. 

Het waren vandaag vooral de wat kleinere fondsen die de show stalen. Aandelen als Corbion, Pharming en BAM Groep boekten stevige winsten. Een blik op de AEX-fondsen liet vooral een prijshoudend beeld zien, al mocht de winst van Philips er wederom wezen, terwijl Prosus juist een stapje terug deed. 

Verwarring was er over Flow Traders dat gedegradeerd leek naar de lokale markt, maar Euronext heeft te kennen gegeven dat daar geen sprake van is. 

Al met al opnieuw een prima dag voor beleggers, met een slotstand van de AEX op 748,35 punten, een plusje van 0,04%. 

TOP DRIE STIJGERS/DALERS 

pharming
Bron: IEX.nl

BlackRock 

's Werelds veruit grootste vermogensbeheerder, het Amerikaanse BlackRock, voert een uiterst aandeelhoudersvriendelijk beleid. De financiële reus biedt een attractief dividendrendement en maakt flink wat kapitaal vrij om eigen aandelen in te kopen. 

Vorige week kwam het concern al met zijn Q4-resultaten naar buiten en die waren licht beter dan verwacht. De Beleggersdesk heeft de cijfers van de vermogensbeheerder onder de loep gehouden, de details leest u bij iEX Premium

 

Mithra 

Het Belgische Mithra mag gerust als grootste zeperd op Euronext Brussel worden betiteld. Het aandeel dook vorig jaar met meer dan 80% omlaag, beleggers nog eens met de neus op de (risico-) feiten drukkend. 

Toch is het te vroeg om het fonds compleet af te schrijven. Het heeft immers de eerste, tastbare producten op de markt die omzet genereren. En dat is iets dat de meeste biotechfondsen Mithra niet nadoen, Pharming en Galapagos uitgezonderd. 

De Beleggersdesk is nog eens in het Mithra-dossier gedoken voor beleggers om te zien of de koersdaling in 2022 terecht is geweest, of dat er sprake is geweest van marktoverdrijving. Het antwoord leest u bij IEX Premium

Wanneer de muziek stopt 

De afgelopen weken domineerden de headlines over de duizenden banen die geschrapt worden bij de grote zakenbanken. Zo grijpt onder meer Goldman Sachs stevig in en worden een flink aantal zakenbankiers de laan uitgestuurd. 

Dat hangt onder andere samen met het restrictieve beleid van de contrale banken, met oplopende rentes tot gevolg, waardoor zakenbanken hun riskante leningen niet langer weten te plaatsen bij institutionele beleggers. 

Hoe dat exact zit, hoe groot die exposure is voor de zakenbanken en of dit een significant risico vormt voor de financiële markten, leest u in een bijdrage van de Beleggersdesk bij IEX Premium

Winst nemen in IEX Modelportefeuille 

De drie IEX Modelportefeuilles presteren goed en hebben elle drie een duidelijke outperformance behaald dan de benchmarks. Dat is uiteraard geen reden om lui achterover te hangen. 

Er wordt winst genomen op twee posities van de Hoog Dividend Modelportefeuille, te weten ALD Automotive met een behaald rendement van ruim 14% en Rio Tinto waarmee zelfs een rendement werd behaald van afgerond 33%. 

IEX Premium leden zullen uiteraard direct op de hoogte worden gebracht zodra er alternatieve kandidaten voor opname in de portefeuille zijn gevonden. Meer over Premium vindt u hier

 

En dan nog even dit 

Een opvallend bericht vanuit Bayer: de Duitsers zijn niet te spreken over het Europese beleid rond de gezondheidszorg. Reden voor het concern zijn pijlen te richten op de VS: 

Volgens Bayer is het in Europa bijkans niet mogelijk om aantrekkelijke returns te halen op hun investeringen in nieuwe medicijnen. Opmerkelijk gezien het feit dat de Duitsers juist in de VS enorme financiële schade hebben geleden als gevolg van torenhoge claims rond Roundup. 

Dan nog even dit II 

Europa krijgt deze week te maken met een koudegolf (je). De temperaturen zullen kortstondig tot onder het langjarig gemiddelde dalen. En dat betekent de kachel aan, maar de gasprijs ... daalt: 

De Europese gasvoorraden zijn dankzij een tot heden bijzonder milde winter nog altijd goed op peil, mede ook dankzij fors hogere lng-importen. Bloomberg wist te melden dat ook de Chinese gasvoorraden relatief hoog liggen. De kans op plotselinge prijspieken, disrupties of blackouts is dan ook - gelukkig - beperkt.  

Mondiale schuldenberg groeit 

Schuld, wie heeft er niet een of andere vorm van krediet in de vorm van een hypotheek, persoonlijke lening, leasecontract et cetera. De mondiale schuldenberg is volgens cijfers van S&P Global Ratings gegroeid tot inmiddels 349% van het bbp. Dit dreigt richting 2030 zelfs op te lopen tot 366% volgens de jongste projecties.

Overheden, consumenten en financiële instituten draaien in toenemende mate op schuld om hun huishoudboekje rond te krijgen. Consumenten om de impact van inflatie te compenseren, overheden om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden en broodnodige investeringen in infrastructuur te financieren. 

Er zal volgens S&P Global Ratings snel een betere balans moeten komen tussen sparen en uitgaves om een nieuwe schuldencrisis te vermijden. Extra actueel nu de rentes wereldwijd stijgen. Grofweg 35% van alle uitstaande leningen geldt als rentegevoelig met betrekking tot de rentes van de centrale banken. 

Anders gesteld, het kost daarmee $3.000 miljard extra aan te betalen rente op basis van de jongste rentestanden van de centrale banken. En dat geldt dient uiteraard wel opgehoest te worden linksom of rechtsom. 

VS nadert opnieuw schuldplafond 

En nu we het toch over schulden hebben: de Amerikaanse overheid nadert – wederom – het schuldplafond. Beleggers die al wat langer actief zijn kunnen zich vast nog wel de situatie herinneren waarbij een deel van de Amerikaanse overheid zijn deuren moest sluiten omdat politici geen akkoord wisten te sluiten over een verhoging van dat schuldenplafond. 

Janet Yellen wees er eind vorige week op dat nog deze week het schuldplafond alweer bereikt wordt. De trukendoos wordt door haar open getrokken, waarmee er tijd wordt gekocht tot ongeveer juni van dit jaar. De Amerikaanse politiek is nu aan zet en gezien de huidige verhoudingen tussen Democraten en Republikeinen moet voor een clash gevreesd worden. 

Een default, waarbij de Amerikaanse overheid dus niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen qua betaling van aflossing en rente, zal een grote impact hebben op de Amerikaanse economie. Moody’s berekende in 2021 al eens dat dit tot een krimp van de Amerikaanse economie zou leiden van 4% en het verlies van circa zes miljoen banen. 

Inkoop eigen aandelen 

Ook gerelateerd aan schulden en oplopende rentes: de inkoop van eigen aandelen door bedrijven. Dat was, vóór de financiële markten in 2022 omsloegen althans, een grote drijvende kracht achter oplopende aandelenkoersen. 

Nu de periode van gratis geld weer voorbij is, in ieder geval voorlopig, wordt het ook veel minder aantrekkelijk voor bedrijven om grote aandeleninkoopprogramma’s te starten. En dat geldt dan uiteraard voor bedrijven die dit financierden op basis van leningen. 

Het wordt immers duurder om geld te lenen om eigen aandelen in te kopen. Daar bovenop geldt dat het aantrekkelijker wordt voor bedrijven met een ruime kaspositie om schulden af te lossen en zo de oplopende rentelasten te dempen.   

Wall Street 

Het is vandaag de alweer derde maandag van januari en dat betekent in de VS dat Martin Luther King Day gevierd wordt en Wall Street zijn deuren gesloten houdt. 

Rentes  

Weinig actie op het rentevlak, mede vanwegen een gesloten Wall Street. De meeste rentes kropen enkele basispunten op en dat zijn we niet meer gewend. 

 

pharming
Bron: Reuters 

Brede markt 

Vandaag weinig beweging bij bitcoin, maar das was de afgelopen dagen wel anders. De cryptomunt steeg aardig in waarde. Voor de rest viel er weinig op vandaag. Olie kalfde wat af in prijs, de meeste Europese beurzen deden het licht beter dan het Damrak en de VIX wil nog niet echt tot leven komen.   

pharming
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

  • AkzoNobel (+ 1,3%) profiteert van lagere grondstofkosten, later deze week komt Amerikaanse aartsconcurrent PPG al met zijn Q4-resultaten  
  • Exor (+ 1,3%) kreeg een steuntje in de rug dankzij een koopadvies van een Belgische zakenbank met een flink hoger koersdoel (zie verder lager)  
  • Philips (+ 2,7%) is dit jaar aan een indrukwekkende opmars bezig, maar nieuws rond eventuele schadeclaims uit de VS ontbreekt vooralsnog  
  • Corbion (+ 4,0%) valt als sterk groeifonds al enige tijd weer in de smaak bij beleggers nu de markt rekent op mildere centrale banken 
  • Flow Traders (- 2,0%) leek even gedegradeerd naar de lokale markt als gevolg van de gewijzigde bedrijfsstructuur, maar dat is niet aan de orde. Het aandeel blijft 'gewoon' een AMX-fonds
  • Just Eat Takeaway (- 3,0%) komt later deze week met cijfers en meldde vandaag een leuke deal met het Britse Sainsbury's. Veel indruk maakte een en ander duidelijk niet
  • Azerion (- 5,4%) blijft uit de gratie sinds het bericht dat de oprichters hun belang willen verkleinen. Daar bovenop ligt het bedrijf juridisch overhoop met een Brits reclamebureau   
  • Pharming (+ 7,3%) trekt opnieuw fors aan, ditmaal vermoedelijk op een vergroting van het belang door BlackRock dat zéér actief in het fonds handelt  
  • Op de lokale markt won HAL (+ 0,8%) opnieuw wat terrein 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • Unilever: naar £30,50 van £31,70 en verkopen van houden - UBS 
  • Aegon: naar €4,80 van €4 en houden - HSBC 
  • Exor: initial coverage kopen met koersdoel €96 - Degroof Petercam 
  • NN Group: naar €46 van €49 en naar houden van kopen - HSBC 
  • Prosus: naar €72 van €79 en naar houden van kopen - Degroof Petercam 
  • Signify: naar €45 van €60 en kopen - Berenberg 
  • ASR: naar €52,50 van €45 en kopen - HSBC 
  • AB InBev: naar €72 van €69 en kopen - Barclays 
  • AB InBev: naar €60 van €61 en houden - Deutsche Bank 
  • AB InBev: naar €60 van €55 en houden - Jefferies 
  • D'ieteren: naar €215 van €196 en kopen - Degroof Petercam 
  • Euronav: naar €15 van €9,25 en kopen - ING 
  • Mithra: naar €15,50 van €25 en kopen - Portzamparc

Agenda 17 januari

04:00  Industriële productie China - dec
04:00  Detailhandelsverkopen China - dec
04:00  Economische groei China - dec
06:30  Internationale handel Nederland - nov
08:00  Inflatie Duitsland - dec (def.)
11:00  ZEW economisch sentiment Duitsland - jan
13:00  Goldman Sachs Q4-cijfers
13:00  Morgan Stanley Q4-cijfers
14:00  BAvA Aegon
14:30  Empire State index - Januari (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 11:55 Glasheldere, haalbare ambities van ING Groep
  2. 16 jun Vooruitblik: politieke risico's ineens weer op de kaart, met flinke gevolgen voor beleggers
  3. 14 jun Adviesverhoging Barrick Gold

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Martijn 16 januari 2023 21:05
    Bedankt mensen,

    En toch denk ik dat ik Jet toch maar gewoon hou.
    Ik denk dat de cijfers wel goed zijn maar ik heb geen glazenbol natuurlijk!
    Met de inflatie zal Jet geen moeite hebben en de rente ook niet wel ga ik ervanuit dat er een bepaalde groep moet bezuinigen!
    Als ik zie hoe vol het is als we uit eten gaan daar hangen de mensen met hun benen buiten en ook met de lunch is dat zo!
    Laat ik het anders zeggen ik persoonlijk heb er totaal geen last van dat er inflatie is en als ik om me heen kijk overal zou ik zeggen andere mensen ook niet?
    Het gekke is ik hoor er nooit iemand over persoonlijk.
    Als ik het vraag aan thuisbezorgd.nl zeggen ze wij zijn nog nooit zo druk geweest als in de inflatie tijd dus ik snap er niets meer van! maar nogmaals bedankt voor jullie antwoord.
  2. Karel Finders 17 januari 2023 06:16
    quote:

    Martijn schreef op 16 januari 2023 19:03:

    Beste mensen,

    Hoe zullen de cijfers van Jet zijn woensdag ik heb er behoorlijk wat dus vandaar die vraag?
    Beste Martijn, ik denk dat de cijfers zullen tegenvallen; in de context dat er nog steeds verlies werd geleden.
    Echter: wat veel interessanter is, dat is de outlook 2023 en vooral 2024. Dus wat zijn de voorspellingen m.b.t. winstgevendheid. En ik denk dat die voorspellingen de goede kant op gaan.
    Belangrijk is natuurlijk ook het besluit in de VS NewYork om de feecap af te schaffen (of juist niet).

    Zelf heb ik JET (de blooper van 2021-2022 in mijn portefeuille), zwaar op verlies staan.
    Maar ik hou ze vast, en schrijf af en toe een call op JET om de schade wat in te lopen. Af en toe schrijf ik ook een PUT (nooit meer dan 1 contract). Bij het schrijven ga ik voor opties die ver "out of the money zijn".
    Groet
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links