Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX zet sterke jaarstart voort, terwijl Tesla weer hard onderuit gaat

Slotcall: AEX zet sterke jaarstart voort, terwijl Tesla weer hard onderuit gaat

De AEX zet zijn sterke jaarstart nog even voort. De Nederlandse hoofdindex sloot 0,9% hoger, al stond het eerder vandaag nog 1,7% in de plus. Het is Prosus (+4,1%) dat de boventoon voerde. Uiteraard was dit omdat Tencent weer steeg.

Verder deed Besi (+2,4%) het goed. De AMX (+1,1%), die nog hoger sloot, had Just Eat Takeaway (+5,5%) als leader of the pack, al hijgden ABN Amro (+5,4%) en PostNL (+2,7%) in de nek van de maaltijdbezorger.

Afnemende inflatie

Wat meehielp was het Duitse inflatiecijfer. In de maand december stegen consumentenprijzen op jaarbasis met 8,6%. Een meevallertje, want er werd gerekend op 9,1%. Daarmee neemt de Duitse inflatie aardig af, want vorige maand was het nog 10%. 

Niet alleen Duitsland ziet zijn inflatie afnemen, ook de Turkse prijzen stijgen minder snel. In november was er nog sprake van 84,4% inflatie op jaarbasis. Een maandje later, in december, bedroeg de inflatie 'nog maar' 64,3%. Kijk, dat is vooruitgang.

Tesla weer hard onderuit

Het jaar verloopt vooralsnog niet voorspoedig voor Tesla (-12,5%). Na in 2022 al zo'n 65% aan beurswaarde te hebben verloren, levert het vandaag weer ruim 12% in. Het merk heeft in 2022 beduidend minder auto's afgeleverd dan verwacht. Tesla leverde ongeveer 1,31 miljoen auto's af, terwijl de oorspronkelijke doelstelling 1,4 miljoen auto's bedroeg. Zorgen over de vraag bij Tesla groeien.

Afgelopen vrijdag sprak ik samen met analisten Niels Koerts en Paul Weeteling uitgebreid over de fabrikant van elektrische auto's in de IEX BeleggersPodcast. Luister deze terug op Spotify, Apple Podcasts of gewoon bij ons op de site.

Extra kapitaaluitkering ING

ING Groep (+2,4%) start het jaar met een extra kapitaaluitkering aan aandeelhouders. De bank heeft zijn aandeleninkoopprogramma van €1,5 miljard afgerond, maar daarvan slechts €1,2 miljard effectief benut om eigen aandelen in te kopen. In totaal zijn er ruim 107 miljoen eigen aandelen ingekocht op een gemiddelde koers van €11,25.

Zoals eerder gecommuniceerd zal ING het niet benutte deel van het inkoopprogramma, €0,3 miljard dus, teruggeven aan aandeelhouders. Die krijgen op 16 januari €0,082 cash per aandeel bijgeschreven (09 januari ex-dividend). Of de bank nu een interessante belegging is, leest u hier.

 

Besi voelt consumentendip het sterkst

De verwachte resultaten van Besi op zeer korte termijn laten zich extreem moeilijk inschatten. ASML (+0,7%) kan de vraag niet aan, overal worden nieuwe chipfabrieken gebouwd of aangekondigd, maar het consumentenvertrouwen staat op een meerjarig dieptepunt. Dat laatste hakt in op de vraag naar smartphones, ondanks dat het een eerste levensbehoefte is geworden, en dus op de vraag naar de machines van Besi.

Het verschil tussen ASML en Besi is dat ASML levertijden hanteert van 6 tot 18 maanden, terwijl bij Besi in weken geteld wordt. Stel dat er op dit moment nagenoeg voldoende productiecapaciteit is in het deel van het chipproductieproces waar de machines van Besi actief zijn, dan ziet het bedrijf de vraag direct teruglopen wanneer de consument versombert. Bij ASML daarentegen kijken klanten vanwege de lange levertijd over een dip heen en bestellen noodgedwongen veel verder vooruit. Lees hier de visie van techanalist Paul Weeteling.

 

Top 3 stijgers en dalers

Rentes

Dalende rentes. In Nederland komt de tienjaarsrente uit op 2,72%.

Brede markt

  • De AEX (+0,9%) presteerde beter dan de Franse CAC 40 (+0,6%) en de Duitse DAX (+0,7%).
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot 23,5 punten.
  • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 (-0,9%), Dow 30 (-0,6%) en de Nasdaq (-1,2%).
  • De euro daalt 1,1% en noteert nu 1,055 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (+0,4%) en zilver (+0,3%) stijgen. 
  • Olie: WTI (-3,3%) en Brent (-3,2%) dalen.
  • Bitcoin (+0,7%) stijgt. 

Het Damrak:

  • De AEX-index zal in 2023 doorstijgen naar 725 punten, zo is de gemiddelde verwachting van de 121 beleggingsexperts die deelnamen aan de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam. De marktkenners zetten hun kaarten dit beursjaar op ASML (+0,7%), ING, Adyen (+0,1%) en... jawel: Philips (+1,9%). Het zijn juist Unibail-Rodamco (+0,3%), ArcelorMittal (-0,1%), Exor (+0,4%) en Randstad (+1%) kunt u volgens hen beter kunt mijden.
  • Techaandelen zoals ASML en Adyen begonnen de dag overigens stukken beter, maar tegen het einde van de middag liepen deze winsten snel terug.
  • KPN (+0,1%) heeft zijn positie in de zorgsector versterkt door de overname van integratiespecialist Itzos. Met deze acquisitie zet KPN naar eigen zeggen de volgende stap in het verder ontsluiten en verbinden van data uit zorginformatiesystemen voor zorginstellingen.
  • Berenberg vindt ASR (+0,7%) en Aegon (+1,1%) nog altijd koopwaardig. De zakenbank heeft vandaag het koersdoel voor ASR verhoogd van €52 naar €52,20 euro bij handhaving van het koopadvies. Daarnaast bleef ook Aegon op de kooplijst van de zakenbank, met een onveranderd koersdoel van €6,20.
  • Sligro (+5,1%), dat vandaag flink hoger sloot, heeft in 2022 een omzet van €2,46 miljard geboekt. Dit verwachten analisten van ING. Daarmee zou de omzet krap 30% hoger uitvallen dan in 2021, toen de omzet €1,9 miljard bedroeg.
  • Dat niet alle techbedrijven het vandaag goed doen, bewijst Azerion (). Het game- en advertentiebedrijf is de grootste daler van de dag. 

Adviezen:

  • Heineken: naar €113 van €100 en kopen - Bank of America
  • ASR: naar €52,20 van €52 en kopen - Berenberg

Agenda woensdag 4 januari 2023

00:45  Consumptieprijsindex Frankrijk - provisional results – December 2022

00:45  Inflatie Frankrijk - provisional results – Dec 2022

10:00  Ondernemersvertrouwen Verenigde Staten ISM Mfg Index - Dec 2022

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Cloverleaf 3 januari 2023 18:52
    quote:

    mok schreef op 3 januari 2023 18:23:

    Tesla kon naar 500 dollar heb ik hier gelezen. Op dit moment is er 14% van de koers af. Gaat al weer lekker met die tips hier.
    Gelukkig had Arend Jan afgelopen jaar een goede opmerking, het is je eigen schuld als je de tips opvolgt, dus dat het ik dan ook niet gedaan
    Kon ? Dus het kan niet meer? Wat knap dat u dat ziet. Maar uhhhh ; ooit van langetermijnvisie gehoord of kon dat ook niet ( of ken dat niet)
  2. De Kleine Belegger 3 januari 2023 18:56
    quote:

    mok schreef op 3 januari 2023 18:23:

    het is je eigen schuld als je de tips opvolgt, dus dat het ik dan ook niet gedaan
    Altijd je eigen onderzoek doen of dat nou hier is of via een ander medium. Zoals ik het zie moet je het gebruiken voor ideeën die passen binnen je eigen portefeuille. Maar je moet het niet blind kopen omdat een analist iets roept. Voor de rest is het natuurlijk wel fijn dat IEX voor ons de bekende bedrijven doorneemt. :)
  3. kippenboertie 3 januari 2023 19:04
    tuurlijk kan Tesla naar € 500, je weet maar nooit, maar nu ff niet.
    iedereen snapt toch dat deze uitdagende uitspraken met een korreltje zout genomen moeten worden.
    bij hoge inflatie, stijgende rente, recessie angst, meer concurrentie en misschien nog wel het belangrijkste; een wispelturige topman die regelmatig negatief in het nieuws is, dat een dergelijk aandeel nu even niet gepruimd wordt.
  4. mok 3 januari 2023 19:06
    quote:

    Cloverleaf schreef op 3 januari 2023 18:52:

    [...]

    Kon ? Dus het kan niet meer? Wat knap dat u dat ziet. Maar uhhhh ; ooit van langetermijnvisie gehoord of kon dat ook niet ( of ken dat niet)
    Dit wordt een taalkundige discussie, maar ik zeg zelf niet dat iets wel of niet kan, maar het is wel dubieus dat je iets tipt wat een paar dagen later 14% lager staat. De reden volgens veel analisten: zorgen over de concurrentiekracht van Tesla. Ik had hier als eens de resultaten van BYD belicht, die nergens last van lijkt te hebben en veel sterker groeit dan Tesla.
  5. Paul 3 januari 2023 19:15
    quote:

    De Kleine Belegger schreef op 3 januari 2023 18:56:

    [...]

    Altijd je eigen onderzoek doen of dat nou hier is of via een ander medium. Zoals ik het zie moet je het gebruiken voor ideeën die passen binnen je eigen portefeuille. Maar je moet het niet blind kopen omdat een analist iets roept. Voor de rest is het natuurlijk wel fijn dat IEX voor ons de bekende bedrijven doorneemt. :)
    Het is vooral gemakkelijk dat de belangrijkste cijfers en trends in de analyses naar voren komen. Daarna beslis ik zelf of ik het aannemelijk vind. Ik vond het altijd uiterst vreemd dat Tesla meer waard was dan alle andere autofabrikanten bij elkaar. Maar ik ga nooit short. Per saldo gaan aandelen op termijn omhoog, dus short gaan voelt een beetje tegennatuurlijk. Heb het bij Tesla wel overwogen, maar ik durfde niet. Helaas.
  6. forum rang 5 bartbas 4 januari 2023 19:35
    quote:

    Dividend Collector schreef op 3 januari 2023 19:06:

    De AEX-index zal in 2023 doorstijgen naar 725 punten

    In dit tempo staat dit volgende week al op het bord, daar hebben we geen jaar voor nodig.
    Pas maar op. Het is het bekende spelletje. Eerst beleggers de ballon in een periode van om en nabij een week de koersen laten stijgen met het de markt opbrengen van mooie ontwikkelingen en verwachtingen en dan met wat lokaanbod en sombere commentaren de beurzen in een ruk naar beneden zette. Die grote handelaren of financiële instellingen verkopen op de top en slaan weer lekker in wanneer het aanbod niet meer opgenomen wordt. Dit spelletje wordt een aantal keren herhaald en wanneer je niet contrair belegt, ben je de pisang.
    Bb
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links