Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: zo zeg, na drie dagen staat AEX al op die magische 7% bruto

Slotcall: zo zeg, na drie dagen staat AEX al op die magische 7% bruto

Wat een weelde dit jaar tot nu toe! De AEX stijgt al drie dagen op rij. En flink ook. Ka-ching, er zit al 4,1% in de tas en met 2,8% dividendrendement zitten we nu al op het langstjarige (anno 1602!) jaarlijkse bruto rendement van aandelen.  

Kijkt u onderliggend, dan komt u een eind met die ene wijsheid: de laatsten (uit 2022 zijn) zijn nu de eersten en de de eersten (uit 2022) zijn nu de laatsten. De weer sterk dalende rentes bevestigen het beeld. Historisch feit: vandaag een jaar geleden noteerde onze tienjaars (paars) voor het laatst met een nul voor de komma.

Nu de top uit november 2021 op 829,66 niet meer in de jaargrafiek zit, oogt de AEX steeds zijwaartseriger. Het is een brede bandbreedte tussen ongeveer 740 en 630, maar het oogt sinds driekwart jaar per saldo vrij richtingloos. Dan kan misschien ooit die spike naar beneden naar 611 het beroemde uitkotsmoment blijken.

Hoe dan ook, vooralsnog blijven aandelen en rentes elkaar bevestigen. Het gaat met dik hout deze eerste drie dagen van het jaar. Over twee dagen mag u het over het vijfdageneffect hebben: staat er dan een year-to-date plus, dan wordt 2023 goed. Uiteraard en zoals altijd is het track record niet geheel feilloos...

En ja, de AEX: hoe nu verder, pas wakker worden als 740 op het bord komt? De grafiek suggereert het misschien. Nog even twee domme en zinloze feitjes:

  • Vandaag precies een jaar geleden noteerde onze tienjaarsrente dus voor het laatst met een min
  • Morgen is het weer een jaar geleden dat de AEX voor het laatst met een acht begon

Beste nieuws vandaag is dat de inflatie snel terug loopt, zoals vandaag Frankrijk laat zien. Op maandbasis is het zelfs -0,1%!

De inkoopmanagersindices vallen vandaag allemaal mee, op een piepkleine misser van de ISM Manufacturing Index na. Deze cijfers duiden op nulgroei of lichte recessie, maar zeker geen economische ramptijden. 

Dan zit het weer ook nog mee - oordeelt u zelf of dat al dan niet door het klimaat komt - en zo staat onze gas future TTF op het laagste niveau in een jaar. Uiteraard is er weer een spike naar boven zodra bijvoorbeeld het woord rayonhoofden valt, maar dat zien we dan wel weer.

Eindelijk is het ook weer eens leuk om het over good old familiebedrijf Sligro te hebben. Mooie omzetcijfers 2022 vandaag en dit oordeelt onze analist Peter Schutte:

Sligro beschikt over een zeer sterke marktpositie in Nederland en na verwerking van de Belgische overname ook in België. Dat gaat zich op termijn uitbetalen. Echter, de markt zit niet erg mee en het lijkt op korte termijn eerder moeilijker te worden dan beter.

Vooral de horeca merkt het merken en dat is het belangrijkste afzetkanaal. De horeca zet minder om, de energierekening gaat flink omhoog en personeel is schaars en duur. Afkoeling van de markt heeft wel als voordeel dat de schaarste aan producten en personeel kan afnemen.

Met drie chippers in onze AEX en ongetwijfeld een aantal van u met een positie in het ook Nederlandse, maar aan de Nasdaq genoteerde NXP Semiconductors, wil ik u dit Bloomberg artikel niet onthouden. De kop luidt:

Battered by Covid, China Hits Pause on Giant Chip Spending Aimed at Rivaling US

Copypaste, zeg het maar of China haar ambitie op geeft om binnen enkele jaren minimaal het westen te hebben ingehaald, het misschien helemaal opgeeft, of gewoon over gaat op Plan B. Onze grootste vrees als aandeelhouders is dat Chinese bedrijven in geen tijd onze chippers wegconcurreren. Is die overtrokken?  

Misschien nog even een idee, een opvallende stijger is goud. Een onzekere economie en zwakkere dollar kan het in het voordeel zijn en de crypto malaise en schandalen ook. Daar zitten veel mensen in die het systeem niet vertrouwen. Mochten ze alsnog verkopen, dan gaan die wellicht eerder naar goud dan aandelen.

In ieder geval staat goud (in dollars) op het hoogste punt sinds afgelopen voorjaar.

Geklokt op het Amsterdamse slot: fraaie indices, gruwelijke olieprijzen (of fijne als u volgende week moet tanken), crypto blijft goed liggen ondanks een zeer sceptische Fed (risk, risk en nog eens risk) en ECB (crypto = gokken). En de dollar daalt, of euro stijgt, waarschijnlijk door de Europese data.

De rentes nog en alweer zo'n implosie. Onze tienjaars ging op 2,93% 2023 in...

Beursplein 5

Onze beleggersdesk is nog half met vakantie en doet krachten op voor het altijd zo uitputtende jaarcijferseizoen dat er halverwege deze maand aan zit te komen. Dat kent rond 1 februari zijn hoogtepunt, blijft door sudderen tot eind maart en rolt daarmee zowat aan het Q1-cijferseizoen aan toe door.

Niet veel kopij dus, maar wel even dit stukje van Paul Weeteling.  

Gisteren had hij al Besi:

En ING betaalt dze maand nog even een extra dividendje van €0,08 per aandeel:

Met name veel reacties op Twitter, had u deze, misschien wel omstreden longread al gespot? 

Verder nog iets? op het Damrak. Zeker. Nogmaals, het zijn opvallend veel aandelen die het vorig jaar slehct deden die u nu bij de stijgers ziet en waren Shell, Fugro en en OCI niet de beste AEX en midkapaandelen?

  • Hong Kong is on fire dit jaar en daar staat enne Tencent genoteerd. Hartelijk dank, zegt Prosus
  • Is de gifbeker van Philips leeg, of nu toch ingeprijsd? De koers lijkt daar sinds half december op te hopen
  • ABN Amro gaat net als alle banken hard en krijgt nog een extra meewindje van Deutsche Bank mee
  • Heineken krijgt weer een rondje van Barclaysen hoe kinderachtig? Jefferies haalt welgeteld één euro van het AkzoNobel koersdoel af
  • Shell, Fugro, SBMO en OCI: de 2022 commodity-feestvarkens doen vooralsnog niet mee aan het nieuwjaarsfeest
  • Het leuke en spannende aan de AScX is dat het vol met zeer risivolle aandelen zit. Het nadeel is dat het iedere dag een loterij lijkt wie van hen stijging- en dalingscorvée heeft. Nieuws is er niet en zeg maar waarom bijvoorbeeld CM.com zo hard omhoog en diverse anderen hard omlaag gaan


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Martijn 4 januari 2023 19:47
    Beste Heren,

    Ik maak uit de boven geschreven tekst op dat jullie proberen de beurs weer omlaag te praten!
    Dat vind ik buitengewoon onsportief maar ja we zullen die tekst van jullie maar met een flinke korrel zout nemen!!
    Met Tesla wisten jullie het ook zo goed Tesla in 2023 naar 500 euro nou dat begint al lekker dan!!
    Jullie horen hier voor ons te zitten en niet voor jullie zelf als jullie begrijpen wat ik bedoel!
    Mensen lees die tekst maar is heel aandachtig ze proberen nu al de beurs omlaag te praten terwijl de beurs in 2022 behoorlijke klappen heeft gehad ik kijk er dan ook niet raar van op dat de Heren nu schort zitten maar dit gaat ze morgen niet lukken! ik vind dit een flink banaal artikel en ik hoop de klanten van jullie ook want dit kan niet!!!
    Hopen dat jullie hier wat van leren?!
  2. John het rendementkanon 4 januari 2023 20:17
    quote:

    Martijn schreef op 4 januari 2023 19:47:

    Beste Heren,

    Ik maak uit de boven geschreven tekst op dat jullie proberen de beurs weer omlaag te praten!
    Dat vind ik buitengewoon onsportief maar ja we zullen die tekst van jullie maar met een flinke korrel zout nemen!!
    Met Tesla wisten jullie het ook zo goed Tesla in 2023 naar 500 euro nou dat begint al lekker dan!!
    Jullie horen hier voor ons te zitten en niet voor jullie zelf als jullie begrijpen wat ik bedoel!
    Mensen lees die tekst maar is heel aandachtig ze proberen nu al de beurs omlaag te praten terwijl de beurs in 2022 behoorlijke klappen heeft gehad ik kijk er dan ook niet raar van op dat de Heren nu schort zitten maar dit gaat ze morgen niet lukken! ik vind dit een flink banaal artikel en ik hoop de klanten van jullie ook want dit kan niet!!!
    Hopen dat jullie hier wat van leren?!
    Martijn, jij staat zeker ook te protesteren in Den Haag omdat Bill Gates nanochips in de vacins heeft gedaan?

    Arend-Jan bedankt voor dit vermakelijke stuk, dit samen met een bakkie zwart is traditioneel een lekkere start van de avond.
  3. Bergen 5 januari 2023 01:52
    quote:

    noos schreef op 4 januari 2023 21:20:

    "zitten we nu al op het langstjarige (anno 1602!) jaarlijkse bruto rendement van aandelen"

    Deze zin heeft geen betekenis, elk jaar heeft een bruto rendement, wat is langstjarig in deze context?
    Ook negatief rendement is bruto rendement. Hier staat weer allemaal poep.
    Klopt helemaal. AJK bedoelt het langstjarige GEMIDDELDE jaarlijkse rendement van aandelen. AJK schrijft nogal slordig en checkt zijn teksten niet voor hij ze plaatst.
  4. Paul 5 januari 2023 09:59
    quote:

    bergen333 schreef op 5 januari 2023 01:52:

    [...]Klopt helemaal. AJK bedoelt het langstjarige GEMIDDELDE jaarlijkse rendement van aandelen. AJK schrijft nogal slordig en checkt zijn teksten niet voor hij ze plaatst.
    Beetje muggenziften, het is toch hartstikke duidelijk wat bedoeld wordt? Wat is het verschil tussen een langjarig rendement en een langjarig gemiddeld rendement?
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links